Annons
Annons
11:29 7 Jun 2016

Heeeej…

Dags att blogga lite igen!!

Är det nån som läser den här bloggen ens, förutom kultureliten? Känns inte så… Jo, två haters i kommentarsfältet:

hej! jag tycker er blogg bade är toppen och skit. toppen därför den alltid lutar sig ut över räcket och oavsett om det är en liten modelljärnväg den far syn pa i stockholmskärgardshorisonten sa jublar den. skit därför dess mest hjärtligt framförda tes är en svepande normalisering av det banala som ideologi.

(Fattar ej, kanske är en förklädd komplimang.)

Ja det var ju en comeback man kunde ha varit utan tyvärr.

Jaja, grattis till att du har ett liv…

Usch det dunkar massa i min handled? Som att det är en blodpropp där. Usch!!!! Ofta detta blir det sista jag skriver. Det var inte vad jag tänkte mig som litet barn.

På tal om barn… Blev SÅÅÅÅÅ otroligt jävla RAAAASANDE när jag var ute och gick och som vanligt lyssnade på Spotifys ”tips” för jag har inte haft nån egen musiksmak sen 2008. Och så kommer en låt med Sveriges tristaste unge Penny Schulman? Ville inte att det skulle vara sant att hon hade en egen ”låt”. Här kan man höra lite, hittar tyvärr inte hela:

Jag tycker det är okej att försöka göra sitt barn känt, OM DET ÄR ETT ROLIGT BARN. Finns hundratusentals roliga barn men Penny Schulman är ej ett av dem. Ja, hon kanske är rolig för släkten osv, men inte för allmänheten! Hon kommer vakna upp en dag och vara cirka tretton år och folk kommer ha massa förväntningar på henne som hon inte kommer kunna leva upp till och det kommer vara rena mardrömmen.

Usch.

Det är också fruktansvärt att det finns en låt som heter Stockholm har blivit kallt. Vadå blivit, det har väl alltid varit kallt. Hatar all pseudointellektualism! Det måste få ett slut.

Nu ska jag gå och lägga mig. Kram kram.

/Anna

3:29 28 Maj 2016

jag skriver det här på flygplanet

på omslaget till norwegians tidning läser jag:

”going berserk

the viking fitness

craze invading

your gym”

det blev det sista jag läste

innan jag dog

den sista dikten

innan vi störtade

det kan verka jätteknäppt

men det känns perfekt

som jocke berg sjöng en gång

till en animerad bil

jag skriver en dikt

den heter: Andreas skyldig: 15 euro

Alltså jag är skyldig andreas det och

Vi letar efter det där som lyser i himlen

Jag älskar franska nationalsången

Den är så mäktig

Schampo är som Chemtrails

jag tror på schampo och Chemtrails

Lika mycket

vad är Knulldisco

Vem skriver det först

Under bilden

Kända nätverk

Och de som bara är kända

För att de är kända

Har du ett nummer

Vi ska leta efter en klottrad byggnad med fiskar på;

Cadillac Cadillac Cadillac

Jävlar vad het den är

Helt frusen

Jag drömde att det var Paulo coelho

Som var kungen av kungsan

Som sparkade lite

Varför har ni inte sagt att le Corbusier

Ville riva hela gamla stan

är det sant

Jag älskar det

Jag köper en solblekt Grand prix-tröja lite billigare

Direkt från skyltdockan och

Känner mig som

Ett förtjusande litet monster

Med litterära kvalitéer

Rött blir rosa

Kan man checka in en falk (fågeln)

Jag har så konstiga fantomsmärtor

Efter den här kepsen

andreas säger att idag ska vi till stranden där le corbusier spolades upp död

det är nästan elektriskt dålig stämning

vi skulle bli bjudna på middag av en finsnickare/gallerist som kallar sig greven

men han svarar inte när vi ringer

igår spelade coldplay i nice

gå ut genom butiken som säljer gift

jag är kanske inte en tillbakalutad ockupant

greven kom in på jazzbaren i sin skinnhatt

greven kom inte in på konstfack

andreas säger att idag ska vi till stranden där le corbusier spolades upp död

en sån nåd

han gick in i en kompis hus och målade om

utan att fråga om det var okej först

hon blev verkligen lack

med all rätt

så jävla dålig stil av le corbusier

vi är ute på hal is och

vi sysslar med en svag iscensättning

hela tiden!

intelligenta assistenter

jag älskar riviera wi-fi

det är inte direkt mitt band

jag dricker en kopp kaffe i monaco

den är inte så dyr

jag smygfotar en paparazzifotograf

ljudet av racerbilar som bara över eller repeterar

som syrsorna ”repar”

alla här håller på och stegrar hela tiden

 

jag kom ihåg en dröm nu för vi pratade om det

när du väckte mig

jag gick ner längs gatan

den jag växte upp på alltså och

jag var klädd i poncho

jag minns känslan nu för vi pratade om den

När du väckte mig

att jag skämdes och var stolt samtidigt

För min poncho alltså

Men den var självklar

liksom en förlängning av mig

(bara i drömmen kan något kännas självklart

för självklarheter finns inte på riktigt)

Och plötsligt ser jag en gammal klasskamrat

Han var verkligen en översittare

Och jag är så rädd för vad han ska säga

jag  känner det nu

rädd för vad han ska säga

Om min outfit

För jag måste stanna och prata

Han har sett mig

Men då ser jag

det är verkligen då jag ser det

Han är också klädd i poncho

så vi pratar om det

det är det nya

att vi pratar om hur vackra vi är

att vår relation har gått framåt

och det är kul

 

/Elis

7:25 26 Maj 2016

Hej älskade!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Förlåt att vi inte har skrivit på så länge. Det har inte berott på att ni har gjort något fel, utan det har helt och hållet berott på oss. Det har varit mycket att göra. Så känn ingen skuld eller skam över tiden som gått, snälla.

*projektion, en underskattad försvarsmekanism som borde användas mer*

Idag intervjuade min pojkvän en författare som sa att han är ett fan av denna blogg. Och överallt där man kommer och går får man reda på att Sveriges författarelit lever och andas genom den här bloggen. Den är det enda roliga i deras liv. Så känner att va fan… Får väl skriva nåt. Varför inte recensera Skurups skrivarlinjes nya antologi?

Skrivarlinjer är roliga, det känns som att folk som går där tar sig själva på väldigt stort allvar på fel sätt. Lite lillgammalt av mig att säga detta eftersom jag själv gick på just Skurup för ca tre år sen. Men talar väl för mig själv också i så fall. Alltså, att man gör en bok där man ska visa upp klassens skrivande tycker jag är jättebra, det är att ta sig själva på allvar på rätt sätt. Men sen att ha en sån här framsida:

12938268_220807214952711_3956533624454859737_n

Dom ba… Kan vi ha en väldigt grå framsida som får en att tänka på hur det är när man dör och hamnar på ”andra sidan”… Och titeln… Den förpassas till en alldeles unik massgrav med bland annat låtar av Håkan Hellström och böcker av Alex Schulman. Jag menar, vem spionerar på nån bakom ett träd, det gör ju ingen. Tycker inte man ska skriva om sånt ingen gör.

Nu ska jag skriva om några favoriter i den här antologin, gör en stjärna * om jag känner personen ifråga eftersom jag tycker man ska kunna skriva om folk man känner (vem ska annars skriva om dem + så har det varit i alla tider) men det kan ju vara schysst att redovisa det!

Carl-William Ersgård, Förpliktelser – Romanutdrag som handlar om nån som vandrar i öknen (?) och träffar på nån gammal bekant som gett sig av till en ”ny värld” (lite svårt att förklara, tror det är fantasy och jag är inte så van vid att läsa fantasy). I vilket fall är det väldigt välskrivet på gränsen till spännande.

Ylva Gripfelt* – Finstämd pjäs eller dialog eller vad man ska säga… Lite sådär Margurite Duras-aktig att den inte riktigt leder nånstans och man vet inte riktigt vad det handlar om, men väldigt bra dialoger!

David Zimmerman*, Ljus och strålning – Wow alltså, vilka dikter. jag sluter ögonen / april står och slår i fönstret / med sin mun / eller vad / det nu kan vara. Man bländas av det Zimmermanska ljuset. Men så har han ju också blivit Veckans poetiska babe här på Vi som aldrig skrev prosa. Kanske hade de här dikterna tjänat på att bli ännu mer minimalistiska, att man skurit ner på berättandet, vad vet jag. Det ska i alla fall bli spännande att se vad han skriver härnäst!

Alice Hedström, HOPPAS HÄNDERNA SOM / HÅLLER ER NU ÄR TRYGGA – Varför ha versaler i en lång titel? Räcker med väl att den är lång. Det blir sådär, ja ja, vi ser redan vad din text heter. Versaler skulle man kunna använda i en titel om titeln var kort till exempel NAV. Eller HYDDA. Eller DRAG. Hur som helst. Tycker Hedström skriver bra. ”Jag följde inte med av egen sorg. Jag följde med som sällskap till min mors sorg.” ”Vattnet hade börjat lämna hennes hud, sjönk tillbaka mot haven, mot skogens bäckar, mot vattnet i våra flaskor.” Ibland känns texten lite utkastaktig men det gör inte så mycket. Fint om självmord!

Adam Björelius – Ganska bra dikter, men vad sägs om att skippa radbrytningarna så det blir som prosalyriska stycken? Tycker inte det ska vara radbrytningar i onödan!

Déa Solin – Först tänker man, vad är det här. Lite sådär pluttinuttigt skrivet är det som man lätt stör sig på. Men ju mer man läser desto mer meditativt blir det och man tänker att det är det bra med konst öht, nånting kan se ut som nåt som är nåt annat när man väl ägnar det uppmärksamhet.

Albert Smith, Saker som finns – Det här är en bra dikt som jag läst förut och som ligger mig nära hjärtat, den var nära att publiceras på Fame Factory! Det är en lång dikt som handlar om saker som finns, t ex finns det gamlingar på bänkarna som som man måste sätta på hem så att nya gamlingar får plats på bänkarna.

Jaa… Det var en liten recension. Som sagt, skicka böcker hem till mina föräldrar om ni vill ha dem recenserade. Adress finns på Eniro.

//Anna

 

3:29 17 Apr 2016

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 15.26.19

den här dikten skrevs för, och lästes i sin helhet på, stockholms litteraturmässa 2016:

ge mig markerade käkben, monsieur

ge mig rå talang, ett levande museum (i stockholm) och en oförutsägbar bakteriekultur, monsieur

ge mig ett subtilt abortmotstånd, monsieur

ge mig olle ljungströms telefonnummer, han behöver min lever, det är i alla fall vad jag har hört, monsieur

ge mig månadsbladet barn & cancer samtidigt som du envist hävdar att redaktionen alltid haft chris kraus roman aliens & anorexia som inspiration och ledstjärna, måttstock och morot, monsieur

ge mig ett ansikte och ett kuttersmycke men inte nödvändigtvis i den ordningen, och förklara gärna vad ett kuttersmycke är samtidigt som du kräks lite graciöst, monsieur

ge mig mannen som talar in generiska spotifyreklamer, han låter så snygg och kåt på rösten, monsieur

ge mig korrektur, ge mig korrekturen där, fortsätt ge mig korrektur, sluta aldrig ge mig korrektur, ge mig korrektur tills jag kommer, jag kommer verkligen komma, jag är nästan där, monsieur

tack på förhand, monsieur

ge mig feedback och massage och ett diffust tillstånd av elektricitet i käften, ja du fattar, en konceptuell tandläkartid, vår bästa tandläkartid är nu och så vidare, monsieur

ge mig en essä, 5000 tecken (inklusive blanksteg), som kanske handlar om 90-talistkillars kuvade karisma, monsieur

vill de verkligen bli dominerade, monsieur

ge mig en hatt och ett paraply ty jag skall fotograferas av en kamera, monsieur!

ge mig blandsaft och prestationsångest, monsieur

ge mig en dödsruna som bara känns trevlig, monsieur

ge mig en tjock bok om rosévin, en kaffebordsbok, vi måste ta kaffebordsboken upp på parnassen, den ramlade av parnassen men nu ska den upp igen och vi gör det tillsammans, vi är verkligen ett gäng, monsieur

ge mig ett leende som signalerar att det är kul och kanske till och med sexigt att fakturera, monsieur

ge mig en like i gruppen fria seminarier för litterär kritik, monsieur

ge mig ett förlagskontrakt som du först tuggat ihop till en liten, liten boll, monsieur

spotta en gosedjursfågel i ansiktet, eller i den så kallade näbben, monsieur

synd att det är så svårt att säga monsieur, monsieur

och att stava det, monsieur

säg ge hit en monsieur, monsieur

ge mig typ, jag vet inte, smör, monsieur

skriv gurlesk fan fiction där inger christensen har en grej med mannen i den gula hatten, du vet, nicke nyfikens adoptivpappa, monsieur

ge mig namnen på hylands mördare, hela listan, monsieur

ge mig en rättvis bild av stockholm, viska i mitt öra att city är svenskans vackraste ord, jag vill att du ska stamma när du viskar, är det så fel, monsieur

ge mig osten, ge mig kärleken, ge mig ölen, monsieur

säg något om vatten som inte får mig att tänka på censuren, den allmäna censuren, den universella, monsieur

adressera mina sår, eller dressera mina sår, vore inte det roligt om du uppfostrade mina trauman och behandlade mina blåmärken enligt en sorts waldorf-pedagogik, monsiuer

ge ut en pamflett eller ett fanzine som du sen ger till mig, monsiuer, din röst räknas

ge mig en krystad mytologi som bland annat innehåller en man från göteborg som sysslar med glada nyheter, monsieur

moderera ett samtal om klamydia, monsieur

eller, du får moderera ett samtal om vilken könssjukdom du vill, monsieur

ge mig banan uppskuren i såna där härligt bloggiga slantar, monsieur

om du tittar sådär mycket på dataskärmen kommer du få fyrkantiga ögon, monsieur

ge mig lite äkta prima bloggprosa från österlen, monsieur

ge mig numret till den arga snickaren, monsieur, jag vill snacka av mig lite och han verkar skön, tycker du inte det, han verkar ha koll på ett och annat, fast han är arg

ge mig dusch-munstycket, monsieur, förminska dusch-munstycket, monsieur

ge mig en slapp analys av bellman, du vet den där killen, monsieur

ge mig masken som jag strålades i, monsieur

tatuera in ditt isbn-nummer, ditt senaste, i svanken, i min svank, i din svank, och i dina barns svankar, monsieur

visst är det en svank, flera svankar, monsieur

ja, stick ‘n’ poke går alldeles utmärkt, monsieur

säg att pulled pork inte är ute, monsieur

ge mig duken, monsieur, oj förlåt, sa jag duken, jag menade kuken

ge mig en trovärdig konspiration som innehåller, jag vet inte, lax kanske, lax och något som är ungefär lika upphetsande som lax, monsieur

ge mig spotify premium, monsieur

ge mig varannan vatten, monsieur

ge mig något matnyttigt om automatisk skrift i den digitala tidsåldern, monsieur

säg något om att vad ungdomar behöver är inte fler likes i alla fall, monsieur

får jag kalla dig monster, monsieur?

gå runt i rummet och bara snacka så kommer vi nog på nåt bra, monsieur

ge mig utskrivna pappmasker på några avlidna sommarpratare, monsieur

ge mig en fejkad orgasm, monsieur

ge mig avril lavignes första singel, monsieur

ge mig veckopeng, monsieur

ge mig världens kortaste skämt, jag tror det går “pretentiös? moi?”, monsieur

ge mig kryckor och en hissnyckel, monsieur

ge mig ett stabilt dj-set, monsieur

ge mig en kvinnoseparatistiskt samtalskväll om charles bukowski, monsieur

ge mig en översättare som kan jonglera excentriskt med tre bollar, monsieur

gud, ge mig email-adressen till någon som jobbar på modernista, monsieur

ge mig ett musikaliskt samarbete med avicii innan han lägger ner, monsieur

ge mig jan gradvalls bok nyponbuskar, nyponbuskar, hela vägen nyponbuskar, i julklapp, monsieur, gärna i pocket

ge mig bloggen, de gamla garden, några komplex som handlar om avund, monsieur

ge mig pluspoäng för att jag tittar på youtubevideos tillsammans med tonåringen, monsieur

ge mig nåt färskpressat, monsieur, vad spelar ingen roll, bara det är färskpressat, en färskpressad lunga går bra, monsieur, och jag vill gärna ha den i en take away-mugg

ge mig en osthyvel att raka fittan med, monsieur

så ska jag ge dig en rakhyvel att hyvla parmesanosten med, monsieur

ge mig inloggningen till kurswebben, monsieur

ge mig tillbaka min första kärlek, monsieur

förlåt om jag stavar monsieur fel, monsieur, ge mig i så fall mitt straff monsieur, mitt straff skall vara en smula äckligt

ge mig klarakvarteren tillbaka, monsieur

ge mig mälarens kärlek till havet, monsieur, en blandning av sött och salt

ge mig träkåken uppe på söder, monsieur, för stockholm har blivit kallt

ge mig en guidad tur genom stockholm city i lisbeth salanders fotspår, monsieur

ge mig en hållbar karriär, monsieur

den här skrev alicia i chatten: ge mig en superlike på tinder, monsieur

ge mig ekokritikens smäktande elitism, monsieur

ge mig en tavla på vilken det står “ingen kuk är hårdare än livet”, monsieur

det är ett konstverk i ett skylfönster bredvid vasakronans lokaler på sveavägen, monsieur

säg, “jag vill att du tar mig i trikoloren”, monsieur

trikoloren är frankrikes flagga

du vill att jag tar dig i frankrikes flagga

 

Anna Axfors & Elis Burrau, 15/4-16

2:55 14 Apr 2016

Hej på er våra älllsklingaaaar!!!!

Haha skoja, lite Fredagspodden-skadad märker jag….

Så många av er som vi nog inte skulle vilja hångla med, men det är kul att ni läser vår blogg.

Vi tänkte bara säga att ni jättegärna får köpa våran box ….

skoja igen, hahahaha, älskar detta skojfriska humor som sprider energi!!!!

Jag kan åka över till Danmark och köpa en vinbox för 10 kr som jag säljer dyrt åt er om det är det ni vill?

Annars tänkte vi faktiskt bara säga att det händer nåt i helgen som kallas Stockholms Litteraturmässa, och där ska vi läsa, nångång mellan 11:15 och 12.00 på lördag. Wine o’clock. Vi är de enda i schemat som står tillsammans med ett &-tecken, så vackert, likt Tom & Jerry eller Bill & Bull, Filip & Fredrik eller varför inte allas våra älskade förfäder Eva & Adam??? Med den skillnaden att vi inte har såna blad mellan benen :) Jag har förresten alltid undrat hur de ”fäste” bladen? Tänker att det måste varit med slidsekret eller nåt annat ”naturligt” som fanns att tillgå. För Gud hade väl ännu inte uppfunnit lim, den tröga idioten.

Nåväl, Stockholms litteraturmässa. Vissa tycker att det finns för mycket litteraturhappenings i Sverige nu, lite sådär #vartärsamhälletpåväg. Personligen tycker jag det är bra, det visar ju på ett intresse för litteratur, och det är väl alltid ”bra”. Kanske får nån bråkig tonårskille att börja läsa som annars hade blivit maffiaboss. Han griper tag om Ann Jäderlunds nya diktsamling och känner jävlar, detta vill jag också kunna åstadkomma. Skoja, så kommer han nog inte tänka, men vad gör väl det, vi klarar oss utan tonårskillarna. Förresten vill jag jättegärna läsa Ann Jäderlunds nya diktsamling djupa kärlek ingen, tycker förlagen är dåliga på att skicka recex till mig? Därför det bara är Elis som skriver om böcker här. Jag får inga, och jag har för hög skuld på biblioteket för att låna. Ni kan skicka dem till mina föräldrar, krossa patriarkatet, adress finns på eniro. Jag är bostadslös. Jag vill också åter igen passa på att säga att jag söker jobb i Stockholm, inom kultur media och kommunikations-sektorn!! Haha.

Inte lätt i dessa dagar. Men okej, Sthlms litteraturmässa. Kommer den, som vissa verkar oroa sig för, slå ut Bokmässan (gatuslang för Bok- och biblioteksmässan eller Gothenburg Book Fair som vi säger när vi snackar med våra utländska kontakter)? Eller Littfest i Umeå som seglat upp som en bonnig men kaxig utmanare de senaste åren? Jag tror att allt hänger på festen, fixas det lite härligt elitistiska för- och efterfester kring Stockholms Litteraturmässa så tror jag de kan gå segrande ur denna strid. För då har Sveriges författare och poeter redan förbrukat sin barnvakt och kan inte åka på Bokmässan i Göteborg.

 

litteraturmassan-logo

 

 

Nu ska jag gå ut i naturen (alltså stan, stan är naturen, som min kompis försökte övertyga mig om när vi var små) och inhämta lite föda för jag ska laga mat till min andra kompis som fyller år. Kanske även köper en födelsedagspresent, men vad köper man i födelsedagspresent till vuxna människor? Hon fyller 27. Känns som födelsedagspresent = pärlor och pärlplattor. Jag kanske köper en sån ”presentbok” med grodor som säger visdomsord och två olika djurarter som gosar så står det ”vänner föralltid”. Jag gjorde en egen sån presentbok med Ludvig Köhler en gång, den finns såklart att ladda ner gratis från Fame Factory.

 

PUSS OCH KRAM, OCH DU – VI SYNS VÄL PÅ LITTERATURMÄSSAN!!???

Annons