Those who can’t do, teach.

12:00 28 Mar 2017

Laila Högfeldt:

(null)
Laila är en av Loppis lite större bloggare – och att man kan se att det är Loppi, ja det märker man på alla inlägg baserade på listor. Listor, listor, listor – det är Loppis melodi minsann.

(null)
Saxat från Lailas blogg.

Hol inleder blogginlägget här på följande vis:

Jag började att fnissa i dag när jag fick bilden ovan skickad till mig. Jag såg direkt ironin i det hela, att Belgiens hälsominister inte lever ett hälsosamt liv själv.//Laila

Det är lite intressant det där – hur snabba vi är på att döma folk baserat endast på utseende – vi gör nog det alla, mer eller mindre eftersom det är så vårt samhälle ser ut så jag försöker inte peka finger åt någon enskild, jag pekar i så fall på oss alla.
Skillnaden mellan Laila och mig exempelvis är att jag är medveten om denna osunda reaktion hos mig själv och skäms över att tanken ens dyker upp i huvudet på mig eftersom jag faktiskt ”vet bättre” när jag ger det en sekund eller två och inte bara går på en djupt rotas känsla – medan hon ser det som någonting putslustigt att fnissa åt OCH lägga upp på bloggen.

Handbollssambon och jag pratade faktiskt om det där igår – hur framför allt kvinnor har så mycket mer att bevisa än män när det kommer till ledarskap.

Hur män ofta kan kliva in på ledande tränar-rollen inom exempelvis sport utan att ha varit ledande själva medan kvinnor behöver ha presterat på absolut maxnivå för att få samma chans.

Jämför Janne Andersson med Pia Sundhage inom fotbollen.
Janne – spelat hela sina karriär på relativt låg nivå i Sverige och har mig veterligen inte spelat en enda landskamp medan Pia har en helt annan resumé.
Pia – en av Sveriges genom tiderna bästa kvinnliga fotbollsspelare med både VM-brons och EM-guld i bagaget som spelare innan hon gick vidare till att bli tränare.
Han har byggt sin karriär på att vara en bättre tränare än han någonsin var fotbollsspelare men Pia var tvungen att bli bäst i världen själv innan hon fick samma förtroenden.

Så Laila fnissar eftersom hon på en gång kan se ironin i att Belgiens hälsaminister minsann inte lever ett hälsosamt liv själv och så så sätt tappar all sin trovärdighet.

Jag måste vara ärlig och säga att jag förstår vad folk menar, det känns ju lite som ett skämt.//Laila

Jasså? Det säger du?
Vad vet du om henne – förutom de här bilderna du googlat fram och fnissar åt?
Kan du hennes sjukdomshistoria?
Tänk om det skulle vara så att hon – när de här bilderna tas – gått NER 60 kg? Har du tänkt på det?
Eller att på grund av utmaningar med sin vikt kan mer om hälsa och sjukvård än både dig och personen som skickade denna ”fnissvänliga” bild till dig?
Att hon just på grund av detta är mer kapabel till att bidra till en bättre lagstiftning och politik kring hälsa än exempelvis någon som du som fnissar åt viktproblematik?

Vem skulle du vilja ha som representant för hälsovård? Någon som ser, förstår och har levt med relaterade problem eller någon som fnissar bort överviktiga personer på höga befattningar och som således kan NOLL om ämnet?

Ingen skulle fnissa åt en manlig tränare eller minister med ölmage och chipstuttar men kvinnor ska se ut som en av deltagarna i Gladiatorerna för att få samma bemötande.
Kompetens sitter inte på utsidan – hur svårt ska det vara att förstå?

Tack för tips, Two of a kind!

38 kommentarer | “Those who can’t do, teach.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Linn skriver:

    Angående sista stycket, i Helsingborg blev det en jävla grej av en man som utbildade sig till idrottstränare men som ansågs för tjock för att vara en förebild. Han hade blivit tjock pga en skada och hade egentligen jäkla bra erfarenheter sedan innan. Så det är inte bara kvinnor. Vet faktiskt inte om han fick gå klart till slut eller inte.

    1. Bloggbevakning skriver:

      Fast behöver inte en idrottslärare vara aningens mer aktiv och engagerad ön exempelvis en fotbollstränare? Å andra sidan var min idrottslärare i gymnasiet allt annat än det. =)

      1. Henrietta skriver:

        Jag har sett blivande idrottslärare och i deras utbildning ingår aktiviteter som dom sedan ska lära ut. Dom ska kunna inspirera, demonstrera sporter och visa hur man ska göra. Inte på en proffsnivå såklart men grunderna. Alla blivande lärare var fit mer eller mindre.
        Jag själv hade idrottande idrottslärare. Dom var aktivt med i alla sporter. Dom var också coacher till sina egna barn som tävlade i orientering i junior-sm och senare som vuxna även i em om jag minns rätt.

      2. Linn skriver:

        Om jag minns rätt handlade det om att han inte kunde utföra någon slags gymnastisk volt som jag verkligen inte tror ingår i skolgymnastik ändå :O Vår idrottslärare var aktiv, men han deltog inte så jag är lite kluven.

  2. Anonym skriver:

    FUCKING AWESOME INLÄGG!!!!!!!!!!!!!

  3. Anastasia skriver:

    Hon är sååå jobbig.
    Vi är båda två medlemmar i en grupp på fb ”plockmat för barn”. Hon delar ofta recept frän sin blogg för att få läsare, så genomskinligt då hon delar (senast idag) recept med honung som man absolut inte får ge barn under 1år, helst inte under två år heller…

  4. Camilla skriver:

    Klockrent!! Så in i norden bra skrivet!
    Alltid ska kvinnorna behöva bevis flera gånger om vad och hur de har presterat men män behöver bara komma och ta plats!

  5. J skriver:

    Det har gjorts studier angående detta, hur män respektive kvinnor i politiken omskrivs i media. När det skrivs om kvinnor är det oftare deras utseenden/kläder osv som bedöms och när det gäller männen är det istället deras handlingar/prestationer. Tror inte heller att hon hade skrivit nåt liknande till en man, de får ha sina ölmagar ifred liksom. Tröttsamt att kvinnors utseenden alltid ska bli bedömda och granskade..

  6. Lo skriver:

    Jag älskar när du skriver sådana här mer djupgående inlägg som relaterar både till bloggare och till samhällsföreteelser. Där visar du verkligen hur mycket du har att komma med i form av analys. Toppen, CamCam!

  7. Felle skriver:

    LD är i blåsväder efter uttalanden om BDSM. Ta en kik på Myra Åhbeck Öhrmans Facebook.

      1. Henrietta skriver:

        BDSM är dåligt, det ska man inte syssla med eller titta på, oavsett om samtycke finns. Likställs med pedofili t.ex.
        Man ska helt enkelt gå söka sin hjärna om man tänder på våld.

        Hon har också själv tidigare skrivit att det finns en enorm skillnad på sex som sker med samtycke/utan samtycke. Samt att ens sexualitet inte går att ändra på.

        1. The real Hmm skriver:

          Fast nä så sade hon inte. Kolla hennes egen twitter. 🙂

          1. Henrietta skriver:

            Jag erkänner, hon nämnde aldrig ordet bdsm.
            Då vet jag inte riktigt vad det är hon vill få fram.

          2. The real Hmm skriver:

            Alltså jag vet inte var diskussionen började.

            Det jag hann se var att hon uttalade sig om sadister och att det uttrycket inte borde missbrukas. Att vara sadist inte är BDMS.

            Typ så fattade jag henne, men jag lämnar stort utrymme för att jag har fel. 🙂

  8. Shaniqua skriver:

    DU ÄR SÅ JÄVLA BÄST C! Klockrent inlägg. Laila, vilken idiot du är…

  9. Sandra skriver:

    Jag älskar hennes blogg. Jag tycker att det är skönt med personer som faktiskt skriver vad dom tycker istället för att alltid vara så jävla pk. Tack o hej.

    1. Maria skriver:

      Och jag tycker att det ständiga användandet av uttrycket ”PK” säger väldigt mycket om hur mycket konstruktivt en person har att komma med…

  10. Belle skriver:

    Bästa inlägget på länge!!
    Jag själv brukar bli ifrågasatt ang mitt vardagsliv och hälsa, då jag anses vara ”överviktig” i samhällets normer. Gick dessutom upp mycket i vikt efter en operation i huvudet, där jag tvingades vara stilla och äta kortison långvarigt efteråt.
    MEN, jag äter hälsosamt, dansar 4 gånger i veckan och tar gärna långa promenader på fritiden. Dock eftersom att jag inte är en storlek 34-38 så är jag omedelbart oerhört ohälsosam.

    1. C skriver:

      Du lever betydligt mer hälsosamt än mig! Men eftersom jag har ett BMI på 19 antar folk att jag är hälsosam fast jag mest ligger på soffan och äter choklad när jag är ledig. Helt sjukt att folk tror att smal är det Sanna som hälsosam.

    2. two of a kind skriver:

      Samma här, medicinering har gjort så att jag gått upp i vikt och sen inte går ner, men jag tränar mig svettig på gymmet tre ggr i veckan och rör mig mycket annars med. Har bmi över 30, men är mycket intresserad av hälsa och dylika frågor.

      Läste just i en facklig tidning ett reportage om hur feta människor diskrimineras i arbetslivet. Så jäkla sorgligt att vi sorterar bort människor på deras utseende snarare än på kompetens. Nu får man inte ens vara minister tydligen utan att bli dömd.

      Vad vet vi om hennes bakgrund , hon har väl all rätt att hålla sina ev medicinska problem privata. Men så kommer sådana som Laila och hånskrattar. Trevligt … Maggie De Block, som detta handlar om, är dessutom läkare, och hellre en kunnig sådan än en fördomsfull bloggare alla dagar i veckan.

  11. wigwag skriver:

    Å andra sidan behöver jag bara höra, utan att se någon bild överhuvidtaget, att hon jobbar som hälsominister för att fatta att det här är en driven person med fullspäckad kalender 24/7. Och det orkar ingen med som inte har god hälsa. Förövrigt blev Janne Andersson vald som tränare för landslaget pga sina meriter som just tränare och inte spelare. Liksom Pia Sundhage också blev. Det är två helt olika saker. Fråga exempelvis Henke Larsson.

    1. Bloggbevakning skriver:

      Anders Pärson? Ulrika Knape?

      1. Anonym skriver:

        Du vet att knape är idrottslärare va?

        1. Bloggbevakning skriver:

          Jo, men hon är ju den typsikt kvinnliga coachen – som nått ungefär samma framgång själv. Det kan man knappast säga om Anders Pärson.

    2. Sandra skriver:

      Om jag minns rätt är ministern utbildad läkare. Läkare läser typ 1 hp nutrition (iaf i sverige). Sedan innebär knappast kunskap om vad som är hälsosamt att man klarar av att leva hälsosamt.
      Troligen är hon fantastiskt duktig på folkhälsa och folksjukdomar och dessutom politiskt aktiv. Jag förstår inte varför man skulle behöva vara normalviktig när man har den kompetensen.

      1. Henrietta skriver:

        Sant. Så länge en inte är faktaresistent så kan en beslutsfattare se ut hur som helst.

  12. lina skriver:

    Ironiskt att sveriges hälsominister gabriel wikström finns med på bild – liksom, vad har han för erfarenhet av sjukvård överhuvudtaget? Är der bättre med en smal man utan erfarenhet…..

  13. RubyWoo skriver:

    Jag blir så himla ledsen, jag har använt halva mitt liv att kämpa med vikten, och ändå är jag inte speciellt överviktig. Det går upp och ner så jävla snabbt när jag mår bra eller dåligt, och det är oroligt att folk verkligen säger ”nu har du lagt på dig lite, hehe”. Hur tror det att det får en att känna? Tack liksom, det hade jag inte märkt, nu är mitt liv plötsligt bättre. Fuckers.

  14. Sandra skriver:

    Fast ärligt talat vem skulle vilja få råd om kost av av sån här sjukligt fet människa? Hon ser ju ut att väga över 200kg!

    1. The real Hmm skriver:

      1. Du tror att en hälsominister sysslar med att ge kostråd? 🙄

      2. Ghaaaa!!!!

    2. IdaV skriver:

      Fast ärligt talat vem skulle vilja få åsikter av en så sjukligt trist person som du verkar vara?

  15. anonym skriver:

    Men det är ju omoget att döma någon efter utseende. Det viktiga är ju vad personen istället pratade om . Kan man inte se bortom utseendet är man nog ganska begränsad o torr som medmänniska.

  16. Anonym skriver:

    Jag tänkte på Samir i lets Dance som är rätt så vältränad men har noll kondition. Hur hälsosamt är det egentligen, samma sak med mitt ex som hade låg fettprocent och mycket muskler men orkade inte ens springa till bussen. Man ska inte låta sig luras, jag är normalsmal och pendlar ibland lite i vikt men jag har alltid bra kondition och låg vilopuls. Så vad är hälsa? Varför skulle denna hälsominister vara sämre för att hon har extra vikt? Jag tycker att bilden av hälsa är så skev idag för den handlar mer om det yttre än det inre och då pratar vi faktiskt inte om hälsa längre…

    1. Henrietta skriver:

      Jag anser att en bra fysiskt hälsa är att både ha en god kondition och en del muskler som gör att man orkar med sin egen kropp.
      För mig betyder det att man ska kunna löpa en mil i sträck utan att stanna, dra lite chins, armhävningar, dips…orka köra övningar med sin egen kroppsvikt, minst, helt enkelt.

  17. J skriver:

    Alltså, inte för att döma utgående från några rader text, meeen…

    1. Kan genast gissa mig fram till att Laila är en sån där tjej som har åkt på en räkmacka hela livet. Hon är antagligen naturligt smal, dvs. har aldrig behövt uppleva hur svårt det är att gå ner i vikt.

    2. Hon har antagligen ingen särskilt spännande personlighet som kommer fram när hon bloggar, därför skriver hon bara ytliga inlägg och om sina barn.

    3. Ja, jag är en hater, men har träffat såå många liknande bitches i mitt liv och orkar inte med dem.

  18. anonym skriver:

    Laila, är det hon med heart af guld och bloggade flitigt 2009+? Hälsa från mej.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG