Lyssna: TO. bevisar vem hon är med en debut gjord för framtiden

3:48 8 Dec 2016

Känslor blir till sällsynt pop när svenska TO. lyfter mot skyarna med en enastående ep.

Till ljudet av ett piano och en fallande snaretrumma tycks ett blått hav till himmel öppna upp sig när TO. tar ton. Huruvida det är subbasen eller vingar i form av luft som ingiver känslan av att lyfta från marken när produktionen börjar bygga på något storslaget är oklart. Desto mer självklart är det att väntan på ett första officiellt projekt från denna artist har varit lång men nu, ett år efter debutlåten Fear of Flying, har vi äntligen en ep där hon kan stoltsera med I Am TO.

Bakom pseudonymen finner vi Anna Melander, en producent och sångerska från Stockholm med sann exportpotential. Det talas ofta om de otaliga talanger Sverige producerar, så pass att en skulle kunna tro att det handlade om en faktisk fabriksvara. Men när andra känns fabricerade har Anna med TO. lyckats skapa något unikt, där hon differentierar sig från resten av poplandskapet och dansar med sin säregna charm på ett molnigt dansgolv.

Tidlöst ljuder hennes rispade mörka stämma bland glimrande produktioner vilket ger upphov till pop med trapliknande slagkraft och goth-aktig svärta. Mötet mellan den dunkelt alstrande sången och de svävande beatsen blir till en kontrastfull konsonans, en fängslande melankoli.

För från första spåret till sista löper en röd lina av vemod i så väl sång som produktion, men går hand i hand med pumpande trummor, pulserande basgångar och medryckande melodier. Ljudbilden blir till något av vida skyar där ep:n först lyfter med öppningsspåret I Am TO, flyger i piruetter bland molnen till Soul Sister – där just själen är vad ljudet av basen väcker inom en – för att sedan falla ner i nattens mörker med den slående balladen Down.

Balansakten mellan hopp och smärta är alltid en förrädisk sådan inom musik, men TO. lyckas med sin debut bemästra den både i ett text- och producentmässigt anseende. Vare sig det är sång dränkt i reverb, lystrande dansanta och andeenliga rytmer eller en remix från CVRL så finner vi hela känslospektrat här. Musiken kan vara en konstant lyftande klättring mot darrande toppar, en ode till ens själsyster och en kall tidsresa bland tid och rum där luften är fylld av klaustrofobi.

I slutändan är dock en sak säker: TO. är sannerligen true med en musik som säger allt.

Det lär talas om många andra när det svenska musikåret 2016 ses i retrospektiv och vid tanken på ett projekt där titeln börjar med I Am lär de flesta minnas ett som slutar med Jeffrey. Men på endast tre spår – och en remix – har TO. lyckats förmedla mer med sin musik än vad artister kan göra på ett helt album, så tänk bara vad hon skulle kunna skapa med sju spår till.

Jag hoppas att TO. till nästa år planerar att återigen stiga mot skyn, för ännu en känslomässigt omtumlande men ack så vacker tur bland dalar och moln.

En kommentar | “Lyssna: TO. bevisar vem hon är med en debut gjord för framtiden”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Janet Anderson skriver:

    Hej allihopa. Jag såg kommentarer från personer som redan har fått sitt lån från CHRISTY WALTON och sedan bestämde jag mig för att söka efter deras rekommendationer och för några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget bankkonto ett totalt belopp på $ 30.000 som jag bad om. Det här är verkligen en bra nyhet och jag råder alla som behöver ett riktigt lån att ansöka via deras email (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu att jag har fått lånet jag begärde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp