Olle Adolphson gillade inte Håkan Hellströms cover

12:42 25 Jun 2020

Trubbel är en av de bästa låtarna som skrivits på svenska. Trubbel är också titeln på Jan Malmborgs nyutgivna Olle Adolphson-biografi, som yours truly just har läst ut. För er som inte orkar plöja 492 sidor Olle Adolphson men ändå är sugna på några nuggets ska jag lista ett par saker jag kommer att ta med mig från boken.

1. Sven-Bertil Taube förlorade oskulden med en glädjeflicka i Moulin Rouge. (Ingen större överraskning)

2. Våren 1986 åkte Olle Adolphson till Argentina med Sveriges Radio-journalisten Peter Welander för att göra en dokumentär om Evert Taubes tid i Pampas. Peter Welander älskade Trubbel, men hade svårt att relatera till berättarjagets extrema svartsjuka, särskilt detaljen att han ville slå ihjäl sin kärleksrival med en hammare. När Peter Welander ifrågasatte realismen i det sistnämnda svarade Olle bara ”Har du aldrig varit kär?”.

3. Olle Adolphson hade svårt att skilja på verklighet och fantasi. En gång åkte han till Pamplona för att titta på tjurfäktning. Under resan besökte han Ernest Hemingways favoritbar (hur många ställen kallas egentligen Hemingways favoritbar?) Bar Choko. Vad som hände sedan råder det delade meningar om. Frågade man Olle ritade han ett porträtt av Hemingway (som alltså var på plats) och gick fram till honom med teckningen. Därefter hängde de med varandra fem dagar i streck. Frågar man Olles resesällskap hälsade Olle på Ernest lite snabbt, sedan var det ingenting mer med det.

4. En av de mest hjärtskärande historierna i boken inkluderar Håkan Hellström. I januari 2002 gav Håkan Hellström ut EP:n Luften bor i mina steg, där han tolkar sina fyra favoritvisor. En av dem är Trubbel. Strax därefter åkte Håkan oannonserat till Olles lägenhet på Hornsgatan för att tacka honom för all inspiration (utöver Trubbel-covern har Håkan lånat en och annan Olle Adolphson-rad genom åren, exempelvis i Vaggvisa för flyktbenägna). Men Olle var inte hemma. Så Håkan nöjde sig med att lämna skivan utanför dörren tillsammans med ett litet tackbrev. ”Olle satte på den, men han tyckte inte om den, så vi stängde av”, minns Olles dåvarande flickvän Lotta. Aj, helvete. Jag önskar att jag kunde ha det oläst. Hoppas att Håkan aldrig nås av det.

5. På ålderns höst brukade Olle Adolphson sitta ensam och kröka på kinakrogen Mings palace, där det än i dag friteras banan på Mariatorget.

Det här blogginlägget skrev jag iförd en influencerskjorta från Eldorado. Glöm inte att dricka mycket tropisk lågprisjuice om du också vill bli skribent en dag.

Kommentarer inaktiverade.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Tillbaka upp