Texttolkning Linda Pira Knäpper mina fingrar (remix)

10:08 11 Mar 2014

För ett tag sen började Linda Piras superlåt Knäpper mina fingrar (remix) delas på facebook. Eftersom jag har väldigt coola kompisar så kunde jag inte missa den, jag delade den jag med föresten, så jag är inte ett dugg sämre.

Det var bara en sak som jag inte förstod (beatet är svårt att missförstå) och det var delar av texten. Jag kontaktade en av mina kompisar och frågade henne och hon ba ”texten??? Det här är en partylåt!!!”

Poletten ramlade ner väldigt fort och jag skämdes nästan att jag ens ställt frågan. Hur gammal är jag liksom? 80?? Det är klart att det är en partylåt och att texten är sekundär. 

Men partylåt eller ej så lyssnar jag ju som sagt ändå på texten och vill liksom förstå varenda fras i låtar jag lyssnar på. Åtminstone hjälpligt. Så därför tänkte jag att jag ska plocka isär låten och skriva hur jag tolkar innehållet i stora drag, så kan ni ju hänga med och kanske help me out. 

Flyger när vi glider
Smider planer med musiken
Spinner hos varenda DJ, DJ

Detta är rätt uppenbart. De glider så smooth att det ser ut som att de flyger. Detta är en illusion som uppnås genom att ta stegen utan att ”gunga”. Vampyrer brukar göra så i filmer. Hon smider planer om musik hon ska göra. 

Jag och min clique 
Ingen dick,
vi river hela klubben
Fånga allas blick
med sjuka trix
för vi lever för stunden
Hon whinear ner den
Poppar den droppar den
kan inte stoppa den
Tjomme vi plockar dem,
ingen skäms
Haffar hela natten, tänker aldrig gå hem

Hon går på klubb med sitt gäng och alla i gänget är kvinnor i traditionell mening. De dansar som om det inte fanns någon morgondag och alla vill se på. Ingen skäms och de tänker inte gå hem förän klubben stänger, om ens då.

Sluta eka som du vore med i P1
Helt rätt Rosh, varje move blir en nyhet
Mode:n skithet
Rewind selecta
Min flow och min show, min rhyme- perfekta
Aldrig sett oss förr, så de börjar snabbt undra
Jag och min clique vi kom bara för att plundra
Namnet var Ro-ro Sprider hot och oro
Kastar cholo som en docka, tjackad av min vodoo

Hon ber alla som inte förstår dem att sluta låta som ett tråkigt program i P1. Hennes röj har nyhetsvärde och hon rimmar klanderfritt. Alla som inte har sett dem förut vill veta vilka de är, men hon och hennes gäng kom inte dit för att ha en föreläsning om sig själva, de kom dit för att ha kul.

Kleopatra med lika många tjänstemän
Styr med hela facking handen som en dirigent
Hur många tjommes verkar avis
Festar sönder stället så en nykterist blir bakis, aa visst
Mina ord hettar munnen som wasabi
Vad sa vi? Backa bak från henne hon är farlig
Man kan fråga sig om min stil är laglig
Får allt som jag pekar på för jag är bas bitch

Här blev jag först lite osäker. Lika många tjänstemän som vem? Men efter några lyssningar förstod jag att det är lika många tjänstemän som Kleopatra, den gamla fornegyptiska drottniingen. Undrade även lite över om dirigenter verkligen styr med HELA handen och ja, ibland så gör de faktiskt det, men det hör inte hit, för hon menar att hon är bestämd och att andra lyder. Alla dras med i det hon gör vilket kan skapa avund. Allt hon säger tas på allvar och folk backar. Hennes stil är så cool att vissa undrar om de kanske borde ringa polisen. Men alla gör som hon säger så det är lugnt. 

Knäpper fingrar, när vi går loss
Baby hör du 2Pac, alla ögon på oss
Jag gillar hur du rör dig
Det är som du läser mig exakt
Du vet hur man uppför sig
Det är så svårt för mig att vara på min vakt

2Pac är en känd rappare men inte ens hans strålglans kan slita uppmärksamheten från gänget (han var även dömd för sexuellt övergrepp och blev skjuten men jag tror inte att det har något med sången att göra). Sen sjunger hon om nån hon tycker är attraktiv och den här personen respekterar alla i sin omgivning och är schysst. Tack vare det släpper hon lite motvilligt på sin gard och det är hon inte HELT bekväm med. 

Staden hade stängt insläppet
Knäppte mina fingrar
Gå in, rulla hela min clique
Trängde mig till baren
Knäppte dem igen (tjoo)
Börja blanda min drink
För vi får allt som vi pekar på
Richie Rich
Allt som vi pekar på
Richie Rich
Rullar händerna i luften så dom ser
Knäpper fingret varje gång vi gör entré

Alla klubbar har stängt insläppet pga brandfaran att ha för många i lokalen. Trots detta tar sig gänget in och i baren får de drinkar direkt trots många före i kön. Richie Rich är en seriepojke som är jätterik och får allt som han pekar på och det hon menar är att hennes önskan är andras lag. Kanske mest för att hon har en drottnings hållning men även för att hon sitter på en och annan tusenlapp. 

Om din flickvän visste om
Att du var här med mig
Hon skulle inte tycka om
Aaliyah lärde mig
Om jag bara knäppte mina fingrar
Skulle vi nog redan vara påväg
Gillar dig men jag kan inte gå
Gillar dig men jag är inte sådär

Aaliyah var en soul and pop-queen som lärde henne något, vad vet jag inte, är tyvärr för oinsatt. Men hon träffar i alla fall en person som inte är singel och bara hon ville skulle de lämna klubben tillsammans men detta är hon dock helt ointresserad av trots att hen är attraktiv. Hon är där med sina polare och dessutom så är hen ju inte singel som sagt. 

Chilla laid back
Vad ska jag bevisa
Tu fais i min shisha
Oldschool Queen Latifa
Rappers ockupera distrikt
De vill ha tax för mina väggar
Diplomerade hits
Låt mig va
Kom ej nära mitt space
Jag klipper skallar
Så dom kräver ett fade
Namnet var Rawda
Spelar min låt, kan aldrig pausa
X in da house vi gör kaos
Ja ni fattar 

Hon har gjort massor av musik som hon har sålt och skatteverket har varit och begärt skatt av hennes inkomster. Och så har hon en väldigt stark personlig sfär och ingen får passera den utan att hon visar att de gått över gränsen. Spelar nån hennes låt så spelas låten till den är slut och hennes musikaliska närvaro gör att folk tappar fattningen. 

Knäpper våra fingrar som såhär
——- bara sådär
Knäpper sina händer
Ber på knä jo jag svär
För att få ta del av vår sfär
Kom i platå, ge mig hon i blå hår
Skavsår på låret och pluntan i resåret
Ring på varje fing
Värda ingenting
Inte min poäng jag ser ut som pengar än

Det är många som vill hänga med det här gänget men det får de inte. Sen är det något om en person som gömmer sprit i kläderna, och att hon ser rik ut trots att accessoarerna är billiga. Är det hon själv hon menar?

Ja vet att vi kommer olägligt, känns det tungt?
Jag kommer bli väldigt odräglig om en liten liten stund
Vi tar det ton för ton i era rum

Hon menar att hon känner sig själv och hur hon blir när hon blir full och om en liten stund kommer hon att raggla omkring och bete sig illa. Kanske spy. 

Jag är ingen brud som leker följa John
Jag skiter i vad Simon says det spelar ingen roll
Så var beredd att va på språng
Alla vänder rygg och sviker dig någon gång
Jag är en bitch med attityd
Mamma skapade mig
Jag säger black bitch sterotyp
Jag är keesha – se mig och fly
Vill off the tv jag flödar
För knark och pengar jag dödar
Jag slaktar allt i min väg
Ja allt för nöjet jag prövar

Hon följer ingens fotspår och hon tänker inte gnälla över svikare för alla blir svikna nån gång och det är inte hela världen. Bara att borsta av sig och gå vidare. Ingen får trampa på henne och hon tycker att allt som verkar skoj är värt att prova. Sedan tror jag att hon även är mycket drogliberal men jag kan ha fel. 

Queen B Pira från the red line recs
Headline shows blir till headline checks
Jag stänger ingen, stänger igen
Baby jag sprängde jantelagen, big bang, länge sen
Slänger ut en remix är att samla hop de tyngsta
Guzz som knäpper fingrarar alla bytear från min insta
Sim salabim du som saladin crew
Wazza Salazar beat
Wallah alla rim moo

Är inte säker, men tror att de första raderna har något med inspelning att göra. Typ inspelning av musik. Hon stänger inte av redigerarprogrammet förän ljudfilen är klar tror jag, och sen solar hon sig i framgången för musiken. Hon tar för sig, och det är något som hon har gjort länge. Och så gör hon den här remixen och folk blir imponerade på sociala medier och sen försvinner hon i ett rökmoln? 

— 

Det finns några verser jag är ganska osäker på och ni får gärna fylla på vad jag har missförstått/missat. 

Och här är några ord och uttryck som jag skulle vilja ha specifik hjälp med: Rewind selecta, cholo, tu fais i min shisha, red line recs, mfl…

 

15 kommentarer | “Texttolkning Linda Pira Knäpper mina fingrar (remix)”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Gustav skriver:

  ”eka som om du vore med i P1” handlar nog mer specifikt om Ekot, nyhetsprogrammet?

  Och Aaliyah hade en låt som hette ”if your girl only knew”! så nånting i den låten som lärt henne något tror jag

 2. melina skriver:

  i julia spadas vers sjunger hon ”kom med blå tåget till hon med blå håret” enligt hennes insta!! i cleos vers tjommes = shunnos och bas bitch = boss bitch. är inte säker på linda piras sista rad men tror det ska vara moo=mord. låter rimligt iaf

 3. Jennifer skriver:

  Red line recs syftar på skivbolaget – Redline Recordings. Queen B Pira är Linda Pira, från redline recordings. Cholo och tjomme ska nog vara shuno (kille). Är också rätt säker på att ” Jag är keesha – se mig och fly” ska vara ”Sharkeisha, se mig och fly” och syftar på en tonåring som blev filmad när hon grovt misshandlade nån annan. Sharkeisha skulle alltså fly vid åsynen av hon som rappar.

 4. Cat skriver:

  Chockar dom med vodoo, hör jag på Ro-ros sista rad. Askul inlägg dock. Jag lyssnar oxo alltid på text.

 5. Dreadnallen skriver:

  Tack för en underbar textanalys!

  ”Rewind selectah!” är en uppmaning till DJ:n att repetera den senaste låten. Raden ”Jag gillar hur du rör dig” låter som en hyllning till Blackstreets klassiker ”No diggity”.

 6. Sara skriver:

  ”Inte min poäng jag ser ut som pengar än”
  ska vara (tror jag) ”Nu till min poäng, jag ser ut som pengar, len”

 7. Veronica skriver:

  Hon säger väl ändå ”nu till min poäng, jag ser ut som pengaregn”. Rawda säger ”tuffah i min shisha”, alltså äpple i min vattenpipa :)

 8. Alexander skriver:

  Herregud så respektlöst att sitta och ”analysera” en text på det här sättet. Med perspektivet: ”sån där rapping som hiphopparna håller på med” ungefär.

  Det här är inget annat än pinsamt.

  Hoppas att du gör en liknande ”analys” av Kents banala texter (t.ex.) snart.

 9. Lisa skriver:

  Trodde aldrig att jag skulle känna obehag av att läsa ett inlägg på Nöjesguiden. Otroligt nedsättande ton i hela inlägget. Skippa vi-och-dom-tänket och klassrasismen.

  Tycka vad en vill om hiphop och hur hiphopen förmedlar budskap, och visst, kanske just den här låten inte direkt har något strålande budskap – Men släpp översittartonen, tack

 10. Hej Sonja skriver:

  Alexander: Mitt perspektiv var snarare ”jag förstår inte texten fullt ut men det vill jag”, för jag vill helst förstå vad det är jag går omkring och sjunger med i flera gånger om dan. Ditt önskemål om att göra texttolkning av Kent tar jag i största beaktning. 

  Lisa: Det är synd att jag inte har lyckats uttrycka mig bättre vad syftet med hela inlägget var. Det var inte att förminska, och det var sannerligen inte negativ kritik mot vare sig låten eller genren i allmänhet. Jag har inte sagt någonting alls om hur hiphop förmedlar budskap. 

  Tycker jag har fått skitbra info om vad dom menar i texten. Jag vet inte riktigt hur man fyller ut på rapgenieus men de som vet hur man gör kanske kan göra det för att minska risken för såna här pinsamheter i framtiden. http://rapgenius.com/Linda-pira-knapper-mina-fingrar-remix-lyrics

 11. Toto skriver:

  Woaw, alltid gör man någon förbannad eller KRÄNKT even. Geez. Jag tyckte din analys var rolig och intressant.

 12. sasssa skriver:

  Hej!
  Kanske skulle framgå som mer respektfullt om du:
  1. skrev ut artisternas namn under raderna
  2. googlade innan du skrev inlägget

 13. Verro skriver:

  Är det en apa som skrivit lyricsen? O hälften av de som kommenterat har fel.

 14. Kabo skriver:

  Vadå, ”hur gammal är jag liksom?” Vad har det med ålder att göra? Har du nånsin lyssnat på sån musik som gamla människor gillar? Vet du hur jävla kassa texter den kan ha?

  Ifall man bryr sig om texten eller inte är helt och hållet individuellt. Och det kan ju finnas fog för att bry sig när det handlar om något så text-tungt som rap. :/

 15. adrian skriver:

  Vad då, att texten är sekundär? Jag svär, dem är inget mer än lata, dryga jävla sopråttor. Texten är väl det viktigaste av hela musiken. Men självklart får dem tycka vad dem vill. Att skriva texter bevisar också hur genial lyriker är du…eller det räcker med smart istället genial.

  Självklart är det ett partylåt, men att texten är sekundär? Grejen är att texten ska ha budskap och när jag säger det menar jag alla sorts budskap. Det kan vara poetiskt, hatfullt, groteskt och så vidare. Men skriv så att man fattar! Jobba NITISK!!

  ”Inte min poäng jag ser ut pengar än” eller ”tuffah i min shishah”. Jag sitter här konfunderande ”Vad fan är detta jävla skit?”

  ”Så tillbaka med ett partylåt
  Hata mig tills jag är din hatikon” – Danish. Det låter direkt inte intressant men själva innehållet är strukturerad! SÅ ATT MAN FATTAR!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp