Teckenspråk.

13:00 23 Mar 2017

Elaine Eksvärd:

Igår var Elaine och hennes man på teckenkurs – TAKK – någonting som gav mig ordentliga flashbacks.
Jag har också gått på det och använt det i mitt tidigare jobb och har tecknat både på svenska och engelska.
(Inte samma alfabete vilket är extremt osmidigt först men man lär sig..)

Dock kan jag känna mig som en tjuvlyssnare ibland när man ser två personer teckna till varandra och man fattar vad de pratar om.
Det går ju liksom inte att viska hemlisar på teckenspråk lika enkelt som med rösten men man får sluta titta. Inte mer med det men i alla fall jag hajar till – lite som när man hörde någon prata svenska i USA. 🙂

Jag tycker teckenspråk borde vara ett valfritt tillval i skolan.
Helt ärligt så skulle jag haft mer användning av det fram till idag än den franska jag tragglade mig igenom. Den har jag använt exakt 0 ggr sedan jag tog studenten och det enda jag kommer ihåg är ett kapitel om att bo på hotell och hur man beställer vin. Och inte ens DET har jag fått användning för.

72 kommentarer | “Teckenspråk.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Mandy skriver:

    På min gymnasieskola fanns det teckenspråk som valfritt tillval, tog studenten för 5 år sedan så de kanske intehar kvar det längre…

    1. Mandy skriver:

      Svarar på mon egen kommentar efter att ha läst andras kommentaren till inlägget.

      Jag arbetade på en förskola ett år efter studenten och där använda vi oss också av del tecken även om det inte ”behövdes”, utan vi gjorde det mer för att det är lärorikt och barnen (1-3 år) inte kunde prata så mycket än, och då kunde de använda tecken för att göra sig förstådda av oss pedagoger 🙂

  2. Anonym skriver:

    När kommer inlägget om Dennis M:s bil? Jag vill veta vad som hänt med den!

    1. Sofia skriver:

      Vill också veta om Dennis M bil!

  3. Marie skriver:

    På min dotters förskola lär dom ut teckenspråk 🙂 Hon är 5 år och kan en hel del nu, och vad jag vet så är varken någon pedagog eller kompis där teckentalande (säger man så?), så extra kul att dom ändå blandar in det i den vanliga läroplanen 🙂

    1. Sofia skriver:

      Har dom på min dotters förskola också:)
      De lär sig enkla ord som alla frukterna och ord som ”tack” ”mätt” ”trött” osv och annat som är bra att kunna. Fick dom börja lära sig redan på minsta avdelningen där en del var så små som 1 år. Intressant att de snappar upp det så snabbt och kan visa en del grundläggande saker och bli förstådda bättre innan de kan tala 🙂

  4. Emelie skriver:

    Intressant att tecken för det kvinnliga könet har lite typiskt förminskande gester/tecken medan manliga könet har typiska ”ledartecken”. 😛

    1. SusannaA skriver:

      Jag tror att tecknet för man symboliserar att ta av en hatt, men jag är inte säker. Rätta mig gärna om jag har fel!

    2. Anonym skriver:

      Mannens tecken är en keps

    3. Margit skriver:

      Att visa ett formen av ett bröst är väl knappast förminskande? Rent generellt har de flesta kvinnor mer eller mindre synligt avteckade bröst.

    4. X skriver:

      Tecken är rätt logiska, oftast genom att man skapar en ”bild” av ordet. Flicka/kvinna är att teckna formen av ett bröst och pojke/man är att forma avbilden av en keps. Kan tyckas stereotypiskt, men själv sätter jag inget värde i att de tecknas som de gör.

  5. Nadja skriver:

    Det fanns som tillval på min gymnasieskola 🙂 Var ju dock ca 4-5 år sedan jag gick där så vet inte hur det är nu.

  6. Roza skriver:

    Även jag kan lite teckenspråk! 😀 Dock bara alfabetet och några småord, typ sköldpadda.

    1. Anna skriver:

      Jag med! Alfabetet och sköldpadda är allt man behöver kunna tycker jag. Tecknet för sköldpadda är episkt!!!

  7. ah skriver:

    Jag hade teckenspråk som alternativ till språk på gymnasiet.

    Har inte så stor användning av det idag men brukar teckna fula ord åt folk jag inte gillar.

  8. M den äldre skriver:

    Lärde mig från tv i mitten av 70 talet, ” Upp med händerna ” med Gunnel Linde. Sitter faktiskt kvar vissa tecken och alfabetet.

    1. Dagens Eko skriver:

      Så hette det programmet! som jag har funderat. Man köpte till en form av kort med alla dessa tecken och bokstäver på. Tyvärr så har jag inte de kvar, men lite kunskap sitter i fingrarna.

      Kul!

  9. Ellen skriver:

    Vad tycker Bloggbevakning om att Lady Dahmer ber om pengar till en ny laptop på sin instagram?

    Är det inte så att hennes man har en över genomsnittet bra lön? (har jag läst nångång.)

    Kan man tycka att han av ren generositet då borde hjälpa henne med ”den billigaste Dell’en” ist för att hon ska i de facto behöva tigga på instagram?

    1. Anonym skriver:

      Jag vet att han har en väldigt bra lön och plockar ut trevliga bonusar då och då.
      Mvh, Har jobbat på Avalanche

      1. Lady Dahmer skriver:

        Som anställd på avalanche har du noll insikt i andras löner. Och noll insikt i andras bonus. Såvida du inte är löneansvarig. Men jag kan säga att min mans inkomst är ungefär likvärdig med en normal familjs två normala inkomster. Och eftersom att han är ensam inkomsttagare så blir det inte så mkt över.

        Feta bonusar? Ja kanske för de som äger 40%. Oskar äger 5%.

        1. Anonym skriver:

          Att äga 5% i ett stort spelföretag ger inga små bonusar, och det vet du. Skamlöst att sitta och tigga pengar från dina läsare när ni har det mycket bättre ställt än många andra!

    2. Anonym skriver:

      Plus att LD vid ett flertal tillfällen (både på sin blogg och insta) har sagt att de har det gott ställt. Så ja, konstigt av henne att tigga dator…

    3. Anonym skriver:

      Vafan! Det måste du bara ta upp! Gick in och tittade och hon borde fan skämmas!

    4. Henrietta skriver:

      Är det inte så man får grejer gratis av företag nuförtiden? Man skriver om att man skulle behöva det ena och det andra, och sen plötsligt en vecka senare har man fått det av något företag.
      Och så gör man lite reklam för det så allting biff.

      1. Anonym skriver:

        Hon har med swichnummer, så det är inte sponsraggande från hennes sida. Varför hon hellre frågar läsarna istället för att kontakta företag om samarbete vet jag inte, men hon brukar ju läsa den här bloggen så hon kanske dyker upp med svar. Om jag var bloggare skulle jag hellre sälja reklamplats än fråga läsarna om pengar.

        1. Lady Dahmer skriver:

          Antagligen för att du tycker du ska få läsa bloggares texter gratis. Dvs du tycker att bloggare ska jobba gratis. Inget ovanligt. Kvinnors arbete värderas ofta lågt. Jag är en av de få bloggare som inte sålt ut mig eller kompromissat bort mitt redaktionella material för spons och pengar. Det tycker jag personligen är värt en del. Och jag vill fortsätta hålla annonser nere på minimum.

          1. Henrietta skriver:

            Ett litet tips. Lås din blogg och ta betalt om någon vill komma in och läsa den.
            Lite som när SVT försökte ta tv-avgift om man äger en dator och har internetuppkoppling för deras material ligger öppet på nätet.

          2. Lady Dahmer skriver:

            Jättedåligt tips. Dels för att alla inte har råd och mina texter ska inte bli en fråga om klass och dels för att detta funkade skitbra!

          3. Anonym skriver:

            Nej, jag tycker inte bloggare ska jobba gratis, finns inget i min text som kan tolkas så. De flesta storbloggare får ju faktiskt betalt för sitt jobb, du är nog rätt ensam om att jobba gratis som storbloggare.

          4. Henrietta skriver:

            Du har ej kompromissat ditt material på bloggen för spons och pengar, och du tycker det är värt…pengar. Ööhm, näeh, det är just det det inte är, uppenbarligen. Gör du ingen business av det du håller på med så kan du inte förvänta dig att få betalt.
            Jag fattar inte hur du lyckas sticka en offerkofta av din livsstil och dina livsval, men där har du definitivt lyckats, job well done.

          5. Lady Dahmer skriver:

            Jag förväntar mig absolut ingenting. Har aldrig gjort och aldrig krävt. Jag frågade i all ödmjukhet och fick svar. (Dvs pengar) Det finns de som tycker jag är värd en slant. Det uppskattar jag väldigt mycket.

          6. Anonym skriver:

            Fast… Nu låter du som om du tycker du ska kunna jämföras med en journalist? Du har ingen utbildning i att skriva, du är inte anställd av någon och du har heller inga krav på att texterna ska vara oberoende. Så att blanda in att kvinnors jobb generellt är lågavlönade blir ju helt fel. Du är ju egentligen vem som helst som brinner extra för något och bloggar om det …

          7. Lady Dahmer skriver:

            Menar du att bara utbildade ska få betalt?

          8. Anonym skriver:

            ”Men det som blir över lägger jag på sparkontot jag har för. In framtida bröstreduktion.”

            En undran i all välmening: ska inte du göra det via landstinget? Det kostar inte så mycket, speciellt i jämförelse med om man skulle betala allt själv (+-50 000 kr).

            Jag gjorde min bröstreduktion via landstinget (opererades på en privatklinik i Stockholm), och fick således betala landstingstaxa för allt. Sammanlagt blev det under en tusenlapp, runt 700-800 kr om jag minns rätt (det var för några år sen) för hela processen.

          9. Lady Dahmer skriver:

            Jag är för fet för att få det gratis.

        2. Henrietta skriver:

          Om det är skrivet på riktigt, utan att skämta så…aaa…pinsamt.
          ”Buuhuu, jag har inga pengar för jag har inte jobbat på år o dar. Vi har skaffat tre ungar och ett dyrt hus. Lånen måste betalas och feministiska analyser måste göras, och jag behöver min bekväma livsstil, och så har vi bara en inkomst.”

          Suck. Kan vi bara få en ekonomisk kris snart och en rejäl räntehöjning…

          1. Lady Dahmer skriver:

            ???

            Precis. Mina följare är glada o tacksamma för att jag istället för att jobba på ett ”riktigt jobb” lagt den tiden på att skriva istället. Hade jag inte haft denna livsstil så hade de ej haft mig och mina texter och då hade ju du fått hitta nån annan att hata på.

          2. D skriver:

            Men jösses. Att påstå att hon ”hatar” för att hon ifrågasätter detta tiggeri och dina livsval … hej härskarteknik

          3. Lady dahmer skriver:

            Henrietta här är alltid snabb att spy skit över mig oavsett vad det gäller. Detta är inte heller kritik utan osakligt trams.

          4. Henrietta skriver:

            Du ska inte tala om vem som pratar trams. Du är fan full av ovetenskaplig trams som du spyr ut.
            Kommer aldrig att glömma dina uttalanden om smala kända kvinnor, som alla lider av ätstörningar enligt dig.
            Faktabaserad analys a la Dahmer och så…även kallad pseudoveteskap.

            Jag hoppas på att du blir en ledare för Sverige, verkligen. Det innebär mer än att äta bullar på tåget bara så du vet.
            Så får du se vad som blir av Sverige då. Jag och min man har byggt upp ett tillvaro som går att leva med oavsett världsekonomin, så en rejäl finanskris hit eller dit gör ingenting.
            Du däremot…

        3. Lady Dahmer skriver:

          Ja det är för att jag inte kompromissar med min redaktionella material. Man vet att på mina plattformar så kommer inga inlägg om produkter varannan dag.

    5. Lady Dahmer skriver:

      Jag skäms inte ett dugg! Jag har jobbat nästintill gratis i åtta års tid för att utbilda och roa mina läsare. Varför jag inte ber om spons är för att jag ej vill lusa ner mina plattformar med massa reklam. Detta är något mina läsare har uppskattat.

      Som jag skrev på insta så vill jag inte köpa datorn för våra gemensamma pengar då dessa ska gå till boende, räkningar, barnen.

      Men fortsätt förfasa er. Så skrattar jag hela vlgen till banken. Kommer göra detta till en tradition tror jag. Patreon är ju inget nytt i bloggvärlden. Tycker jag är värd lön för mitt hårda arbete. Puss på er!

      1. Lady Dahmer skriver:

        Men ja ta gärna upp detta i ett inlägg! Det finns många som tycker att jag är värd detta. Och då får jag förhoppningsvis mer pengar som jag kan lägga undan till min bröstoperation! ??????

      2. Z skriver:

        Men du har ju valt att vara bloggare? Vi är massa kvinnor som gör massa värdefullt arbete för kvinnor och feminism utan att för den sakens skull vara bloggare. Varför blogga i åtta år om du är så bitter och missnöjd med förutsättningarna för ditt arbete?

        Dessutom: du har skrivit att du minsann prioriterar att vara hemma med barnen. Jamen dåså, då är det ju ett val du gjort. Och – om din man tjänar som två vanliga löner har ni väl för guds skull råd med en billig dator? Hur tror du alla andra gör som inte kan tigga till sig datorer på instagram?

        Personligen hade jag aldrig kunnat sitta i ett stort hus på landet och skriva poster om hur jag väljer att vara hemma och sen på fullaste allvar be mina följare att skänka pengar till mig. Det är liksom pinsamt.

        1. Lady Dahmer skriver:

          Jag är inte ett dugg bitter och missnöjd. Tvärtom! Jag är väldigt nöjd även om jag gärna fått mer pengar för det jag gör. (Som skribent får man ofta uselt betalt av sina uppdragsgivare)

          Men jag tycker jag är värd pengarna jag får nu och skäms inte för det just pga all tid jag lagt på att skriva och pga den skillnad jag gjort och gör för så många. Pinsamt? Inte ett dugg!

        2. Malin skriver:

          Håller helt med. Gillar verkligen det du skriver och har verkligen respekt för det du lär andra om feminism. Fick bara lite avsmak av att läsa om att du tigger pengar för en dator, varför inte trycka upp och sälja av din konst eller lägga in reklam för att få upp inkomsten? (Tror inte dina läsare skulle bli sura om du hade reklam)

          1. Lady Dahmer skriver:

            Du tycker om ser jag gör men tycker inte att det är värt att betala för? De flesta har gett mellan 20 – 100 spänn. Det tycker du är osmakligt? Det är osmakligt av mig att be om pengar för det jag gör?

      3. Anonym skriver:

        Men det finns väl en annan dator i hushållet? Om om Oskar är spelutvecklare finns det väl rimligtvis en stationär dator i huset? Vet att du skrivit att ungarna spelar minecraft och det går väl inte på en laptop?

        Du får ”tigga” hur mycket du vill, men du måste väl inte sitta och hamra på en stenåldersmaskin om du inte vill?
        Tänker jag

        1. Lady Dahmer skriver:

          Jag behöver en egen. Min mans jobbdator är jävligt känslig. Den jobbar han själv på dessutom.

        2. Lady Dahmer skriver:

          Barnen spelar minecraft på xboxen

      4. Frida skriver:

        Jag swishade över en tjuga till dig innan… sista pengarna kvar på kontot innan lön. Varför? För jag har tagit del av dina texter i många år. Jag har skrattat, gråtit, funderat och blivit underhållen dagligen. För cirka ALLA andra tjänster som erbjuder samma underhållningsvärde betalar jag: biobesök, böcker, Netflix… så varför i hela världen skulle man bli upprörd över att någon som erbjuder gratis underhållning vill ha hjälp för att underhållningen ska bli ännu bättre?! Jag skämdes nästan för jag inte kunde swisha mer. Fy fan för folk som inte tänker längre än en halv sekund.

        1. Lady Dahmer skriver:

          ❤️❤️❤️❤️
          Ni är grymma. Varje gång jag lyfter nån som behöver ekonomisk hjälp så är ni där. Och nu hjälper ni mig.

          1. K skriver:

            Henrietta, du har nog missförstått poängen.
            Hon har inte tiggt pengar. Hon berättade om sin situation och sa att om man vill får man gärna bidra med en summa så hon kan fortsätta göra det hon gör.

            Jag skänker hellre 200kr och att hennes blogg + sociala medier fortsätter som dom är nu än att behöva höra om reklam i var tredje inlägg. Vilket det är hos de större bloggarna.

            Jag vet inte om du följer henne men för oss som kollar hennes live varje dag, använder hennes blogg för att utvecklas och som har en plats att diskutera saker så anser vi att hon är värda det.

            Don’t be a hater 🙂

          2. Z skriver:

            Jag hade personligen aldrig kunnat tigga offentligt så länge jag hade schysst hus och partner med bra lön. Aldrig.

            Fattar inte att folk på fullaste allvar swishar pengar till dig. Själv smsar jag pengar till UNHCR och deras arbete i Syrien.

          3. Lady Dahmer skriver:

            Själv swishar jag till både personer som vill unna sig nåt kul, människor som behöver akut hjälp och organisationer. Men du det är ingen som tvingar nån.

            Mina följare är dessutom så pass grymma att de hjälpt flera transpersoner att få ihop operationer och namnändringar, fattiga studenter som har det kärvt, tiggare att få hjälp med resor till hemlandet, katter som behövt akut vård, barn som behöver alternativ vård och massa annat. Varje gång jag lyfter nån som behöver hjälp så kavlar de upp ärmarna med råge. Så du behöver inte oroa dig för att jag tar pengar från nån annan.

    6. En annan Andrea skriver:

      En gång utomlands åkte jag på en guidad tur. Biljetten var gratis, men efteråt fick de som ville betala valfri summa. Vi hade en toppendag och jag tror nog att alla betalade. Studenter betalade kanske någon hundralapp i snitt och medelklassamerikanerna säkert minst 500 kr var.

      Jag tycker att det här är lite liknande. De som känner att de har fått ut något av LDs ”service” och har några kronor att avvara (eller 1 kr, som väl är minimum på Swish) kan hjälpa till. Datorn är ju dessutom till för att LD ska kunna producera nytt material som många kan gå glädje och nytta av.

  10. Kristin skriver:

    Nu kommer jag som en liten app app apo men det dom lär sig är inte samma sak som teckenspråk, teckenspråk är ett eget språk med egen grammatik osv. TAKK är ett kommunikationssätt, som används ihop med svenskan. Sen har vi TSS som är tecken som stöd. En liten djungel men många tecken är samma 🙂 Skillnaden som jag förstått det i våra utbildningar är att med TAKK och TSS tecknar man inte alla ord, utan fokuserar på en del tecken tex äta och macka om det är det som är tanken istället för vill du äta en macka. TAKK har hjälpt oss supermycket med vår son som har en språkstörning 🙂

    1. Kristin skriver:

      *app app app skulle det så

  11. S skriver:

    När jag var yngre lärde jag mig teckenspråk för att jag ville leva stum. Det här berodde på att jag hade (och har) problem med stämning och talblockeringar. I perioder var det i princip omöjligt att tala med kompisar i skolan. Minns att det var en skräck när läraren frågade mig frågor på lektionerna. Tänkte att de som är stumma har det så bra när de inte behöver kunna prata. Idag har jag dock gått i talterapi och kan prata,om än knaggligt ibland, men vågar ändå göra det. 🙂

  12. Deo skriver:

    Jag gick på ett montessoridagis på 80-talet, där lärde vi oss grundläggande teckenspråk som alfabetet och nyttiga fraser.
    Vi lärde oss även att läsa och räkna. Nu i efterhand har jag förstått att mitt dagis var lite före sin tid för de klasskamrater som gått på vanligt dagis (vilket var mer förvaring då) kunde inget sånt när vi började ettan.

    Sen i gymnasiet läste jag teckenspråk som tillval, har haft lika mycket nytta av det som de bildelarna jag tvingades att traggla i ett kapitel på tyskan…

  13. Anonym skriver:

    OT:

    Här kan ni få läsa nåt underhållande.. gah!
    http://oslofru.com/2017/03/23/tro-pa-karlek-eller-skilsmassa/

  14. W skriver:

    Teckenspråk är så himla coolt att kunna så creds till er som kan mycket!

    Allt jag har lärt mig är att teckna en låt under konfirmationen för vi uppträdde det i kyrkan.
    Alltid velat lära mig mer för jag har en syssling och ett syskonbarn som är döva och jag glömmer aldrig bort hur mycket mitt syskonsbarn ansikte sken upp när jag hade lärt mig teckna ”hej” och ”god jul” och visade henne. 🙂

  15. Anonym skriver:

    Teckenspråk och TAKK är inte samma. Just sayin

  16. Ella skriver:

    Jag hade ”teckenkommunikation” som fritt val, eller vad det nu hette, när jag gick på gymnasiet. Har fått för mig att jag och CamCam är lika gamla? Alltså födda -80. De flesta där gick Barn och fritid eller Omvårdnad, men vi var några få som kom från andra program också.

  17. Z skriver:

    Teckenspråk och TAKK är olika saker :).

  18. Johanna skriver:

    Tycker detta är fantastiskt och något som alla borde lära sig. Hjälper speciellt föräldrar till barn med språksvårigheter såklart, men det har hjälpt min 1,5åring att kommunicera med oss efter att hon lärt sig ord på förskolan. Plötsligt kan hon säga om hon vill ha mjölk eller vatten, att hon vill klappa katten eller vad det nu är. Ger väldigt mycket glädje för henne att vi förstår.

  19. Linnea skriver:

    Har inte läst kommentarerna innan jag kommenterar. Ser att det verkar vara nån slags diskussion. (Mina lärare på universitetet när jag läste på förskollärarprogrammet sa alltid till alla-”inga ursäkter!” jag såg det som förklaringar o klargörande av situationen, nu menar jag inte de tydliga undanflykterna som min hund var sjuk el dyl (hur vet du det du var ju på fest o hunden var sj hemma) Svårt att förstå vad jag menar med allt -VEEET! Om nån vet nån förkl eller själv har det handikappet, skriv nåt som stöd till mig. Till ämnet; det finns nog fler människor som pratar franska som är ovilliga att kommunicera på franska än det finns teckenspråkiga som är beredda att kommunicera på annat sätt än det korrekta teckenspråket…

  20. Margit skriver:

    Fördelen med att lära sig språk som t ex franska är att det ger ökad språkkunskap även när det gäller svensk ordkunskap med tanke på låneord och annat skröfs. Språk är ju inte ensamma öar, utan interagerar med varandra och påverkas av varandra. Så även om en kanske inte använder språket aktivt finns det stora fördelar med att ha det någonstans i bakhuvudet.

  21. Smile skriver:

    Tecken som stöd och teckenspråk är inte samma sak

  22. Kelly walta skriver:

    Hej.
      Am Mr Kelly Walta legitima lån långivare med heder och skillnad som ger unik möjlighet att lån till privatpersoner , företag, försäkring osv Är du i någon ekonomiska svårigheter eller i behov av lån för att investera eller behöver ett lån för att betala dina räkningar inte ser mer like’re här för att göra alla dina ekonomiska bekymmer ett minne blott. Vi erbjuder alla typer av lån i någon valör av valuta i en takt av 2% utan upfront avgift. Jag vill använda denna möjlighet att låta veta att vi är redo att hjälpa till med någon form av lån för att lösa din ekonomiska problem. Ja, då nu via e-post (kellywaltaloanfirm@gmail.com) för mer information är du mycket välkommen.

  23. Lara Andrew skriver:

    Jag heter Lara Andrew. För några månader sedan fick mitt företag en stor förlust. Jag var på väg att förlora mitt företag och mitt hus på grund av dålig kredit och obetalda skulder. Jag blev mycket desperat, jag visste inte vad jag skulle göra för att rädda situationen, jag kunde inte få ett lån från banker och andra finansinstitut på grund av min dåliga kredit. Sedan började jag söka lån online, men de tog de lilla pengar jag hade lämnat (4 000 euro) och jag fick aldrig lånet på mitt konto. En dag berättade min granne om ett företag som heter JOAN NORMA LOAN COMPANY och gav mig företagets email (joannormaloancompany@gmail.com) men på grund av mina tidigare erfarenheter från scammers online blev jag motvillig men okänd för mig att min man har tillämpat för ett lån på 120 000 euro från bolaget. Inom 48 timmar fick jag ett meddelande om att företaget har krediterat mitt konto med lånebeloppet. Idag har jag mitt företag tillbaka i produktionen mer än någonsin och mina skulder betalas. Om du behöver ett lån från en tillförlitlig långivare, kontakta JOAN NORMA LOAN COMPANY via hennes email: joannormaloancompany@gmail.com

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg