Trendwatching: Lunch håller på att bli ett sätt att äta

3:42 29 Nov 2016

lunch-164490r

Jag samtalade med Nöjesguidens ställföreträdande chefredaktör Pelle Tamleht om att tidningen aldrig tagit upp trenden lunch som blir allt mer utbredd i Sverige, framförallt i storstäderna.

Lunch är ett måltidsformat som inträffar mitt under arbetsdagen, vanligtvis mellan 12 och 13, åtminstone för den som jobbar vanlig kontorstid. Ofta äts lunchen i sällskap med andra, men den kan också intas i ensamhet. Det finns luncher som äts i all hast, kanske på språng, och långsamma luncher av mer ceremoniell karaktär. Lunchen kan komma i många tappningar. Man kan äta medhavd lunch, ofta i matlåda, eller lunch på restaurang. Det finns finlunchställen och bricklunchställen, och allt däremellan. Vissa äter affärslunch, andra äter lunch för att pausa arbetsdagen och i stället fly in i drömmar om ett bättre liv. Många använder lunchen för att skvallra. Lunch kan vara ett sätt att uppdatera sig om vad som händer. Andra går på lunchseminarier och äter laxwraps och lyssnar på talare eller panelister som berättar om något yrkesrelaterat. Många använder lunchen för att bekanta sig med nya personer. ”Ska vi ta en lunch?”, kanske de säger då. Det är en fras som blivit vanligare och vanligare och är ett sätt att markera lunchvana. Säger man ”ska vi ta en lunch?” eller det ännu mer avslappnade ”ska vi luncha?” med chosefri slarvighet så visar man att man har ätit lunch förut.

I Stockholm är lunch en av de hetaste trenderna i dag, de flesta äter lunch i stort sett varje dag. Men så ser det inte ut överallt – lunchen har till exempel ännu inte kommit till Norge. Lunchen kom till Stockholm och Sverige från New York, efter att svenska trendspanare där observerat trenden i SoHo på Manhattan.

Jag är inte säker på att lunchtrenden är här för att stanna. Men 2017 lär vi få svaret.

En kommentar | “Trendwatching: Lunch håller på att bli ett sätt att äta”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Erik skriver:

    Trendwatching:
    Ironin är tillbaka.
    Måtte den icke få fäste.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG