När jag tog blodprov – en novell av Clara Henry

8:51 26 Sep 2013

Godkväll amigos!

Imorse var jag hos läkaren för att återigen undersöka vad i hela fridens namn det är som framkallar vita, kliande prickar över hela min kropp. Fick inget konkret svar men blev skickad till att ta ett blodprov, som senare ska undersökas för eventuella allergier.

Och det är ungefär här som ni som har nål- och sprutfobi bör sluta läsa. Även ni som tycker sprutor är minsta obehagligt. Jag själv har aldrig haft problem med att ta sprutor, aldrig någonsin (förutom hepatitsprutan jag tog innan jag åkte till Bali i augusti – that bitch HURT) men detta var en helt ny upplevelse för mig.

Jag kom in i rummet och hälsade på kvinnan som skulle ta mitt blod. Satte mig ner. Sträckte fram armen, som hon bad mig. Och så tar hon fram den största nål jag någonsin sett. Jag har visserligen inte sett speciellt många nålar i mina dagar, men denna var överlägset störst. Fem centimeter lång och TJOCK som något himla REP?! Kändes det som när jag såg den, i alla fall. Blev nästan svettig där jag satt.

När hon skulle sticka mig, i den tjocka blodådran i armvecket, var jag tvungen att titta bort. Herreguuuud vad jag svettades. Och hjärtat började slå, DUNKDUNKDUNKDUNK. Jag fick svårt att koncentrera mig, rummet började liksom krympa, jag ville springa därifrån men där satt jag med en fet jävla nål i armvecket och om jag försökt springa hade det garanterat gjort ondare än vad det redan gjorde och jag hade väl förblödit eller något (inbillar mig att blodet hade börjat fontänspruta ut nålsticket som i valfri Quentin Tarantino-film).

Snart är det klart, snart, nuuuuu snart, jaa det är bra, är det jobbigt? Nuuuuu är det klart! sa kvinnan och drog ur nålen. Jag, halvt svimfärdig, vänder mig om för att lättat pusta ut över att min färd till helvetet nu var avklarad, men möts av en fruktansvärd åsyn. Ett provrör, ett helt provrör, med mitt egna blod. Om jag var svimfärdig innan dess var jag halvt döende nu. Klämde ur mig ett ÅHERREGUUUUUD och kvinnan skrattade. Jag skrattade inte. Jag trodde att jag skulle dö. Nog för att man förlorar blod när man har mens, men nu snackar vi ett heeeelt provrör med tjock, röd vätska som för fem sekunder sedan hade befunnit sig tryggt och säkert inuti min kropp, och nu låg och skvalpade i ett glasrör inför allas beskådning.

Det var det! sa kvinnan och jag började ta på mig ytterkläderna ovanpå min svettiga t-shirt. Vill du ha ett bokmärke för att du var så duktig? He he sa hon skämtsamt. Jag skrattade tillgjort och halvsprang därifrån.

30 kommentarer | “När jag tog blodprov – en novell av Clara Henry”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anonym skriver:

    Herregud,i know the feeling!Har fått ta cirka 7 sådana där och det är lika fucking jobbigt varenda gång.Seriöst det är bland det värsta jag vet!Och jag får inte ens alltid ett bokmärke för det ;)

  2. Anonym skriver:

    Ett rör? Jag brukar få lämna 6-7 rör :p

  3. Anonym skriver:

    Asså bajs trodde du skrev det här borde ni med nål och sprutfobi läsa så jag lästa och bara när jag läste att nålen var tjock mår jag nu jätteilla å blir typ svettig! Har alltid vart rädd och förra veckan blev jag tvungen å ta ett blodprov i armen och grät å hyperventilera och typ skrek men ja nu är det över och nu går jag och är rädd för nästa gång jag måste ta blodprov! Aja jag lever iaf! Hare gött!

  4. Anonym skriver:

    Du ska inte bli blodgivare i framtiden då;)Lämnar 4,5 deciliter blod fyra ggr om året. Hoppas iaf att ditt blodprov visar va de e för skit som orsakar prickarna.

  5. Anonym skriver:

    Jag tog blodprov förra veckan och den j*vla tanten lyckades spräcka blodkärlet, har nu ett 6cm stort blåmärke i diameter. Så jag vet hur det känns, svimmade nästan! (Tackar tanten för att hon har hjälpt mig att utveckla en fobi för nålar, tack tack)

  6. Anonym skriver:

    Hehe clara, jag utbildar mig till sjuksköterska och tar blodprover hela dagarna :) Petar och gräver runt i ådror, sticker, sticker, sticker och förvånas ibland över hur tjockt och trögflytande vissa blod kan vara och mörka!
    Jag uppmanar ALLA att lämna blod, föratt iprinci alla vill ju i ICE ta emot blod!
    (och för att blodgivar-nålarna är som nå jävla rör = hur breda som helst:))
    KRAM!

  7. Anonym skriver:

    När jag tog blodprov för första gången för nåt år sedan, fyllde de fem, FEM provrör med blod. Det är sjukt

  8. Nathalie skriver:

    jag som inte kunde sluta läsa, tack. Jag ska ta en spruta nästa vecka. INNAN MIN SEMESTER OCH JAG KOMMER TA HEPATIT SKIT SPRUTAN. tack

  9. Anonym skriver:

    Att ta blodprover är det värsta jag vet. Sitter och har en stor debatt med läkarna om att dom ska mjölka mina fingrar istället och ger mig inte förrän efter 10 minuter då dom på något vänster lyckats överttyga mig om att just ‘detta’ provet måste tas genom armvecket.

    Saken är ju den att dom hittar aldrig mina ådror, och måste sticka mig 3-5 gånger innan dom hittar något. Är så extremt känslig med så känns ju som hela nålen vrider sig i armen när dom letar efter ådran. Konstigt att man har provfobi? nääädå.

  10. Anonym skriver:

    Hehe Clara, du kan nog vara lugn. Jag har tagit elva provrör flera gånger, och tar ett rör en gång i veckan, och jag lever ännu ;)

  11. Anonym skriver:

    Clarry, bli blodgivare. 4,5 dl blod, då snackar vi!!!!!

    Mvh spruträdd som vill ta sitt ansvar i samhället och svimmade efteråt.

  12. Anonym skriver:

    Jag har vara tagitblodprov en gång i mitt liv, och då tog dom typ några droppar….

    P.S Min mamma ocj min storasyrra såg dig när du fikade idag!! Önskar så att jag varit med, men jag passade en hund (och det var superskoj) vill så gärna ha en autograf av simon!

  13. Anonym skriver:

    Hahahahahhahaah det där känner jag igen… Jag är blodgivare trots att jag är nål- och spruträdd. Första gången jag såg allt (4,5 dl) (NÄSTAN ETT HALVT MJÖLKPAKET) i den där påsen, alltså det var så sjukt. Det ska ju vara inuti min kropp?? Och senaste gången jag gav blod (det var tredje gången) så vågade jag för första gången kolla på nålen när den satt i mitt armveck. NEVER AGAIN, alltså så jävla sjukt alltihopa. SÅ. SJUKT.

  14. Anonym skriver:

    Tack!! Min syrra ska ta blodprov på mig typ imon, nu är jag inte bara lite rädd inte, nä nu sitter hela jag och fucking DARRAR!!!Jag som inte trodde det var så hemskt som det lät men det låter MYCKET värren så! Nu kommer jag vägra att gå in i rummet och kuta därifrån!! Om jag dör vill jag tacka för att du var sådan underbar förebild!!

  15. Anonym skriver:

    Haha jag har varit med om fyra provrör men då fick jag sitta en stund efter så jag inte skulle svimma :) När du blir preggo så tar de tre rör med blod för att kolla diverse värden :)

  16. Anonym skriver:

    Pröva att ge blod, då jävlar får man en chock när man ser hur mycket man ska ge.

    Förresten så såg jag dig på Espresso House igår kväll runt nio, och jag kaaaan ha pekat/stirrat awkwardly på dig, för jag kunde inte placera dig och tänkte att du kanske var någon jag känner. Sen fattade jag att det var du! Ber jättemycket om ursäkt för det, haha, om du nu märkte :)

  17. Anonym skriver:

    Haha jag förstår dig till hundra procent. Jag är likadan fast jag svimmar faktiskt :P Skulle ta blodprov å svimmade typ tre gånger :P Skumt att vakna upp av att två sjuksköterskor håller upp ens ben i vädret. Det värsta var att jag hela tiden bara: ”Fan skärp dig det är inte farligt, det känns inte ens. Du kan ju ta sprutor utan att svimma så kom igen nu.” Men nepp tre gånger drogs rullgardinen ner :P Det värsta var att jag sedan fick ligga och vila tills min mamma kunde komma och hämta mig-de tyckte väl att jag var för labil för att kunna ta mig hem för egen maskin :P

  18. Anonym skriver:

    I know your feeling, fick ta 5 hela provrör med blod, och jag är så rädd för sprutor så jag dör typ. Det var inte kul, tog en halv evighet.

  19. Anonym skriver:

    Vilken bra novell!
    Har själv inte svårt med sprutor och tycker det inte gör ont. Men de där jävla blodprovsnålarna är feta! Och jag tar alltid minst 3 provrör. En gång tog jag 7 och då kan man snacka om att förlora mycket blod!

  20. Anonym skriver:

    Jag tar blodpropp en gång i månaden. Och jag tar 4 provrör varje gång ;p. So suck on that, bitch! ;D ♥3

  21. Anonym skriver:

    det är omöjligt att veta om blodkärlet man väljer att sticka i kommer att spricka eller inte, det bara händer ibland. va glad att de hittade blod och slapp sticka dig flera gånger. med vänliga hälsningar en sjuksköterska som är svårstucken.

  22. Anonym skriver:

    Åh, då skulle du inte vara mig, tar blodprov en gång i halvåret ;)

    Hade världens roligaste kille som stack mig senaste gången, ba ”tänk på något roligt, typ London” och så hördes hans kollega säga ”London?!” från bakom skärmen. Och så ritade han en smiley på plåstret (:

  23. Anonym skriver:

    Vilken bra novell!
    Har själv inte svårt med sprutor och tycker det inte gör ont. Men de där jävla blodprovsnålarna är feta! Och jag tar alltid minst 3 provrör. En gång tog jag 7 och då kan man snacka om att förlora mycket blod!

  24. Anonym skriver:

    Jämfört med de 4,5 dl blod som man lämnar ifrån sig som blodgivare, är ett provrör ingenting. ;-)

  25. Anonym skriver:

    Har också fått vita kliande prickar fast i ansiktet ! Vet inte vad det är jag tror att det är typ samma som du har !

  26. Anonym skriver:

    Kan du inte visa en bild på `utslagen´

  27. Anonym skriver:

    Ett provrör? Det är väl inget! De har tagit som mest 13 stycken på en gång av mig! :O

  28. Anonym skriver:

    Jag slutade läsa när du skrev att vi med fobi bör sluta läsa. Skulle ta ett stick (ETT LITET JÄVLA STICK I FINGRET) för någon månad sedan och det slutade med en panikångestattack med kramp, yrsel, hyperventilering och svimningsattack. Ja här snackar vi äkta fobi

  29. Kivi novaty skriver:

    Hej jag älskar dig klara!

    1. Clara Henry skriver:

      Hej, tack, vad fin du är!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg