7 år i går.

12:30 14 Feb 2017

Josefin Dahlberg:

15123396_10157839599295717_9143382054278945615_o_589f7c94e087c34576f2194b

Josefin Dahlberg fick diagnosen alkoholism när hon endast var 20 år gammal och igår firade hon sju år som nykter.
På samma sätt som jag tror att Therese Lindgren hjälper många med psykisk ohälsa så tror jag att många blir hjälpta av att Josefine skriver så ärligt och utlämnande på sin blogg om sjukdomen.

Alkoholism har ingen ålder, kön eller klass. Men den kan se olika ut för olika personer. För vissa personer tar det längre tid att utveckla sjukdomen och därför märks det tydligare när de är äldre medan andra föds med den väldigt starkt och den kan märkas av direkt när du börjar dricka. Så var det för mig.//Josefine

7 år är en lång tid och väldigt imponerande i en tid då mycket av det sociala centreras kring vin, drinkar och utgång så hatten av! Det GÅR att leva ett fantastiskt liv utan alkohol och droger – det är ju hon ett bevis på!
Vi behöver fler som vågar tala om såna här saker. Igår Therese och idag Josefin. Keep em coming!

32 kommentarer | “7 år i går.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Ove skriver:

    Både Therese och Josefin är goda förebilder. De visar bägge på att man kan förbättra sin livskvalitet genom att avstå från alkohol.
    ”Alkoholism” är inte en vedertagen diagnos utan mer ett begrepp som används i dagligt tal. De flesta vet väl i stora drag vad man menar men begreppet innehåller flera olika tillstånd relaterade till alkohol.
    Så här säger Wikipedia:
    ”Inom hälso- och sjukvården är alkoholism inte ett vedertaget begrepp eller diagnos, man särskiljer substansrelaterade tillstånd genom definierat missbruk (för fysiologin, fysiken eller psyket skadligt bruk av alkohol) alternativt beroende.”
    Begreppen missbruk, beroende och riskbruk är alltså mer gångbara och vedertagna än det vaga begreppet alkoholism.

    1. Anonym skriver:

      Intressant input Ove!

  2. Anonym skriver:

    någon som är SÄMST på att markera reklam/annonser är http://www.teresia.vimedbarn.se. så jävla drygt eftersom typ 99% av inläggen hon gör är reklam…

  3. Louise skriver:

    Tänkvärt & viktigt inlägg, tack för tips! Starkt av henne att ta sig ur beroendet, har sett allt för många som aldrig gjorde det.

  4. Sanna skriver:

    Har en kompis som jag misstänker är alkoholist. Hon är 23 år gammal och dricker i alla fall varannan dag. Oftast en vinflaska + drinkar både på fredag och lördag. En eller två cider/glas vin till maten eller på kvällen framför tv:n under de flesta vardagarna. Vet inte bara om det medicinskt sett kan klassas som alkoholism?

    1. ida skriver:

      Prata med henne! Fråga hur hon mår egentligen <3

    2. Ove skriver:

      Det låter som ett riskbruk som kan leda till beroende.
      Dricker man ofta och mycket i yngre ålder kan det finnas en ärftlig faktor.
      Kolla med din kompis om det finns alkoholberoende/missbruk i släkten – mor/far är varningstecken.
      Annat varningstecken är om man ”tål mycket”. Det är inte som många tror något positivt utan snarare ett tecken på att man har en genetisk betingning för att dricka för mycket utan att bli för påverkad. En annan varningssignal är kontrollförlusten över hur mycket man dricker när man väl sätter igång.

  5. J skriver:

    Kolla in Dessies f.d. vän Alma Idelsohn på instagram. Följer henne där eftersom hon och Paow umgicks mycket och hon också hade en blogg. Tyckte redan förut, när hon hade blogg, att hon drack hela tiden. Men på Almas insta tycker jag man ser ganska tydligt att hon super i princip varje dag. Lite tragiskt är det nog…

    1. Anonym skriver:

      Kan du ta bort den här kommentaren CamCam, tycker att det går för långt om okända personer ska smutskastas på den här bloggen pga tidigare vänskap med bloggare.

      1. J skriver:

        Nja, fast håller inte med dig. Alma har varit en ganska stor bloggare förut och har en öppen instagram med många följare… Inte smutskastning heller.

    2. Anonym skriver:

      Oj kollade in hennes blogg. 6 av 10 bilder innefattar alkohol. Tragiskt…

  6. Emelie skriver:

    Alkoholism är dock ingen sjukdom. Men fortfarande väldigt bra jobbat!

    1. U skriver:

      Enligt WHO är det en sjukdom.

    2. L skriver:

      Ja, det klassas som en kronisk sjukdom. En fruktansvärd sjukdom som förstör livet för många drabbade och anhöriga.

    3. Ove skriver:

      Alkoholism är framför allt ingen diagnos som används inom beroendevården.
      Talar man om ”alkoholism som en sjukdom” menar man oftast missbruk av alkohol och alkoholberoende.
      Meningslöst att diskutera om det är fråga om en ”sjukdom” eller inte. Klart är dock att alkoholberoende inte orsakas av någon moralisk defekt eller karaktärsbrist.
      Det finns starka inslag av genetisk disposition och ärftlighet när det gäller att utveckla alkoholberoende. Man brukar räkna med att ca 10% av befolkningen har utvecklat alkoholberoende och missbruk i någon form. Räknar man in riskbruk också kan andelen vara betydligt högre.

    4. anonym skriver:

      Jo enligt vården klassas alkoholism som sjukdom. Det ligger oftast mycket bakom ett beroende. Som svåra upplevelser m m. Så starkt o kunna sluta. Behövs all hjälp som går att få till människor med beroende. Slutat själv med värktabletter det var så svårt. Men jag klara det själv.

  7. Anonym skriver:

    Har jag inbillat mig att Therese också gått ut med att hon är alkoholist? I Therese och Zätas första poddavsnitt sa hon att hon ville ta och dricka vin innan för att lugna nerverna. Kan alkoholister dricka vin ibland eller är det nolltolerans som gäller?

    1. U skriver:

      Det är lite olika, vissa säger nej och andra kontrollerar sitt drickande men det är väldigt få som klarar av det resten av livet.

    2. Lisa skriver:

      http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article23436537.ab

      En av de saker som kännetecknar alkoholism är ju just kontrollförlust. De flesta nyktra alkoholister jag stött på är just det, nyktra på heltid. De vet riskerna med att ta ”bara ett glas”.

  8. M, skriver:

    Jag slutade själv med alkohol för ungefär 6 år sedan efter att ha levt destruktivt i 4-5år fyllt med ångest och depression och förlorade alla utom 2 vänner. Har haft det riktigt svårt att skaffa vänner/pojkvän eftersom nästan ALLA sociala event innebär att man ska dricka alkohol. Träffade tillslut min pojkvän på internet men kan ju säga att det var sjukt stelt första dejten och jag önskade att jag drack då för att lätta upp stämningen haha.. men får väldigt ofta ett stor VAAA när jag säger att jag inte dricker och väldigt många försöker få mig ”ta ett glas ändå” vilket är lite halvt kul, man kan ju tycka att folk kan respektera någons val att inte dricka. Är alldeles för rädd att börja dricka igen så är nog föralltid nykterist nu 🙂

    1. anonym skriver:

      Starkt gjort M. O du ta inte det där glaset du kommer bara ångra dej. Lycka till. Kram.

    2. vvv skriver:

      Jag slutade dricka för 3 år sen med undantag för champagne på jul och nyår och har faktiskt inte mött någon som tyckt det va konstigt (är23). Men de flesta av mina vänner är gamla missbrukare av olika slag så dom flesta har ju slutat med något själva.

    3. Anonym skriver:

      Jag är inte helnykterist men kör nyktert i perioder. Brukar köpa alkoholfri öl eller mineralvatten toppat med frusna bär i ett högt glas så det ser ut som en lyxig drink. Då slipper man tjatet och trugandet och tusen frågor och spekulationer om varför man inte dricker. 🙂

  9. Anonym skriver:

    ”Josefine Dahlberg fick diagnosen alkoholism när hon endast var 20 år gammal och igår firade hon sju år som nykter.”

    Haha vadå ”fick diagnosen”? Låter som att hon gick på ett vanligt läkarbesök och doktorn bara: Jag har lite tråkiga nyheter..

    Förlåt men skrattade väldigt högt för mig själv, lät bara så otroligt fånigt

    1. Elle skriver:

      Inget att skratta åt, då det ofta är läkare som ger de raka beskeden.

    2. Ove skriver:

      I synnerhet som alkoholism inte är någon medicinsk diagnos.

      1. Anonym skriver:

        ”Enligt den medicinska vetenskapen är beroende och missbruk sjukdomar med diagnosklassificering, dock ej riskbruk vilket betraktas som en livsstilsfaktor.” Wikipedia

        1. Ove skriver:

          Alkoholmissbruk och alkoholberoende är medicinska diagnoser (enl ICD-10 kod F10.1 & F10.2).
          Alkoholism är inte en medicinsk diagnos.

          1. Laura skriver:

            Ove, bra tålamod:)

          2. Anonym skriver:

            Ove, tack för du styr upp och förklarar så pedagogiskt!

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp