Bör jag gå med i Livets ord eller inte? Argument för och emot

12:42 19 Nov 2017

Jag har på sistone utvecklat ett allt starkare intresse för frikyrkoförsamlingen Livets Ord. Det är en process som inte direkt börjat hos mig själv, utan har snarare kommit till mig. Församlingens ungdomsförbund började nämligen rikta sina Instagram Stories-annonser mot mig. Många av dessa annonser är knappt uppfattbara. Man kan exponeras för dem igen och igen och igen utan att de fastnar. Man glömmer dem inte efter att man har sett dem ens en gång, man glömmer dem i nuet. De registreras inte. Men med Livets Ord Youths sponsrade inlägg var det annorlunda. De träffade rakt i solar plexus.

Här har ni ett exempel. Bildsättningen varierar, men sloganen är densamma i alla annonser från detta konto.

Ren. Rotad. Radikal. Jag tror aldrig jag har sett en starkare slogan. Och jag har definitivt inte känt en starkare slogan; den gick rakt in i magen. En vän föreslog att jag skulle testa den som Tinder-biografi, men jag har ännu inte vågat. Delvis för att jag inte känner att jag kan stå för den – jag är vare sig särskilt ren, rotad eller radikal som det är i nuläget.

En annan sak som slog mig med deras marknadsföringskampanj var att den är så snyggt producerad. Både konceptet och produktionen håller imponerande hög nivå. Jag skrev till kontot (@livetsordyouth) och frågade vilken byrå de har använt. De svarade rätt snabbt, och jag måste säga att bemötandet jag har fått från Livets Ords ungdomsförbund varit väldigt härligt. Mycket glädje och energi. Svaret jag fick var att de inte har använt någon byrå utan gjort kampanjen inhouse, vilket bara gör mig ännu mer imponerad. Om det nu stämmer, skulle också kunna vara så att byrån inte vill synas i sammanhanget. Men det är klart – passion är en bra grogrund för stark kommunikation så det skulle säkert kunna stämma också.

Mitt nyvunna Livets Ord-intresse har ännu inte tagit steget ut i verkligheten, men jag har fördjupat det digitala engagemanget. Nu följer jag ett antal profiler i församlingen; pastorer och influencers av olika slag, både i moderförsamlingen och ungdomsverksamheten. En sak som är väldigt utmärkande är när man går in och tittar närmare på vilka de följer. I stort sett alla som följs av dessa personers konton verkar också tillhöra församlingen. Jag har ännu inte sett någon som varvar att följa andra Livets Ord-medlemmar med att också följa kanske Zara Larsson, Sveriges Radio eller Calle Schulman. Sociogrammen är slutna. Jag antar att det är därför vissa envisas med att elakt kalla församlingen för sekt.

Själv funderar jag på om jag ska ta nästa steg och gå på ett möte. Av det jag ser i mitt flöde på Instagram verkar de ha trevligt ihop. Fullt av skratt, sång, gemenskap. Hade jag – handen på hjärtat – inte varit lyckligare om jag tillät mig själv att oftare förlora mig i sådana saker? Frågan är förstås om jag skulle kunna, eller om cortex skulle envisas med att sätta stopp. Men att ge det ett försök skadar kanske inte.

Jag har ännu inte bestämt mig, men jag har funderat kring fördelarna och nackdelarna med att gå med i Livets Ord. Här är några av varje, som jag ser det i min ännu inte helt färdiga analys:

Fördelar

– Helhetspaketet. Mitt liv är i dagsläget aningen spretigt. Jag har olika sorters engagemang, är del av olika umgängeskretsar och har mina tankar på olika platser. Som medlem i Livets Ord föreställer jag mig att mitt liv skulle strömlinjeformas, och som en följd av detta skulle jag förhoppningsvis äntligen få sinnesro. Genom ett tydligare fokus i tillvaron externt skulle jag nog kunna hitta mitt inre lugn.

– Ett högre syfte. Jag har en vän som brukar säga att ”det är viktigare att vara övertygad än att ha rätt”. Han brukar säga det i frågor om företagsstrategier eller i andra professionella sammanhang. Att det är viktigare att hitta en linje än exakt vad den linjen är när man ska ta sig an något och få det att fungera.

– Skydd mot exponering. Jag tror att ett medlemskap skulle reducera min exponering mot omvärlden, att min synlighet skulle minska. Exponering är riskabelt och skapar en känsla av otrygghet som jag skulle bli av med om jag i stället trädde in i Livets Ords kokong.

Nackdelar

– Det sociala stigmat. Det värsta med medlemskapet vore att folk, både sådana som jag känner och andra, skulle börja betrakta mig på ett annat sätt, och förhålla sig annorlunda till mig. Vissa skulle förmodligen ta mer eller mindre avstånd, eller kanske de flesta? Jag vet inte riktigt hur omfattande de sociala och professionella konsekvenserna skulle bli, och den osäkerheten känns läskig i sig.

– Begränsad frihet att välja vänner. För varje år som går blir jag och mer noggrann med vilka jag väljer att umgås med, och försöker fråga mig själv varför. De flesta har många destruktiva, ostimulerande eller konstgjorda vänskapsrelationer och för egen del har jag försökt att reducera andelen sådana. Men jag tror att ett inträde i Livets Ord skulle placera mig i en social miljö där man förväntas umgås i kollektivet lite oavsett vilka individer som ingår i det. I en församling med stark sammanhållning tilldelas man vänner i högre grad än vad man väljer dem.

– Det oerhörda känslofokuset. Jag är rädd att jag skulle känna mig som en anomali i en miljö där allt handlar så mycket om känslor. En terapeut jag hade tidigare anmärkte ofta på att jag svarade med hur jag tänkte när hon ställde frågor om hur jag kände (innan hon gav mig sparken från terapin eftersom hon inte tyckte att jag släppte in henne i mitt känsloliv). Skulle jag verkligen passa in, eller kunna anpassa mig, i en organisation som är så uppburen av känslor?

Det finns starka argument både för och emot ett medlemskap i Livets Ord. Vi får se hur det slutar.

10 kommentarer | “Bör jag gå med i Livets ord eller inte? Argument för och emot”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Stina skriver:

  Hej. vet du, jag tycker att sociala stigma får man bortse från. Däremot kanske du bör vara på din vakt mot ”församlingar” som är kontrollerande, totalitära och vars ledning skor sig på medlemmarnas pengar. Det finns litteratur från människor som lämnat församlingen och artiklar/reportage som pekar på att det är församling som ställer höga krav på dig som individ, som begränsar din fria vilja och dina val samt kan kränka din integritet som människa. Man kan inte bara vifta bort den massiva kritik som finns gentemot Livets ord. Försök hitta en församling som handlar om Gud och kristendom på riktigt i stället. Gud, enligt min mening, vill alltid väl. Det vill inte företrädarna för Livets ord. Priset är farligt högt.

 2. Jennie skriver:

  Jag hamnade på din blogg av en slump, har aldrig läst några av dina inlägg tidigare men känner att jag gärna vill dela med mig av mina spontana tankar, efter att ha läst ditt inlägg. Det är ju väldigt vanligt att befinna sig i en fas av sökande där man försöker hitta sitt sammanhang, där man kan bli mottagen med öppna armar och där man känner frid som man hoppas ska smitta av sig på övriga livet. Det jag främst reagerar på är att du uttrycker att du hoppas att ett eventuellt inträdande i Livets Ord skulle hjälpa dig att göra ditt liv mer strömlinjeformat och att du hoppas att effekten blir att du når sinnesro. Måste du få rätsida på detta endast genom LO? Jag tänker spontant att man växer av att befinna sig i olika sociala sammanhang, tar del av olika människors världsbilder, tankar och åsikter. Om du känner att detta tar mer än det ger, kan du istället vinna på att skala ner de sociala sammanhang som gör dig socialt uttröttad. Det känns inte speciellt sunt att gå med i en församling, oavsett inriktning, där man förväntar sig att endast ta del av just det sociala sammanhanget och avstå från övriga. Jag befinner mig själv på en andlig resa där jag valt bort en hel del vänner som tar mer än vad det ger. Jag finner det tröttande att umgås med folk som inte är ett dugg andligt intresserade, ja, de är nu för tiden så ”platta” enligt mig. Men jag tror aldrig svaret på min förhoppning om sinnesro och frid skulle infinna mig om jag enbart umgås med de som delar exakt min tro i ett slutet sammanhang. Det är att förminska andra, sluta sig och på ett sätt bekvämt förvänta sig att få livets svar av någon annan. Det känns inte helt rätt, i alla fall inte för mig.

  Sedan tänker jag på att du skriver att ett inträde skulle minska din exponering för omvärlden eftersom den är ”riskabel och skapar en känsla av otrygghet som jag skulle bli av med om jag i stället trädde in i Livets Ords kokong”. Det känns för mig som att du ständigt försöker skydda dig och ditt känsloliv mot andra människor. Varför? Ett slutet sammanhang kan kännas skönt men varför inte istället jobba med sig själv, försöka hitta tryggheten inombords i en församling som inte ställer höga krav på en som människa och som vill begränsa ens fria vilja. Det känns oerhört sorgligt. Det finns andra vägar och framför allt: det finns massor av starka, härliga, öppna församlingar med en stor gemenskap som inte innebär att man stänger ute omvärlden. Församlingar som inte jobbar med övertygande riktad reklam i sociala kanaler i syfte att rekrytera medlemmar.

  Det känns också bekymmersamt (trots att jag förstår att du vill ge läsaren en inblick i varför du är intresserad av LO) att du skriver så engagerat om deras riktade marknadsföring och hur djupt berörd du blev.

  Läs mer om Livets Ord och om människor som lämnat. Det är lockande med en församling som lovar allt, men kom också ihåg att de ställer höga krav, krav som kan kränka dig som individ och göra dig så påverkningsbar just för att det är ett slutet sammanhang. Läs mer om de andra frikyrkorna. Ta kontakt även med dem. Gå på möten. Gud är kärlek. Gud är inte kontroll. Gud är kärlek för alla våra medmänniskor.

  1. Dan skriver:

   Jennie, du måste vara så fruktansvärt korkad om du inte inser att Simon är ironisk. Hur fungerar din vardag, har du behov av en assistent 24/7?

  2. Ellen skriver:

   Men du är ju fan helt från vettet, Jennie.

 3. H ande skriver:

  Jag tycker de två föregående kommentarerna säger allt. Välj bort Gud, ateism är alltid bäst. Lr hå med i Frälsningsarmén, sång och musik i militärisk disciplin. Winning!

 4. Laura skriver:

  Jesus är RELATION – inte RELIGION ❤

 5. Susan skriver:

  Att man ens funderar på att finna inre frid o gemenskap o blablabla i en sekt i dagens upplysta värld. Men man gör som man vill. Tur det.

 6. Johanna skriver:

  Ser att detta var skrivet för längesen! Men kul att höra att du varit nyfiken på livetsord. Är själv medlem där och det är som en stor mega familj! Vi står med varandra i medgång som i motgång och Gud finns mitt i centrum! Så känn dig alltid välkommen! Jesus älskar dig!

  1. Jöns-Petter skriver:

   Hej Johanna. Vad intressant att du skriver att ni är som en stor megafamilj. Jag fick inblick i Livets Ord församling i Lund som hade sin storhetstid på 90-talet och lärde även känna dess pastor Martin Nkoubo. Han njöt verkligen av sin megafamilj och stal inte bara deras pengar utan utnyttjade även flera kvinnor i församlingen sexuellt, visst är det härligt med en sådan känsla för varandra i denna megafamilj. Den församlingen upplöstes såklart och tänk så lätt det är att ryckas med i allt mega som finns i en familj och tänk om Jesus verkligen hade älskat dessa medlemmar vilken förändring det hade varit för dem men nu fick de stå där med sin skam och skuld i skrämd tystnad. Oj! Jesus lever, Jesus lever, Jesus njurar och tår.

   1. Hanna skriver:

    Hej
    Om man ska vara petig så var den församlingen i Lund inte en Livets ordsförsamling – även om de (liksom många andra av de församlingar som poppade upp i kölvattnet av Livets Ord på 80-talet) kopierade stilen och därför benämndes ”Livets Ord” om jag minns rätt?
    Livets Ord har haft sina problem genom åren men på lite andra fronter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg