Meme-ifieringen av kultur

5:35 22 Jul 2022

Minns ni Paris Couture Fashion Week här om veckan?

Kim Kardashian, Dua Lipa och Nicole Kidman på Balenciagas runway, North West front row, Anne Hathaway i cerise, Drew Barrymore och Mariah Carey på Dolce & Gabbana.

Det riktiga hantverket under modeveckan var inte kläderna, det var modeindustrins extremt framgångsrika memeifiering.

Virgil Abloh (grundare av Off White och fd AD för Louis Vuitton) och Demna (kreativ chef för Balenciaga och medgrundare av Vetements) var/är experter på det här. Alltså att fläta in något populärkulturellt uttryck i kollektioner så att köparen kan kommunicera att de är “in the know”.

Ordet “meme” syftar inte på en rolig bild med tillhörande text i det här sammanhanget, utan snarare på studien om hur kulturell kommunikation överförs. Så basically allt som har potential att bli viralt/generera debatt/etablera trender.

Exempel på memeifiering av modeidustrin är Balenciagas foppatofflor med klack samt modevisning inne på the trading floor of the New York stock exchange. Miu Miu lyckades även göra en minikjol till en meme för den var överallt och jättekort.

 

Sidospår nu men Sverige ligger verkligen efter när det kommer till en memeifierad approach till PR. Alla svenska SoMe-kampanjer är millennial pink, kitchigt seriösa och cheugy. Var är Sveriges motsvarighet till Flo Rida som äter kött i en glittrig Celine-tisha? Kate Moss som blir ansiktet utåt för Coca Cola så hon kan dra skämtet “I’ve always loved coke”?

 

Memetic engineering

I något poddavsnitt nämner jag att Taiwans regering har en avdelning som ägnar sig åt memes, eller “memetic engineering”. Till exempel, om ett falskt rykte sprider sig online så bemöter de konspirationen på samma nivå som konspiratörerna: med en rolig meme. De kallar det en “humor over rumor approach”.

 

Humor som kapital

För att utmärka sig intellektuellt räcker det inte längre att kunna akademiska ord, du måste även kunna delta i en trendkänslig lek. I Ana Andjelics senaste nyhetsbrev skriver hon att företag ofta misstar pathos för gravitas, och att humor är mycket mer komplext att åstadkomma än allvar: “Humor, playfulness, spontaneity and wit are contradictory, complex and chaotic. They require nuance and depth and sensitivity to zeitgeist.”

 

Det kanske är därför konstscenen är så tråkig numera? Konstinvesterare är inte precis kända för sin självdistans och att ha örat mot marken. Inte statliga konstbeställare heller. Det knasigaste de kan komma på är en erigerad k**.

Det här ruckar om samhällshierarkin lite. Innan gick ”god smak” hand i hand med ekonomiska tillgångar och bildningsnivå. Man var tvungen att exponeras för god smak för att kunna identifiera den. Nu kan vem som helst, framförallt de med internetuppkoppling och ett intresse för kultur, identifiera och förstå olika statusmarkörer. Att ha råd med massproducerade luxury goods är inte längre en statusmarkör, målet är snarare att utmärka sig socialt, att visa att man tillhör ”the culturally savvy elite”.

 

Ana Andjelic fortsätter:

“It is infinitely easier to be earnest than to be playful – but playfulness and humor build and protect brands”. Alltså, humor är avgörande för att skydda varumärken. Lite som en osäker elev i skolan som använder humor som försvar.

Enligt wiki ansåg Freud att sinne för humor är den största av alla försvarsmekanismer. “Vi skämtar bort det mesta som är jobbigt. Vi kan ju inte skratta och gråta samtidigt. Skrattet gör att vi upplever en tillfällig frigörelse från ångesten och fruktan.”

 

It 🤌just makes sense🤌 att humor blivit en så stor del av varumärkesbyggande för både kändisar och företag när så många konsumenter beskriver sin samtid som en ångestladdad apokalyps. Jag undrar bara om skivbolag och agenturer förstår det här. Att det töntigaste och osexigaste som finns 2022 är en Austin Butler som tar sig själv och sin skådespelarinsats på blodigt allvar. Vissa politiker verkar ha fått the memo iaf, Boris Johnssons ”hasta la vista, baby” t ex. Succé.

It 🤌just makes sense🤌 att Kim Kardashian dumpade Kanye, en man som inte tillåter skämt på sin egen bekostnad, och ersatt honom med en self-deprecating knasboll.

All this choppy text to say: enligt mina beräkningar är vi i vår funny era just nu 😍

Fuckk jag tänkte avsluta inlägget nu men såg elektronikdetaljhandelskedjan RadioShak’s senaste PR-kampanj: att anställa en unhinged SoMe-manager och ge hen fria tyglar.

Det här är ett jättebra exempel på ett företag som har förstått att meme-kultur är ett effektivt sätt att generera uppmärksamhet på. Men det är också ett bra exempel på hur allt är cykliskt och att subversiv humor kommer approprieras av makthavare och bli töntigt inom kort :(

 

Usch nu måste jag verkligen publicera för tanken var att texten skulle vara ett par stycken långt och jag vet inte ens vad jag skriver längre. Är på dåligt humör till och med för jag orkar inte mer

// Michelle

 

 

25 kommentarer | “Meme-ifieringen av kultur”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. emma skriver:

  otrolig text, borde publiceras överallt

  1. Theresa skriver:

   Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år, gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag gett ett löfte om att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Kärleksbesvärjelser
   2) lösning och bot mot all sjukdom
   3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
   4) Äktenskapsbesvärjelser
   5) Graviditetsbesvärjelse
   6) Uppbrottstrollformler
   7) Dödsbesvärjelse
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

  2. timeing skriver:

   Your post was great and helped me a lot

 2. Sarah mburges skriver:

  För några dagar sedan fick jag en gratis konsultation online med Dr.Oduduwa, jag kommunicerade med honom angående mina problem med kärleksrelationer, jag har svårt att få tag på en man som älskar mig och förblir alltid trogen mig. och han tar tillbaka min ex kärlekspartner efter att vi har skilt oss i nästan 6 år nu, jag är väldigt tacksam och glad över att dela med mina vänner de nya sätten jag upptäcker att få tillbaka ex kärlekspartner även efter så många år av separation, de kommer tänk fortfarande på din kärlek och de kommer tillbaka för att be dig om ursäkt utan att du ber dem eller kallar dem att återvända, detta är en bra kärleksförtrollning charm besvärjelse böner som fungerar riktigt bra och snabbt kommer tillbaka.
  få gratis kommunikation med Dr.Oduduwa via e-post: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

 3. Jessica skriver:

  Hej killar;… Jag är Jessica från Lund-Sverige,. Jag har en liknande god nyhet att dela med mig av här, jag upptäcker precis en ny lösning för att hitta sann kärlek och få tillbaka ex kärlekspartner även efter 3 års skilsmässa eller separation, för bara några dagar sedan återvände min ex kärlekspartner tillbaka till mig direkt utan bad honom komma tillbaka, jag ringde inte eller skickade kärleks-sms till honom.
  För några dagar sedan när jag sökte på internet och läste ett liknande kommentarinlägg på en blogg, läste jag om den stora castingkanalen Powers of Oduduwa lovespell och jag hittade hans e-postadress (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) på samma blogg, så Jag bestämde mig för att kontakta honom för att hjälpa mig att återställa min ex kärlek. Han svarade på mitt meddelande och sa att mina problem är lätta för honom att lösa, och han kan hjälpa till att få hem min man inom två dagar. Jag har aldrig gjort någon kärleksbesvärjelse eller voodoo förut, jag trodde bara att den här besvärjelsen med besvärjelser för böner verkligen fungerar för mig som magi. Igår fick jag ett telefonsamtal från min man efter tre år utan kommunikation, jag är så förvånad och glad idag eftersom jag har min man att återvända hem till mig. Jag rekommenderar starkt Dr.Oduduwa love spellcaster, du borde prova det idag,
  Är du i en skilsmässa situation just nu, kanske detta kan fungera för ditt bästa, även om du vill hitta äkta kärlek, vill du ta tillbaka ex kärlekspartner även efter gräl och separation?, eller du vill ha en kärleks charm att få håll i min kärlekspartner att älska och lita på dig för alltid.
  Få gratis onlinekonsultation nu via: WhatsApp; https://wa.link/q5f107
  e-post: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  du kommer att tacka mig senare.

 4. Keep working hard if you want to advance in the future. Thanks again for the great post.
  เว็บ igoal

 5. backrooms skriver:

  The website contains a lot of valuable information. help me a lot. If you have more time, please visit: fnaf security breach

 6. If you want to succeed in the future, keep putting in the effort. Once more, many thanks for this fantastic article.

 7. Google had a ‘Kodak moment’ last year as Microsoft takes lead in AI, str속초출장마사지ategist says

 8. okbet skriver:

  Excellent to the point article and news.. Well appreciated, My sites:
  golf betting sites

 9. Wakanda33 skriver:

  Game Slot Online Terlengkap Disitus Kami Karna Situs Wakanda33 Sudah Dipercaya Situs Yang Paling Gacor Dan GAmpang Maxwin Saat Bermain Disitus Kami.

 10. Kudabet skriver:

  KUDABET Merupakan agen pertama Agen Slot Tergacor Di Indonesia,Kami menyediakan Bocoran Slot Setiap Harinya untuk member Member Kami. Maka Dari Dulu hingga Sekarang KUDABET Bisa dibilang agen Agen YAng Terpercaya Dan Aman selama ini.

 11. Madu88 skriver:

  Situs Kami Merupakan salah satu Agen situs Game Slot Terpercaya Diindonesia. Daftar Agen slot Online Madu88 Banyak memberikan dukungan RTP slot pragmatic dan pola slot maxwin yang sangat terpercayaSetiap Hari Nya.

 12. Bigo88 skriver:

  Segera kunjungi Situs Judi Online Bigo88 Untuk Melakukan Pendaftaran Akun Gacor Anda Sekarang, Maka Anda akan di arahkan untuk Mengupgrade akun menjadi tingkat VIP sehingga sangat mudah bagi Anda untuk mendapatkan kemenangan besar ketika bermain nantinya.

 13. Amelia Pearl Dangle Earrings are one of the finest dangle earrings at the Ilaya fashion jewelry store in US. Featuring freshwater baroque pearls, and acrylic pearls, these earrings are the perfect statement to bring out your feminine, romantic side.

 14. Brilliant information here! Hopefully you wont stop the flow of such magical material!

 15. zexyl skriver:

  ”Wonderful article, thank you for sharing the info. It isn’t too often that you simply read articles where the poster understands what they’re blogging about. 토토축구

 16. gamegusto skriver:

  I have to search sites with relevant information on given topic and provide them to teacher our opinion and the article. 유로파리그분석

 17. vonser skriver:

  ”To an extraordinary degree beautiful and enthralling post. I was chasing down this sort of data and recognized inspecting this one. Continue posting. Grateful for sharing. 야구프로토

 18. wapkw skriver:

  ”This is an excellent post I seen thanks to share it. It is really what I wanted to see hope in future you will continue for sharing such a excellent post. 토토스포츠

 19. Bangkok is heaven for tourists who want to experience a rich and diversified culture. If you are looking for the Cheapest Flights from UK to Bangkok, we have got you covered! Uselect Flights offers premium travel packages and the cheapest flights from the UK. From the striking natural views to the breathtaking landscape of Bangkok, you can discover everything within your budget.

 20. Your technique involved in writing this article is very helpful, I need this kind of information, thanks for suggesting good stuff. เว็บ 123bet

 21. kanpat88 skriver:

  Thank you. It’s good for me. venus casino ขั้นต่ำ 10 บาท

 22. May you never stop developing your thoughts. I’m looking forward to reading your next article.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp