Att älska sig själv.

16:30 12 Apr 2017

Apan satt i granen:

Det är inte lätt att bli kompis med kroppen. Det tar tid och handlar om acceptans. Att vara tjock är inte ett idel för mig. Jag är tjock av många orsaker och kommer förmodligen vara det ett tag framöver. Det jobbigaste med att vara tjock är att ständigt värderas av andra människor. Att känna hur kroppen tar emot, kläder sitter tight eller att knäna tar stryk är ingenting jämfört med den värderande blicken. Människors välmenande ord om att jag är fin ändå, att jag är stark ändå, att jag är förvånansvärt smidig och rörlig, att jag enkelt skulle kunna rasa snabbt i vikt eftersom det finns så mycket att ta av. Jag är tjock. Jag är medveten om att jag är tjock. Att vara tjock är inte mitt långsiktiga ideal. Att medvetandegöra kost för mig har motsatt effekt, då väcker jag sakta min ätstörning som jag varit friskförklarad från sedan år 2004 till liv. Jag vet att jag kommer finna en balans när bitarna i mitt liv faller på plats och jag ger mig utrymme till reflektion. Men just nu är jag tjock och tycker om mig själv. Jag är jag. Min kropp är min oavsett hur omgivningen väljer att kategorisera mig. Kroppspositivism för mig innebär att acceptera min och andras kroppar. En kropp definierar inte själen inuti. Tack @tidningenmama och @annikaleone för att ni lyfter detta viktiga ämne. På bilden ser ni även @emelie.holst. Photo: @photobyhannah Makeup: @myemilsson ♥️

A post shared by Apan Satt I Granen (@apan.satt.i.granen) on

Hur blev jag så pass bekväm med min kropp att jag inte har problem med att visa upp den? Jag vet inte riktigt när det släppte och minnena av hur jag redan som barn avskydde att dela dusch med klasskompisarna efter idrotten känns färska. Alla andra var smala till skillnad från mig som var stor. Jag avskydde att vara på stranden eller i simhallen eftersom mina lår var stora och sladdriga. I tonåren tittade jag avundsjukt på alla som bar linnen eller korta tröjor. Skulle aldrig vara ett plagg för mig eftersom jag hade både mage och gäddhäng. I vuxen ålder blir jag sorgsen när jag tittar på bilder från min barndom. Jag var stor, större och längre men inte tjock. Tänk att jag en hel barndom och tonår och under ett halvt vuxenliv har varit hämmad över att jag varit tjock. I takt med att jag lärt känna och hittat mig själv och min självkänsla har jag blivit mer och mer bekväm i kroppen. Den är min, en del av mig, något som bär mig fram. Min kropp är mjuk, len, varm, gosig att krama, den är dekorerad med lite bläck och är ingen annans business. Återigen, tack @tidningenmama och @annikaleone för att ni lyfter kroppspositivism i senaste numret av Mama. Tack @photobyhannah för de fina bilderna och tack @myemilsson för sminket. #apansunderbara

A post shared by Apan Satt I Granen (@apan.satt.i.granen) on

Jag älskar hur Anna skriver om att acceptera sin kropp och att vara snäll mot den, samtidigt som hon skriver om vikt och tankar kring detta på ett sunt sätt.
Bilderna är inte till för att vara sexiga utan för att lyfta fram allas kroppars rätt att finnas och synas.

Jag kan förstå att det kanske kan framstå som skenheligt av mig att skriva så här med tanke på det här inlägget men det som skiljer dessa två bilder åt är publiken – vilka som läser –  men framför allt syftet med Annas bild.
Syftet är kroppsposivitism och acceptans, inte sexighet. Rätten att få synas och ta plats oavsett hur man ser ut.
För mig är det stor skillnad.

Och det är viktigt att älska sig själv, även om man inte ser ut som man önskar för tillfället.
Kroppen är din bästa vän och du har bara en av den så varför inte vara snäll mot den.
Kroppen kan ändras – vara smal och bli tjock –  men det är ju fortfarande samma person inne i kroppen, en person som förtjänar att mötas samma respekt oavsett storlek.
Respekt. Och kärlek.

72 kommentarer | “Att älska sig själv.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Hanna skriver:

    Du borde hemlige uppmärksamhet till Egoginas senaste krönika i Veckorevyn. Hon skriver (lite väl urskuldande tycker jag) om kvinnors rätt att säga nej till mäns närmande.

  2. Matilda skriver:

    Åh herregud.

  3. Matilda skriver:

    VAD ÄR DET FÖR FEL MED ATT LÄGGA UT EN BILD VARS SYFTE ÄR SEXIGHET

    1. anonym skriver:

      För mej är sexiga bilder något privat. Inte något jag vill visa till främmande människor. Smal eller tjock många vill visa upp sej varför?

      1. Micaela skriver:

        Fast om någon vill det så måste ju det få vara okej? På samma sätt som att ingen har rätt att döma dig eller tvinga dig att lägga ut bilder som du inte vill.

        1. Linnea skriver:

          Jag önskar att jag VÅGADE lägga ut något som ens påminde om ”sexighet”. Eller att jag ens kände mig sexig. Känner mig alltid klumpig, stel och fel. Lite fånig i alla situationer. Så om nu de här tjejerna vill vara sexiga på sociala medier, heja heja!

          En dag ska jag fan också. Utan att skämmas. Nu kanske ingen hänger med i mina tankegångar här, men för mig var det ett stort steg att lägga ut en bild där jag ens ler med tänderna. Långsamt besegrar jag mina enorma komplex och jag ser faktiskt inget fel i det.

  4. så jävla sorgligt skriver:

    Ah haha haaaa….

    Den som skrev att du aldrig skulle publicerat inlägget om Linn ifall hon var tjock fick ju feträtt.

    pun intended

    1. Anso skriver:

      Fast det är ganska stor skillnad på den bild som Linn la upp, samt dess syfte, jämfört med dessa bilderna. Målgruppen är annorlunda, syftet är annorlunda. Tycker iaf jag.

      1. så jävla sorgligt skriver:

        Det man tycka men jag tror att Camilla skriver äckliga saker om Linn (runkobjektet) Tyra, Dessan för att hon själv är tjock.

        Tyra och Dessan får ju också skit för sina bilder.

        Sån fet dubbelmoral.

        1. Anso skriver:

          Ja, håller med dig om att alla inlägg som kretsar kring utseende inte hör hemma här, eller ngn annanstans för den delen.

          Jag tänkte lite på det med Linns bild och jämförelsen med dessa och jag trooooor att folk reagerar på sättet de förmedlas (?). Kom att tänka på Celeste Barber (sök på insta om ni inte vet vem det är, hon är fantastisk haha), hon efterliknar väldigt ofta sexiga poser, men pga sättet hon gör det så uppfattas hennes bilder väldigt olikt orginalet (tilläggas bör att det hela iofs går ut på att vara humoristiskt).

          Min poäng är att vissa bilder uppfattas väldigt annorlunda pga den utstrålning som bilden ger. Linn är verklingen pangsnygg, men om jag tycker den är lämplig? Nej, inte med tanke på den målgrupp hon har.

        2. A skriver:

          Jo där har du rätt!

  5. Anonym skriver:

    ”Du är fin, glöm aldrig det!”

    ”Och det är viktigt att älska sig själv, även om man inte ser ut som man önskar för tillfället.
    Kroppen är din bästa vän och du har bara en av den så varför inte vara snäll mot den.”

    *Slutshamear en 17-årig tjej som antagligen älskar sin kropp och är bekväm i den*

  6. Jenny skriver:

    ”Rätten att få synas och ta plats oavsett hur man ser ut.”

    – men Linn fick inte synas och ta plats med sin bild?

    1. anonym skriver:

      Är man inte myndig ska man inte lägga ut vågade bilder. Så ska det vara.

      1. så jävla sorgligt skriver:

        Hur förklara du att Camilla inte tycker samma om Kissie, Tyra m fl?

        1. Anna skriver:

          Mest troligt precis som hon skrev? De är alla myndiga. Det här är precis samma grej som bilden på Nellie.

          1. så jävla sorgligt skriver:

            Du fattar inte att Camilla kritiserar även dom myndiga, men bara om dom är smala och snygga.

  7. Shalle skriver:

    Du är så sjuk CamCam. Blir så arg och frustrerad över din dubbelmoral och hyckleri så jag skakar i hela kroppen. Kan inte ens sätta ord på det. Men för att ge ett exempel hur jag känner: ”du ogillar äpplen (Linn), för att några timmar senare gilla äpplen (Anna). Vad är fel på dig? Kan någon göra en psykologisk analys på dig. Eller har du blivit så girig av pengarna du tjänar på klick så du har börjat publicera inlägg som bloggarna gör? För nu beter du dig exakt som de bloggar du granskar och klagar på. Usch 😩

    1. anonym skriver:

      Usch för dej scalle som skriver så elakt. Varför går du in här och gör det. Sådana som du skrämmer mej för du har ingen respekt o då är man inte bra människa. Skäms!!

      1. Shalle skriver:

        Haha, seriöst? Är jag elak för jag är intresserad av psykologiska aspekter av att skriva inlägg på det sätter CamCam gör? Vill du utveckla i min text vart jag är så elak som du påstår.

  8. Micaela skriver:

    Kan tycka att det blir lite märkligt här. Vad vet vi om Linns syfte med bilden? Det man kan anta är självklart att målgruppen är olika men varför måste Linns bild vara så hemsk. Varför måste man se det ur en negativ synvinkel? Kan ju lika väl vara så att hennes syfte är att varje kvinna har rätt till sin kropp och får göra vad man vill med den. Hon kanske vill uppmärksamma att vi kvinnor skall kunna lägga upp bilder som visar mycket hud utan att bli dömda för det.

    Och att under samma dag trasha 2 kvinnor som lägger ut avklädda bilder men hylla den tredje för att du personligen anser att en är en förebild och 2 inte är det tycker jag inte är så himla härligt…

  9. Ellinor skriver:

    Ok, så vad är den rimliga förklaringen till att det är ok att visa upp sin kropp om man är tjock, men inte om man är smal?

    1. Micaela skriver:

      Tydligen får man lägga upp avklädda bilder om Camilla anser att syftet är gott…

    2. A skriver:

      Precis! Och det känns dessutom mer stötande om kroppen som läggs ut är fet!

  10. Anonym skriver:

    Sålänge man är överviktig är det alltså okej att visa upp sig halvnaken i sociala medier men inte om man ser ut som Linn?

  11. AJ skriver:

    Ja herregud, det är svårt att försonas med sin spegelbild.
    Trimmad, vacker, tillfixad och opererad 35 årig bloggare mår dåligt för att hon känner sig fel och ful.
    Sorgligt, hennes krav på sig själv måste vara skyhöga och ouppnåeliga.

  12. Matilda skriver:

    Måste ändå säga att jag blir glad när jag läser vissa kommentarer, de ger framtiden hopp. Eloge till alla smarta människor i kommentarsfältet som förstår att slutshameing är ute. Att året är 2017 och att man faktiskt får lägga ut lättklädda bilder om man vill.
    Girl power.

  13. Camilla skriver:

    Jag kan förstå ditt syfte med att vi alla ska älska våra egna kroppar (newsflash verkligen!). Jag kan också förstå din tanke bakom Linns instagram-bild (såna där bilder kunde man i smyg KANSKE skicka iväg till en snubbe man var ihop med/på G. Inte till hela den sociala världen där folk granskar). Men jag förstår också att folk tycker att du blir hypocritical (svenskt ord tack!) när du säger att Linns bild inte är okej medans Annas är det. Sen är jag helt inne på att det är alla föräldrars uppgift att lära sina kids om självkänsla och tanken om sin egen kropp, att självkänsla inte sitter i antal likes och kommentarer på sociala medier! Jsg kan tacka flera gånger i veckan över att jag inte var 13 år idag. Mina knäppa idéer ligger inte klistrat på 40.000 personers instagram 😝

    1. Andj skriver:

      Hypocrite = hycklare 👌

      1. Camilla skriver:

        Haha tack snälla! Jag tappade verkligen bort det svenska ordet för det, hatar när det händer! 😀 ha en fin kväll!

  14. Anonym skriver:

    Varför göra reportage om kroppar och vilt över huvud taget? Det är fel att visa smala på omslag och bilder i reklam och då borde samma gälla feta

  15. Henrietta skriver:

    Hennes hud på den nedersta bilden?!! Hela hon ser ju ut som en klick foundation! Jag är sjukt avis.

    //en som har känslig hud, rosacea, och säkert en massa annat också

    1. Anonym skriver:

      Henrietta, om du vill kan jag få din hud att se likadan ut, det är två klick i photoshop. Detta är så fejk som det blir. Vet inte vem donnan på nedre bilden är men hon måste vara allt annat än positiv till sin kropp om den behöver slätas ut så här vulgomycket i ett inlägg om att älska sig själv.

      1. Henrietta skriver:

        Jahap…såklart. What was I thinking.

        ”Maybe she’s born with it…maybe it’s Maybelline!” #nophotoshop

  16. Elin skriver:

    Vem är du att uttala dig om Linns syfte med sitt instagraminlägg? Är det inte coolt att hon inte bryr sig om vad alla tycker och tänker utan går sin egen väg? Hade hon varit överviktig hade du definitivt hyllat henne.

    1. A skriver:

      Så sjukt och sorgligt!

  17. Sanne skriver:

    Varför slänga två kvinnor ( varav en minderårig) under bussen ? För att sen hylla en annan med liknade bild?
    Har du roligt Camilla?
    Vad exakt är din poäng?
    Rasslade det till?

  18. Maria skriver:

    Något som för mig känns märkligt är att när kvinnor med lite större omfång klär av sig i sociala medier är det girlpower, men när smala eller vältränade kvinnor gör det sätts det press på unga tjejer att se ut på ett visst sätt?. Problemet för mig är densamma, varför i hela friden ska de klä av sig?! Denna tjej hade kunnat få fram sitt budskap utan att enbart ha underkläder, en snygg vårklänning med smala band hade visat att hon äntligen kände sig nöjd med sin kropp. Likaså smala och vältränade tjejer kan ha kvar kläderna, ta en figursydd klänning så framhävs era former. Det är snarare i nakenheten på sociala medier problemet ligger! Men fokus hamnar på kroppsstorlek och vilken man får visa upp och inte. Fel fokus anser jag. Låt nakenheten stanna hemma och visa upp för de som älskar er, men fortsätt vara stolta över era kroppar, oavsett form

    1. Anonym skriver:

      Du missar en viktig sak när det gäller både den här bilden och Linns. Båda bilderna är reklam för underkläder, så självklart så har de både underkläder på sig och inte är mera påklädda. Om man kollar på deras instagram konton så upptäcker man att det är reklam för underkläder eftersom båda länkar företagen flera gånger och Anna har även fått bjuda in vänner i ett samarbete med ett underklädesevent.

      1. Maria skriver:

        Det stämmer, det hade jag helt missat, framgick heller inte av camcams inlägg. Då förstår jag absolut syftet med att de båda har klätt av sig. Och då blir även dessa inlägg otroligt fulla av dubbelmoral! Båda gjorde reklam, ena rätt andra fel? Mycket konstigt resonemang måste jag säga

  19. 123 skriver:

    Tjock, smal, normalviktig, ung, gammal, minderårig eller myndig, varför finns det överhuvudtaget ett sådant behov av att posera utmanande/naket i sociala medier?

    1. Camilla skriver:

      Det är för mig också en stor gåta! Typ alla fitspo/fitness-profiler som står i stringtrosor och poserar med ena höften vridet så att rumpan ska puta yyyyytterligare mer… Tycker iof att det är lika knasigt när killar står i sina kallsingar och gör exakt likadant, så det är ingen shaming mot tjejer nu!
      Med vänlig hälsning En tjej som tycker att underkläder är för sin egen skull eller för den man råkar älska, inte för hela den sociala världen.

      1. Camilla skriver:

        Måste kanske tillägga att alla personer för göra hur/vad dom vill utan att alla ska döma. Fan,vi behöver mer kärlek här på Bloggbevakning efter idag tycker jag. Förut kunde jag knappt vänta på att få komma hem efter en lång dag på jobbet och läsa alla knasiga inlägg och ännu knasigare (men roliga!) kommentarer av er alla här. Nu känns det bara som ett stort svart hål av ilska? Kom igen,vi kan bättre än att hata på varandra. Både Camcam och vi läsare måste bli bättre 🙂

  20. G skriver:

    Camcam = dubbelmoralens drottning? En smal tjej shameas och en fet tjej hyllas? Olika syften haha ursäkta va?? Vad hade Linn för syfte menar du då? Att uppmuntra till vikthets?? Herregud har alltid gillat dig men det här var fan sjukt av dig….. en ursäkt kanske kan vara på sin plats?

  21. Indi skriver:

    Vilken dålig stämning här ofta nu.. kanske vore bättre låta läsarna debattera mer, än att göra långa analyser med svordomar tex?
    Blir ju lite pinsamt behöva be om ursäkt/ändra i inläggen ofta? Förstår inte riktigt när bloggen är proffsig i övrigt!

  22. Anonym skriver:

    När en smal tjej lägger ut halvnaken bild är det porr. När en tjock tjej lägger ut halvnaken bild är det politik. Vi kan fan aldrig vinna.

  23. Jj skriver:

    Antingen tar du inte åt dig alls av kritiken du fått på inlägget om Linn eller så sitter du och gnuggar händerna eftersom du, 6-7 år senare, har kommit på det här med att provokation generar klick och därmed pengar. Den annars feministiska Nöjesguiden måste verkligen bli konfunderade över de här inläggen.

  24. Anonym skriver:

    ”Kroppspositivism” och så världens mest photoshopputslätade hud 😂 bara hashtahggen #nofilter som saknas juh

  25. K skriver:

    Du hyllar apan och pissar på Linn? I Dont get it

  26. Linn skriver:

    Jag läste på Flashback att det finns gubbar som runkar till de här bilderna.

  27. Linn skriver:

    ”Syftet är kroppsposivitism och acceptans, inte sexighet. Rätten att få synas och ta plats oavsett hur man ser ut.
    För mig är det stor skillnad.”

    Alltså va?

  28. Anna skriver:

    Tycker att de här bilderna framstår som sexiga då de har smink på sig.

  29. X skriver:

    Läsförståelsen hos vissa här inne är så låg att jag blir på riktigt orolig.

  30. O skriver:

    Hur orkar ni? Det är som ett jävla dagis inne i detta kommentarsfält. Hoppas att Camilla är en stark person. Själv skulle jag gå sönder av att behöva läsa all denna hemska kritik. Tror inte det spelar någon roll vad hon skriver i sina inlägg – det har gått så långt nu att mobben kommer att fortsätta hur hon än beter sig. Lägg av för fan.

    1. Jj skriver:

      Om man försörjer sig på att kritisera och ifrågasätta andra bör man rimligtvis vara kapabel till att inte ”gå sönder” om man kritiseras själv – i detta fall med all rätt. Med det sagt är det mycket udda hur vissa finner det rimligt att kalla Camilla tjock(?). Dock gör inte de kommentarerna att den sakliga kritiken blir mindre relevant eller mindre viktig.

      1. så jävla sorgligt skriver:

        Det är Camilla som själv kallar sig tjock.

        O, du kan inte vara på riktigt.Camilla får kalla småtjejer för runkobjekt men ska inte bli kritiserad. Skäms.

        1. Bloggbevakning skriver:

          Haha..va? När har jag kallat mig själv tjock?

        2. Jj skriver:

          Jag är på riktigt och av min kommentar framgår även att jag tycker att hon bör kunna kritiseras. Läs den en gång till eller två.

          1. sorgligt skriver:

            Camilla, kolla bak i din egen blogg.

            Jj, Läs själv. Det andra stycket var till O.

            1. Bloggbevakning skriver:

              Varför skulle jag kalla mig själv tjock när jag inte är det? =) Skulle det vara häftigt eller? Mycket märkligt…

          2. sorgligt skriver:

            Hur ska jag veta det men du har beskrivit din kropp flera gånger.

            1. Bloggbevakning skriver:

              Ja, lite muffintopp kan man ha utan att för den sakens skull vara tjock. Lite mysmage som Clara Henry kallade det. =)

        3. O skriver:

          Jag tycker inte att någon ska kalla någon något. Det räcker med skitsnack nu.

          1. sorgligt skriver:

            Håller med. Camilla kan börja.

  31. Anonym skriver:

    Hade bilderna varit sexiga om apan var smal?

  32. G skriver:

    Frågan en får ställa sig är väl vad tanken bakom bilden är. I Annas fall är det att visa upp en kropp som annars knappt får ta någon plats i reklam, media etc. Om du öppnar en modetidning, ett livsstilsmagasin, tittar på en serie osv kommer de vara fulla med vita, smala kroppar. För de som hamnar utanför den normen innebär det alltså att de inte får synas och ta plats, och det vill Anna ändra på. Linns bild är ju bara ytterligare ett exempel på en normsnygg, vit och smal kropp. Och såklart ska en sån person få bestämma över sin egen kropp i lika hög utsträckning som vem som helst, men Linns syfte är väl troligen mest att få bekräftelse. Det behöver inte heller vara fel men det är liksom inte ett politiskt statement att visa upp en kropp följer normen. Sen ska ju inte Linn skuldbeläggas för detta, men tycker absolut att det kan vara på sin plats att problematisera att unga tjejer känner behovet av att få bekräftelse för sina kroppar.

    1. Karro skriver:

      Omg! EN klok kommentar! Bland alla upprörda vägrarförståproblematiken-kommentarer. Tack G

    2. Anonym skriver:

      Men jaaa! Tack!

  33. Daniela skriver:

    Jävlar vad arga ni är. 😅

  34. wigwag skriver:

    Det här är ju ännu bättre eller så mycket bättre som det också heter Men Linns grej är fortfarande helt OK och hon ska också ha respekt för det hon gör. Och nej! Jag runkar inte till tjockisar.

    edit: märker alla hur stringent och konsekvent jag är i mina åsikter. Tämligen unikt här.Tycker jag.

  35. Cajsa skriver:

    Lugna ner er

    1. Susawoo skriver:

      Wow. Konstruktivt. Slow clap.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG