Vi måste sluta shamea (unga) kvinnors kroppar

2:29 25 Okt 2016
14707964_10153801185522016_8089191989155239134_o

Bild från Kari Traas Facebooksida

Jag vill inleda detta inlägg med att citera Britney Spears back in 2007, mest för att jag älskar henne- “I’m Mrs. she’s too big now she’s too thin”.

Nu ska det här inte handla om henne. För det här gäller inte bara henne (även om kvinnor i offentligheten kanske är speciellt drabbade). Det gäller alla kvinnor.

Förra tisdagen släppte ett nyetablerat “Fashion Sports Brand”- Kari Traa, en video på deras Facebooksida som presenterar deras nya initiativ The Swedish Model. Sen dess har jag suttit och väntat på att helvetet ska bryta lös. Men det händer inte, det är hittills bara lite upprört på Facebook. Så, nu tänkte jag försöka dra igång folk. Kan helvetet snälla bryta lös? för. det. här. är. så. sjukt.

Initiativets ambition är att förändra den ätstörda modebranschen. Detta genom att offentligt shamea x-antal unga tjejers kroppar.

Bakgrund: Kari Traa började nyligen leta efter modeller som skulle representera deras brand och medverka i deras första stora kampanj i Sverige. De hittade ingen som passade. Alla var för smala, och: “They lack the vitality, confidence and attitude that is the essence of our brand.” “It seems like the fashion industry has drained the models of energy.” För att lösa det här problemet med alla dessa för smala tjejer som saknar livskraft och självförtroende vilket påverkar andra tjejer och får dem att må dåligt så har de, ett: tagit fram en 3D modell som representerar den genomsnittliga kroppsstorleken av en professionell Svensk modell, för att poängtera hur fel och hur ohälsosamma de här tonårstjejernas kroppar är(?). Och, två: hittat tre modelltjejer som de har satt på diet för att de ska kunna modella för dem “when they feel ready”. Genom detta ska de utvidga definitionen av skönhet tillsammans.

Jag kräks.

Det här så vidrigt.

Ja. MODEBRANSCHEN påverkar unga tjejer- och får dem att må dåligt/känna sig fel, genom att endast visa upp EN slags kropp. Men den kroppen i sig är inte fel. INGEN (kvinno)kropp är fel. De där modelltjejerna vars kroppar de gjort en genomsnittlig 3D-kropp av är inte fel. De är inte problemet.

SNÄLLA.

VI MÅSTE SLUTA SHAMEA (UNGA) KVINNORS KROPPAR. På alla sätt och vis.

DET RÄCKER NU.

En kommentar | “Vi måste sluta shamea (unga) kvinnors kroppar”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Magnus skriver:

    Hur kan det komma sig att så fort en tjej är smal eller mullig modell (normal eller pluszise) så klagar alla och det är sjukligt hur kvinnorna behandlas och framförallt så ska unga tjejer må illa av pressen..

    Men är det en man som antingen är helt anorektiskt smal är det ok..
    När män lider av metorexi (anabola steorider och amfettamin så de orkar träna mer och få ”plastmuskler” så är det bra förebilder..

    ”Tänk vad mycket arbete som ligger bakom det”, ”grattis”, ”Bra jobbat”…

    Manliga modellerna mår dåligt och än sämre med killarna som blir mobbade / hånade av tjejerna när de inte lever upp till dessa sjuka ideal..

    Men ingen kritik mot manliga modeller (de ska gå på droger och se ut som en stenvägg), men tjejer ska tydligen vara feta.
    Det är dumt med smala tjejer..
    Många smala tjejer utsätts för hetskampanjer främst från andra kvinnor samt media och politiker..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG