Sverigedemokraterna affischerar i T-banan

9:55 12 Maj 2014

Har ni sett de här* än?

Jag provade att sätta det i en kontext. Till exempel tillsammans med en bild som Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund lade ut på sin instagram för ett tag sedan:

Made sense.

 

 

*Här är SL:s ord på Facebook om hur de tänker:

Detta är så obehagligt på så många nivåer, och det mest skrämmande av allt är nästan argumenten om att ”bla bla folkvalt parti”. Jag menar inte att demokrati är bla bla. Men människors rätt att åka kollektivtrafik eller röra sig fritt i offentliga miljöer utan att känna sig utpekade, jagade, annorlunda eller hotade pga rasifiering trumfar som demokratifråga över *men alla partier måste ju få köpa reklam*. SL, om ni inte ser det är ni allvarligt pantade i huvudet.

Jag är en privilegierad person i det här sammanhanget. Jag har aldrig behövt tigga och statistiken säger att jag antagligen lär slippa det i mitt liv. Men jag vet också att det mesta av det handlar om tur. Det handlar om vilken familj jag råkade födas in i, vilken socioekonomisk bakgrund mina föräldrar har i länderna där de växte upp, vilket land min mamma valde att flytta oss till, under vilket år vi kom hit och hur migrationspolitiken såg ut just då. Men trots allt det känner jag mig rakt av hotad av att se de där bilderna, till och med när de är avfotade och upplagda på instagram. Att de får finnas där rätt i allas ansikten för att SD pröjsade pengar, hur tänker ni? Hur många av era egna anställda vars arbetskraft hela ert jäkla företag vilar på kan ni se i ögonen efter att ha gått med på det där? Hur många av era resenärer? Och vilken trygghetslinje kan man ringa till om man känner sig livrädd för godkänd rasism när man åker hem mitt i natten?

Det här handlar inte bara om de faktiska tiggarna (som halloj, är några av de mest – om inte DE mest utsatta – människorna i VÅRT GEMENSAMMA land), det måste ni väl kunna se? Det här handlar om hela SD:s politik och alla odemokratiska, fördomsfulla, vidriga sakerna som de står för. Det här handlar om allt det hotet och hatet som varenda rasifierad person utsätts för av Sverigedemokraterna genom deras åsikter, handlingar och ord – direkt eller indirekt. De där reklamaffischerna handlar inte om demokrati, de är symboler för rasism. Ser ni inte det? För fan, öppna ögonen!

(Om du som läser det här känner att du vill göra något så kan du läsa mer på den här facebooksidan till exempel.)

25 kommentarer | “Sverigedemokraterna affischerar i T-banan”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Younis Qaderi skriver:

  Mycket bra skrivet! Jag håller med dig helt och hållet. Synd att många använder demokratin som ett godkännande för Sverigedemokraternas existens.

 2. Sandra skriver:

  Istället för att skälla på SL så tala istället till dem som valt in SD i riksdagen – det svenska folket.

 3. Björn T skriver:

  SL:s intresse ligger kanske i att ”…stoppa det organiserade tiggeriet på våra TÅG” Vilket kanske hade varit mer ärligt att få upp på reklamplats. Bra skrivet Hashim!

 4. Marre skriver:

  Nej, dina personliga politiska preferenser och föreställningar ”trumfar” inte demokratin! Att olika åsikter tillåts framföras är liksom själva kärnan i demokratin. Den som inte begriper det är – med dina egna ord – allvarligt pantad i huvudet.

 5. Gunnar skriver:

  Jag är 100% för människors rätt att be sina medmänniskor om hjälp. Jag är också 100% för att ett man i ett demokratiskt samhälle får uttrycka sin politiska åsikt på reklamaffischer, till en viss moralisk gräns. Jag anser inte att denna annons överskrider denna gräns, eftersom jag är 100% övertygad att det finns tillräckligt många som kan ifrågasätta falska påståenden.

