Elaine var anledningen…

06:00 16 Mar 2017

Elaine Eksvärd:

elaine
Alla bilder är saxade från Elaines blogg.

Tidigare idag la Elaine ut en bild på Instagram när hon fördömde en grej som programledarna i Rix MorronZoo gjort – nämligen att VDn tog med sin 10 veckor gamla bebis till jobbet så att Roger (en av programledarna) fick byta sitt livs första blöja.

Efter några timmar meddelade Elaine – åter igen på Instagram – att programmet tagit sitt förnuft till fånga och tagit ner bilden och videon som fanns och allt var frid och fröjd. Trodde man..

Ni visar det sig att anledningen till att bilden och filmen togs ner var på grund av den ”mobb” som skickades mot familjen – från Elaines Instagramkonto –  till den intet ont anande men nybytta bebisen och Elaine har tänt på ALLA cylindrar inne på sin blogg!
Jag kan riktigt se hur det ryker ur öronen på henne!

I morgondagens Rix MorronZoo kommer de diskutera detta vidare och Elaine har bjudit in sig själv – eller ”boven i dramat” som hon kallar sig – för att diskutera detta med dem.
Tror ni hon kommer få vara med? Den som lyssnar om några timmar vet svaret.

elaine3

elaine2

Att tio mammor ställer sig oförstående till att ett livesänt blöjbyte är integritetskränkande för en som inte kan säga nej är inte ett argument att legitimera det. Tio mammor kan ha fel.//Elaine

Ja, tio mammor kan ha fel, men kan aldrig Elaine ha fel? 
Är hon en icke-felande förälder som alltid har svar på allting som gäller barn, integritet och psykologi bara för att hon drabbats av sexuella övergrepp?

Finns det ens i hennes världsbild att hon kan ha blivit yttepyttelite färgad av sina upplevelser och kanske ser hela världen genom dessa glasögon och kanske inte alltid kan se det ur ett mer objektivt perspektiv?
Att hon kanske reagerar starkare än andra just på grund av sina erfarenheter?
Det vore väl nästan konstigt om hon INTE gjorde det?
Hon skriver ju själv i sin bok om situationer där hon exploderat för minsta lilla skämt tidigare – just pga dessa erfarenheter – varför skulle det inte kunna hända igen?

Jag anser inte heller att man kan värna för mycket om barns integritet men om det är så här hon kommer bemöta precis allt som i hennes värld kan tänkas vara kränkande för barn så blir det många fighter att slåss.

Och för att verkligen kasta in en brandfackla som heter duga när det kommer till integritet.
Elaine menar att den 10 veckor gamla bebisen inte kunde säga nej vilket stämmer.
Men kunde hennes dotter säga nej (eller förstå innebörden av ett ja) till att pryda omslaget till tidningen Mamas senaste omslag eller medverka i videos för att öka medvetenheten för Williams Syndrom?
Ni är en del som lämnat kommentarer om det nämligen.

På samma sätt som Elaine förmodligen rättfärdigar sitt beslut med att det är för en god sak så finns det säkert föräldrar där ute som inte alls håller med henne utan snarare anser att hennes val var över gränsen och en kränkning av dotterns integritet.
Men då ska man respektera hennes val som förälder för aaaaaaatt….hon är Elaine – barnens beskyddare som aldrig kan ha fel om någonting som handlar om barn någonsin?

I slutändan så förstår jag föräldrarnas beslut att ta ner bilden och filmen på samma sätt som jag förstår att föräldrarna till den lilla Lucian som prydde Åhlens kampanj reagerade på samma sätt.

I grund och botten så vill de allra flesta föräldrar skydda sina barn, men blir det inte lite väl magstarkt när det man måste skydda dem från kommer från någon som säger sig vilja skydda barn och värna om deras integritet – aka Elaine och hennes alla arga följare?

119 kommentarer | “Elaine var anledningen…”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Sofia skriver:

    Jag gillar Elaine och allt hon gör får våra barn, men tyckte faktiskt detta var lite överdrivet. Ser inget fel med att någon annan byter barnets blöja, iallafall inte så länge mamman/pappan är precis bredvid och är med.

  2. Gabs skriver:

    Gillar dessa tidiga inlägg! Det är grymt att ha något att läsa ??

  3. Anna skriver:

    Men om så många människor reagerat så pass mycket att de faktiskt tagit kontakt med Rix så tycker jag inte riktigt att det längre är intressant att fråga sig på vilka grunder en av dem (Elaine) gör det. Visst, hon har en kanal där hon når många människor, men hon kan ju knappast tvinga folk att bli arga.

    1. Plumbob skriver:

      Fast jag tycker inte kvantitet ska vara markören för hur fel något kan vara. Du skulle kunna hitta på vad för tokigheter som helst och det skulle finnas x antal människor som backade det.

  4. Sabina skriver:

    Då ska vi mammor inte kunna byta blöja på offentlig plats för gud nåde om någon såg mitt bebis nakna rumpa och min bebis känner sig kränkt men inte kan uttrycka sig att säga nej mamma jag vill hellre ha en nerkissad/nerbajsad blöja. Eller tex byta blöta badkläder till torra på stranden utan att ha med ett stort jäkla tält att byta om i om det inte finns omklädningsrum. Eller på ett vanligt badhus för den delen för vem vet vad det är för snuskgubbar eller tanter som sitter där.

    1. Gabs skriver:

      Kanske missförstod det hela också, men är inte lite poängen att man får en, för bebis, främmande människa att byta blöjan? Att man använder bebis för att ”få någon annan att byta sin fösta blöja”. Inte just det att det sker i en publik sfär?

      1. Em skriver:

        Men det var ju antagligen inte en främmande människa? Han är ju god vän med bebisens pappa.

        1. Gabs skriver:

          Ja, var ju lite därför jag skrev ”för bebis, främmande människa” 🙂

    2. Sofina skriver:

      Men när du byter ditt barns blöja gör du väl inte så att folk runt omkring skall skratta åt det?
      Det är ju inte blöjbytet i sig Elaine reagerar mot utan att det görs till ett humorinslag på barnets integritets bekostnad.

      1. Anonym skriver:

        Då borde barnet skaffa en advokat, just saying

        1. Anonym skriver:

          you, I like you!

  5. Yolo typ skriver:

    Min treåring har fått något hemskt ryck och vaknar 06 istället för 08, så gillar verkligen dina morgoninlägg!

    Ang blöjbyte så känner jag mig kluven. Tycker det känns omoget och konstigt att på skoj låta någon byta blöja men samtidigt harmlöst.

  6. CAK skriver:

    Elaine går över alla gränser nu för tiden, inom många ämnen – hon verkar helt gå upp i sig och sitt, ska rädda världen från alla möjliga olika saker och varje grej måste blåsas upp och blir 100 gånger för stor…. Elaine börjar bli riktigt pinsam och det är synd för hon skulle kunna göra ett bra jobb!

    1. Anonym skriver:

      Hon är så pinsam och tappat mig som läsare och anhängare.

      När hon avslutade sin vänskap till blondinbella började jag att tycka henne och värdera henne annorlunda men nu när hon beter sig så djävla bitching så går hon i samma klump som bb.

      Egentligen fick jag ingen bra första ”impression” av henen då jag var på hennes seminarie om härskarteknik och så dum som jag var köpte jag hennes bok och stod snäll och väntade på signering och herregud vilken ”signerign”….hon var så djääääävla bitchig…och nonchalant….gick därifrån med ont i magen och kastade boken ett hörn och tänkte vad var det där för ngt???

      Jag tror att allt hon gör och säger är rena rama marknadsföring för att tjäna pengar.

      Hur kommer det sig att BB är inte längre välkommen på Tv4?? eller BB och Pingis och Odd??
      Någon som tänkt på det?

  7. Maria skriver:

    Jag tänker nog snarare att det är andra människor som låter sig färgas av det de vet om elaines förflutna, när de ser eller hör saker som hon säger. Så typiskt att alla henens åsikter ska uppfattas som överdrivna. Tror inte att hon tänker att det är ett sexuellt övergrepp bebisen blev utsatt för, och jag kan hålla med om att det är onödigt att använda ett blöjbyte i underhållningssyfte. Byta blöjor är föräldrarnas uppgift och kan inte de göra det, lämnas uppgiften över till någon som föräldrarna och barnet känner väl.

  8. Linda skriver:

    Som jag förstår smset så känner dom ju varandra mer än bara vd/anställd. Vilket förmodligen betyder att bebisen träffat Roger innan. Men när dom är sådär små glömmer dom alla som dom inte träffar ofta. (Har för mog att det kan gå Max 2 veckor)
    Då borde inte heller mor/far-föräldrar få byta blöjan.
    Pappan står ju precis där, så barnet känner sig tryggt.
    Jag har inte sett klippet, bara kortet, men man ser väl inte barnets ansikte eller nakna kropp?
    Jag förstår att hon reagerar, det hon varit med om ska absolut inget barn behöva uppleva!
    jag förstår att hon bara vill väl. Men i detta fallet blir det lite tokigt.
    Jag kan bara tänka mig hur det känns för föräldrarna när dom får mycket argt mot sig…
    Hade någon gått så hårt ut mot mig hade jag blivit så otroligt ledsen. För dom var det ju bara ett blöjbyte, som det är. Och att du få hat(?) mot sig är nog inte det lättaste:/

  9. Anonym skriver:

    Är Elaine på riktigt? Vad är hennes jobb, hobby, livsintressen? Hon verkar ha allt för mycket fritid och för lite förståelse för andra människor.

    ”it’s either Elaine’s way, or no way”. Hon är för mycket.

  10. Anonym skriver:

    Från Elaines blogg..

    Mia

    Jag skulle faktiskt vilja tacka dig. När jag läste detta först så tänkte jag helt ärligt att du överreagerade och kände att såååå farligt var det väl inte? Men när jag fortsatta läsa dina inlägg och faktiskt tänkte efter så förstod jag verkligen vad du menade ochbhur vansinnigt integritetskränkande det faktiskt är. Så jag vill tacka dig för att du får en att tänka till och tänka om.

  11. H skriver:

    Jag skulle aldrig låta någon annan än våra allra allra närmsta familjemedlemmar och dagispersonalen byta mitt barns blöja. Han är inget cirkusdjur jag lånar ut till andras förfogande för ett skämts skull. Han är det allra finaste jag har och hans integritet är det jag värnar allra högst om. Tycker Elaine har helt rätt, oaktat hennes bakgrund. Att inte morgonzoo inser det olämpliga i att göra ett litet barn, som inte kan föra sin egen talan och som till fullo måste lita på dig som vuxen, till en plogrej i en redan mycket utsatt situation är fan bara förkastligt.

    1. H skriver:

      *plojgrej
      Skulle det stå!

    2. Elsa skriver:

      Word – det handlar inte om att låta nån annan byta blöja på sitt barn, det handlar om att behandla någon – varken bebis eller djur – som EN LEKSAK.

  12. The real Hmm skriver:

    Men är du trög på riktigt?

    Du skriver ett inlägg för att lyfta kunskapen om din farmors senil demens.

    Sedan så lånar du ut din farmor till ett humormorgon program där ”Anders” får lära sig att byts blöja på henne i bästa sändningstid medan 10 medarbetare står med i rummet och hundra tusen lyssnare hör på och flabbar.

    Men du förstår inte skillnaden?

    Om du trots allt ändå gör det, gå in och läs vad hon och andra skriver en gång till.

    (Ni som kommer gasta att det är skillnad på det för att det gäller ett barn, gå in och läs flera gånger tills poletten trillar ner. )

    1. The real Hmm skriver:

      PS Eftersom att jag ifrågasätter läskunnighet när det kommer till Elaine så passar jag på att rätta ditt påstående från här om dagen att det inte var din jämförelse med henne och din husgud GW som hon tog illa vid sig av.

    2. Anonym skriver:

      Alltid lika objektiv när det kommer till Elaine, skönt att du är här och står upp för henne i denna svåra stund när hon behöver en sann vän.

    3. Linda skriver:

      Klart det är skillnad på barn och vuxna.
      Behöver inte läsa ett inlägg flera gånger för att veta det.

      Det är alltså inte jämförelsebart.

      1. Hannah skriver:

        Hur är det skillnad på barn och vuxna när det kommer till integritet och att få äga sin egen kropp? Vid vilken ålder ska man börja ta hänsyn till barns integritet?

        1. Anonym skriver:

          Det undrar jag också! Om det hade varit en treåring, hade det fortfarande varit okej och ”skojigt” att använda ungen för ett sådant inslag då? En tolvåring med kognitiv funktionsnedsättning – still okej? Vart drar vi gränsen, och fr.a. VARFÖR?

    4. A skriver:

      TRH, Go home you’re drunk

    5. Anonym skriver:

      TRH dåligt av dig att börja med ett personangrepp. Och bara så du vet, om Camilla var trög hade hon inte tjänat mer pengar än dig genom att sitta hemma i soffan, just sayin! Ps snälla skaffa en egen blogg och sluta hänga här..

      1. Susawoo skriver:

        De flesta är normalt uppfostrade och tittar bort när något stör en 😉

        1. Anonym skriver:

          Du är inte en av dem Susawoo…

      2. The real Hmm skriver:

        @anonym: Men va då? Jag ställer ju bara en fråga a la CamCam. Var den för ”elak”? 😉

  13. AL skriver:

    Jag tycker att Elaine överdriver. Självklart ska man värna om barns rätt men här ser jag inte hur det är kränkande öht att låta någon byta en blöja. Även om det är i livesändning och som ett humoristiskt inslag. Barn är inte så sköra som folk verkar tro. Det enda det har gjort är att fåföräldrarna till barnet att framstå som dåliga föräldrar.

    Tycker generellt att Elaine tar det här ämnet till en helt onödig nivå, som jag vet är välmenande men ändå. Jag tycker att det Elaine gör är fint men går hon ut från vetenskap om psykologi, sociologi osv eller är detta bara baserat på hennes egna teorier om vad som händer om man låter ett barn ge någon en kram typ? Har lite svårt för självutnämnda experter oavsett ämne, särskilt när de inte backar upp med fakta och vetenskap.

  14. Jessica skriver:

    Vet inte var jag står i frågan då jag inte tänkt på det innan… men jag är förbannat trött på att Elaine aldrig kan ha fel. Hon ska nästan ”dumförklara” alla som inte tycker som hon och det stör mig…

    1. Anonym skriver:

      Ja, så oerhört irriterande med folk som aldrig kan ta på sig något eller erkänna ett misstag. Usch sånt folk skulle jag aldrig vilja omge mig med.

  15. Lii skriver:

    Jag har inte blivit sexuellt utnyttjad som barn, däremot förekom mycket våld och alkohol under min uppväxt som färgar mig o påverkat/påverkar mig som vuxen. Så jag tror mig kunna förstå att Elaine reagerar. Tyvärr får jag en känsla att när debatten blossar upp kring Elaines blogg så hamnar fokus i slutändan på Elaine och inte det hon egentligen vill ha fokus på, samma hände väll när hon skrev om bloggaren M? Tyvärr tror jag att dessa ”små” ( förstå mig rätt menar så klart att man ska kämpa för varenda unge) kamper kommer sluta med pojken som ropa varg. Lite som en vegetarian som säger till de som äter kött att dom är idioter. Det kommer inte värva folk att avstå kött. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det hela, DDT är ju bara en känsla hos mig. Säg gärna till om jag är helt ute o cyklar.

  16. X skriver:

    Jag håller inte alltid med Elaine men denna gång gör jag det. Tycker det är helt förkastligt att ge Elaine skulden för att andra reagerat, folk kan faktiskt tänka själva. Helt fel att skuldbelägga Elaine!

  17. Ior skriver:

    Jag förstår på ett sätt vad Elaine menar och jag har själv inte låtit någon annan än jag eller barnets pappa byta blöja, någon enstaka gång har mormor behövt byta. På förskolan får bara en i personalen byta blöja (har barnet bestämt) så på något sätt är det ändå en del av hennes integritet. Samtidigt så tycker jag att man ska kunna berätta var man står och vad man tycker på ett sätt som tar hänsyn till andra människors perspektiv. För jag tycker inte att föräldrar som låter andra byta blöja gör fel eftersom alla utgår förhoppningsvis från vad som känns rätt för sitt barn. Sen gör alla fel ibland och det kan vara skönt med en tankeställare också.

    1. Anonym skriver:

      Av ren o nyfikenhet hur gammalt är ditt barn ( om du vill berätta) har inga egna barn eller småbarn i min direkta närhet. Har så otroligt svårt att avgöra ålder på barn, och vad barn i olika åldrar är kapabla till. Så när du skrev att ditt barn valt vem som kan byta blöja så undrar jag hur gamal man är när man kan göra det (förstå mig rätt jag är bara nyfiken o inte på något sätt ifrågasättande eller kritisk) tycker det är jättesvårt med barns ålder!❤?

      1. Ior skriver:

        Ingen fara, hon är nästan 1,5 år :).

      2. vvv skriver:

        Jobbar på förskola och de barnen som brukar vilja att nån enstaka byter på dom gör det ofta i tidig ålder, väldigt ofta redan vid inskolning. Vi brukar försöka göra det till två iaf så det går bra om nån är sjuk.

  18. Anonym skriver:

    #backaelaine
    dels för att jag förstår vad hon menar, barn är inte leksaker som bara delas ut. Dels för att han Roger var så jävla dryg i sin kommentar från ett företagskonto.

    1. Anonym skriver:

      Dryg? Haha vart någonstans vart han dryg?

  19. Sanna skriver:

    Jag tycker också att Elaine överdriver rent spontant.

    Men Elaine är dels mamma och dels jävligt klok och har varit med om saker jag inte (tack och lov) har. Jag tänker inte alls i samma banor och aldrig så långt som Elaine gör, vilket är synd, för tänker jag längre i detta fallet så fattar jag ju vart i felet ligger och skäms för att jag så snabbt dömmer ut henne.

    Barn och djur är något helt annat än vuxna och har man inte egna så är det svårt att sätta sig in i världen kring dom.

    Elaine. Stå på dig och fortsätt kriga.

  20. Linda skriver:

    Jag tycker det är mer kränkande mot killen som tvingas byta blöja på nån annans unge. Hade blivit jätteirriterad om det var mig det hände.

    1. Alexa skriver:

      Ja han var nog under pistolhot ?

  21. C skriver:

    Det går ju inte att jämföra handlingen att filma ett barn under blöjbyte som sprids på nätet för all framtid och handlingen att låta sitt barns ansikte vara med på bild vid ett tillfälle. Hur kan man inte se det?

    1. Tove N skriver:

      Men va? Omslagsbilden kommer ju också finnas kvar och kan spridas tills världen går under… Den är ju precis lika digital som videon!

  22. Jessica skriver:

    Så fruktansvärt lättkränkta människor det finns i Sverige och det är framförallt ett fenomen som kommit starkt de senaste åren. Tråkigt!

    Jag tyckte att detta med blöjbytet var humoristiskt.

    1. Anonym skriver:

      På grund av att alla inte tyckt som du i historien och är en del av det du kallar för ”fenomen”, så har du till exempel fått rösträtt, fri abort, du får arbeta och lämna barn (om du har/vill ha) på förskola. Alla som inte har din humor i saker som man KAN anse som integritetskränkande strävar för en bättre framtid. Tycker jag.

      Elaine lyfter något viktigt här.

      1. Egenremiss skriver:

        Är det inte tråkigt att behöva försvara Elaine Eksvärd oavsett vad för tokigheter hon hittar på?

  23. Anonym skriver:

    Herregud… Elaine, tyck vad du vill! Men du behöver inte kasta in en brandfackla så fort någon annan tycker annorlunda.. Det är ju bebisens föräldrar som tagit ett beslut här, precis på samma sätt som du gör när du exponerar dina barn i diverse tidningar. Lättkränkta människa!!

  24. Malin skriver:

    Jag skulle inte låta mina vänner göra något med mina barn som var ”en rolig plojgrej” och folk står runt och garvar… oavsett om det gäller att byta blöja eller mata osv.

    Däremot har nån vän som varit gravid med sitt första barn bytt blöja på mitt barn, på ett lugnt och bra sätt för att ha fått testa. Det är en helt annan sak tycker jag. Det lider ju givetvis inte bäbisen av. Inte lider de av att moster/morfar osv byter ibland.

    Så… jag tycker det är sammanhanget som är fel. Sen är det tråkigt för att Elaine att hon blir så upprörd att hennes argument och syfte försvinner och fokus hamnar på hennes ”bråk”.

  25. Sanne skriver:

    Jag har ej sett klippet. Har dock läst Es inlägg och alla kommentarer. Och jag förstår inte de våldsamma reaktionerna.
    Jag tycker Elaine gör ett otroligt viktigt jobb för barn och förstår varför hon krigar så.
    Men detta förstår jag inte riktigt. Tycker spontant (utan att ha sett klippet) att det är hö hö grejen att en man inte kan hantera en bajsblöja som är tröttsam.
    Jag tycker också att jämförelsen med om det vore en äldre dement inte är särskilt klockren.

  26. Johanna skriver:

    Det här är så nära medelklasstrams som man kan komma. När vi inte har några livsavgörande problem att tacklas med så upprörs vi av att byta blöja på bebis i radio. Samtidigt byts det blöjor på stranden, restaurangen, jobbet och parken utan att mobben får kraft. Jag tänker tvärtom här och att vi går åt helt fel håll när nakenhet hos små barn blir något sexualiserat. Mina barn fick glatt plaska nakna på stranden och lufta utan blöja i parken när de var bebisar. Mina barn är barn och har rätten att växa upp just så.

    1. ML skriver:

      Exakt! Det finns andra kamper som är viktigare än ett jävla blöjbyte.

  27. Mabaker skriver:

    Överreaktion men strategiskt riktig från Elaine. Hon nischar in sig på området barns integritet,sexövergrepp etc. Man kan t ex fråga sig varför treskablinoll är ett ”icke vinstdrivande företag” – känner till få AB som inte drivs med tanken att de skall gå med vinst. Treskablinoll hade lika enkelt kunnat vara en förening, snyggare. Och varför är hennes minsta barn med på treskablinoll, vad har hans syndrom med det att göra? Plus, barnen är i headern på hennes blogg, varit länge och otal på google så ej sant att det skett bara två gånger som hon säger.
    Det är sorgligt eftersom frågorna är så enormt viktiga. Men jag tror Elaine Eksvärd gör sig själv en otjänst med att inte sålla vad hon reagerar på.

    1. Anonym skriver:

      Sånt tycker jag är spännande, sådant borde bloggbevakning bevaka. Detta aktiebolag som ska vara icke vinstdrivande!
      Camcam kolla upp!

      1. Moa... The real, real Moa skriver:

        Aktiebolag ska drivas i vinstsyfte, det är aktiebolagslagens utgångspunkt.

        Dock kan syftet förändras iom hur bolagsordningen är för gällande bolag. Mycket ovanligt att vinstsyftet förbises.

        Har man andra syften så finns det ju andra organiserade former att starta föreningar i.

        Så det som står i bolagsordningen i Elaines bolag är det väsentliga. Finns att ta reda på hos Bolagsverket.

        Enkel läsning i frågan:

        http://svjt.se/svjt/2015/13

        Moa

    2. Elle skriver:

      Alltså, finns det någon storbloggare som inte gör allt för pengar? Jag följer ganska många på Instagram och allt är reklam, reklam, reklam, reklam och gratisresor. Allt de gör betald reklam för, är underbara mirakelgrejor. Kolla bara in inlägget som Camcam gjorde igår om Dessies hudvårdsgrejor, som efter betalning hyllades och sen ”glömdes bort”. Det skrivs aldrig om grejor som dessa storbloggare verkligen gillar, utan endast det de får betalt för. Samt, sina egna företag förståss.
      Pengar, pengar, pengar, pengar!

  28. josefina skriver:

    Jag blir lite lätt irriterad. Dels över att hon själv svänger kring exponering av sina egna barn (vill Evelyn vara en frontperson för sin sjukdom?) och dels för att hon skriver ”Tio mammor kan ha fel.//Elaine” Vem är hon att förminska dessa 10 mammor?

  29. Lisa skriver:

    Hellre någon som väljer en strid för mycket för barn än en kamp för lite! Jag har inte ens barn men är ändå så tacksam för alla de som krigar på för barns rättigheter och integritet.

    Ja Elaine har erfarenheter som format henne, precis som alla oss andra. Kanske gör det henne extrem men vem bryr sig om det ändå tar kampen framåt. Jag kan känna att folk säger samma sak om Elaine som folk sa om ”extrema” feminister förr, men se vad dessa människor gjort för samhället.

    Sedan tycker jag väl att Rix har ett ganska sunkigt upplägg med en man som ska byta en blöja och blir traumatiserad, det känns ganska mycket 90-talsfilm.

    Hursomhelst, jag tycker Elaine är stark och jag är tacksam för att hon inte ger sig trots att det är svårt för människor att förstå att barn också är människor med rätt till integritet.

    1. Mabaker skriver:

      Absolut viktiga frågor. Men treskablinoll slår in öppna dörrar. Förskolor HAR värdegrundsarbete, barns integritet bevakas, inga stängda dörrar vid blöjbyte etc. De har gjort ett otroligt jobb jämt med dessa frågor. Svårt som förskola att säga nej när föräldrar läst om ”förskolebrevet” ,inte minst av rädsla att bli uthängd viralt (och lokalt av skitsnackande föräldrar) Det är ett problem att Elaine kör känslospåret. Även så att övergrepp mot barn faktiskt mest sker i hemmet enl statistik (BRÅ mfl)
      Och, man måste förstå att det finns ett vinstintresse, Eksvärd lever på att blogga och föreläsa och lyfta frågor (7 bolag). Nu gräver hon för nära sig själv så själva frågorna kommer att skymmas av budbäraren, varumärket s a s. Publiken kommer gå vidare till nästa kändis med ngn form av problem.

      1. two of a kind skriver:

        Fast visst är det väl så att förskolebrevet inte bara handlar om situationen på själva förskolan? Har inte läst brevet då jag inte har barn på fsk men jag har uppfattat det som att det också handlar om hur man ska bemöta och fånga upp barn som utsatts för övergrepp i hemmet?

        1. Maria skriver:

          Visst är det så. Förskolan och senare skolan är de kanske två viktigaste arenorna där barn har möjlighet berätta om de blir utsatta för olika former av övergrepp. Utifrån det är helt avgörande att personalen som arbetar i de verksamheterna dels klarar av att lyfta de hör frågorna generellt med barnen, dels kan uppfatta symtom på att barn inte mår bra och ställa bra frågor till dem kring det. Därför är Treskablinoll ett bra initiativ, för den typen av arbete görs inte alls på alla förskolor.

  30. Lisa skriver:

    Håller faktiskt med Elaine. Tycker det blir lite fel hela grejen. Tycker också att en del är väldigt hårda mot henne. Hon kämpar för barnen på sitt sätt och lyfter debatten som kanske inte hade blivit av annars och det ska hon ha eloge för. Sen att hon kan bli lite väl hätsk ibland, ja men det kan jag förstå med tanke på det hon har varit med om. Ingen är perfekt, det tror jag inte heller Elaine tror att hon är, men hennes hjärta är på rätt ställe och det är viktigast! En debatt kring barns integritet kan väl aldrig vara dåligt?

  31. Sanna skriver:

    Känner spontant att jag inte hade uppskattat om mina föräldrar hade exponerat mig på det viset i tv. Hade heller ALDRIG utsatt min son för det. Jag tycker att det är fantastiskt att Elaine tar kampen för barn och deras integritet!

  32. ah skriver:

    Jag tycker det finns jätteviktiga problem i samhället. Hur den nya unga generationen växer upp. Vad de har för förebilder. Som jag läste i en tidigare kommentar under vaccin-inlägget: att inga ungar vill jobba inom våra bristyrken (skola, vård, säkerhet). Att vi förstör vår planet. Att ungdomskriminaliteten ökar. Att allt fler (alla åldrar) begår brott. Att det är 2017 men vi kan ändå inte se öppet på att homosexuella/transpersoner (m.fl) ska få vara och leva som de vill. Att många fler mår dåligt psykiskt men samtidigt finns det inga psykmottagningar för de har dragits in under x sparprogram.

    Därför har jag väldigt svårt för människor som lägger ner tid på sånt här som jag inte ens tycker är problem. Sånt som inte hela vår framtid bygger på. Jag backar absolut Elaines ”3 ska bli 0”. Men hon går för långt. Hon hittar problem där det inte finns problem. Hon skapar dem själv. Och vi behöver faktiskt inte fler problem än vi redan har. För människosläktet står redan med skit upp till halsen ändå.

  33. magda skriver:

    När vi bytt blöjor på våra barn har vi gått in på toaletten och stängt dörren. Det är ett toalettbesök liksom. Hur svårt ska det vara? Går du själv med öppen dörr när du har folk hemma? Om jag hade varit mamma till den bebisen och hört i radion hur bebisen användes som en kul grej och där någon ska stå och göra sig löjlig åt att bebisen bajsat och kommentera innehåll i blöja och/eller snippa/snopp så hade jag blivit jätteledsen och arg. Hade jag haft en kompis som av någon anledning skulle bytt blöja på mitt barn och den stått och fjantat sig och inte behandlat barnet som en person värd respekt så hade jag bett personen gå därifrån. Jag förstår liksom inte det roliga här. Troligtvis har man ännu mindre chans att förstå problematikens helhet om man inte har barn själv.

    1. Hm skriver:

      Jag tror att om man inte tar livet med den grad av alvar som du gör så kan man se att man faktiskt kan skratta åt det mesta. Man behöver inte låtsas att ens barn är en fullvuxen och fullt fungerande människa när det definitivt inte är det. Och ja jag hade definitivt bajsat med öppen dörr om det inte hade stört mina gäster. Förstår inte din poäng förutom att et verkar som att du är en riktigt osköning som sätter aldelles för mycket allvar på saker som inte spelar roll. Jag har jobbat på förskola och barnen reagerar liksom inte ens på att man byter deras blöja det är liksom en vardahsgrej för dem. Lite som att man varje gång man gick på toaletten skämdes över att behöva skylla sig. Finns inget naturligt kränkande över att bajsa bland andra och att andra skrattar åt det. Det är en fullkomligt kulturell syn du har på saken. Ganska säker att folk som bor ute i djungeln inte bryr sig om att en barnrumpa syns eller att nån annan skrattar år färgen på ditt barns bajs. Ta det lite lugnt liksom

      1. magda skriver:

        När man skrattar åt det mesta så skrattar man även åt andra. Din kommentar understryker den poängen. Jag bryr mig hellre för mycket om andra, skyddar hellre för mycket – med risk för att uppfattas som oskön och trist – än att riskera att kränka andra, vara okänslig och ”kul” i ögonen på empatistörda.
        Man kan ju enkelt välja själv hur mycket man vill förstå och ej. Kanske var det inte själva bajsandet eller nakenheten som var problemet?

      2. T skriver:

        Men så onödigt att kalla någon för oskön och påstå att hon tar livet för allvarligt. DET tycker jag är jäkligt oskönt … Man kan ju respektera att folk har andra ståndpunkter och undvika att vara nedlåtande.

        Att jämföra vårt liv med livet i djungeln är ju bara dumt, andra kulturer har sina värderingar och vi har våra. Om ingen någonsin ifrågasatt dem så hade kvinnor fortfarande inte fått rösta eller jobba utanför hemmet, vi hade fortfarande rökt inomhus utan att någon reagerat och homosexualitet hade fortfarande setts som en sjukdom. Jag menar inte att Elaine har rätt, men att som du uttrycka att du är en mycket softare typ än Magda för att hon har en annan uppfattning om barns integritet är ju bara löjligt.

  34. Wyy skriver:

    Det värsta jag vet är folk som ursäktar dåligt beteende som är gjort med en bra baktanke. Att ha extrema åsikter i vilken fråga som helst är absolut sämst. Och hon får andra att på något sätt se barnet som denna inteligenta lilla gubbklump när människor i historien hela tiden har hjälpt åt med allt från amning till blötte. Min mormor ammade ett barn som hade fötts av en mamma som inte hade någon mjölk, precis efter att min mormor fött min mamma, på 60talet i östra Europa. Så små barn har inget integritetstänk och vi ska inte låtsas som det. Barns kroppar ska inte skymmas för att nån gubbe kan få stånd nånstans, så är det liksom gubbar får stånd och det är deras problem inte ditt. Man ska inte skuldbelägga sig själv för att hur man ser ut har uppkåtat någon annan. Jag brukade springa runt naken som barn och det finns säkert hundra bilder när jag gör det för att det var gulligt och naturligt och jag älskade att gå naken, speciellt utan byxor. Och det fanns säkert äckel som fann det sexigt. Har det påverkat mig?nej. Så ser verkligheten ut. Det man inte vet påverkar en inte och så är det. Och ens kropp förändras så mycket från när man är barn till när man är vuxen att det inte spelar någon jävla roll att man var naken på tv för att nån skulle byta en blöja. Liksom försök er att tänka er in om det hade hänt er som barn. Hade ni liksom känt er kränkta? Om ni hade det kanske ni ska kontrollera vad ni prioriterar i livet och fråga dr varför ni känner er kränkta? Jag är säker på att snubben som är på nirvana omslaget tycker att det idag är en cool grej att berätta för andra fast hans snopp är mitt ute i vädret.
    Sverige måste sluta vara så himla extremt idealistiskt och börja se världen från en mer realistisk vinkel annars kommer det flippa över och vi kommer ha extremistiska konservativa en tid framöver. Man måste använda sig av logik och kritiskt tänkande, inte känslor och antaganden på egna erfarenheter. Jag tycker att tanken med Elaine kamp är väldigt fin och måste existera men helt ärligt så kan jag inte komma på en enda sak hon har gjort som i det långa loppet kommer kunna hjälpa utsatta barn. Ett barn kan inte stoppa en våldtäcksman genom att säga nej. Det enda hon gör är att få barn att skämmas och tänka så himla mycket på sina kroppar som sexuella objekt. När jag var på dagis var jag världens sjukaste lilla sexuella nisse och ville gärna att killarna skulle dra ner sina byxor så jag skulle få se vad som fanns där under. Det är liksom annorlunda för varje barn och man ska inte demonisera beteenden bara för att de har använts på fel sätt. Man borde lära barn att inte ta på andra om den andra inte vill. Man borde lära barn att fråga om tillåtelse inte att säga åt alla barn att ”här får man inte röra för din kropp är ett tempel eller whatever”. Också kramar är del av svenska hejkulturen. Man kan inte tillåta ett barn att inte säga nej för att det inte känner för det. Vissa saker, speciellt sociala,får man göra oavsett om det är optimalt för barnet eller inte.
    Jävligt trött på hur Elaine visas som någon form av expert inom ämnet när hon ändast kan komma med ett offers synpunkt. Ursäkta stavfel men jag orkar inte läsa igenom hela. Ingen kommer nog göra det Heller så aja haha :/

    1. Lisa skriver:

      Haha, jag kände mig igen i det du skrev. Och jag håller med dig. I min familj är vi nakna ibland, jag vägrar skyla mig för mina egna barn när jag tex ska ta en dusch.
      Barnen springer nakna i trädgården varma sommardagar utan att bekymra sig om vuxnas blickar. Vi ber om kramar, men tvingar aldrig våra barn att krama någon de inte vill. Vi lär dem att säga nej när syskon eller kompisar kittlar eller rör på dem på ett sätt de inte gillar.
      So sue me om ni tycker detta är dåligt föräldraskap, ni som ser våldtäktsmän i varenda manlig vikarie i förskolan.

      Och ja, förskolorna har jobbat med dessa frågor ett tag, vet tex att Malmö har ett projekt på gång kring just integritet och barn just nu som kommer nå ut till alla förskolebarn i kommunen oavsett om man följer förskolebrevets riktlinjer eller inte. Och så what om en förskola inte blir blå på deras karta, många föräldrar har ändå inte lyxen att välja vilken förskola man vill. Det finns inte plats där man vill eller så finns det bara en förskola där man bor, och då tar man den.
      Mitt barn går på en förskola i en fattig kommun där förslaget om att bygga om rum för att göra blöjbytena mer synliga skulle skrattas rått åt. Vi får ta med oss saker hemifrån för att man inte har råd att köpa inredning till nya lärmiljöer tex. Tror inte Elaine riktigt har koll på hur det också kan se ut i kommuner utanför Stockholm (där man som en av få kommuner också har råd att låta barnen gå 30 timmar i veckan när man får syskon).
      Hursomhelst, tack för ditt inlägg 🙂

  35. Moa... The real, real Moa skriver:

    Elaine är verkligen den självutnämnda experten på allt, Nu speciellt barn och barns behov och: var/när/hur barns integritet kränks.

    På vilka grunder? Inte på utbildning i sfären barn och barns utveckling iaf. Inte på faktumet att hon har en massa egna barn heller.

    När man läser om att hon låtit sin son gå på en ny dagisavd i 3 månader innan Elaine tar sig tid att vara en dag med honom där, då backar jag. Ingen som jag inte lärt känna/vet vem det är/ser skapar en god relation med mitt barn, skulle ens få peta på mitt barn. Vart finns omsorgen och integritetstänket där?

    Om man inte tycker att man vill vara med sitt barn istället för att gå ut med sina vänner, fast man har många jobbnätter borta så bevisar man att man inte ser barnets behov av sin förälder. Man ser bara sig själv. Hur månar man om sitt barns integritet om man inte ens är närvarande?

    Om man tror att andra föräldrar behöver någon slags mall för hur man hanterar andra människors kramar till barnen, så har man aldrig levt nära sina barn. Trots 4 barn massa syskon, syskonbarn har jag aldrig varit med om att någon sett det som ett problem att ungarna ibland vill krama och ibland inte. Vi vuxna hanterar det som, just vuxna.Vill dom inte nu så kanske någon annan gång. Den enda som alltid fick kramas, var hen, som alltid frågade barnet: Får jag ge dig en kram? Nu när barnen inte är små så kramas de gärna, så som vi alltid gjort i familjen.

    För mig är det obegripligt, på riktigt, att man exponerar sina barn och ena barnets handikapp öht. Obegripligt att man tar beslut att mitt barn ska vara ”ansiktet utåt” och fotas och bli beskriven som om barnet bara är sitt funktionshinder. Att man på det säger att barnet kommer vara stolt över mamma och pappas beslut om exponering är ett riktigt övergrepp på barnet. Det finns en grov inkongruens i vad Elaine vill stå för och vad hon förmedlar. Elaine har bara inte förmågan att se det själv.

    Enligt mitt sätt att se det så tycker jag Elaines påhopp på Zoot bara är löjligt. Barnet lider inte. Ingen har skrattat eller hånat barnet. Barnet går inte att identifiera på bild. Roger och barnet har träffats tidigare, pappan stod bredvid. Vad består kränkningen av?

    Elaine har många gånger bevisat att hon har ett underligt förhållande till vad en kränkning är och när/var/hur man använder ordet.

    Elaine blir kränkt/sekundärkränkt för ingenting. Själv kan hon kalla folk precis vad som helst utan att se det som en kränkning.

    Märkligt, dock inte så ovanligt.

    Moa

    1. The real Hmm skriver:

      Moa
      Så du skulle ställa upp med din senil dementa farmor i samma sammanhang? Hon skulle ju heller inte veta om det eller lida, så enligt din måttstock så vore det ok.

      Sen är jag lite trött på anklagelserna som är helt ogrundade om att hon inte har anlitat experter i frågorna för att sammarbeta med. Det har hon. Både barrättsjurister, poliser psykologer mm.

      1. Moa... The real, real Moa skriver:

        Hej där THR!

        Undrade just vart du tagit vägen. 😉

        Jämförelsen med min gamla farmor och mitt 10 veckors barn haltar betänkligt.

        Att min gamla farmor regredierat och fått börja med blöjor är bara sorgligt och inte värdigt för någon. Oavsett hur de byts. Livet ”går baklänges”.

        Att ett spädbarn har blöjor, får vi väl anse vara naturligt. Ingen förväntar sig annat än att barnet ska ha blöjor.

        Ser du/inte skillnaden bara i det så vet jag inte hur jag ska förklara det.

        Jag stannar där. Jag har i flera inlägg förklarat varför jag inte tycker barnet farit illa av pappans upptåg.

        Nu vill jag att du förklarar för mig hur barnet farit illa. Vilka kränkningar har utförts. Blev barnet utskrattat av vuxna? Hur kände barnet och hur kommer det påverka barnet i framtiden?

        Ponera att barnets ansikte var dolt och inga bilder på underlivet visades.

        Moa

        1. The real Hmm skriver:

          Moa: Hej hej!

          Nej det gör det inte och du har inte förklarat hur det haltar heller.

          Det är solklart samma sak för din farmor, som kommer dessutom aldrig få veta om att det hänt såvida vi inte tror på ett liv efter döden. Alltifrån hur du själv resonerat ovan.

          Låt säga att det hade lagts ut bilder på din farmor när hon fortfarande var pigg och alert. En blid från hennes födelsedag. Hade det varit ok med offentligt böjbyte som humor då?

          Du har heller inte svarat på om det skulle finnas en gräns som du förstår enbart undvikt den genom att säga att du inte lägger upp bilder alls.

          Slutligen så kan jag bra få det till att du på att det inte är naturligt att ha en blöja på en senil dement person?

          När du kan börja på att förklara för mig hur din farmor inte skulle må dåligt av den situationen och varför hennes medvetande om det inte spelar någon roll, först då kan jag börja svara på dina frågor till mig. För det är där pudelns kärna ligger.

          Innan dess så vet jag inte hur jag förklara vidare. 😉

          1. The real Hmm skriver:

            *Slutligen så kan jag bra få det till att du ANSER att det inte är naturligt att ha en blöja på en senil dement person?

          2. Moa... The real, real Moa skriver:

            @ THR

            Jag har förklarat men det är inte skäl nog för dig.

            Det är en annan fråga.

            Att ge värdighet har ingenting med om farmor aldrig kommer att få reda på det eller ej.

            Att behöva få blöja efter ett långt aktivt liv är väldigt privat.

            Att få blöja när man föds är normalt. Ingen reagerar på när man byter en blöja. Så självklart bara.

            Du ser ingen diskrepans?

            Att kompisarna får byta på ungen ibland är inget konstigt.

            Att kompisarna får byta på farmor ibland kommer inte ske. För farmors skull och hennes integritet.

            Osv, osv.

            Barnet var 10 v. Barnet verkade tycka att det var okej. Ansiktet och underlivet doldes. Det pågick i 3-4 min. Pappa var där och pappas kompis var där. Allt kunde lika gärna ha skett i hemmet.

            Hade barnet varit i ålder där det börjat protesterat så hade situationen varit helt annorlunda. Då hade barnet tagit skada om den inte blev sedd/hörd eller respekterad utan tvingad in i spektaklet.

            Men nej, barnet har inte, kommer inte få några framtida men av pappas skämt.

            Era farhågor om att barnet kommer tycka illa om att den lilla sekvensen finns på nätet, där ungen inte ens syns, är så gott som obefintliga. Jag lutar mig på samma känsla som ni har som tror det blir ett trauma, så småningom, för barnet.

            Kanske kommer unga tycka att det är ”fett cool” att ha blivit blöjbytt av en kändis. Vad vet vi?

            Moa

      2. Moa... The real, real Moa skriver:

        Jag tror du blandar ihop lite nu THR.

        När Elaine skriver på bloggen så representerar hon väl bara sig själv?

        Eller menar du att det finns diverse fackfolk som står bakom henne när hon anklagar folk till höger och vänster att vara pedofiler, nättroll mm?

        Moa

        1. The real Hmm skriver:

          Nope inte jag som blandar ihop, du som inte kommer ihåg vad du skriver…

          ”Elaine är verkligen den självutnämnda experten på allt, Nu speciellt barn och barns behov och: var/när/hur barns integritet kränks.

          På vilka grunder? Inte på utbildning i sfären barn och barns utveckling iaf. Inte på faktumet att hon har en massa egna barn heller.”

          Vad har ovan med att göra ang sina pedofil-anklagelser på sin blogg?

          1. ML skriver:

            Du kan inte jämföra en senil person och ett spädbarn. Spädbarnet är naturligt beroende av andra människor, den senil personen är sjuk. Alltså, skulle egentligen inte behöva vara beroende av någon annan. Jämförelsen är felaktig.

  36. Carina Gustafson skriver:

    Claudia Comcha avslutade sitt samarbete med Rix MorronZoo, helt rätt ??

    1. Carina Gustafson skriver:

      Concha*

    2. Moa... The real, real Moa skriver:

      Tillåt mig gapskratta!

      Claudia som tapetserar blogg och insta med bilder på sina barn.

      Vem fan är Elaine och Claudia att döma 2 föräldrar som ”lånade” ut sitt barn till ett radioprogram på 3-4 min. Utan att ens visa barnets ansikte eller privata delar.

      Diskussionen borde handla om etik, moral, gränsdragningar och faktiska förhållanden.

      Elaine och Claudia tycker de står högre rent moraliskt än vad Zoopappan och mamman gör. Enligt min åsikt så har både E och C sålt ut sina barn betydligt grövre än Zoopappan gjort.

      I min värld så undrar jag hur man tänker när man ”kidnappar” sina barns integritet och outar dem så att de aldrig mer kan bli anonyma.

      Mina barn har aldrig förekommit på mina sociala medier. Endast för att jag vet att de alltid kan ändra sin anonymitet själva när de är vuxna. Var så goda och lägg ut bilder och egna stories. Barnen kan själv välja att ändra mitt beslut.

      Vad kan barn till Elaine och Claudia ändra? Ingenting!

      I min värld är det big no no att agera som E & C gör. Ser jag mig som bättre än dem? Nej..
      Jag gör det jag tror är bäst för mina barn. Säkert gör E & C det också.

      Men skillnaden mellan mig och dem är att jag har förmågan att ställa olika beteenden, val, etik och moral mellan varandra innan jag öppnar upp för att döma andra.

      Zooföräldrarna kanske aldrig skulle exponera sina barn som E & C gör… Ändå sunkar E & C runt och tycker de är liiiite bättre, lite mer eftertänksamma osv.

      Förslagsvis kan man gå till sig själv innan man kritiserar andra.

      Moa

      1. The real Hmm skriver:

        Moa: Brukar du lägga upp foton på dig i privata sammanhang så som när du går på toaletten? Om inte, varför drar du gränsen där? Eller är sammanhanget på bilden aldrig avgörande ifall den ska läggas ut?

        Då kommer du i så fall inte ha problem med skämtsamma foton tagna på dina barn i duschen av sina klasskamrater. Jag menar de kan ju bara välja att låta bli att känna sig kränkta från hur du resonerar nedan.

        1. Anonym skriver:

          Men sluta göra dom här konstiga jämförelserna, det är inte samma sak. De flesta föräldrar i Sverige har naken foton på sina barn när de var bebisar hemma. Det betyder inte att man tycker det är ok att andra tar naken foton på barnet.

          1. The real Hmm skriver:

            Moa verkar inte se någon skillnad. 🙂

          2. Moa... The real, real Moa skriver:

            @Annonym 13.38

            Men vad pratar du om?

            Barnets ansikte och barnets underliv visades inte.

            Moa

        2. Moa... The real, real Moa skriver:

          @THR

          Jag lägger inte upp privata bilder öht. Varken på mig själv eller mina barn.

          Jag bestämde väldigt tidigt vilken inställning jag har till att lägga ut bilder mm på nätet. Det har bara varit vid ett tillfälle som någon inte respekterat min inställning och publicerade bilder på mina barn. Det ordnades kvickt upp.

          Utifrån det så fattar jag inte varför jag skulle gå bananas och lägga upp toa/duschbilder plötsligt.

          Om andra lägger upp bilder som inte är okej på mina barn så tar jag väl det då. Med lämplig åtgärd. Tror ändå att bilder där mina barn kan identifieras skulle bli hårdast åtgångna.

          Nu har det inte hänt. Jag är väldigt tydlig och har ofta diskussioner både med barnen och deras vänner.

          Tja… Menar du att man inte kan påverka hur man hanterar andra människors idiotier?

          Jag vet att man bara kan ändra sig själv inte andra. Varken jag eller mina barn är speciellt frekventa användare av kränkthet/sekundärkränkthet.

          Så jo, man kan inte bli kränkt, om man inte tillåter det.

          Moa

  37. Anonym skriver:

    När det gäller sådana här ämnen så litar jag fullt på att Elaine vet vad hon pratar om. Hon om någon borde ju veta.

    1. Moa... The real, real Moa skriver:

      @Anonym 11.21

      Nej, hon vet bara sin egna historia.

      Hon är inte specialist på något annat än den.

      Moa

      1. Anonym skriver:

        Ja nej, för ens livserfarenheter ger en ju ingen som helst inblick i hur saker och ting fungerar. Inte alls…

        1. Moa... The real, real Moa skriver:

          @Anonym 12.55

          Vd menar du med ditt svar?

          Har inte alla sin livserfarenhet att luta sig tillbaka på?

          Moa

        2. ML skriver:

          Erfarenhet och expertis är ej samma sak. Jag har erfarenhet av ADHD men har absolut ingen expertis som gör att jag kan säga något absolut som andra ska rätta sig efter.

  38. Kanin skriver:

    Jag frågade om jag får prova att byta blöja på min kompis då tvåmånaders son för att jag aldrig gjort det, fick såklart göra det och hon hjälpte mig och sa hur man gör på bästa sätt. Jag får även hålla sonen, rapa honom, klä honom och sånt. Är det fel? Jag menar, det är ett barn! Det är inte som att jag tänker på hans snopp eller rumpa eller andra kroppsdelar (annat än hoppas att han inte kissar på mig!!). Sen finns det vidriga människor och barn som blir utnyttjade, men jag har svårt att se hur den situationen som beskrivs eller att jag byter på min kompis spädbarn ska vara skadligt. Men jag kanske har fel.

    1. Anonym skriver:

      Du har inte fel men du har missförstått vad i det här som var fel. Det var inte att någon annan bytte blöja på barnet som var den felande biten.

      Felet låg i att det gjordes en plojgrej av det. Hade du och din kompis gått ut med barnet på torget, bjudit in folk att titta på medan du försöker byta blöjan medan de skrattar och klappar händer. Hade ni gjort ett ”Jippo” av det hela, då hade ni också felat på samma sätt.

      1. Moa... The real, real Moa skriver:

        Jag brukar säga: ”ingen kan kränka mig om jag inte tillåter det”.

        Ingen av de inblandade har haft som syfte att förlöjliga barnet eller har gjort sig lustiga på barnets bekostnad.

        Allt har, tvärt om gjorts för att barnet inte ska synas. Barnet var faktiskt sekundärt. Rogers handling var det primära.

        Ett så litet barn kan inte känna sig kränkt öht. Att någon skrattar och är glad runt ett så litet barn kan inte skada den. Eller tror du barnet känner alla de känslor du vräker ur dig nu? Nej?! Eller gör du det?

        Du kanske anser att zoobarnets föräldrar gjorde fel. Fine, du har din åsikt och jag min. Men att det på något sätt påverkat barnet, vare sig negativt eller positivt kan vi väl vara överens om?

        Moa

        1. D skriver:

          Fast du Moa är en vuxen person. Alla de barn och de människor som inte är fullt ut medvetna (dementa, mentalt funktionshindrade etc) , de kan liksom inte varken tillåta eller stoppa att någon kränker dem. Det är därför vi vuxna som inte har dessa hinder bör fundera över hur VI kan förhindra det.

          Jobbade på,ett demensboende när jag var väldigt ung, och där jobbade en riktigt elak undersköterska som gång på gång kränkta de gamla genom sitt språk och sina handlingar . Hennes förklaring: ” äsch, de kommer ju ändå inte ihåg det” …. Är det ok bara därför? Eftersom de inte kan värna om sin integritet? ( jag gick till chefen på äldreboendet och klagade på denna person eftersom JAG ansåg att det var min uppgift att försöka förhindra att de jag jobbade för blev kränkta)

          1. Moa... The real, real Moa skriver:

            Jag har svarat THR på vad jag tycker är skillnaden. Det svaret gäller ff.

            Bra gjort av dig att säga ifrån när någon är och blir utsatt.Det är allas vår skyldighet, tyvärr gör inte alla det.

            Att säga ifrån i det här fallet är bara tramsigt.

            Moa

  39. Hanna skriver:

    Cam, tyck vad du vill om detta MEN att du på riktigt använder en persons sexuella övergrepp mot hen är fan helt sjukt. Förlåt men blir så upprörd. Det är väl en sådan människa om någon som vet vad integritet är, som dessutom arbetar med det. Att låta sitt barn vara ett ansikte utåt från sin funktionsvariation är väl förfan en helt annan sak än att göra en humor-grej av att låta en person byta sin första blöja på ett litet barn, för att det blir KUL för lyssnarna, det är HUMOR, alla kommer SKRATTA. Nej det är tamefan inte ett dugg kul, det Elaine gör är för att stärka barns integritet och pratar väldigt tydligt om hur man ska bemöta ett barn med funktionsvariation, att inte bara ta emot och bära upp pga hen går emot en. Usch mår illa, ”hon blir färgad av sina upplevelser” FY FAN. Att du ens vill ta det här ifrån henne, det är vidrigt och riktigt provocerande.

    1. Bloggbevakning skriver:

      Så bara för att hon varit med om någonting ytterst tragiskt i sin barndom så får man inte ifrågasätta henne? Jag ifrågasätter alla – vilken typ av samhälle skulle vi ha om man inte fick göra det? Alla situationer bör vridas och vändas på – så även denna.
      Jag tar ingenting ifrån henne men istället för att bara följa med strömmen av idel jubelrop så ställer jag en motfråga och öppnat upp för att allt inte är lika glasklart som hon vill få det till. Alla kan ha fel ibland – så även Elaine, trots sitt tolkningsföreträde.

      1. fd skriver:

        Bra skrivet på alla sätt. TIll skillnad mot Eksvärd som direkt rensar ifrågasättande kommentar re förskolebrevet. Försökte just men icke, bara jasägare får vara med.

      2. Hanna skriver:

        För att du flyttar hela syftet av det Elaine har valt att ifrågasätta, syftet är barnens integritet, att vi ska skydda dem men ditt syfte med det här inlägget handlar om att Elaine blir färgad av de sexuella övergrepp hon har olyckligt nog fått vara med om. Det är ju inte det de här handlar om alls? Varför måste du ens ifrågasätta? Jag utgår ändå ifrån att alla (i alla fall de flesta) vill skydda barnens integritet och när en debatt som denna uppkommer så förstår jag inte varför syftet ska förflyttas? Och att försöka dra ner Elaine med argumenten att hennes dotter har varit med på ett tidningsomslag på grund av hennes funktionsvariation, det är ju inte ens relevant? Det är ju en HELT annan sak, och en HELT annan debatt. Om man inte kan se skillnad på ett offentligt blöjbyte på en oskyldig bebis till Elaines kampanj #intesåkonstigt så känns det inte alls som att man ens vill värna om barnens integritet, då är man endast där för att sänka ner Elaine och dessutom använda hennes sexuella övergrepp emot henne. Å det är fan vidrigt.

        1. Bloggbevakning skriver:

          Jag säger bara att Elaine erkänt att hon gjorde fel genom att publicera massor av bilder på sin son under hand första år. Så givetvis kan hon ha fel i annat. Jag säger inte ATT hon har fel här utan jag öppnar bara för att möjligheten finns.

    2. Moa... The real, real Moa skriver:

      @Hanna

      Har du tänkt på att det finns de som haft det betydligt värre än Elaine, här bland skribenterna hos CamCam? Ska vi hålla med dem bara för det?

      Att E är den som skrivit bok om det betyder inte att hon haft det värst. Tyvärr!

      Du verkar totalt färgad av Elaine.

      Mitt barn med funktionshinder ska INTE bemötas som E vill att hennes barn ska bemötas. Förstår du verkligen inte att det finns andra funktionshinder med andra behov? Att även funktionshindrade växer och utvecklas. Det som funkar i dag kommer inte funka i morgon.

      Släpp ner E från piedestalen och inse att det hon säger handlar mer om åsikter än om fakta.

      Moa

  40. Egenremiss skriver:

    Det var en rejäl diskussion. Idag har det inte blivit någon nämnvärd ökning av BNP. Alla har suttit och kommenterat på olika bloggar.

    Allvarligt vill jag upprepa en mening från en kommentar skriven i början och som nämner sitt barn:

    H skriver:
    16 Mar 2017 kl. 06:46
    … Han är det allra finaste jag har och hans integritet är det jag värnar allra högst om…

    Det tycker alla föräldrar, men ”H” skrev det och jag tycker det blev kommentarsfältets bästa uttalande, helt seriöst.

    ”Han är det allra finaste jag har …”

  41. Anonym skriver:

    Jag tycker inte det spelar någon roll. Bryr mig inte för fem öre om vilka som bytte blöja på mig när jag var bebis.

  42. vvv skriver:

    Att man låter någon testbyta ens barn har jag inget emot att däremot fölöjliga det och göra det till ett skämt och dela med massa lyssnare är väll inte helt okej. Som att förlora oskulden med en flirt är okej men inte att förlora oskulden inför massa lyssnare och det förminskas till ett skämt . Eller äta med sushipinnar första gången med en polare som lär dig är lugnt men inte om man förminskar det till ett skämt och sänder till massa lyssnare…. behöver jag fortsätta?

  43. sofie skriver:

    Alltså ett barn i blöjåldern lär ju inte bry sig, eller? Existerar ens människor som känt sig utnyttjade och kränkta när de som ungdomar/vuxna fått veta att andra än mamma och pappa bytte deras blöja någon gång när de var bebisar?

    1. vvv skriver:

      Jag är någon som blev sexuellt utnyttjad som liten och jag minns ju inte själva händelsen jag minns bara skräck och obehag när jag ser sånna där tak-stjärnor. Kan tänka att de som blir utsatta för kränkande saker som barn också koplar prylar eller händelser till obehag.

  44. Fia skriver:

    Har du barn? Om så – hade du lagt ditt 10-veckors gamla barn framför en nästan okänd person, live i radio och sedan låtit personen byta blöja på din bebis med syftet att alls lyssnare ska se och skratta åt detta?

    Jag ser inte poängen, och jag är ingen ”överkänslig” person.

    1. Moa... The real..real Moa skriver:

      Är du på riktigt?

      Ingen har skrattat åt barnet. Det var heller inte avsikten.

      Roger var inte okänd för barnet eller föräldrarna.

      Kom ner på jorden lite.

      Jo jag har haft 4 st 10 veckors barn. Ingen skulle få göra dom något illa. Mina bästa alltid och för evigt.

      Roger skulle gladerligen fått låna en av dem till sitt blöjbytartest. Pappa eller jag brevid, blurrning av ansikte och privata delar. Glada människor har alltid tilltalat mina barn. Det funkar, just för att barnet är så litet och inte blir rädd. Ett sånt litet barn vet inte vad kränkt är för något. Det är vuxna som får moralpanik och behöver klättra på andra för att känna sig lite bättre själva.

      På riktigt, hur många har minnen från 10-veckorsåldern? Hur många har kunnat säga sin åsikt om något öht i den åldern?

      Hur många har ens en åsikt om vilka beslut ens föräldrar tagit åt en när man var liten. Mina föräldrar gjorde en massa saker jag aldrig skulle gjort med mina barn. Orka hålla på att älta det. Dom älskar oss och har aldrig velat skada oss. Liksom jag älskar mina barn och aldrig skulle kränka/skada dem.

      Vi pratar om ett harmlöst skämt.

      Och jag undrar hur ni ställer er till allt skit folk lägger ut på sina ungar på nätet. Glada barn, ledsna barn, rädda barn osv.
      Där kan man snacka om gränslösa obetänksamma och kränkande föräldrar som hellre filmar/fotar ungen än tröstar och finns där.

      Moa

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg