Schyssta Killen™ – let me break it down for you again

9:56 4 Nov 2014

Jag hade inte tänkt kommentera eller förtydliga mitt förra blogginlägg om Schyssta Killen™, utan tyckte det stod för sig själv och i kommentarerna som kommit in känns det som att andra är bra på att förtydliga vad jag menar med fler perspektiv på fenomenet. Men så kom det in två kommentarer som jag tycker är viktiga att svara på själv. 19-åriga Miranda och tonåriga Ludvig.

Miranda och Ludvig, jag tycker det är skitviktigt att killar också är och kallar sig för feminister. Och jag tycker inte att man inte får göra fel som feministisk kille. Jag säger inte att alla killar som är feminister är den här typen av kille som jag beskriver, utan jag försöker peka på en typ av personer (som, av min erfarenhet, 99% av gångerna är killar) som använder begreppet feminist som ett skydd för att kunna bete sig extremt osoft -för att de kan. Feminism är en analys, ett verktyg som det tar individuell tid att förstå sig på och hitta sig själv i. Alla som använder sig av det kommer dit i olika takt och det är helt okej. Jag tror till och med att det är viktigt att det får ta tiden det tar för att kunskapen verkligen ska sätta sig. På vägen kommer man säkerligen upptäcka att man själv har betett sig konstigt eller obra mot kvinnor (oavsett vilken könsidentitet man själv har) – men det är inte den typen av dåligt beteende jag försökte peka på. Jag hoppas innerligt att mitt punkterande av de Schyssta Killarnas härskartekniker inte avskräcker er eller andra från att upptäcka feminismen eftersom det för mig har varit något av det bästa och finaste i mitt liv som jag hoppas fler ska få vara med om. Däremot önskar jag att fler ska titta noggrannare på sitt eget beteende – även feminister.

I mitt blogginlägg (och min Halloween-kostym) så driver jag med en typ av hycklande killar som får väldigt mycket credd för att kalla sig feminister men ändå gladeligen fortsätter att nyttja de fördelar de har i samhället som män (och högljutt säger att de är emot) och inte ser att de själva fortfarande är en jättestor del av problemet.

Det här är alltså personer som inte ser att det inte är cool att skryta med att man kallar sig för feminist om man inte tänker eller tycker att man också behöver bete sig eller i alla fall sträva mot att bete sig jämställt. Genom att han kallar sig för feminist så får han inte bara orimliga mängder hyllningar, ryggdunk och pepp (som kvinnor som har stridit för de här frågorna mycket längre väldigt sällan får – snarare är det vanligt att feministkvinnor får hat och hot för att de uttalar sig feministiskt. Jag har skrivit om det här och det finns mycket att läsa vidare om ämnet, bland annat Maria Svelands Hatet eller Uppdrag gransknings program Näthatet), han kommer dessutom undan med en massa saker i vardagen som jag absolut inte tycker kan avskrivas som “men hans uppsåt är i alla fall gott”, “han försöker ju” eller att jag är “petig”.

De stora exemplena i texten är killar som kallar sig feminister men ändå:

– gärna tar plats på tjejers bekostnad och för kvinnors talan fast kvinnorna finns tillgängliga att föra sin egen talan. En av de första sakerna man lär sig inom feminismen är ju att killar både får och tar mer plats och att de som blir lidande är vi andra. Det gäller alltifrån vem som får höras och synas till vem som tjänar mest eller har mest makt i samhället (80% av experter i media är män, 76% av huvudpersoner i nyhetsmedia är män – Global Media Monitoring Project, kvinnor tjänar 64% av mäns lön – The Global Gender Gap Report 2014, det finns fler män som heter Johan än kvinnor på vd-posterna i svenska börsbolag – Allbrightrapporten osv osv osv). Ett toppentips som har hjälpt mig mycket är den här listan på härskartekniker som synliggör sätt att manipulera makt.

 

– prioriterar bort lika delad föräldraledighet för att “nåt jättekreativt kom emellan” (eller annan ursäkt). Här är några goa exempel tagna straight outta mina vänners liv: Han tjänar mer = de tjänar mer om han fortsätter jobba. Hon tjänar mer = han kan passa på att fokusera på sitt företag och få det att bli mer lönsamt om hon är hemma med barnet. Han bla bla bla jag somnar! Förra året tog män bara ut 24,8% av dagarna med föräldrapenning, som används till föräldraledighetFörsäkringskassan. Detta är ingen nyhet för typ någon. Så ursäkten att något kreativt kom emellan kan inte hålla, den är skitlöjlig och det är därför jag har använt den som exempel. Och ja – även den är ur verkliga livet!

 

-tafsar på tjejer. Tänker.Inte.Ens.Förklara.

 

-skuldar tjejer till att jobba gratis för honom i ämnen/teman som rör feminism för att de brinner för (och antagligen kan mer än honom om) feminism. Detta är något som jag själv har varit med om en driljooooon gånger och som jag vet att jag inte är ensam om (Hanna Fridén har förklarat det bra här). Två saker jag hellre gör med min tid än att jobba gratis för killar som inte pallar göra sitt eget jobb (och i det stora hela ändå tjänar mer än jag gör – se SCB-länken i slutet av texten):

1. Kollar tv-serier i min säng och käkar chips

2. Skiter ut mina tarmar för att se hur många varv jag kan dra dem runt min lägenhet

Inga av de här exemplena (och tro mig, jag har så många fler!) känns särskilt feministiska eller som enstaka oops-misstag, det är snarare något pågående och strukturellt. Danne, som jag döpte honom till, är en mashup av många olika killar som jag har stött på genom åren. De är både killar som jag är bekant med, har jobbat med, har varit nära vän med och som är ihop med mina kompisar. Det är inte några extrema exempel heller egentligen, utan något jag (och många med mig) stöter på rätt ofta, och det är också det som är så sorgligt.

Gemensamt för dessa killar är att de samtidigt koketterar med att de är feminister och därför ser omgivningen dem som just “schyssta killar” = de kommer undan eftersom ordet feminism blir som ett skyddsparaply man kan fälla upp samtidigt som man beter sig rätt himla kasst därunder. Samtidigt blir det svårare för den som utsätts för hans bull att genomskåda och ifrågasätta eftersom att han kallar sig för feminist – Hej på dig, onda cirkeln! Ingen av egenskaperna jag beskrev är soft för någon att besitta oavsett könsidentitet, alltihop tillsammans beskriver någon som beter sig som en uppenbar douchebag, trots att det är ganska lätt att inte bete sig så.

Jag tycker som sagt att det är viktigt att även killar kallar sig för feminister och jag tycker absolut att man får göra misstag på vägen, bara man är öppen nog att lyssna till kritik och förstå hur man bidrar till strukturerna man säger sig vara emot och aktivt jobbar för att sluta med det. Två sista länkar som jag verkligen hoppas att ni och alla andra tar till er är de här nio tipsen som Hej Blekk har skrivit om vad killar kan göra för feminismen och SCB:s rapport På tal om kvinnor och män 2014 som är en supertydlig uppställning av jämställdhet i siffror.

Kram Soraya

 

 

8 kommentarer | “Schyssta Killen™ – let me break it down for you again”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Lisa skriver:

    Alltså ja. Ja, ja, jävla JÄTTE-JA!

  2. Ludvig (igen) skriver:

    Jag tror jag förstår dig nu. :) Tack för att du förklarade! Har varit osäker på mig själv senaste tiden, så kanske är lite känslig med bara. Det är mycket åsikter och tyckande så det är lätt som kille att bli förvirrad också och må dåligt.

    Jag tänkte på hockeyspelaren på twitter nu som säger han är feminist men hade varit otrognen mot hur många tjejer som helst och allt avslöjades? Man säger att man är något man inte är kanske och beter sig illa mot tjejer. Och ska då vara ursäktad, för titta på allt bra jag sagt. Men det viktiga är det man gör.

    Jag har tänkt att det ofta är bättre att vara tyst när man inte vet saker, till exempel hur tjejer har det. Man lyssnar istället. Sen är det andra problem i min ålder (15) kanske, men ändå. Jag brukar tänka att man inte ska behandla tjejer på något annat sätt än man behandlar sina killkompisar liksom.

    Brukar tänka på att inte ge tjejer massa komplimanger för utseende (fast jag tycker typ alla är grymt snygga) utan för andra saker. Att inte bara se tjejer för deras utseende, fast jag kanske automatiskt tänker så först. Man ser ju utseendet först, men den där tjejen kanske inte vill höra från mig att jag tycker hon är snygg i dom jeansen liksom. För det är ojämställt där. Om man tänker tvärtom så hade man nog som kille bara blivit osäker till slut, om alla tjejer bedömt så hela tiden. Bättre att få beröm genom att nån skrattar åt ens skämt eller hålelr med om nåt man tycker och så.

    Jaja. Fortsätter följa din blogg Soraya. :)

  3. Soraya Hashim skriver:

    Hej igen @Ludvig! Jag tror också att det viktiga är det man gör snarare än det man säger – att en i sina handlingar visar vad man står för.

    Personligen tycker jag att man inte behöver sitta tyst om man inte alltid förstår, för min del kan man alltid fråga. Men ibland måste man också komma ihåg att när någon har förklarat saker asmånga gånger (kanske inte just för en själv, utan för många andra) så kan personen känna en bottenlös tröttma på att göra det igen just då. Jag tänker att oavsett om man väljer att vara tyst (och sen gå hem och googla på det) eller fråga så ska man i alla fall inte anta och köra på/över. Det är det viktigaste.

    Och jag tror att ju mer man läser och tar reda på olika sätt att se på de här ämnena – desto lättare är det att hitta sig själv i det (på tal om det du säger om hur du ska förhålla dig till tjejer). Man får liksom fler tankar att studsa mot och exempel att ställa sig inför. Det finns oändliga mängder böcker, bloggar, podcasts, filmer, tv-program osv att ta in om man vill och det finns som sagt många andra killar som också är intresserade, som också skriver och pratar om ämnet.

    Lycka till, jag är glad att du vill fortsätta läsa – vi måste ju komma dit tillsammans!

     

  4. matilda skriver:

    alltså ludvig <3! så himla ovanligt att se någon som faktiskt tar åt sig utan att vara defensiv. fortsätt att läsa och vara lyhörd, du är inne på ett bra spår!

  5. Rosa röd skriver:

    ”från att upptäcka feminismen eftersom det för mig har varit något av det bästa och finaste i mitt liv”

    det är därför du aldrig skulle kunna gå vidare från ”feminismen” och bedriva en vanlig hederlig jämställdhetskamp. du är precis lika förälskad i feminismens sociala möjligheter som de schyssta killarna du pratade om.

  6. Rosa röd skriver:

    ludvig: tänk på att det huvudsakligen är tjejer som kommenterar tjejers OCH killars utseenden. killar är generellt inte lika intresserade, har inte lika höga krav och fäller inte lika många kommentarer som tjejer. vilket du förmodligen visste redan om du tänker efter.

    om du vill ge någon en uppriktigt menad komplimang säger jag: go for it! gå på känsla. om du låter förvirrade och olyckliga feminister som inte vet ett skit om hur det är att vara kille tala om för dig hur du ska bete dig så kommer du snart själv vara olycklig och förvirrad.

  7. sverker.andersson skriver:

    Måste ju vara rätt skönt med killar som inte är feminister med andra ord, dom kommer ju aldrig att försöka få dig att jobba gratis för att dom ska framstå som goda feminister.

    Slutsats, helylle killarna är inte feminister ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla