Meme-ifieringen av kultur

5:35 22 Jul 2022

Minns ni Paris Couture Fashion Week här om veckan?

Kim Kardashian, Dua Lipa och Nicole Kidman på Balenciagas runway, North West front row, Anne Hathaway i cerise, Drew Barrymore och Mariah Carey på Dolce & Gabbana.

Det riktiga hantverket under modeveckan var inte kläderna, det var modeindustrins extremt framgångsrika memeifiering.

Virgil Abloh (grundare av Off White och fd AD för Louis Vuitton) och Demna (kreativ chef för Balenciaga och medgrundare av Vetements) var/är experter på det här. Alltså att fläta in något populärkulturellt uttryck i kollektioner så att köparen kan kommunicera att de är “in the know”.

Ordet “meme” syftar inte på en rolig bild med tillhörande text i det här sammanhanget, utan snarare på studien om hur kulturell kommunikation överförs. Så basically allt som har potential att bli viralt/generera debatt/etablera trender.

Exempel på memeifiering av modeidustrin är Balenciagas foppatofflor med klack samt modevisning inne på the trading floor of the New York stock exchange. Miu Miu lyckades även göra en minikjol till en meme för den var överallt och jättekort.

 

Sidospår nu men Sverige ligger verkligen efter när det kommer till en memeifierad approach till PR. Alla svenska SoMe-kampanjer är millennial pink, kitchigt seriösa och cheugy. Var är Sveriges motsvarighet till Flo Rida som äter kött i en glittrig Celine-tisha? Kate Moss som blir ansiktet utåt för Coca Cola så hon kan dra skämtet “I’ve always loved coke”?

 

Memetic engineering

I något poddavsnitt nämner jag att Taiwans regering har en avdelning som ägnar sig åt memes, eller “memetic engineering”. Till exempel, om ett falskt rykte sprider sig online så bemöter de konspirationen på samma nivå som konspiratörerna: med en rolig meme. De kallar det en “humor over rumor approach”.

 

Humor som kapital

För att utmärka sig intellektuellt räcker det inte längre att kunna akademiska ord, du måste även kunna delta i en trendkänslig lek. I Ana Andjelics senaste nyhetsbrev skriver hon att företag ofta misstar pathos för gravitas, och att humor är mycket mer komplext att åstadkomma än allvar: “Humor, playfulness, spontaneity and wit are contradictory, complex and chaotic. They require nuance and depth and sensitivity to zeitgeist.”

 

Det kanske är därför konstscenen är så tråkig numera? Konstinvesterare är inte precis kända för sin självdistans och att ha örat mot marken. Inte statliga konstbeställare heller. Det knasigaste de kan komma på är en erigerad k**.

Det här ruckar om samhällshierarkin lite. Innan gick ”god smak” hand i hand med ekonomiska tillgångar och bildningsnivå. Man var tvungen att exponeras för god smak för att kunna identifiera den. Nu kan vem som helst, framförallt de med internetuppkoppling och ett intresse för kultur, identifiera och förstå olika statusmarkörer. Att ha råd med massproducerade luxury goods är inte längre en statusmarkör, målet är snarare att utmärka sig socialt, att visa att man tillhör ”the culturally savvy elite”.

 

Ana Andjelic fortsätter:

“It is infinitely easier to be earnest than to be playful – but playfulness and humor build and protect brands”. Alltså, humor är avgörande för att skydda varumärken. Lite som en osäker elev i skolan som använder humor som försvar.

Enligt wiki ansåg Freud att sinne för humor är den största av alla försvarsmekanismer. “Vi skämtar bort det mesta som är jobbigt. Vi kan ju inte skratta och gråta samtidigt. Skrattet gör att vi upplever en tillfällig frigörelse från ångesten och fruktan.”

 

It 🤌just makes sense🤌 att humor blivit en så stor del av varumärkesbyggande för både kändisar och företag när så många konsumenter beskriver sin samtid som en ångestladdad apokalyps. Jag undrar bara om skivbolag och agenturer förstår det här. Att det töntigaste och osexigaste som finns 2022 är en Austin Butler som tar sig själv och sin skådespelarinsats på blodigt allvar. Vissa politiker verkar ha fått the memo iaf, Boris Johnssons ”hasta la vista, baby” t ex. Succé.

It 🤌just makes sense🤌 att Kim Kardashian dumpade Kanye, en man som inte tillåter skämt på sin egen bekostnad, och ersatt honom med en self-deprecating knasboll.

All this choppy text to say: enligt mina beräkningar är vi i vår funny era just nu 😍

Fuckk jag tänkte avsluta inlägget nu men såg elektronikdetaljhandelskedjan RadioShak’s senaste PR-kampanj: att anställa en unhinged SoMe-manager och ge hen fria tyglar.

Det här är ett jättebra exempel på ett företag som har förstått att meme-kultur är ett effektivt sätt att generera uppmärksamhet på. Men det är också ett bra exempel på hur allt är cykliskt och att subversiv humor kommer approprieras av makthavare och bli töntigt inom kort :(

 

Usch nu måste jag verkligen publicera för tanken var att texten skulle vara ett par stycken långt och jag vet inte ens vad jag skriver längre. Är på dåligt humör till och med för jag orkar inte mer

// Michelle

 

 

51 kommentarer | “Meme-ifieringen av kultur”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. emma skriver:

  otrolig text, borde publiceras överallt

  1. Theresa skriver:

   Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i ett förhållande med Anderson i flera år, gjorde han slut med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom men jag är typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget val än att prova det, jag mailade trollformlern, och han sa till mig att det inte var några problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han förtrollade och överraskande nog den andra dagen, klockan var runt 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag blev så glad och gick till honom. Det var så vi började leva lyckliga tillsammans igen. Sedan dess har jag gett ett löfte om att alla jag känner som har problem med relationen, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Kärleksbesvärjelser
   2) lösning och bot mot all sjukdom
   3) Örtkur för alla sjukdomar/sjukdomar
   4) Äktenskapsbesvärjelser
   5) Graviditetsbesvärjelse
   6) Uppbrottstrollformler
   7) Dödsbesvärjelse
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har några problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

  2. timeing skriver:

   Your post was great and helped me a lot

 2. Sarah mburges skriver:

  För några dagar sedan fick jag en gratis konsultation online med Dr.Oduduwa, jag kommunicerade med honom angående mina problem med kärleksrelationer, jag har svårt att få tag på en man som älskar mig och förblir alltid trogen mig. och han tar tillbaka min ex kärlekspartner efter att vi har skilt oss i nästan 6 år nu, jag är väldigt tacksam och glad över att dela med mina vänner de nya sätten jag upptäcker att få tillbaka ex kärlekspartner även efter så många år av separation, de kommer tänk fortfarande på din kärlek och de kommer tillbaka för att be dig om ursäkt utan att du ber dem eller kallar dem att återvända, detta är en bra kärleksförtrollning charm besvärjelse böner som fungerar riktigt bra och snabbt kommer tillbaka.
  få gratis kommunikation med Dr.Oduduwa via e-post: dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

 3. Jessica skriver:

  Hej killar;… Jag är Jessica från Lund-Sverige,. Jag har en liknande god nyhet att dela med mig av här, jag upptäcker precis en ny lösning för att hitta sann kärlek och få tillbaka ex kärlekspartner även efter 3 års skilsmässa eller separation, för bara några dagar sedan återvände min ex kärlekspartner tillbaka till mig direkt utan bad honom komma tillbaka, jag ringde inte eller skickade kärleks-sms till honom.
  För några dagar sedan när jag sökte på internet och läste ett liknande kommentarinlägg på en blogg, läste jag om den stora castingkanalen Powers of Oduduwa lovespell och jag hittade hans e-postadress (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) på samma blogg, så Jag bestämde mig för att kontakta honom för att hjälpa mig att återställa min ex kärlek. Han svarade på mitt meddelande och sa att mina problem är lätta för honom att lösa, och han kan hjälpa till att få hem min man inom två dagar. Jag har aldrig gjort någon kärleksbesvärjelse eller voodoo förut, jag trodde bara att den här besvärjelsen med besvärjelser för böner verkligen fungerar för mig som magi. Igår fick jag ett telefonsamtal från min man efter tre år utan kommunikation, jag är så förvånad och glad idag eftersom jag har min man att återvända hem till mig. Jag rekommenderar starkt Dr.Oduduwa love spellcaster, du borde prova det idag,
  Är du i en skilsmässa situation just nu, kanske detta kan fungera för ditt bästa, även om du vill hitta äkta kärlek, vill du ta tillbaka ex kärlekspartner även efter gräl och separation?, eller du vill ha en kärleks charm att få håll i min kärlekspartner att älska och lita på dig för alltid.
  Få gratis onlinekonsultation nu via: WhatsApp; https://wa.link/q5f107
  e-post: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  du kommer att tacka mig senare.

 4. Keep working hard if you want to advance in the future. Thanks again for the great post.
  เว็บ igoal

 5. backrooms skriver:

  The website contains a lot of valuable information. help me a lot. If you have more time, please visit: fnaf security breach

 6. If you want to succeed in the future, keep putting in the effort. Once more, many thanks for this fantastic article.

 7. Google had a ‘Kodak moment’ last year as Microsoft takes lead in AI, str속초출장마사지ategist says

 8. okbet skriver:

  Excellent to the point article and news.. Well appreciated, My sites:
  golf betting sites

 9. Wakanda33 skriver:

  Game Slot Online Terlengkap Disitus Kami Karna Situs Wakanda33 Sudah Dipercaya Situs Yang Paling Gacor Dan GAmpang Maxwin Saat Bermain Disitus Kami.

 10. Kudabet skriver:

  KUDABET Merupakan agen pertama Agen Slot Tergacor Di Indonesia,Kami menyediakan Bocoran Slot Setiap Harinya untuk member Member Kami. Maka Dari Dulu hingga Sekarang KUDABET Bisa dibilang agen Agen YAng Terpercaya Dan Aman selama ini.

 11. Madu88 skriver:

  Situs Kami Merupakan salah satu Agen situs Game Slot Terpercaya Diindonesia. Daftar Agen slot Online Madu88 Banyak memberikan dukungan RTP slot pragmatic dan pola slot maxwin yang sangat terpercayaSetiap Hari Nya.

 12. Bigo88 skriver:

  Segera kunjungi Situs Judi Online Bigo88 Untuk Melakukan Pendaftaran Akun Gacor Anda Sekarang, Maka Anda akan di arahkan untuk Mengupgrade akun menjadi tingkat VIP sehingga sangat mudah bagi Anda untuk mendapatkan kemenangan besar ketika bermain nantinya.

 13. Amelia Pearl Dangle Earrings are one of the finest dangle earrings at the Ilaya fashion jewelry store in US. Featuring freshwater baroque pearls, and acrylic pearls, these earrings are the perfect statement to bring out your feminine, romantic side.

 14. Brilliant information here! Hopefully you wont stop the flow of such magical material!

 15. zexyl skriver:

  ”Wonderful article, thank you for sharing the info. It isn’t too often that you simply read articles where the poster understands what they’re blogging about. 토토축구

 16. gamegusto skriver:

  I have to search sites with relevant information on given topic and provide them to teacher our opinion and the article. 유로파리그분석

 17. vonser skriver:

  ”To an extraordinary degree beautiful and enthralling post. I was chasing down this sort of data and recognized inspecting this one. Continue posting. Grateful for sharing. 야구프로토

 18. wapkw skriver:

  ”This is an excellent post I seen thanks to share it. It is really what I wanted to see hope in future you will continue for sharing such a excellent post. 토토스포츠

 19. Bangkok is heaven for tourists who want to experience a rich and diversified culture. If you are looking for the Cheapest Flights from UK to Bangkok, we have got you covered! Uselect Flights offers premium travel packages and the cheapest flights from the UK. From the striking natural views to the breathtaking landscape of Bangkok, you can discover everything within your budget.

 20. Your technique involved in writing this article is very helpful, I need this kind of information, thanks for suggesting good stuff. เว็บ 123bet

 21. kanpat88 skriver:

  Thank you. It’s good for me. venus casino ขั้นต่ำ 10 บาท

 22. May you never stop developing your thoughts. I’m looking forward to reading your next article.

 23. William Strangways skriver:

  I’m impressed with clicglass.com selection of switchable privacy glass. They’ve got something for every space!

 24. Our one-of-a-kind Marica Semi Precious Earrings are the perfect accessory for bold and daring women who want to make a statement. Crafted with 22k gold plated brass and adorned with little clear crystals, this earring features a stunning peach quartz stone that is truly unique. The design is complemented with three aqua Mona Lisa stones that add a pop of color that is both disruptive and captivating.

 25. 123bet skriver:

  The words are great and thanks for sharing the content. Keep sharing and motivating others.

 26. This information is about workforce training. Thanks for sharing your content.

 27. retro games skriver:

  Outstanding site. Your articles were entertaining to read. This book was extremely entertaining for me. I have bookmarked it and eagerly anticipate reading more of its contents. Keep up the incredible effort! word wipe usa

 28. Amelia skriver:

  With the Udhaar Digi Khata App, recording sales is not just about transactions; it’s about updating your total stock quantity in real time. Whether it’s a cash sale or a credit transaction, the app automatically adjusts your inventory, saving you the hassle of manual updates.

 29. Everything has a purpose and exists for a reason. Your article is really good.

 30. Georgia miles skriver:

  Welcome to Invovision, where technology meets creativity. We’re a forward-thinking software company that offers a range of services to elevate your digital presence. From captivating graphic design and seamless app and web development to robust Odoo solutions, SEO expertise, and top-notch cyber security, we’ve got you covered. Our UI/UX designers ensure an engaging user experience, while our digital marketing strategies drive your brand to new heights. At Invovision, we’re not just shaping software; we’re crafting digital success stories. Join us on this journey, and let your vision thrive in the world of innovation.

 31. Georgia miles skriver:

  Welcome to Invovision, where technology meets creativity. We’re a forward-thinking software company that offers a range of services to elevate your digital presence. From captivating graphic design and seamless app and web development to robust Odoo solutions, SEO expertise, and top-notch cyber security, we’ve got you covered. Our UI/UX designers ensure an engaging user experience, while our digital marketing strategies drive your brand to new heights.

 32. ShaunHarper skriver:

  Din information är fantastisk. Jag gillar verkligen att läsa informativa artiklar som denna eftersom jag normalt också följer artiklarna på https://techloky.com/ som är väldigt bra.

 33. Mi chel skriver:

  Can create more income for you than you’ve ever seen before.
  เว็บบาคาร่า

 34. RTS TV skriver:

  Wow lovely life couple

 35. Thanks for sharing the great article keep write more like this cost of uncontested divorce in virginia

 36. you can see the amazing images in our blog like this morning wishes in tamil

 37. stacy willey skriver:

  Hello, dear readers! I’m Stacy Willey, a wordsmith on a journey to unravel the magic of language and share it with the world. vape shop, I find inspiration in the everyday moments that often go unnoticed. Whether it’s the gentle rustle of leaves or the symphony of city sounds, I believe there’s poetry in every corner of life.

 38. Lori Harper skriver:

  Lori Harper brings a wealth of experience to the table, having spent over a decade in the automotive sales industry. His journey began at a renowned dealership, where he quickly rose through the ranks due to his outstanding performance and dedication. cash for cars nj From entry-level sales associate to a seasoned Auto Sales Representative, Lori career trajectory reflects her commitment to excellence and continuous growth.

 39. ella johnson skriver:

  Looking for a professional best college essay writing service online? You have come to the right place.
  As a student, time is a limited and valuable resource, and there are often many things competing for your attention.

 40. This is what I want from many articles. And I am really interested in your articles. want to let you know.

 41. Belinda skriver:

  The paper successfully conveys an important and good message retro bowl.

 42. SafeToto skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
  ->-> 토토사이트 .COM

 43. SAFE TOTO skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
  ->-> 토토사이트.COM

 44. keep sharing such nice post thanl you for information.The article has really beat my inclination.

 45. safetoto H2 skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game ->-> 토토사이트.COM

 46. SafeToto23 skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game ->-> 토토사이트.com

 47. It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
  ->-> 카지노사이트

 48. It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
  ->-> 카지노사이트 .COM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp