Plastbantning.

16:00 20 Feb 2017

Cissi Wallin:

wallin

Wallinskan skriver om paranoida plastbantande föräldrar både på sin blogg och på Instagram och eftersom jag är välsignad med den sortens humor som tycker sånt här är skitkul så garvar jag högt på bussen.
Men det är det inte alla som gör. Oh nej. Trots att inläggen är anonymiserade så används – återigen – ord som ”uthängning” och ”mobbing” och utarmas ännu mer.
Snark. Den sekundära kränktheten vet inte gränser.
Jag blir fan kränkt av andra människors sekundärkränkthet!
Hur ska vi lösa det?

Vad tycker ni om sånt här?
Får man skoja om det eller är det att kränka föräldrar som hellre ser sina barn slå halv ihjäl sig än ha plastmattor som skydd på lekplatsen?

w ww

 

126 kommentarer | “Plastbantning.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Linn skriver:

    Löjligt och visar på ett mycket omoget och kortsiktigt tänkande. Jag ser hellre blåmärken och skärsår på mina barn än cancer och andra dödliga sjukdomar. Bort med giftigt plast och fram för trä och ekologiskt!

    1. Frida skriver:

      Hur många barn är det som fått cancer av sina lekplatser? Ser väldigt gärna källor på dina extrema påståenden. Och källor är alltså vetenskapliga rapporter från t. ex pubmed, inte länkar till konspiratoriska bloggar. 🙂

      1. Linn skriver:

        Varför barn får cancer vet man inte, men man vet att en bidragande faktor är att de utsätts för cancerframkallande ämnen som finns i bland annat plast. Här kan du läsa mer om det:

        http://m.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2016-2/farliga-fallskydd

        1. hej skriver:

          Nej, det kunde man inte alls Linn

          1. Julia skriver:

            Jo det kunde man visst, Hej.

      2. Anonym skriver:

        Fallskyddsgummi används i stället för asfalt eller sand vid lekplatser och kemikalien DMI används som ett bindemedel för att fästa mattorna.

        DMI består av giftiga isocyanater och betecknas som starkt allergiframkallande och misstänks även vara cancerframkallande.

        1. vvv skriver:

          I flytande eller fast form? I mitt förra yrke som var elektriker använde vi giftiga tätningsmassor som giftet sen dunstar ifrån som lämnar en hård fast plastaktigt skydd som ej är giftigt. Jag bara undrar om det är någon skillnad här?

          1. Malins bilder skriver:

            Principen är väl ungefär den samma. Det är okej när det väl härdat. Svårt att få nåt annat som är vattentåligt. Men du… hoppas du verkligen kör med mask när du jobbar. Sett så många inom bygg som slarvat när de var yngre och sen går bort fort när de blir lite äldre.

          2. vvv skriver:

            Tack för omtanken ☺ har aldrig hanterat gifter utan skydd vad jag vet och så ska det fortsätta.

        2. Frida skriver:

          Den där typen av resonemang betyder ju egentligen ingenting. DMI är giftigt, i vilken mängd? I vilken form? På vilket sätt?

          Du kan dö av det mesta i någon form eller någon mängd.

  2. Fia skriver:

    Ett tips bara, gossips.se har länge hävdat att Kissie ljuger när hon säger att Improveme gick i konkurs. Men går man in på Allabolag så ser man att det stämmer. Skönhetsportalen AB som äger Improveme har gått i konkurs: http://www.allabolag.se/what/Skönhetsportalen%20AB

  3. Linn skriver:

    Tyvärr är det dessutom en klassfråga. Underklassen (den moderna underklassen som inte kan skillnaden på sätt/sett och är allmänt obildade) köper skitleksaker till sina barn och bryr sig inte. De röker, köper kläder som inte är ekologiska och har attityden att ”duger det för andras ungar duger det för mina”. Samtidigt köper överklassen, (den moderna överklassen: akademikern) ekologiska leksaker och rensar hemmet på plast. Soffor från Norrgavel och bra mat. Gissa vems barn som kommer få sjukdomar, diagnoser och förtidspensioneras? Ja historien upprepar sig…

    1. Anonym skriver:

      Cissi Wallins man känns som urtypen av akademisk överklass i Stockholm. Cissi Wallin är inte på nått sätt underklass, tror faktiskt hon skriver för att provocera samtidigt som hon själv blir provocerad av plastbantarna.

      1. Moa... The real, real Moa skriver:

        Känns och känns..

        Hennes man är selfmade entreprenör född i Delsbo i Hälsingland.

        Han och hans bröder har gått på Waldorfskola.

        Ibland känner man fel, helt enkelt.

        Moa

        1. Anonym skriver:

          Syftar på hans liv i Stockholm som vuxen såklart, det levnadssätt han har nu inte som tioåring.

          1. Moa... The real, real Moa skriver:

            Fattar inte riktigt vad han har med saken att göra öht?

            Linus kommer inte från akademisk överklass Stockholm. Ingenting tyder på det. Och det var du som tyckte något om det. Okej?

            De lever efter sina framgångar/tillgångar som entreprenörer båda två. Vet inte ens om någon av dem har någon akademisk utbildning alls. Vet du?

            Jag antar att du inte bor i STHLM? Det känns som en massa tyckande utan erfarenhet bara.

            Moa

          2. Anonym skriver:

            Diskussionen handlar om kopplingen mellan plastbantning och social klass. Cissi och Linus lever ihop och har barn ihop, därför är han relevant i sammanhanget. Läs kommentaren jag svarade på så kanske det blir lättare att förstå min kommentar som var ett svar till en person som gör en koppling mellan underklass och att ha giftig plast i barnmiljöer. Var jag bor är inte relevant och angår inte dig.

    2. Danni skriver:

      Förlåt, men jag är gravt provocerad av din definition av underklass!

      1. ah skriver:

        #Sekundärkränkt

        1. Danni skriver:

          Nej, men jag är primärkränkt att du likställer provokation med kränkthet! ?

          1. ah skriver:

            Precis. Lika med kränkt. Annars hade du aldrig skrivit nåt 🙂

            lalalalala…

          2. Danni skriver:

            Hahah, jag älskar den slutsatsen! Tack för trevligt samtal, hejsvejs!

      2. anonym skriver:

        Linn det är den äckligaste kommentaren jag läst. Vad är du för människa o dela in folk i grupper. Man kan tro du kommer direkt från en grotta. Vilken hemsk människosyn!!

    3. AL skriver:

      Detta ^^ Så otroligt sant! Barn måste också utsättas för kemikalier och bakterier för att bygga upp ett immunförsvar. Jag själv hörde till medelklassen med lågutbildade föräldrar och jag lekte med ALLT. Mina föräldrar rökte (vilket iofs är skitäckligt och inget jag rekommenderar någon att göra i närheten av barn). Jag gick visserligen i tygblöja men allt annat tänkte man inte så mycket på om det var hälsoskadligt etc. I dag har jag inga allergier, eksem, astma osv. Andra i min omgivning som blivit skyddade från typ ALLT som kan uppfattas minsta ”skadligt” hade astma och infektioner och allergier mot allt i hela världen när de var typ 8.
      Tror att det är väldigt stora mängder gift som ska röra vid barnet för att det på lång sikt ska ha en skadlig effekt. Chill out!!

      1. Henrietta skriver:

        Kan man verkligen bygga ett immunförsvar mot kemikalier? Hur då? Om du t.ex. får lite teflon i dig regelbundet, så du tillslut blir immun mot teflon och dess långsiktiga effekter i kroppen…är det så tro?

        1. AL skriver:

          Vet inte om man direkt bygger upp ett immunförsvar mot kemikalier (det gör man däremot med bakterier) men tänker att om man nu tror att det är sååå farligt att inte ens allmänna lekplatser får va i plast eller att barn ej får använda plastglas så överdriver man nog lite. Om jag och många med mig använda dessa saker varje dag när vi växte upp och ändå blev ok, så tänker jag att de flesta andra barn blir det också. Man ska inte vara rädd för att utsätta sina barn för omvärlden.

      2. Linn skriver:

        Bakterier och smuts är precis som du skriver viktigt för att bygga ett bra immunförsvar! Därför ska man INTE städa för mycket med kemikalier eller tvätta med kemikalier. Själva kemikalierna ger dig däremot inget bra immunförsvar.

        Du har inte astma säger du, men du har kanske någon diagnos? Adhd och svårigheter med impulskontroll och aggression i vuxen ålder ser man kopplingar till rökande föräldrar.

        1. Filippa skriver:

          Men du Linn, överklass och underklass tillhör det förgångna, även om du försöker omnämna det som ”allmänt obildade” eller ”akademiker” (!) Referera gärna till källor som kan styrka detta med diagnoser kopplat till utbildningsgrad :))

          Dumbom

          1. Linn skriver:

            ”Nu visar det sig att barn till föräldrar med låg utbildning i högre grad har adhd än akademikerbarn, enligt statistik över förskrivningen av adhd-medicin.
            – Växer man upp i en familj med låg utbildning och ekonomiska svårigheter kan det naturligtvis påverka, säger barnforskaren Anders Hjern.”

            http://www.etc.se/inrikes/adhd-en-klassfraga

          2. Filippa skriver:

            ”Att peka på att social miljö är avgörande för uppkomsten av adhd är dock inte helt okontroversiellt, eftersom många forskare betonar att det framför allt är något genetiskt betingat.”

            Artikeln menar att det är svårare att utbilda sig om man har en diagnos, inte att en diagnos skapas av låg utbildning.

        2. AL skriver:

          Haha nej Linn jag har inga som helst diagnoser heller. Helt och hållet, 100 % frisk och har alltid varit (undantaget depression som hade med helt andra saker att göra). Säger alltså inte på något sätt att rökande ger bra immunförsvar, om du missförstod det.

        3. K-Town skriver:

          Linn: det finns även diskussioner kring att det kanske inte är rökningen i sig som ger ökad risk för ADHD utan att många med ADHD brukar nikotin av olika slag och därav kan också resultaten vara/bli missvisande (nikotin är centralstimulerande precis som metylfenidat och har därför en liknande, om än mycket lägre, effekt som t.ex concerta, ritalin osv). Det vill säga att det kan vara många mammor som är outredda, men som egentligen har en diagnos, som också röker under graviditet. Har dessa då varit med i studier så ger det egentligen något missvisande resultat, då det kanske inte primärt är själva rökandet som är ”boven” utan snarare generna.

          Har själv ADHD och en mamma som rökte, så brukar grotta ner mig en del i detta ibland 😛

        4. Trött på snö skriver:

          Linn, nu blandar du ihop korrelation och kausalitet, som någon ovan rätt tydligt beskrev. Att det finns ett samband mellan rökning och ADHD betyder ABSOLUT inte att det ena orsakar det andra, utan att det finns ett samband. De forskare som vet något om saken vänder sig bestämt mot det där påståendet. Du behöver läsa på lite om hur man tolkar vetenskapliga studier.

      3. Ansjovis skriver:

        Hade en liknande ”tafflig” underklassuppväxt men är ändå både astmatiker och allergiker, tack för dom generna föräldrar ?

      4. Malins bilder skriver:

        Nej. Barn måste verkligen inte utsättas för kemikalier. Kroppen bygger inte upp ett immunförsvar mot kemikalier – däremot tar den hand om ämnen så gott det går. Men barn som utsätts för kemikalier får inte ett starkare immunförsvar, snarare tvärtom så stressas immunförsvaret och i förlängningen kan det medföra att det inte sköter det den egentligen ska ta hand om. Man kan däremot utveckla en omedveten tolerans mot kemikalier, t.ex. genom att doftsinnet vänjer sig och inte registrerar ämnet som onormalt. Men den toleransen är inget försvar utan istället medför den att det sker en uppbyggning av kemikalier och dess restprodukter inne i kroppen – vilket kan ge hälsoproblem längre fram i livet. Sen har du ju det faktum att vi ofta tål en hel del men sen när kroppen är i ett nedsatt läge av annan orsak så byter en överkänslighet/allergi ut oväntat. Kemikalier är ett så vitt begrepp och de har verkligen sin funktion att fylla men att säga att det generellt är bra att utsätta barn för dem blir fel.

        1. AL skriver:

          Nu är det ju dock inte så svartvitt. Självklart ska man inte utsätta varken barn eller vuxna för onödiga kemikalier bara för att. De är dock inte den stora fienden som folk tror att de är baserat på 1-2 forskningsrapporter. Där jag bor är folk rädda för parabener. Detta pga en forskningsrapport visade svagt samband med bröstcancer. Forskarna tog senare tillbaka detta påstående/samband. Medlen som används ist för parabener är farligares här vill man bara ha parabenfritt och bryr sig inte om annat. Som du själv säger: kemikalier är ett brett ord och i slutändan tycker jag att det gamla hederliga lagom är bäst passar in här.

          1. Malins bilder skriver:

            Inlägget handlar om plastbantning och du skrev en väldigt generaliserande kommentar där du dessutom felaktigt påstår att barn ska utsättas för kemikalier för att bygga upp sina immunförsvar. Jag har sedan svarat på detta. Och du fortsätter med din argumentation… immunförsvaret byggs inte upp av kemikalier, man kan inte härdas. Efter 10 års praktiskt arbete inom ”sjuka hus området” vet jag väldigt väl vad jag skriver om. Mitt svar baseras inte enbart på forskningsrapporter utan på faktiska möten med personer som drabbats av cancer, andningsbesvär, exem, migränanfall osv just för att de utsatts för medel som har sitt ursprung i plast eller för all del rena plaster i sig självt. Det finns massor att läsa på nätet från kemikalieinspektionen, boverket mfl. Det är en sjuhelsikes skillnad på natriumklorid och epoxi…

        2. Anonym skriver:

          Jordgubbar är väl kemikalier, eller vad var det Bella sa? =)

    4. Ul skriver:

      Var har du träffat denna ”moderna” underklass? Låter mer som en kliché från Flashback.

      1. Linn skriver:

        Underklass: lågutbildade, tatuerade, låginkomsttagare, groggdrickande, dåligt klädda, har aldrig vantar när det är kallt, sällan aktiva, röker, har kamphund, unga mammor, ensamstående, piercade, förtidspensionerade, läser inte böcker, ointresserade av politik, ser ner på akademiker. Där har du min definition. Ofta har de flera barn med olika pappor också.

        1. F skriver:

          Haha, ”Har aldrig vantar när det är kallt”

          Ah, jäkla underklass alltså. Vantlösa, plastätande människor xD

        2. Danni skriver:

          Haha! Med din definition så är du per automatik underklass Linn.

          1. Linn skriver:

            Eh på vilket sätt är jag underklass baserat på det jag skrev?

        3. Susawoo bryr sig inte om hon är snäll eller inte skriver:

          Fy fan vilken vidrig människosyn du har. Jag tar hellre människan du just beskrev alla dagar i veckan över sådana som dig.

        4. Ul skriver:

          Linn, kom ut i världen lite, det finns ingen ”modern underklass” i Sverige och dom människorna som du beskriver finns vitt och brett i samhället. Ensamstående mammor finns överallt, unga mammor, läkare som röker, dom flesta dricker grogg någon gång och det är inte många som läser längre (tyvärr). Det du pratar om är en sätt för människor med mindervärdeskomplex att känns sig lite bättre genom att peka finger mot en påhittad samhällsgrupp.

        5. Fd Mi skriver:

          Intressant definition.
          Bara fyi:
          Prinsessan Madeleine var rökare under en längre tid. Steve Jobs är lågutbildad. Marc Jacobs har pitbulls. Elizabeth Taylor blev mamma när hon var 21. Beyonce har piercing. Paris Hilton kan absolut inte klä sig + groggar rätt friskt. Angelina Jolie är rikemansbarn men har ändå många tatueringar + har missbrukat droger + är nu ensamstående.

          Någon som känner sig nödgad att definiera vad som är underklass och griper efter halmstrån så desperat att aldrig ha vantar när det är kallt skulle vara ett kriterium visar verkligen brist på klass.
          Har man klass är man nämligen inte desperat efter att hävda sig i klassfrågan.

          Märk nu att jag skrev ”klass”, inte ”överklass”. De är nämligen inte synonymer.

        6. Anonym skriver:

          Men alltså ni fattar väl att man inte faller in under kategorin bara för att man prickar in en eller ett par punkter? Det är som med sjukdomskriterier; du måste uppvisa ett visst antal symptom innan du anses ha en viss sjukdom. Det är den sammantagna bilden man tittar på, inte enstaka detaljer rykta ur sitt sammanhang.

          1. Fd Mi skriver:

            Haha ja, klart vi fattar det, men du fattar väl att det exemplen jag angav ovan är för att visa på hur otroligt löjligt och tunt det hon har skrivit är? Linns ton är så dömande och nedlåtande att det är uppenbart att hon tycker att ”kriterierna” var för sig är något fult, inte bara alla sammantagna.

            Sunkigt att du använder sjukdomssymptom som jämförelse med kriterier för underklass btw. Och JA jag fattar att du inte menar att underklass är en sjukdom, men kom igen.

          2. Fd Mi skriver:

            *att de exempel jag angav

        7. Svatantrya skriver:

          Haha jag känner mig plötsligt sjukt förvirrad över vad och vem jag är ? VAR ÄR MIN PLATS I SAMHÄLLET!?

          1. Omg skriver:

            Jag med! Är akademiker men har inga vantar när det är kallt.

        8. missM skriver:

          Dagens roligaste. Jag blev mamma tidigt, separerade från barnets pappa och levde som ensamstående några år, är akademiker och politiskt engagerad. Tränar mycket och är aktiv. Inga taueringar men har haft mängder av piercingar. Har ägt mitt boende men valde att sälja till förmån för en underbar sekelskiftesvåning mitt i city. Har vantar ibland, ibland inte. Vad säger du om det då? Ditt resonemang håller inte. Du vetkar dessutom vara en riktigt tragisk och dömande person med noll sociologisk koll.

        9. Sofia skriver:

          Haha fan är du tappad Linn??? Är sånna som du som förstör för den framtida generationen med sånna äckliga åsikter.

          1. anonym skriver:

            Skäms Linn elakt o kallt skrivet. Tur det inte finns många av dej.

        10. Anna skriver:

          Men… alltså… va? Vantar, ”kamphundar”, tatueringar…? Blir så otroligt upprörd över exakt allt i den kommentaren utan att vara vad du kallar underklass.

        11. Sofie skriver:

          Så du anser att Jessica Almenäs är underklass då ….? http://jessicaalmenas.se/

          3 barn med 3 olika pappor, katastrof!! Hon har säkert inte vantar på sig heller

          Dör lite av den här diskussionen 🙂 🙂

      2. Henrietta skriver:

        Jag har träffat folk inom modern underklass på Willys, nästan varje gång jag handlar där.
        Folk som köper billig mat till barnen proppat med socker, Irländsk köttfärs och Dansk fläsk. Jag ser flera liters dunkar med Eldorados saftkoncentrat som ställs på bandet vid kassan. Farsan köper sedan flera paket cigg, tar en liten rökpaus på parkeringen medans kvinnan lastar maten och kidsen in i bilen. Kidsen får en varsin chokladmjölk i tetra att smutta på.
        Familjen pratar spanska/svenska med varandra, och kör en gammal BMW.

        1. Filippa skriver:

          Vad är syftet med din skildring av den s.k moderna underklassen? Låter mer som generalisering och fördomar nämligen

          1. Henrietta skriver:

            Det är klart att det är en generalisering. Dock i det här fallet så såg jag just detta då jag stod i kön bekom denna familj som jag beskrev. Hur ska man annars belysa klasskillnader i samhället? Om man nu tycker att det finns olika klasser.
            Självklart kan man köpa billig mat och röka även om man tillhör överklassen, så såklart kunde familjen vara en annorlunda överklassfamilj med. Så jag gissar ju bara…
            Jag menar inte att man är en sämre människa bara för att man är underklass. Och det är synd att alla inte har råd att köpa hälsosam, bra mat till sina barn. Men så ser det ut i Sverige och i övriga världen. Ska vi bara neka det eller vad?
            Har man inte bevisat att medellivslängden skiljer med typ 8 år mellan folk som bor i dom rikaste orterna i Stockholm och dom fattigaste?
            Det säger rätt mycket.

        2. Hann skriver:

          Men hade dom vantar???

          1. Hann skriver:

            PS. Är du s.k underklass? Eller plockar du bara från gourmet-avdelningen på Willys?

          2. F skriver:

            Undrar också!!!

          3. Henrietta skriver:

            Jag definierar mig själv inte som underklass.
            Jag är vegetarian, så köper inte kött. Innan det så köpte jag endast svenskt kött, tyckte och tycker fortfarande att det är ett bättre val än att köpa utländskt.
            Köper så långt som möjligt ekologiskt på Willys. Väljer svenskt icke-ekologiskt före utländskt ekologiskt.
            Jag röker inte. Har gymkort och tid att använda kortet. Har en bil. Har djur. Äger mark och en fastighet, och bor där. Kommer ärva mer mark och fler fastigheter i framtiden. Min man kommer från en välbärgad familj med allt som hör till.
            Så njaeh…underklass är jag väl inte, men är definitivt inte en rik slösa och lever rätt enkelt ute i skogen (självvalt).

          4. Anonym skriver:

            Hoppas du har vantar, Henrietta! Annars blir du automatiskt ”underklass”

        3. Filippa skriver:

          Klart man kan och ska belysa de olika skikt som människor i Sverige lever i, men då ska man ju göra det på ett objektivt sätt. Tycker din kommentar är ett bra exempel på en subjektiv iakttagelse, även om den inte var menad så.

          1. Henrietta skriver:

            Hur gör man det på ett objektivt sätt?
            Om man pratar om en viss grupp av människor som gör generella livsval som påverkar deras hälsa och livslängd negativt, hur gör man det på ett objektivt sätt?
            För att kunna komma till den slutsatsen måste man väl ha studerat individer. Hur många människor måste jag observera för att komma till en viss slutsats?

          2. Susanna skriver:

            Henrietta, att kunna göra en bra studie på relativt få människor är inte särskilt svårt. Dock inkluderar det tyvärr inte att generalisera det en ser på Willys.

          3. Anonym skriver:

            Henrietta, du kan inte generalisera utifrån enskilda fall. Så din iakttagelse om den familjen säger ingenting om någonting, förutom allting om din syn på andra människor.

          4. Henrietta skriver:

            Okej, Anonym. Jag ska bara helt enkelt börja fråga familjernas årsinkomst och utgifter, för att vara helt säker på att Eldorados storköksprodukter, billig kött, och rökning är direkt är kopplade till ens socioekonomiska situation. Jag hävdar dock att jag inte behöver göra det för att komma till vissa slutsatser. Lika lite som jag behöver fråga en tiggare om hen egentligen är rik som en troll, och bara tigger för skojs skull.

          5. Anonym skriver:

            Lustigt att du känner att du behöver veta det för att göra en bedömning om en människa. Jag vet många som köper billig mat av andra anledningar är okunskap eller dålig ekonomi.

          6. Susawoo skriver:

            Henrietta: vad är det som driver dig och ditt förakt för de lägre klasserna? Jag ber aningen om ursäkt om det inte är så, men sättet du uttrycker dig och vad du ger sken av att ha för värderingar tyder på en mindre trevlig känsla gentemot de som du anser vara lägre stående människor. Ja, min tolkning av det du skriver och hur du skriver får mig att tro att du anser att du värderar olika människor olika. Varför är det så? Är det traumatiska barndomsupplevelser? Ett försök att komma bort likt Fogelströms Annika? Eller är du genuint otrevlig? Är det någonting som stör på det personliga planet? Varför känner du ett sådant behov att uttrycka dig som du gör? Självfallet är ordet fritt, och vi har alla rätt att tycka vad vi vill, dock lärde jag mig som mycket liten att allting vi tänker faktiskt inte behöver sägas eller skrivas ner. Du kanske lider av en uppmärkssamhetssjukdom? Syns du inte där i kön på Willys?

            Självklart kan du generalisera det du ser i kön på Willys, och troligtvis finns det en koppling till verkligheten, det är nog ingen som förnekar. Du kan tyvärr inte hävda att det är verkligheten som om det vore fakta. Med en representativ grupp menas inte de du handlar tillsammans med. Då du hävdar att du är av en av de ”bättre” klasserna kanske du hörde talas om avhandlingar och doktorerande på universitetet? Om inte annat kanske Google finns installerat på din telefon, dator, eller surfplatta, så kan du ta reda på vad en representativ grupp är och hur en skapar en. Sedan kan du fortsätta med en undersökning, skriva din avhandling och kanske få den publicerad som fakta om någon publikation skulle finna dina fynd intressanta.

          7. Henrietta skriver:

            Inte om en människa utan människans socioekonomiska situation. Jag har aldrig påstått att man är si eller så som en människa bara för att man har mindre pengar.
            Rent generellt (obs. ordet generellt) så syns det hur mycket pengar man har. Man ser det på kläder, vad man äter, vad man har för bil, hur man bor och var. Eller menar du verkligen att det inte syns alls? Att en romsk tiggare lika gärna kan vara en lady från Östermalm, vem vet liksom, att det saknas lite tänder säger ju ingenting alls…
            Jag kanske kategoriserar människor genom att bara titta på dom, har förutfattade meningar, men vem har inte det? Vi sätter folk i fack för att själv kunna identifiera oss och hitta vår egen plats och tillhörighet. Vi gör det omedvetet hela tiden.
            Jag erkänner det i alla fall.

          8. Anonym skriver:

            Du verkar inte förstå Henrietta att bara för att man kan generalisera i stora grupper så kan man inte applicera det på enskilda individer. Tex så är det vanligare med laktosintoletans i Finland men alla laktosintoleranta är inte finska. Det är vanligare att låginkomsttagare röker men alla som röker är inte låginkomstagare och alla låginkomstagare röker inte. Därför säger din analys av den familjen ingenting. Alla har förutfattade meningar men många människor har förmågan att förstå att det just är förutfattade meningar och därför kan tänka steget längre.

          9. Hann skriver:

            Henrietta, ditt exempel var en spansk/svensk- talande familj du stod bakom i kön på Willys. En familj. Hur kan det vara ett objektivt generellt antagande när du baserar det på ett unikt tillfälle?

          10. Elin skriver:

            Henrietta, det ar inte samre for halsan att ata irlandskt kott och danskt flask.

        4. En fråga bara skriver:

          Henrietta: frågan är what on Earth gör du på Willys? Varför vill du hänga med underklassen där? Du som tror dig veta att du inte hör till underklassen.

    5. Maja skriver:

      Vilken vidrig och dömande kommentar. Hoppas innerligt att du har vett nog att inte sprida vidare det synsättet till dina barn. Skäms på dig.

    6. Johanna skriver:

      Och akademisk medelklass pratar inte om klassamhället för det anses ofint. Så jag antar att du Linn puffar på Marlboro själv medan ungen suger på plastdino i vagnen?

      1. sofie skriver:

        Det där stämmer faktiskt rätt bra. Mitt ex kommer ur vad han själv kallar arbetarklassen, och innan jag träffade honom hade jag i princip aldrig hört uttrycket white trash användas i en svensk kontext. Nu har jag fått lära mig att alltifrån vilka bestick du äter med till hur mycket du städar hemma (spoiler alert: det är wt att städa för mycket för då försöker man bara kompensera för en i övrigt ful och sliten lägenhet) och vad du döper dina barn till kan vara en indikator på hur wt du är. Det verkar tramsigt men det är väl ett sätt att hantera ett mindervärdeskomplex på antar jag.

  4. Anonym skriver:

    Skit kul, slöjda varsin kåsa! Ha ha Jag orkar knappt tänka på barn, om jag måste rulla inn dom i bubbelplast när dom ska ut genom dörren. Det blir för stressigt för mig känner jag..

    1. Anonym skriver:

      Åh nej.. inte bubbelplast.. det går ju inte! Mjukt ekologiskt återvunnet tyg! Det blir bättre. Shit.. märker redan här att jag blir stressad av konceptet!

    2. Anonym skriver:

      Men hallå! Dom får ju cancer av bubbelplast!

  5. Sofia skriver:

    Fråga helt off topic. När jag är inne på tex catrins Instagram så kan det stå på en bild ”3 kommentarer” när kan trycker så är det bara en kommentar, och så har det även ändrat så det står ”1 kommentar”. Betyder det att det varit tre kommenterar och hon har raderat eller är det bara buggig? Någon som vet?

    1. Olive skriver:

      Hennes egna kommenterar räknas också. Många brukar ju först ha en beskrivning till bilden och sedan lägga en kommentar full med hashtags. Kan det vara så att hon skrivit både beskrivning och hashtags i två olika kommentarer?

      1. Sofia skriver:

        Ja jag vet att dom räknas, men hade det varit så så borde den ju inte ha ändrat till en kommentar sen när man backar tillbaka igen? Äh jag vet inte, så lustigt bara..

  6. isabell skriver:

    här är en en intressant text om ”hormonstörande kemikalier”. Bloggen som publicerat texten verkar vara politiskt obunden och med välutbildade skribenter.
    Jag tror att det är lätt att sila mygg och svälja elefanter om man köper lobbygruppers argument rakt av. Det är ju numera inte omöjligt att kolla upp statistik och rapporter själv samt vara en smula källkritisk.

    http://supermiljobloggen.se/debatt/2016/12/agnes-wold-det-finns-inga-bevis-for-att-hormonstorande-kemikalier-paverkar-var-halsa

  7. Jag har kommenterat här förr skriver:

    Jobbar i förskolan. Vi har glas i glas och porslinstallrikar till 1åringar. Detta är för att vi jobbar för en mer hållbar framtid och har plastbantar vår förskola i den mån som går.

    Vilket fall går jätte bra med glas och porslin. Visst krossas nån tallrik/glas då och då. Närvarande pedagoger vid måltider har gjort att barnen aldrig gjort illa sig. Vi säger åt vara barn att de måste sitta kvar på sina platser medan vi städar/äter. Sen ja vi ska ju inte lyfta barnen men vi gör det än då de få gånger något går sönder. Vi lyfter iaf barnen ut ur matrummet så får barnen tvätta sig och gå och sova medan en från personalen stannar dukar av och dammsuger golvet. Tror mycket handlar om hur man arbetar. Sen ibland så gör barn illa sig och det tillhör att växa upp. Sen är det klart att vi ska försöka skydda barnen i största mån som går. Tycker det var liiite löjligt att hetsa upp sig för en sån sak. Sen är det självklart hon som mamma blir upprörd när hennes barn skadat sig. Det ligger väl lite i naturen också.

    1. Lovisa T skriver:

      Får man inte lyfta barnen? Varför inte?

  8. iceball skriver:

    Alltså det.här kommentarsfältet…jag känner mig så förvirrad. Ska jag skratta eller förfasas?

  9. Linnea skriver:

    Jag som aldrig bär vantar då jag AVSKYR att ha saker på händerna.

    Satan, jag är underklass. Vad gör jag nu?

    //Farstaglitter

    1. Linn skriver:

      Antingen skiter du i hur folk definierar dig utifrån din klädstil eller så klär du dig efter väder = vantar, mössa och halsduk när det är kallt. Trashigt att frysa.

      1. Hann skriver:

        Är det trashigt att frysa på Stureplan också eller bara i förorten?

        1. Anonym skriver:

          Jag tror det är trashigare på Stureplan med tanke på alla dunjackor man ser på vimmelbilder under vinterhalvåret.

          1. Cathrine skriver:

            Men. Men.. Ska man behöva ha på sig byxor när man är på Sturehof på vionterhalvåret? No more kortkort :O 😉

      2. Susawoo skriver:

        Hahahahha, jag tror att du tar priset i dagens underhållning.

        Det är alltså följande personer som får mig att skratta av olika anledningar: Linn, Henrietta, anonym/curt-maria, Catten, Book, Andrea, och så CamCam. Jag glömmer säkert någon då detta är rena underhållningen.

        Linn är bara knasig på ett helsorgligt sätt såsom Henrietta, de som har hängt här ett tag vet nog varför anonyma kurt-maria är rolig på ett lite konstigt sätt, Catten är ett skämt med sina missade förhör som faktiskt hållits, Anna Book är underhållande som karaktär, Andrea kan jag inte bemöta på annat sätt än att skratta åt henne som alla andra SD-anhängare, och CamCams humor är top notch!

        1. Anonym skriver:

          Skön mobbnings-kommentar 🙂 4 högstadium av 5!

  10. Lisa skriver:

    Verkar som det är dags för ett ”hur det kan spåra i kommentarerna”-inlägg igen. Hur kunde ovan inlägg sluta med att man diskuterar huruvida vantar är över- eller underklass?

    1. Matilda skriver:

      Känns som de flesta ämnen kan mynna ut i en diskussion om klass här inne. Fascinerande.

      1. vvv skriver:

        2-3läsare verkar vara väldigt sugna på klassdiskusioner. Påminner lite om en fas jag hade i högstadiet då jag fick för mig att pumps, skjalar med hästskor och pärlörhängen va the shit och såg ner på ”emos”. Pinsamt nu i efterhand…att man va tvungen att se ner på någon för att känna sig rätt.

  11. Malins bilder skriver:

    Känns som om hon är dåligt insatt och så blir väl folk upprörda över hennes spydiga ton.

    Jag förstår att folk är oroliga. Men det finns också mycket okunskap. Det kanske vore bättre att se över hur man har det hemma än klaga på förskola och offentliga lekplatser först. Att se till så man inte har äldre plastmattor (livslängden på plastmattor är begränsad även om de ser hela ut). Inte ha golvvärme under plastmattor. Det har dock blivit mycket bättre men förr avgav plastmattor ämnen till luften då de pga ålder bröts ned, det lim som användes fick också nedbrytningen att påskyndas. När det kommer till plast för mat så kan man ju försöka banta så gott det går men också se till att man köper märkta lådor/muggar/nappflaskor. Något många kanske inte heller tänker på är att det i tvättmedel, diskmedel, sköljmedel ofta finns plastbaserade ingredienser (tänker främst på doftämnen) som är vetenskapligt bevisat cancer och allergiframkallande och därför deklareras separat.

  12. J skriver:

    Allt klassförakt från vissa personer i det här kommentarsfältet känns ju verkligen jättefräscht..

  13. S skriver:

    Men hej hallå, jag är tatuerad, men jag röker inte. Jag är ensamstående men använder varma kläder på vintern. (Ja massor med vantar och halsdukar.) Jag äger mitt eget hus och köper ”bra mat” men jag är relativt okunnig inom politik. Jag har ingen kamphund. Kanske kampkatt… 🙂

    Såååå är jag klasslös då fröken Henrietta?

    1. Henrietta skriver:

      Hej. Jag är inte Linn. Jag har inte sagt någonting om tatueringar, huruvida man är ensamstående eller om man använder varma kläder. Har inte pratat om kamphundar eller katter heller.

      1. Anonym skriver:

        Haha nej, men dansk fläskfilé, irländskt kött och eldorado saft är tydligen klassmarkörer ?

        1. Henrietta skriver:

          Nog nämnde jag annat också. Jag beskrev faktiskt en situation där många markörer i en och samma helhet gav en stark indikation. Och jag drog en slutsats. Kan ha varit en fel slutsats, kan ha varit en rätt slutsats.
          Jag uppmärksammar väl rätt mycket i min omgivning. Man ser och hör väldigt intressanta saker när man storhandlar, man får en liten glimt in i människornas liv som dom lever hemma.

          1. Anonym skriver:

            Du sa att du hade träffat en familj ur den ”moderna underklassen” när någon frågade Linn var om hon verkligen hade träffat människor som hon påstår tillhöra den gruppen.

          2. Henrietta skriver:

            Exakt. Kändes som personen ifrågasatte moderna underklassens existens och trodde att det bara är påhitt skrivet på Flashback. Som Lockness monstret.
            Jag tänkte att om jag berättar var man hittar dessa mystiska varelser så kan man lätt åka och se det själv.
            Det finns folk som helt nekar att det finns klasskillnader i samhället. Man kan inte åtgärda problemet med modern fattigdom och barnfattigdom i Sverige om man inte ens fattar att det existerar. Om man nu vill åtgärda det dvs.
            Själv är jag av åsikten att klasskillnader är en biprodukt av ett kapitalistiskt samhälle, och det verkar som att folk med kapital gillar läget som det är.

          3. Emelie skriver:

            Jag har arbetat i en sådan kassa och kan säga att människor som dig, är personer vi i personalen pratade om i lunchrummet. Dömmande folk som aldrig säger hej. Ställer till med en scen när det är fel pris på 2 kronor. Gormar om köer fastän det finns både snabbkassa och självscanning som du skulle kunna använda dig av. Människor som du som undrar hur jag kunde få jobb med tatuering och tvekar inte att säga att den är ful. Folk som du, som ställer sig och öpper skriker på sin anställda från sin mobiltelefon mitt i en kö i Sthlm.

            Eller dom som alltid måste tala om för kassörskan att dom fanimej har över 50 000:- när köpet inte går igenom.

            Detta baserar jag helt fritt på hur du beskriver dig själv. Du har råd med god och bra mat och därför har du också råd att vara en idiot. Känns det bra? Att veta att folk dömer dig när du handlar?

            Så nej, det är inte vad du äter som gör dig white trash. Det är hur du beter dig. Herregud alltså.

          4. Anonym skriver:

            Det är ett påhitt att människor med tatueringar, rökare, piercingar och kamphundar (och alla andra egenskaper ni tillskriver dom) skulle tillhöra en ny typ av underklass i Sverige. Den enda underklassen som skulle existera är den grupp av människor som ses ner på av dom som anser sig vara lite högre upp i samhället. En underklass kan inte skapas av kroppsliga attribut, matvanor eller husdjur. Det är oerhört korkat och genomskinligt vilken typ av människor det är som refererar till den ”moderna underklassen eller wt”. Att du drar en generalisering utifrån vad du har sett i kassan i en matbutik bevisar tydligt att du inte vet vad du pratar om.

          5. Anonym skriver:

            Och Henrietta, jag handlar ofta på Willys och jag har aldrig sett någon ”modern underklass”.

    2. Linn skriver:

      Ensamstående, tatuerad och okunnig inom politik. Ja, du låter som underklass även om du klär dig varmt. Men andra faktorer är mer avgörande. Som vad du jobbar med. Är du advokat är du förmodligen inte underklass. Å andra sidan har jag aldrig träffat en tatuerad advokat… har heller aldrig mött en tatuerad läkare, men väl många undersköterskor med tatuerade karaktärer ur Nalle Puh. Det är en riktig klassmarkör.

      1. Anonym skriver:

        Okej, och jag då:

        Tatuerad, ung mamma till två (med samma pappa), bor i vårt egna hus, äger en liten hund (definitivt inte kamp), en katt och en häst, jobbar i en klädbutik (känd större kedja), kör Audi, försöker använda vantar när det är kallt men orkar oftast inte på hundpromenaden pga hunden portionerar ut sina små bajspluttar här och var. Reser utomlands när lusten faller på. Tycker om att läsa böcker men har inte mycket koll på politik.

        Bring it on, bitch. Eller klassades jag som underklass redan när du läste ordet tatuerad??

        1. Anonym skriver:

          Nä, det finns ingen faktor som ensam kan stå som representativ klassmarkör. Det skulle väl vara Y-namn i så fall…

        2. Anonym skriver:

          P.S Skoja! Har själv Y-namn =)

      2. E skriver:

        Hur vet du att en advokat du träffar inte har tatueringar? Kräver du att advokaten klär av sig och böjer sig framåt så personen inte gömmer en liten tatuering på skinkorna?

      3. Emilia skriver:

        Men kan det ha att göra med att många undersköterskor och sjuksköterskor är unga och läkarna är lastgamla, eftersom det tar lång tid att bli just läkare? På den tiden tatuerade man sig inte som idag. Snällaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa lämna din bubbla och sluta lek bättre än alla andra. Visst kan man tillhöra en klass (under, över, medel etc) men RIKTIG klass är något man SKAPAR SIG – genom hövligt och civiliserat beteende. Du har inte särskilt mycket klass, såsom du försöker skapa klyftor bland människor. Nä, fy.

      4. Anonym skriver:

        Jag är tatuerad. Och jobbar som bibliotekarie ( fyra års studier/ magisterexamen). Undrar var jag hamnar på klass-skalan ..?

      5. Nettan skriver:

        Hahaha Linn, din jävla rövhatt!

        Nu vet ju inte jag vilka advokater eller läkare du går till som arbetar nakna så att du kan kontrollera för eventuella tatueringar men jag avråder starkt från att betala för deras tjänster då det säkert kan klassas som prostitution. När du leker doktor med partner är inte representativt för hur riktiga läkare arbetar….

      6. ida skriver:

        Alltså Linn. Jag tycker synd om dig. :/

      7. Anonym skriver:

        Oj Linn…

        Då hoppas jag att du nån gång behöver min sambo, som är rejält bitig tack vare träning och är tatuerad över ja… ungefär hela kroppen utom ansikte hals och händer, TROTS ATT han är advokat. Jajamen. Samhällets lägsta klass då.. eller hur var det? Nä? Ja? Elller ….
        Och ja, han är på en ”finare” firma.

        Ha en bra rövhatts-dag Linn, du är en! 🙂

      8. Frida skriver:

        Hallå hallå! Jag är en tatuerad advokat! *vink vink vink* Vi finns och vi är fler än du tror 😀

  14. ... skriver:

    Jag tror att Linn är ett litet troll som haft det ganska tufft. Istället för att göra något bra av det jobbiga hon varit med om har det förvandlat henne till en bitter och dömande person som mår bra av att sticka nålar i andra. Underklass och överklass kan se så olika ut och definierar inte en bra eller dålig person men Linns beteende definierar definitivt det sistnämnda. Generaliserar givetvis nu, men det var väl det man skulle göra här?

  15. Stats skriver:

    Re Henrietta och Linn: håller med er, det är inte precis raketforskning att se vem som har socialt, kulturellt och ekonomiskt kapital (vg se Bordieu ni andra för definition). Att somliga provoceras visar tyvärr att de inte förstår problematiken. Klass har mycket stor betydelse i dagens Sverige, där klyftor mellan rika och fattigare ökar rekordsnabbt. Och de som har tänker inte dela med sig. Så ja, det finns klassmarkörer. Och ja, de kan studeras på Willys bl a (eller MOS f ö, överdrivet köpande är faux pas) Kolla själva SCB hur matvanor ser ut fördelat på utbildningsnivå, inkomster etc.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG