MENS-ALERT

10:27 15 Feb 2015

Käraste gummiplommon. Er moder gummiplommon har en fråga.

Det här med mens. Är det någon av er som upplevt att ni, helt från ingenstans, fått jätte-oregelbunden mens?

Jag har, sedan ungefär november, haft mens med två veckors mellanrum. Har hela livet haft en rätt jämn cykel på 30 dagar men nu har jag en veckas PMS, en veckas mens och sedan en normal vecka innan allt börjar om på nytt. Det är jobbigt och jag fattar ingenting.

Vet ju att typ stress kan trigga oregelbundenheter i mensen, men jag har varit way mer stressad säkert tusen gånger i livet utan att mensen rubbats minsta lilla. Jag har till exempel aldrig varit nervösare, räddare eller mer stressad som under Melodifestivalen förra året, men mensen kom ändå lik förbaskat var trettionde dag. Nu däremot, har jag dels haft längre blödningar än vanligt, och dels dröjer det inte mer än tio till fjorton dagar efter att sista blodsdroppen landat i trosan, innan nästa kommer. Och vad gör jag för att trigga detta? Skriver en bok och lullar runt på möten. Wow. Stressigt.

Googlade. Det var tydligen cancer. Det är alltid cancer när en googlar. Har jag sagt att jag är slightly hypokondrisk? Inte? Det är jag. Jag hatar google. Därför frågar jag er. Har någon upplevt samma sak? Ska ringa UMO first thing på måndag i alla fall.

49 kommentarer | “MENS-ALERT”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anonym skriver:

    Jag hade exakt samma sak i somras, det har blivit så att när du haft mens har det legat lite blod kvar i livmodern som kommer ut 2 veckor efter. Jag kommer inte ihåg vad tabletterna heter som man ska ta för att det ska ske en medecinsk skrapning men du kan ju ringa till UMO och fråga men nu kanske du i alla fall vet vad det är, hoppas det var till hjälp :)

  2. Ebba Britmer skriver:

    Du bör inte vara någon fara med det. MEN om du är jätte orolig kanske du ska kolla upp det hon en doktor för att få det bekräftat :)

  3. Lisa skriver:

    Jag har en väldigt underlig mens som kommer var 3-5 månad (say whuut?) man är alltod lika orolig över när den kommer, asså mm… Men det är ju jävligt skönt att bara ha mens några gånger per år alltså!
    Puss Clara! ❤️

  4. Elin skriver:

    Har också vart med om liknade då min mens kom med för korta mellanrum.. Vet inte vad det berodde på eller vad jag gjorde men det är inte så längre!

  5. Elina skriver:

    Jag fick det en gång. Kom en blödning efter två veckor och sedan gick det en normal cykel till nästa :) har förstått att den kan rubbas lite då och då utan att det beror på något serious stuff ^^

  6. Ofelia skriver:

    Från 6an till 9an fick jag alltid mens som började i november och slutade i januari, alltså blödde konstant under denna tid, trots att jag under några av dessa år gick på p-piller som gjorde mensen så pass regelbunden att jag kunde klocka den resterande månader. Det var bara något med hela julen som fick kroppen att protestera.

  7. Moa skriver:

    Jag fick första mensen i 6:an i oktober men efter den veckan kom inget mer förän may nästa år. Och då gick det från 20-55-34 dagar emellan varje. Och sen nu ett år efter varierar det bara med 2-4 dagar innan/efter beräknad tid.

  8. Nellie skriver:

    Min mens är också oregelbunden, precis på samma sätt som du beskrev din! Jag fattar inte riktigt varför, så när du ringt UMO så måste du skriva svaret i bloggen!

  9. Mallen skriver:

    Min mens har också vart fucked up sen typ september, och innan dess vart regelbunden. Den kan komma varannan vecka eller så kan det dröja två månader mellan varje mens. Dock vet jag anledningen och det var en medicin jag åt som störde min hormonbalans i kroppen.. Men annars vet jag inte vad som kan fucka upp mensen så…

  10. Sara skriver:

    jag har alltid haft regelbunden mens till för ca 2 år sedan då den kom lite som den kände för. Ibland kunde jag ha mens i en månad och ibland bara någon dag. Så jag gick till ungdomsmottagningen och då skrev dom ut p-piller och då fick jag regelbunden mens igen.

  11. Johanna skriver:

    Jag har precis samma som du just nu, ska oxå ringa till UMO på måndag tänkte jag. Å andra sidan har jag en del ”stress” just nu,(flytt, 60%tjänst & heltid plugg) men känner oxå så som du beskriver det att jag varit tusen gånger mer stressad utan att det krånglat tidigare.. Skumt är de iaf tkr jag.

  12. Emilia skriver:

    Det kan bero på hormoner… För mycket östrogen kan vara orsaken. Det låter lite löjligt men det kan fungera att äta en vanlig rå medelstor morot varje dag eftersom det stabiliserar östrogenet. Om du vill så kan du läsa vidare om det på google. :)

  13. Anonym skriver:

    Kan vara en cysta på äggstocken! Oftast är det ofarligt, och det är rätt vanligt att man som kvinna någon gång under sin livstid har en (utan att ens märka av det ibland).

  14. Ellinorwo skriver:

    Jag hade mens 5 månader i streck för två år sedan och innan dess hade jag mens i mellan 30-68 dagar på raken. Hej sexliv! Eller inte… Jag gick till gyn och fick hjälp där. Så ta kontakt med dem. Det är antagligen dina hormoner som spökar.

  15. Sofia skriver:

    Hej! Jag har haft oregelbunden mens i ca 1 år och då i samband med att jag slutade med mina p-piller.. min menscykel varierar från 34-68 dagar, extremt lång cykel. Men enligt min bm tar det tid för kroppen att ställa in sig och komma igång att tänka själv.
    Sen kan stress, hormoner, stora förändringar, inre oro och depressioner göra så att kroppen skyddar sig själv och påverkar mensen.
    Vad man har kunnat läsa på bloggen har du haft mycket på det privata planet nu i höst och det kanske bara är kroppen som visar att det kanske är dags att ta det lugnt ett tag och finna den ro du hade innan :)

  16. Sofie skriver:

    Jag har varit med om precis samma sak, i julas så hoppade min mens till och med över en månad, så jag hade mens i november och januari, men inte december. Wtf? Och nu i februari så kom den först i kanske 4 dagar, hoppade över två, sen kom den i ytterligare en dag..

  17. Jag brukar ha en cykel på ca 42 dagar (sååå lång, haha!), men förra månaden fick jag mens efter bara två veckor. Just nu har jag knappt tre veckor kvar till nästa, men det känns som att det redan är på gång snart igen. Jag vet faktiskt inte vad det kan bero på! Du har inte börjat träna? Ändrat din kost? Känt dig mer nedstämd?

    Bra att du kollar upp det med UMO i alla fall! :)

  18. emmy skriver:

    yoooou are not aloneeee! Har haft mens till och från sedan december.. Ingenting en dag, massvis en dag och pyttelite en dag, så där så man inte vet vad man ska ha för menskydd eller om man ska riskera att förstöra sina trosor. Jag har dock p-stav, så oregelbunden har den varit innan också, men inte så här! Så ja, på måndag ska jag också ringa!

  19. Malin skriver:

    Obsobs! är verkligen ingen expert men det här med stress kan ju byggas upp. Något som var stressande som man kämpar sig igenom kan ju följa med efteråt ganska länge, kanske är det det?

  20. s skriver:

    Preach! Detta har hänt mig vid helt oförklarliga tillfället. Dessutom har den hänt flertal gånger att min mens har satt igång mellan 3-10 dagar tidigare dagen efter jag druckit och är bakis. Varför hatar min livmoder mig?!

  21. Anonym skriver:

    hände mig när jag slutade med p-piller.. pågick i nästan ett halvår..

  22. MG skriver:

    Jag har själv inte haft mens på flera månader för att jag har ätit för lite. Visserligen har jag en ätstörning men du som är stressad kanske omedvetet har ätit mindre? Kram och lycka till!

  23. Lina skriver:

    Jag har haft det så över ett år, det kom från ingenstans…

  24. Evelina skriver:

    Har precis samma problem, googlade det så sent som igår. Kom även jag fram till att det är cancer. Alltid lika kul. Riktig pajjas den där google.

  25. Cornelia skriver:

    Bara på tal om konstiga menscykler så hade jag för ett år sedan varannan cykel på 21 dagar och varannan på 28 :))) helt utan anledning. Det var till och med så pass att min period tracker ställde in sig på varannan.. Det gick dock över som tur är. Vad gäller din mens så kan jag bara tänka att det kanske har med preventivmedel att göra?? Mens är ett så underligt ämne och det är extremt dåligt att det inte finns mer fakta och vetskap om det. Liksom kroppen blir ju hur fucked up som helst bara pga av mens och ingen har tagit sig tid att kolla upp varför? Ser mycket fram emot att läsa din bok.

  26. Matilda skriver:

    Min meeeeed förutom att min alltid är sen , typ två-veckor sen?? Fattar nada , det började i typ augusti förra året, hade inte dom problemen innan men nu äre alltid så . Extremt störande !

  27. A skriver:

    Min mens har varit oregelbunden ca alltid. Ingenting jag valt själv och i början fick jag alltid höra ”Mensen kan vara oregelbunden i början men stabiliseras snabbt till en bestämd cykel” men här sitter jag fortfarande och kan ALDRIG ens ha ett hum om när jag kommer få mens. Det kan gå två veckor ibland, och ibland mer än tre månader. Sjuk oklart

  28. Felicia skriver:

    OMG, JA! dela med dig om vad UMO säger!

  29. Lisa skriver:

    Känner igen mig! Har vanligtvis regelbunden mens, men för ett par år sen fick den för sig att leva sitt eget liv och det var ingen ordning alls. Det höll på i ca 1 år och nu är det som vanligt igen! Jag kollade upp det, men det var ingen cancer eller annat farligt. Hur som helst, såna förändringar ska ALLTID kollas upp. Superbra och kul att du skriver bok! :)

  30. Hanna skriver:

    Klokt att kolla upp det även om det inte är helt ovanligt! Jag har haft mer eller mindre oregelbunden mens alltid. Snarare förvånad när den är regelbunden en längre tid. Gött när det bara är några gånger per år. Mindre gött när det är varannan vecka som du beskriver. Det löser sig ska du se! :)

  31. Astrid skriver:

    Åh, låter megajobbigt.
    Efter 2,5 år utan mens pga pstav (<3) kom det plötsligt några mensdroppar i min trosa. Jag fick typ panik och pga helg ringde jag 1177 där kvinnan i andra änden kom fram till DU HAR NOG CELLFÖRÄNDRINGAR OCH CANCER grät resten av helgen och ringde min barnmorska på måndagen. Ingen chans, sa hon. Inte ens lite. Inte ens så att vi behöver kolla upp det.
    värt.

  32. ISA skriver:

    men åh, mensen är såå lurig. Oroa dig inte, den lever sitt egna liv! men ok, kolla upp det för säkerhetsskull aknske ;)

  33. Emma skriver:

    För ca 8 månader sedan och innan dess kom min mens exakt på timmen till och med. Nu har den blivit oregelbunden och konstig. Jag känner mig inte mer stressad än vanligt. Konstig som jag är (som gillar astrologi)så tror jag att det kan bero på att någon planet eller kanske månen ligger och lurar på och stör menscykeln

  34. Simone skriver:

    Vad har du för preventivmedel? Sådant kan ju rubba. När jag hade p-stav så gjorde det att jag fick mens varannan vecka.

    1. Sara Larsson skriver:

      Min mens gjorde samma sak när jag hade p-stav. UMO sa ”Det kan ta 6-8 månader innan det ordnar upp sig och då Brukar mensen utebli helt.” men efter 10 månader plockade jag ut min då jag blödde varannan vecka och i väldigt rikliga mängder vilket var väldigt tröttsamt. Däremot sedan jag bytte till hormonspiral har jag knappt blodat alls på typ 2 år :)

  35. Julia skriver:

    Min mens har blivit helt fuckad, och det har typ med mina p-piller att göra tror jag..
    kan helt random få mens och sen har jag lixom bruna flytningar hela tiden efter det..
    (ska till umo på torsdag)

  36. Moa skriver:

    Min mens har också varit urbalans, två veckor emellan som du sa men efter ett tag blev den normal i gen och var ingen fara.

  37. Anonym skriver:

    Har aldrig riktigt haft regelbunden mens men i höstas trodde jag den hade hittat rytmen, men icke nu har den precis som för dig kommit ungefär efter två veckor. Dock inget jag oroar mig för just för den aldrig varit speciellt regelbunden.

  38. RH skriver:

    Are you using birth control pills (or anything else with hormones)? They can very often screw up your periods and make you bleed when you don’t want to.

  39. FF skriver:

    Händer ofta när preventivmedlet slutar fungera

  40. Jasmine skriver:

    Preventivmedel säger jag bara… Fuckade upp mig totalt -.- Har satt in kopparspiral i hopp om att det ska bli bättre. Min var sen denna gången (tredje gången sedan sista tabletten jag tog) och har dragit ut i andra veckan nu, medan de två tidigare var regelbundna. Vill kroppen, så vill den. Vill inte kroppen, så vill den inte.

  41. Jenny skriver:

    Hej! Min kompis hade oxå precis som du har med mens typ varannan vecka. Hon trodde det var för att två av hennes kompisar började med pp-piller och de hade hade mens med två veckors mellanrum. Så hon fick när båda hennes kompisar hade. Kvinnor brukar ju tendera att vilja få lika menscykel som personer som den hänger mycket med, tex ens kompisar. Hon fick tillbaka sin vanliga mens efter ca ett halvår. Hoppas att det löser sig!

  42. Martina skriver:

    Vetefasiken om du har fått något svar på detta nu, men sådant kan sitta i psyket på fler sätt än stressrelaterade. När jag precis var i skedet att bli tillsammans med min pojkvän och sprang runt och var överkär, kåt och dylikt mest hela tiden så trodde därför das livmoder istället att jag ville ha barn och därför sattes hela ägglossningsprocessen igång tidigare och tidigare i varje menscykel och eftersom jag prompt sa nej till bebisar så resulterade det hela i mens två gånger i månaden istället för en i två månader, tills jag började på ppiller. Vet inte om du ens kan relatera till kåthet/attraktion på något sätt i ditt liv haha, men kan du så vet du! Livmodern wants babies.

  43. Elin skriver:

    MAJGAD TACK gode Gud att det inte bara är jag!

  44. Johanna skriver:

    jag har typ fett oregelbundet nu. Fast har typ haft det hela tiden sen jag fick mens nästan, men det har blivit mer nu senaste tiden. Den är fett konstigt och jag har ingen aning om när den ska komma. Liksom för en vecka sen var det första gången jag fick det i år, så jag ba jaha. Sen en månad så fick jag det i början av månaden och sen i slutet av månaden igen men sen dröjde det typ nästan två månader innan jag hade det igen. Så det är fett jobbigt att gå runt hela tiden och undra när den kommer nu när den är så oregelbunden

  45. Jennifer skriver:

    Jag har haft precis samma problem som du! Jag hade galet oregelbunden mens och ingen visste varför, därför började jag käka p-piller och ätit det i ungefär 2 år nu. I början var mensen i fas och jätteduktig och jag tackade gudarna och allihopa över att äntligen den var okej. MEN såklart håller ingenting för evigt, och det senaste året har jag haft så galet oregelbunden att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Ibland får jag mens två gånger i månaden och ibland dröjer det två månader innan mensen kommer alls! Vilket gör att jag blir galet stressad när den är sen och sen galet frustrerad när den kommer tillbaka.

    Så ja, p-piller hjälper inte. Var väl det enda jag försökte egentligen informera i och med denna patetiska kommentar. Hoppas du finner svar och att du i sådana fall skriver ett inlägg om det sen, så människor (som jag) kan ta del av kanske-relaterade-saker-till-varför-mensen-fuckar-upp-ens-liv-totalt.

    Kram
    Jennifer

  46. Har också haft liknande problems.
    Fruktansvärt irriterande om du frågar mig. ;( Det ända som hjälpte var choklad och tid.
    Tror ändå det kan vara bra att gå till UMO för de kan ge lite mer specifika råd och kolla så att det inte är något annat. Men det kan ju bero på en efter reaktion av den stress du känt tidigare i dit liv…. långsökt? Du kanske skriver/tänker så mycket på mens så det triggas igång? Haha vet inte alls är verkligen ingen mensgudina som du. Lycka till o hoppas det löser sig. <3 <3

  47. Moa_ skriver:

    I know What you mean Clara. PS älskar din blogg i h youtube

  48. YoXx skriver:

    Har varit där jag också! Dock var det i samband med ätstörningar och extrem innebandyträning som mensen försvann, sen när den kom tillbaka, DÅ JÄVLAR VAR DET TYP VARANNAN VECKA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp