En Schysst Kille™

9:27 1 Nov 2014

Detta blev till slut min Halloweenkostym. Jag var Danne, en Schysst Kille™ som har vuxit upp med en ensamstående morsa och tre syrror och ”därför vet hur ni tjejer hare”. Visst, ganska ofta avbryter jag tjejer för att få fram att jag faktiskt är feminist – oavsett om det har med samtalet att göra eller inte och jag kanske inte är föräldraledig lika länge som du – men det är okej, för jag röstar rosa och jag jobbar med något kreativt, du vet hur det är. Jag ville verkligen ta ut lika många månader som du från början. Det bara kom något jättekreativt i vägen.

Och ja, jag kanske kletar lite väl mycket på din kropp när jag blir full, men jag kommer undan med det för jag har redan klartgjort att jag är feminist så det är okej. Tycker jag. Du vet ju var du har mig. Jag tycker den där catcalling-videon som kom upp tidigare i veckan är stark, den visar verkligen hur det är att vara tjej idag. Jag vet som sagt. Herregud, jag vet precis! Och förresten, på tal om ”Herregud” – varför heter det inte FRU-Gud? Har du tänkt på det? Va? Va? Kan vi inte prata om min spaning som jag precis gjorde nu i tjugo minuter? Den handlar ju om en viktig feministisk tanke som jag har kommit fram till!

Jag respekterar verkligen din hjärna, så jag tänkte bolla några idéer med dig över en kaffe. Jag bjuder (det är okej jag får betalt sen när jag presenterar dina idéer som mina. Och du gör det V-A-R-J-E gång)! När kan du? Kom igen dåå, jag tycker ju det är så viktigt med ett tjejperspektiv….. På tisdag? Asså du är grym! Nä förresten, jag kan inte då. Men du kan väl maila mig dina tankar? Jag behöver dem senast onsdag morgon, deadline du vet. Tack, du är bäst!

Dina rättigheter är mina rättigheter gumman.

One Love!


Uppdatering:

Om du som läser detta känner att det börjar koka till:

Här finns en längre förklarande text.

40 kommentarer | “En Schysst Kille™”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anton skriver:

    Genialt.

  2. Salam skriver:

    Come on Soraya, cut this fictional man some slack. Dessa strukturer är inte bara väldigt djupt rotade, de är oxå jävligt många. Det är jävligt många grejjer som är fel med vårt samhälle och agerande och vi kan inte alla agera superrätt över en natt. Ge honom en push i rätt riktning och tipsa/utbilda istället för att klanka ner på honom. Det är ju bra att han är inne på rätt spår, få honom att inse att han inte kommit hela vägen. Han försöker ju inte vara elak liksom, han tror att han gör rätt för sig. Vi kommer ingenstans utan förståelse. Puss/ Salam

  3. Micke skriver:

    Måste man ha en en titel för att vara för likvärdiga rättigheter, oavsett kön,religion, sexuella preferenser osv? Känner väl att feminism är på väg att bli något omodernt.. eller är det bara jag? Humanism är väl något som vi bör sträva efter?

  4. Nordevic skriver:

    +1 ^

  5. Linda skriver:

    Alltså all kärlek till det här.
    Och lite kärlek till de kränkta männen som kommenterat eftersom de antagligen känner sig träffade. Kämpa på och lev med att alla inte daltar runt med er. Precis som alla andra.

  6. Morgan Strumplääst skriver:

    Que?!?!

  7. Micke skriver:

    Måste man ha en en titel för att vara för likvärdiga rättigheter, oavsett kön,religion, sexuella preferenser osv? Känner väl att feminism är på väg att bli något omodernt.. eller är det bara jag? Humanism är väl något som vi bör sträva efter?

  8. Micke skriver:

    @Linda du missar budskapet :) Jag tycker att det ska vara självklart med lika rättigheter osv. En Humanist borde vara lika mycket feminist. Förstår du hur jag tänker?

    Med vänliga hälsningar

  9. Miranda skriver:

    Jag tycker att hon ger en bild av att det enbart skulle vara okej för tjejer att vara feminister. Jag blir lite ledsen av att läsa hennes påhittade story bakom den här ”schyssta killen.”, med tanke på att hon generaliserar så mycket mellan kvinnor och män. Jag tycker att humanistiska/feministiska värderingar är tillämpat för alla, och jag skulle aldrig få för mig att misstro varken en tjej eller kille som väljer att kalla sig själva för ”feminist.” för redan där, som Salam skriver nedanför har man kommit långt på vägen. Kvinnor kan kleta minst lika mycket på männen när de är fulla, och de kommer nog minsann också undan med det många gånger. Nu kräks väl alla över mig också. Röstade FI till riksdagen men känner mig nu rätt vilsen, tycker inte att deras egentliga budskap, det viktiga budskapet går fram genom sådana här typ av aktioner, eller skämt. Särskilt inte
    förlöjligande AV FEMINISTER? För vem kan säga att man är mindre eller mer för kvinnliga rättigheter beroende av kön? /19 år och kanske inte den bästa på att få fram vad jag menar. Men gjorde ett försök. HURRA FÖR TJEJER OCH KILLAR SOM TROR PÅ FEMINISM OCH HUMANISM!

  10. Jenny L skriver:

    Alltså ÄLSKAR DIG!! Så jävla grym Soraya <3<33

  11. Martin Alfredsson skriver:

    Det är denna typ av skepsis mot feministiskt inställda män som gör att man som man inte alls känner sig speciellt välkomnad över till den rosa sidan. Om man nu valt att utåt sett försöka stötta och förbättra jämställdheten i samhället genom att ställa sig bakom organisationer som ”F!”, då man delar många eller mestadels av dom åsikter partiet står för, varför får man då som man inte uttrycka detta? Det sker både i offentligheten och privat att de män som talar för ett jämställt samhälle med hjälp av feminismen ofta blir att framstå som att dom vänder kappan efter vinden och bara tycker det för det är det som ska tyckas i vår nutid. Man blir att känna sig som en outsider då ens åsikter ifrågasätts och misstros av de människor som gått till vallokalerna och lagt sin röst för samma sak och ändamål som man själv gjort. Feminismen står i grund och botten för att alla människor har ett lika värde, oavsett hudfärg, ålder, kön eller erfarenheter. All har olika erfarenheter, vilket gör att det tar olika lång tid för människor att förstå och kunna sätta sig in i olika situationer.
    Alla människor som la sin röst på F! i valet har självklart inte samma intention med sin röst, men att håna dom få killar som faktiskt gjort valet att rösta rosa genom att stereotypisera dom med en halloween-utstyrsel känns okänsligt och inte speciellt smart. Framförallt inte för den feministiska frammarschen.

  12. Paulo skriver:

    Salam:…uppenbarligen är du en sk. ”schysst kille”. Visst att folk kan ta sig tiden till att utbilda varandra, men den här retoriken där (speciellt) kvinnor väntas alltid ”utbilda och vara pedagogiska” är bullshit och en del av problemet. Ditt resonemang är en del av problemet och att du inte ser det är…well, it is what it is. Det är INTE synd om the fictional man och vi kommer inte långt genom att dalta med folk hela tiden. Sometimes, you need a cold shower för att se sin egna roll och utvecklas. Den schyssta killen är lika farlig som den renodlade misogynisten och att hans delusions ska legitimeras är…nej, bara nej.

    Micke: Feminism behövs, period. Läs ovan om definitionen av en ”schysst kille”. Läs på om varför feminism behövs. Återkom när du har något mer att tillföra till konversationen än: ”Humanism är väl något som vi bör sträva efter?”. Uppenbarligen har du inte läst om feminism och de olika infallsvinklar som finns samt förstått dess grund. Hade du gjort det hade du inte använt det argumentet jag precis citerade.

    Spot-on Soraya, keep it up!!!

  13. Joakim skriver:

    @Miranda: Bra skrivet och formulerat!

  14. Marcus skriver:

    Så trött på den där låga nivån, snacka om polarisering, som om jag skulle förringa dig bara för att du har vissa fördelar här i livet.

  15. Rosa röd skriver:

    Låt oss inte glömma alla tjejer som gör eller försöker göra karriär på sin feminism. De är mångfalt fler ska jag säga.

  16. Mikael skriver:

    Schysst Kille™, ytterligare en roll för mannen att spela i vårt samhälle. För att upplysa många killar som undrar vad Soraya kritiserar: När man talar om feminism är en liten del av de problem man ser i samhället alla olika könsroller som män och kvinnor förväntas anta, det gäller på mikro- och makronivå (förenklat sagt både i familjer och företag). Eftersom att vi tillskriver de två ”könen” diverse egenskaper förväntas en man eller en kvinna inneha en majoritet av sitt köns egenskaper, för att bekräfta för omgivningen att allt står rätt till. Vi vet ju alla vad som händer när en man uppvisar övervägande ”kvinnliga” egenskaper och vice versa.

    Rollen som Schysst Kille™, kan därför bara fyllas/spelas av män och handlar om att visa på att sin förståelse och sina djuplodade resonemang beträffande feministiska frågor, TROTS att man är man. Man betonar alltså att man trots att man är ”hane” visst kan förstå alla feministiska frågor (läs tjejers problem, enligt Schysst Kille™) och att man tillhör denna grupp män.

    Bara genom att uttala sig som en schysst kille, har man alltså erkänt och förstärkt många av de felaktiga system och förväntningar som feminismen vill kritisera.

    Jag vet inte om jag slog huvudet på spiken eller slog spiken genom handen, men jag tror att jag uppfattat artikeln och diskussionen rätt. Jag kan naturligtvis ha helt fel.

  17. Micke skriver:

    Paulo. Det finns ingen anledning att vara otrevlig. Du har såklart rätt till dina åsikter lik väl som jag har det. Men jag tycker att man kan hålla dialogen på en bra nivå. Har du föresten läst på om vad Humanism innebär ?

    ‘Humanism (från it. umanista → umano ”mänsklig”, jämför lat. humanus, ”mänsklig”) är en idéströmning – vanligen andlig eller kulturell – som utgår från en livsåskådning som bygger på den enskilda människans värde och bildningens vikt’

    Så jag säger det igen, Varför kan vi inte sträva efter en jämlikhet över hela spektrat?

  18. karl skriver:

    Fy bövelen vad ofräsht, känn trollskt att kunna säga det men folk som tänker lika kort som du förtjänar ett samhälle där de sitts på.

  19. Mikael skriver:

    Svar till Micke, angående humanism:

    Du säger att vi bör sträva efter jämlikhet över ”hela spektrat”, jag vet inte exakt vad du menar men här är mitt svar:

    Humanismen har fått mycket kritik för att individualisera människan och frånta henne allakopplingar till sammanhang, bland annat ekologiska, kulturella. Man ser alltså människan som ett subjekt som kan iaktta världen objektivt och dra objektiva slutsatser. Därför är humanismen oförenlig med feminismen, som menar att vi DE FACTO lever i ett patriarkalt samhälle – man har framfört otaliga bevis och argument för denna idé. Humanismen skulle avfärda de problem som feminismen formluerar som individuella olyckligheter, t.ex. sexualiseringen av kvinnors kroppar. Man skulle kanske säga: det har att göra med alla de problematiska män som tvunget måste tillfredsställa sin törst på detta, eller kvinnors lössläppthet eftersom de låter sig nedvärderas.

    Man skulle inte, som feminismen, istället zooma ut – titta på hela samhället och identifiera de strukturer och traditioner som möjliggör ett samhälle där män kan köpa en kropp för sexuell njutning. Feminsmen frågar varför samhällets sjukliga symptom uppkommer. Humanismen försöker gå ner på individnivå och studera enkskilda fall.

    Detta är en enkel beskrivning, men jag hoppas det hjälper.

  20. Joakim skriver:

    Paulo: Du svarar Salam med orden att kvinnor förväntas: ” utbilda och vara pedagogiska”. Varför antar du att han bara tycker detta gäller kvinnor? Vill man nå framsteg bör man vara pedagogisk annars blir man bara populär inom sina egna led, och hatad utanför dem vilket tyvärr inte leder till de framsteg som jag tror vi alla delar.

  21. Rosa röd skriver:

    ”Jag vet inte om jag slog huvudet på spiken eller slog spiken genom handen, men jag tror att jag uppfattat artikeln och diskussionen rätt. Jag kan naturligtvis ha helt fel.”

    Du är så fejk.

  22. ärligttalat skriver:

    Så jävla kontraproduktivt att förringa manliga (eller bara okunniga) anhängare av rörelsen till detta. Kritiken mot elitism inom feminismen har aldrig varit mer relevant än just här. Inte sett så många människor som är fullt övertygade om att just DE har svaren på alla frågor och att alla andra former av troende bör brinna i helvetet sen fanatiker á la Livets Ord var på tapeten.

  23. Mikael skriver:

    Svar till Rosa Röd:

    Jaha? Vad menar du?

  24. Mikael skriver:

    Svar till Rosa Röd:

    Om du menar den ironiska undertonen som kommer fram ibland, så är den menad att kritisera könsrollerna etc. i samhället, inte feminismens syn på dem. Vad försöker du ens säga med din kommentar? Kan du utveckla vad du menar.

  25. Ludvig skriver:

    Är ärligt talat helt förvirrad angående hur jag förväntas bete mig. Inte vara grabbig och ge tjejer komplimanger skrev nån och sen läser man den här texten och ja äh vafan. Spelar spel istället. Jag är fan ärlig. Jag begriper ingenting. Vad man än gör som tonårskille så är man fel, kränkt, korkad, tönt, idiot ändå. Säger man något om hur man mår ska man hålla käft. Eller får man nån ironisk grej kastad mot sig, buhu stackar kränkta manneeeeen. Skitsamma som sagt, jag gör på skolan och tv-spel nu. orkar inte med folk….

  26. Ludvig skriver:

    *kör på skolan, menade jag. Inte gör.

    Mår fan bara dåligt av allting. Är det såhär i alla länder eller bara Sverige? Huvudet exploderar liksom, hur fan ska man vara och bete sig utan att folk ska tycka man gör fel och bli sura på en?

  27. Nathalie skriver:

    @Ludvig: i alla debatter, särskilt de där folk känner starkt för frågan, kommer folk ha olika ton och olika vettiga åsikter. Du behöver inte ta till dig allt som skrivs. Det finns mycket som skrivits on kvinnors roll i samhället som är mer resonerande, snarare än som denna artikel lyfta ut/driva med en särskild sak. Läs de artiklar du tycker gör en bra analys, och fundera på det du ser i skolan/omkring dig (hur behandlas tjejer, hur mycket pratar man om utseende vad gäller tjejer resp. killar, hur mycket plats får tjejer/killar i diskussioner, tillåts killar att vara ledsna och känna sig svaga när de behöver få göra det, vilka bilder/hur mycket kropp och nakenhet visas på kvinnor i media, etc). Bara du är en reflekterande person, och försöker att se de skillnader som finns som kan få folk att inte må bra i ett samhälle eller inte behandlas rättvist, så är du en bra person. Låt inte enstaka (eller en många) artiklar avskräcka dig från ett viktigt ämne.

  28. Olof skriver:

    Jag har många gånger gjort samma satir som soraya men av den typiska ”icke homofoben”. Den som kommer fram till mig och säger typ ”asså jag har inget emot er bögar, ni har verkligen samma värde som alla oss andra eller hur! Förresten jag känner en bög, han är super nice!” Eller 40-talister (oftast) som kramat om en och säger ”åh ni är så himla söta, och den där mark han är ju för härligt”.

    Men ärligt talat – jag vet att jag gjort mig löjlig på deras bekostnad men deras uppsåt är ju GOTT! Jag kan tåla att dom klantar sig, säger lite kränkande saker och inte får det helt rätt…det dom lär sina barn är fortfarande kärlek och lika värde.

    När jag läser vad LUDVIG här ovan skriver så blir jag ledsen och tänker att vi feminister behöver lära oss att fokusera på det stora penseldragen. Detta småaktiga petande och klankande motverkar våra syften och det är en lyx vi INTE har råd med. Tack

  29. moa svan skriver:

    Shit va roligt!

    Kan du mejla mina tankar. Deadline. Tack

    Hehe.
    Klockrent!

  30. Rec skriver:

    Sån här bitter cynism tror inte jag hjälper särskilt mycket. Känns bara som ett stort ”Fuck you för att du ens försöker”.

  31. Karin skriver:

    Åh <3

  32. Joseph skriver:

    Herregud, kan folk chilla? Det är ju ett skämt. Man kan som feministisk man ta åt sig lite av skojigheterna men det innebär inte att man är ”fejkfeminist”, borde blir kränkt eller att alla kvinnliga feminister hyser något slags agg gentemot en.

  33. bjork skriver:

    Det är lite sorglig om denna typen av killar är ett faktiskt problem, värt en ironisk krönika . Självklart ursäktar inte de ”rätta” åsikterna ett dåligt beteende, men killar är förstås inte ensamma om att bete sig illa under ett paraply av godhet och vi hoppas väl på en framtid där fokuset inte ligger på idiotens kön utan på hens handlingar. Fast det är något annat som jag inte riktigt gillar i denna text, den märkliga tanken att man inte kan, eller inte får, känna förståelse med någon vars erfarenheter man inte delar. Självfallet måste man väl kunna och få det, i förmågan att känna sympati med andra ligger väl hela vårt hopp?

  34. Mirabel skriver:

    Idén om alla människors lika värde betecknas bäst som anarkism. Feminism är inte, som någon skrivit, idén om alla människors lika värde utan en specifik, historiskt betingad och riktad kamprörelse för ökade kvinnliga rättigheter i samhället, eller på sin höjd idén om mäns och kvinnors lika värde. Feminism är en sund utgångspunkt i frågan om könsmaktsordning, men det finns en fara i att samla all välvilja och sund etik under en sådan godtycklig paraplyterm. Dels är det en mycket ologisk och kontraintuitiv benämning vilket förstås ger bränsle till åsiktsmotståndarna – och detta bara för att underlätta gruppsammanhållning och förrädiskt svartvit moralisk bekvämlighet – och dels riskerar dess fokus på egalitär statistisk fördelning avseende några särskilda utpekbara attribut att skymma den underliggande klasskampen.

    Så länge hierarkiskt maktutövande finns är nämligen inte alla människor lika värda. Hur attribut som kön, etnicitet, längd och personlighet sedan varierar med makt och välstånd är sekundärt i förhållande till själva det faktum att vi fortfarande har en härskande elit. Det spelar ju ingen roll vem som förtrycker. Förtrycket är lika illa ändå.

    Därmed vill jag inte säga att feminism är överflödig som ideologiskt ställningstagande. Men den måste behandlas mycket mer som ett verktyg och mindre som en målsättning i sig. Detta förutsätter dock att den gängse hypotesen om könens identiska mentala beskaffenhet förkastas, till förmån för ett omfamnande av kvinnligheten. Kvinnligheten är en enande kraft som kan rätta till de historiska fel som maskulinitetens risktagande, erövringar och besinningslösa expansionstörst har givit upphov till. Detta är för mig feminismens kärna.

  35. Mirabel skriver:

    För övrigt verkar det väldigt osannolikt att det där med män som snor Soraya Posts klyftiga PR-spoofs är en relevant spaning. Men är man Feminist så är ju varenda liten observation genialisk och utsökt subversiv så länge den inbegriper kön. Ta bort fokus från kön genom att totalt fixera blicken på kön. Bra där. Nej.

  36. Mirabel skriver:

    Oj nu blandade jag ihop två olika Soraya, ber om ursäkt för det.

  37. Valter skriver:

    Jag tycker det är fint med folk som försöker förändra sig i en riktning som är vettig. Jag tycker inte att de som inte gör det är idioter. Jag tycker att det är lite synd, men om man skulle hata alla som inte är progressiva så skulle det ju inte finnas nån kvar nästan, fast jag är väl lite för rädd kanske. Eller så känner jag för få vettiga människor. Fast det känns också rätt bra att inte bygga upp en sån där jättestor mur mellan vettiga och dumma människor.

    …sen så såg jag nästa inlägg där Schyssta Killen förklaras, då håller jag med. Dock var det första inlägget en mycket mycket mer generell bild av en man, som skulle kunna appliceras på massa massa massa nästan alla män som kallar sig feminister (eller är det det? jag kände mig iaf lite träffad när jag läste den först, när jag läste andra inlägget kändes det som att det var någon helt annan än jag). Vi har ju trots allt växt upp i patriarkatet, det är väl inte så konstigt att det finns NÅT unket spår av det, även om man anstränger sig för att tvätta bort det?!

    @Ludvig: Nej, det är bara såhär i Sverige.

  38. Soraya Hashim skriver:

    Tjena hej! @MIRANDA och @LUDVIG, jag har förtydligat lite mer vad jag menar för er här (alltså nästa blogginlägg). Ha det fint!

  39. Rodrigo Cristina skriver:

    Satanism inverted the cross now feminism is inverting the cock! I haven’t laughed so much reading something for a long time. Very smart and witty…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg