”Pajen” säger sitt!

15:30 18 Feb 2017

PewDiePie:

pew
Saxat från ”Pajens” Tumblr.

”Pajen” hade en MER än tuff vecka när han både fick kicken från Disney och fick sin serie på Youtube inställd efter att ha publicerat en video med ett antisemitiskt budskap.

Nu har publicerat en respons i både text och videoform.
Köper ni hans argument eller är det mer en efterkonstruktion i ett försök att släcka lite bränder?

Tack för tips, Anna!

63 kommentarer | “”Pajen” säger sitt!”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anonym skriver:

    Jag köper det. #backapoodiepai

    1. emblas.se skriver:

      Mainstream-media kan ta sig i brasan! #backapewds

  2. Annie skriver:

    #istandwithpoods !!

  3. Kattis skriver:

    ”I know my audience understand that” – ursäkta men hur vet du det? Din publik är enorm, du kan omöjligt veta vad dom förstår och inte? Även om 75% förstår så är det ju en rätt stor mängd människor som inte förstår? Jag tror hur som helst inte att han är antisemit men däremot att han lite tappat greppet om vad som är lämpligt att skämta om..

    1. Poodslover skriver:

      Jag som följt honom ett par år vet ju när han skojar. För oss som följer hans kanal är det allmänt kännt att han har en väldigt offensive humor. Liksom i south park stuk. Jag upplevde det självklart som ett skämt även om jag inte skulle skämta om sånt. Det tror jag att många kan stämma in i faktiskt och att han kan uttrycka sig så då han liksom ”känner” sin publik.

  4. hej skriver:

    Men uu! Han stödjer inte hatfulla saker, men säger sakerna ändå. Inte för att han tycker det är roligt! Men han skojar bara. Det är ingen seriös politiskt kommentar!! Men död åt en av de mest utsatta folkgrupperna någonsin. Men det är inget politiskt utspel.

    1. Anonym skriver:

      Tycker inte judar är så utsatta längre

      1. hej skriver:

        Skönt för dig! Personer som blir utsatta för antisemitism har nog en annan syn på saken

      2. M skriver:

        Hörru du ‘Anonym’, är du själv jude eller hur kan du uttala dig om detta?

        Läs bla detta så kanske du får en ny insikt:
        http://www.metro.se/artikel/malmös-synagoga-stängslas-in-efter-hot-xr

      3. lina skriver:

        Det kanske beror på att du anonym inte är särskilt påläst då?!
        Titta bara på Malmö; 2015 inkom drygt 280 anmälningar om antisemitiska hatbrott. Endast tre procent klaras upp.
        Med tanke på hur liten del judisk befolkning det finns där så skulle jag säga att väldigt många är drabbade, bara i Malmö.

    2. Ella skriver:

      Som jag ser internet och skämt om judar, såsom Pewdiepies skämt, så handlar det inte om hat mot judarna, eller ens skämtet. Skämtet är inte att judarna ska dö, utan att folk på allvar tycker det? Att det finns nazister och förföljseförnekare, det är det som är komiskt. Det roliga är att judehatare är världsfrånvända och bakåtsträvande, och det är deras åsikter man skrattar åt.

      Inte judarna, utan de som hatar judarna.

      Sedan kan jag förstå att för barn, som är hans målgrupp, inte kan förstå detta, och kanske har jag själv missuppfattat det, men det är så jag alltid uppfattat sådana skämt.

  5. Hannah skriver:

    Det är ju inte första gången han gör/säger något olämpligt, han har ju uttryckt sig rasistiskt tidigare. Tveksam till att han är en fullfjädrad rasist osv, men tror inte han vet/förstår hur vissa saker kan uppfattas av andra.

  6. Anonym skriver:

    Camcam, du hade inte velat ta upp Lucas Simonsson och hans bristfälliga reklammärkning? Han gör just nu reklam för något hotell han bor på utan att reklammärka det.

    Det vore bra om även snubbar granskas i sömmarna, som Sandra Beijer tog upp i sin intervju.

    1. Bloggbevakning skriver:

      Men vem är han?

      1. Madde skriver:

        Tror man skulle kunna säga att han är influencer och youtuber

        1. Madde skriver:

          Han har ju några hundratusen följare både på fejjan och insta

      2. Sannie skriver:

        Men CamCam! Huuuur har du missat Lucas? ?

      3. rasmus skriver:

        Du skojar va? Du vet inte vem Lucas Simonsson är? 315k följare på IG och över 400k följare på FB….

      4. Em skriver:

        Han har ju dessutom massa söta katter i några av sina videos ?

  7. I Love pooods skriver:

    Tycker att folk ska sluta ta saker ur sin kontext och kräka ur sig en massa skit. Han nämner i videon att media endast skriver om honom när det handlar om vad han tjänar eller om han gjort något fel. Han pratar aldrig om hur jävla mycket pengar han har, flashar inte med pengar förutom när han skämtar. Han donerar pengar till välgörenhet, hur ofta hör folk om detta? Gjort videor i flera år nu som fått hundratusentals ungdomar på bättre humör när de ser hans videor. Lite svammel i denna kommentaren kanske, men seriöst! Han gör så mycket bra och några snedsteg så pissar alla på honom. Stör mig även på att folk ser det som att han har nåt ansvar över hur andra ska ta emot det han säger. Om det han säger och gör i sina skämtvideor påverkar ungdomarna som kollar till att bli nazister (??) är det inte hans fel utan föräldrarna som misslyckas med uppfostran!!

    1. hej skriver:

      Om han inte hade gjort massa saker för välgörenhet och så vidare, skulle du förstå kritiken då? Tycker inte direkt att man får säga vad man vill bara man gör andra bra saker för andra. Nu så tyckte inte hans arbetsgivare att det var så skoj, han får skylla sig själv om han inte vill anpassa sig efter vad som anses vara lämpligt eller inte

      1. Svar skriver:

        Det rättfärdigar inte det han sagt men media vill bara prata om honom när det handlar om hans ekonomi och om han gjort nåt dåligt. Punkt.

        1. hej skriver:

          Han fått sommarprata. Tycker du verkligen han inte har fått något utrymme i media? Och vad för saker tycker du han har gjort, som har nyhetsvärde, som media inte skrivit om? Har han gjort något av intresse som gemene man vill läsa om på sistone (förutom skandaler och pengar). Jag är helt ointresserad av youtube och har sett rätt mycket skriverier om honom, positiva som objektiva/neutrala.

          1. Poodslover skriver:

            I Sverige har det väl skrivits en del för att han är just svensk. Men i uk och USA skivs det mycket clickbait artiklar om allt möjligt skit som de tagit ur sitt sammanhang. Han hamnade ju i blåsväder för ett tag sen för något samarbete från 2014 eller något som inte skulle varit reklammärkt. Bara det att hans video var det men andra YouTubers som gjorde reklam för samma sak hade inte reklammarkerat. Då hamnar hans ansikte utåt ändå för att han är mest känd och drar mest klick.

  8. Anonym skriver:

    Men jag förstår inte allt han får ta emot pga sitt antisemitiska skämt när andra lägger rasistiska/islamofobiska/homofobiska kommentarer/skämt varje dag utan liknande konsekvenser

    1. hej skriver:

      Vilka? Kan du tipsa? Är det folk som Disney eller Youtube håller om ryggen fastän dom beter sig likadant?

      1. LA skriver:

        Youtubern iDubbbz är signad hos Maker (samma som Pewds) och är väl inte direkt vad man skulle kalla ”disney-vänlig”.

        1. hej skriver:

          Har han uttalat sig på samma sätt? Är hans följarskara lika stor? Att Felix är svensk är också en stor anledning till varför media skriver så mycket om det här, är iDubbbz svensk?

          1. Kiwi skriver:

            Så du menar att individer med mindre krets inte behöver sköta sig?

          2. hej skriver:

            Var säger jag något som kan likna det du påstod? Jag pratade med Anonym från början som tyckte det var orättvist att andra säger ”rasistiska/islamofobiska/homofobiska kommentarer/skämt varje dag utan liknande konsekvenser”. Självklart blir det större uppmärksamhet desto större stjärna det handlar om, men jag har inte riktigt fått några exempel på personer som uttalar sig så som Anonym hävdar. Men ja, om du vill tolka det så, väl mött

      2. Anonym skriver:

        DISNEY stöttar vår kära Trump. Behöver jag säga mer ”hej”?

  9. Bu skriver:

    Skitsnack och efterkonstruktion. Inte första gången han åkt dit.

  10. Z skriver:

    Bullshit. Köper det inte alls. Han tar inte ansvar för den skit han faktiskt sprider.

    Han är verkligen en priviligerad jävla asshat.

    1. Anonym skriver:

      Ni har nått gemensamt då :*

  11. U skriver:

    Tror på hans förklaring men tycker inte att den är bra. Man kan visa hur skev världen är utan att använda sig av en av dom mest utsatta folkgrupperna och av människor som uppenbarligen har samma resurser som han själv, men det krävs intelligens och en förmåga att se världen från ett annat perspektiv än sitt eget.

  12. M skriver:

    Jag tror inte han är racist eller antisemit men han borde ha lärt sig vad som är okej att skämta om som offentlig person, speciellt efter hela grejen med våldtäktsskämtet. Sen har jag slutat titta på hans videor för jag tycker han har tappat det totalt.

    1. M skriver:

      *rasist kära nån. Engelskan förvirrar.

  13. Anonym skriver:

    Han verkar helt dum i huvudet och hans fans verkar vara hjärntvättade. Att han ens försvarar sitt beteende är ofattbart

  14. J skriver:

    Eh, vad vill ni som är kränkta att han ska säga då? ”Förlåt” eller? Tycker det här var bra respons. Dessutom har den här videon tagits ur sin kontext.

    1. Anonym skriver:

      Hur vet du att de är kränkta, de skulle ju lika gärna kunna vara cyniska och därför inte tror på ursäkten utan ser rätt så krasst på mänskligheten i överlag.

  15. Moa skriver:

    Kalle Lind har skrivit bra om detta, precis såhär tänker jag också om hela grejen http://www.expressen.se/kultur/pewdiepie-ar-naiv–men-knappast-antisemit/

  16. En annan Andrea skriver:

    Har noll koll på Pewdiepie och tycker att han borde ta mer ansvar, speciellt när han verkar ha varit i blåsväder för liknande saker förut. Det går inte alltid att gömma sig bakom humor. Så det jag skriver härnäst är absolut inte menat som ett försvar, utan mer av en reflektion om varför han inte ser problemet.

    Unga svenskar är extremt privilegierade. Det har varit fred i vårt land i hundratals år. Vi har i allmänhet alltid kunnat känna oss trygga med att vi får finnas och vara de vi är.

    När jag och mina kompisar var tonåringar skämtade vi ofta om nazister och judar. Det kändes nog tryggt att skämta om för att det låg så långt från vår verklighet. Naivt trodde vi nog att antisemitism var någonting som dog med Hitler, förutom enstaka galningar som ingen lyssnade på.

    Idag känns världen inte lika trygg som då, jag är medveten om att antisemitismen är i allra högsta grad levande och förhoppningsvis har jag ett bättre konsekvenstänk nu som vuxen, så nu hade samma skämt gett en dålig smak i munnen.

    Ett mindre allvarligt, men ändå störande fenomen är män som ska skämta om att kvinnor hör hemma i köket och liknande. Visst att de som drar skämten kanske inte har den åsikten på riktigt, men när vi lever i en värld som fortfarande ser kvinnan som lägre stående bidrar dessa skämt ändå till den ström av negativa budskap som riktas mot kvinnor. Kontext och syfte kan inte ändra på den saken, för om skämtet inte hade haft någon koppling till verkligheten hade det ju inte funnits någon poäng med det. Lite så (fast värre) tänker jag om olämpligheten i Pewdiepies skämt.

    1. Kiwi skriver:

      Som du säger så har du noll koll på Felix. Jag har kollat på hans videos på och av i flera år.

      Han är extrem i sin humor. Han har den typiska humorn man hittar inne på reddit och dylika sidor för de som är enligt hans ‘kategori’ (ålder, intresse osv.). Personligen kan jag tycka att hans skämt är för mycket. Om man inte har sett hans videos, där han förklarar varför han gör det medan han gör det så förstår man lite.

      Ärligt är det bara massa tanter och gubbar som aldrig sett hans videos som lackar ur när hans videosar har tagit ur kontext gång på gång.

  17. Vivvi the one and only skriver:

    med tanke på illa judarna beter sig om dem i Gaza….

    1. D skriver:

      Så får andra bete sig illa mot dem, eller?

    2. Em skriver:

      Va?! Det här var det sjukaste jag läst i dag. Så vi ska skuldbelägga alla muslimer för de terrordåd muslimer begår? Och skuldbelägga kristna för de terrordåd de begår, och hela sin blodiga historia? Ska vi passa på att låta varje tysk stå till svars för förintelsen också?

  18. Andy skriver:

    Han tjänar såpass mycket pengar att jag tror inte han skulle kunna bry sig mindre om vad media säger om honom. Vi som tittar på hans videor dagligen vet vad för slags människa han är. Om någon väljer att ta åt sig av hans humor så är det deras problem.

    1. Anonym skriver:

      Ja, eller så är pewpews problem att hans ”humor” får konsekvenser.

      1. Andy skriver:

        Och om det får det. Han bryr sig inte om att folk blir butthurt av hans humor utan det han svarar på är median som använde bilder på honom och fick det framstå som om han är en nazi.

  19. Therése skriver:

    En fråga: Har någon av er som anser att ursäkten är en ”efterkonstruktion” ens kollat på originalvideon? PP:s reaktion i videon visar väääldigt tydligt att han inte står bakom det som stod på skylten överhuvudtaget – för att inte tala om att han dessutom bad om ursäkt direkt när det hände. Jag känner att de som inte ens kollar på hans videos bör inte heller uttala sig om innehållet i kanalen eftersom de baserar sina åsikter på vad som skrivs i pressen. Och förresten: varför är det okej för komiker att skämta om allt (ibland riktigt grova skämt) medan Pewdiepie inte får det?

    1. Andy skriver:

      Det är dessa SJW som blir butthurt som inte ens kollar på hans videor men följer fake news hemsidor. Han har gjort så mycket bra som aldrig uppmärksammas i media vilket är så tragiskt i sig. Folk beter sig som om det var faktiskt han som stod med skylten dansandes och sa orden ?.

      1. Anonym skriver:

        Han betalade för det och visade det för sina miljontals tittare.

        1. Kiwi skriver:

          För att visa hur idiotisk den sidan var, och vad som kunde ske.

          1. hej skriver:

            Och nu så har han visat alla hur idiotiskt det är och vad som kan ske! Uppdrag slutfört.

          2. Anonym skriver:

            Så han ville visa vad som kunde ske och nu är han arg för att det har skett?

    2. M skriver:

      Visst, han bad om ursäkt direkt när det hände men valde ändå att publicera det inför miljoner tittare. Om han förstod att det var över gränsen, i dålig smak och fullständigt olämpligt så skulle han inte publicera det. Han spottar ur sig videor varje dag och hade lätt kunnat skippa detta klipp.

      1. Kiwi skriver:

        Vet du vad fivver är?

  20. S. skriver:

    Folk är så oerhört lättkränkta att man inte kan skämta om något. Knappt ens diskutera innan någon känner sig kränkt. Det är klart man blir kränkt om man själv gör sig till ett offer, och konstigt nog är det bara vissa privilegierade grupper som får känna sig kränkta.

    1. Anonym skriver:

      Hur är det att göra sig själv till ett offer när ”death to all jews” har miljontals offer?

    2. hej skriver:

      Folk får skämta om vad dom vill, men det är väl ingen rättighet att samarbeta med youtube eller disney? Hur lättkränkt är inte Felix som ursäktar sitt beteende och förklarar vad han egentligen menade med det han sagt/gjort? Han och fansen borde väl bara fortsätta med sina experiment om han/ni nu är en av dom som inte är så lättkränkta

  21. J.J skriver:

    Det är väldigt talande om hur jävla desperata MSM är när man måste förvanska verkligheten och klippa ihop delar ur skämt, helt ur sitt sammanhang för att smutskasta Pewdiepie som antisemit, enbart för att få lite enkla klickpengar till verksamheten. Det går inte speciellt bra nu.

    Här är videon: https://www.youtube.com/watch?v=AFY7mGkmFxo från WSJ
    Ihopklippt misskrediterande propaganda. 200 likes 8000 dislikes. Över 2000 kommentarer där 99% kallar dem fake news och det är inte det vanliga alt-right tugget utan följare, ”vanliga” människor.

    Pewdiepie skrattar hela vägen till banken, för han har fortfarande alla sina följare på sin sida som känner honom personligen och vet att han bara skämtar. En lojalitet som fake news media bara kan drömma om, kontraproduktivt beteende helt och hållet av MSM.

    Tyck vad man vill om hans skrikiga fjortis entertainment, men Pewdiepie har visat sig ha en jävla integritet och vara beredd att ta kampen mot Youtube och MSM flera grr. Det tycker jag man ska stödja!

    Följde inte honom tidigare, men pga detta gör jag det nu ?

  22. Emelie skriver:

    Men kan ni ge er? Jag har gillat pewds i många år och följt hans kanal slaviskt, men han har många gånger uttryckt sig oacceptabelt. Bara för att man gillar snubben och det han gör blir man inte automatiskt blind för sexistiska, rasistiska eller antisemitiska uttal personen gjort/gör. Jag kan på riktigt inte förstå er som kallar er ”fans” som tycker ALLT han gör och säger är helt acceptabelt och de som inte tycker som ni är bara ”lättkränkta”. Han är ingen gud, det är ok att gilla honom och samtidigt erkänna att han ofta uttrycker sig oerhört kränkande.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG