Två anekdoter jag plågat min omgivning med på sistone

7:59 22 Dec 2020

Hey hey Woody Guthrie I wrote you a song!

Idag vaknade jag på historieberättarhumör. Jag får inleda med att be om ursäkt till alla tennis-skallar som följer den här bloggen. Den första anekdoten är något av en klassiker, så ni har säkert hört den förut. Men håll tillgodo. Det kommer en rolig historia om Ulf Lundell sen.

Just nu håller jag på och läser Jan Söderqvists nya Björn Borg-biografi Ren vilja. Man kan väl säga att jag kämpar på. Första halvan handlar lite väl mycket om tennis och hur tråkig Björn Borg är som privatperson för min smak. Han gick till exempel alltid och la sig klockan 21 när han spelade tennis (Vilket påminner mig om att det var ungefär då Tage Danielsson brukade knoppa. Är Sverige det enda landet i världen med kändisar som är kända för att krypa till kojs tidigt?).

Nej, desto roligare är det när Jan Söderqvist berättar om tennisspelaren Vitas Gerulaitis, en av planetens coolaste människor i skarven mellan 70- och 80-talet. Han ska till exempel ha haft världens tredje dyraste American Express-räkning något år. Bara en sådan sak! Han var också den som introducerade Björn Borg för näskaffe. Det jag ska berätta för honom är vad han sa när han besegrade Jimmy Connors, efter att ha fått pisk 16 matcher i rad.
– Ingen slår Vitas Gerulaitis 17 gånger i rad!

Anekdot nummer två handlar som utlovat om Ulf Lundell och är hämtad ur skådespelaren Tommy Berggrens självbiografi. En kväll när Marika Lagercrantz, Tommy Berggren och Ulf Lundell hade krökat på ordentligt fick Marika Lagercrantz nog. Hon sa att Ulf Lundell skulle dö om han fortsatte att dricka som han gjorde. Tommy Berggren höll med och föreslog att han och Ulf skulle ingå ett nykterhetsavtal. Ulf Lundell var märkligt nog med på noterna och frågade Tommy hur mycket han skulle ha råd att bli av med om han bröt mot avtalet.
–10 000 kronor, mer än så har jag inte, svarade Tommy Berggren.
– Vi gör såhär. Om du dricker mer den närmsta framtiden får jag 10 000 kronor, men om jag dricker mer får du en Bentley, svarade Ulf Lundell.

Ett kontrakt upprättades och båda parter skrev under. Dagen efter väcks Tommy Berggren av Marika Lagercrantz, som säger:
– Det är någon här som vill prata med dig.

Utanför dörren står en man från en bilfirma som vill att Tommy Berggren ska skriva på ägarbeviset för en bil. Bredvid mannen står en sprillans ny Bentley.

Kommentarer inaktiverade.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Tillbaka upp