 6. Marcus Johansson skriver:

  ”Men människors rätt att åka kollektivtrafik eller röra sig fritt i offentliga miljöer utan att känna sig *******, ******, annorlunda…”

  Mycket bra skrivet, men folk får nog acceptera att känna sig annorlunda om vi skall ha kvar reklamen, då den per definition vill påtala att du är annorlunda om du inte köper/använder den produkten de vill sälja (alternativ att du är annorlunda på ett positivt sätt för att du köper/använder produkten).

  Däremot så borde de ärligt talat inte sälja politisk reklam ö.h.t. i det allmänna.

 7. Johangart skriver:

  Det står ju ”organiserad tiggning” lär dig läsa bräääh

 8. Lätt överkommet skriver:

  Om det är tiggeriaffischen som är problemet (vad nu det har med etnicitet att göra, vi har ju inhemska pursvenska tiggare här) så är det ju hur lätt som helst att komma runt en sån regel om den nu skulle bli verklighet genom att exvis sälja småsten.

 9. Göran skriver:

  Verkligen på tiden att politikerna slutar att tigga efter våra röster på gatorna. Eller var det inte så de menade?

 10. Huppe. Smith skriver:

  Jag tyckte illa om gayreklam i tbanen för prideveckan. Teckningar av manlig könsorgan erigerat. Du klagade inte då men nu klagar du på något som inte alls står i reklamen utan försöker få det att se ut som någon brott mot mänskligheten. Artikeln speglar dina egna uppfattningar som du och alla påhejare har bevisligen svårt att se förbi.

 11. asdf skriver:

  Vilka odemokratiska saker är det de står för?

 12. PeteR skriver:

  Hur får vi egentligen det samhället vi ville ha? Kolla in Alkuajatus och hitta en helt ny och annorlunda synvinkel, och ladda ner en riktigt bra eBok gratis på hemsidan. Kom ihåg att sprida!

 13. Thomas skriver:

  …..mmm….det är liksom en demokrati vi lever i. Vi har yttrandefrihet och, såsom SL säger, så länge Sverigedemokraterna inte bryter mot några faktiska regler kan man inte sätta sig och döma ut deras budskap. Jag tycker personligen att de är vidriga, men det innebär inte att man kan förbjuda dem att framföra sina åsikter. Om du ändå känner dig så hotad och stött av reklamen så borde du skriva till SL och berätta det (helst utan att kalla dem för ”pantade i huvudet”) om du och många andra upplever det som stötande så strider det säkert mot deras riktlinjer. Men som sagt, det är en demokrati vi lever i. Om vi inte tolererar åsikter som vi är obekväma med så är vi inte toleranta.

 14. Thomas skriver:

  SL är kommunalt. Om reklamen inte strider mot deras riktlinjer så kan de inte sätta sig och bestämma vilka åsikter som är ok. När stat och kommun tillåts göra det så har vi ett mycket allvarligare hot mot demokratin än vad till och med Sverigedemokraterna utgör.

 15. RiKTIG DEMOKRAT skriver:

  DET FOLK INTE FÖRSTÅR ATT DESSA ÄR FAKTISKT NAZISTER RAKT AV SOM SÄGER SIG VARA DEMOKRATISKA.. HUR DUM KAN MAN VA.. VÄNTA BARA TILLS DE KOMMER TILL MAKTEN OCH SE VAD DE KOMMER GÖRA , INGEN KOMMER VARA UNDANTAG , DESSA ÄR INGA MÄNNISKOR.. DESSA LEVER PÅ HAT! HISTORIKEN UPPREPAR SIG BARA , DET VAD HITLER SKULLE HA GJORT , TA PÅ SIG KOSTYM OCH SÄGA SIG VARA DEMOKRATISKT. VAKNA FOLK DESSA KOMMER KÖRA SVERIGE TILL BOTTEN!

 16. Otb skriver:

  På vilket sätt är SD ett rasistiskt parti? Kan inte utläsa det i partiprogrammet.

 17. Elias Larsson skriver:

  SD belyser något som vissa människor anser är ett problem. Alla som inte tycker det är ett problem skriver om det i all media, SD får absurda mängder gratis marknadsföring. De som tror eller tycker det är ett problem röstar SD för de tycker media gnällarna är dumma i huvudet. SD vinner. Sluta ge dem gratispublicititet. Belys problemet från erat eget partis synpunkter så de som inte aktivt söker information får veta vad något annat parti i frågan säger om saken.

 18. Anders Jonsson skriver:

  Även om din tanke är god så är den tyvärr inte rätt.
  De måste få ha samma rätt att göra reklam som vilket annat parti som helst förutsatt att budskapet på just de där affischerna inte strider mot någon lag. Detta har stöd i såväl demokratiska principer som likställdhetsprinciperna. Att börja tumma på dessa och göra undantag för att stoppa denna reklam är vad britterna skulle kalla för ”a slippery slope” och kan gå jävligt fel jävligt fort. Innan du vet ordet av stängs din blogg ned för att du inte delar den ”folkvalda” åsikten och du skeppas iväg till ett arbetsläger i vitryssland.

  Nej… du behöver tyvärr beskåda denna problematik rörande SD på annat vis.

 19. Niklas lewin skriver:

  Jag sympatiserar inte med Sd men dom har lika mycket rätt att driva sin politik som vilket annat parti tyvärr. Men låt oss behålla yttrandefriheten ett litet tag till tack.

 20. L skriver:

  Jag håller verkligen inte med om vad du skriver. Jag är själv utav invandrarbakgrund men fyfan vad folk är hjärntvättade utav de simplaste retorikmetoderna och PR tricken. Jag tycker synd om er alla idioter.

 21. Allvarligtskojardunu skriver:

  Tror inte en tiggare som INTE är med i en organiserad tiggar-liga skulle ta illa upp av det där. Det är som att det skulle stå ”VI VILL STOPPA VITA MÄN I HELLS ANGELS”. Ska jag som vit man då ta illa upp? Skärp dig och lägg fokus på något annat för du har uppenbarligen alldeles för mycket fritid.

 22. Tobias Larsson skriver:

  SL resonerar helt korrekt. Varför ska inte SD få sprida sin politiska reklam när alla andra partier får det? //Liberal

 23. Woop skriver:

  Notera att en som kommenterat är Lisa Garrelts (https://twitter.com/Lisavongarrelts) som frågar om det syftar till hennes man. I hennes twitterprofil kan läsas att mannen är Niklas svenssson (https://twitter.com/niklassvensson) som är politisk korrespondent på expressen.

  Med den kunskapen är det rätt tydligt att se hur han vinklar sina artiklar om bland annat hur F! ”slösar pengar”.

 24. Martin skriver:

  Är det här något skämt eller?
  Det är en demokrati vi lever i, självklart ska SD få sätta upp affischer.
  Det är väldigt tråkigt att se av hur många som är hjärntvättade av media som aftonbladets ”vi gillar olika” och allt snack om SD, det är ren och skär propaganda.
  Jag säger inte att ni ska rösta på SD men jag anser att de bringar fram viktiga frågor i svensk politik som bara varit hush hush innan – till exempel hur man faktiskt ska integrera invandrare från andra kulturer i vårat samhälle vilket inte fungerar överhuvudtaget idag.
  Det finns en välfärd i Sverige, människor har jobbat hårt för att den här välfärden finns. För att Sverige ska kunna fortsätta fungera på det här sättet så krävs en ändring – annars blir vi som landet som dessa människor har flytt ifrån.

  Det är inte rasistiskt att vilja ge människor som kommer till Sverige ett bra hem.

 25. Frej von Fräähsen skriver:

  [img]http://prinsesspartiet.files.wordpress.com/2014/05/10291778_10152437310362463_1399841192576655444_n.jpg[/img]

  Låt Sverigedemokraterna tala!
  http://prinsesspartiet.se/2014/05/15/demokratin-skadas-nar-vi-skrammer-varandra-till-tystnad/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp