I vilket Sverige vaknar vi upp i på måndag?

08:40 2014-09-13

Det är svårt att skriva någonting som inte är politiskt just nu. En dag kvar till något som antingen kan bli en väldigt, väldigt bra dag. Eller en dag kvar till något som kan sluta i ….mörker. Jag är fullkomligt livrädd att vakna upp på måndag och inse att Sverige blivit mindre öppet, solidariskt och tänkande. Att vakna upp i ett mer individualistiskt, stängt och kallt Sverige.

Aldrig förr har jag tagit politiken på så här mycket allvar. Och det känns som om jag inte är ensam.

Partiledardebatten kändes hetsigare och mer aggressiv än innan. Speciellt slutdebatten. Jag tittade på debatter från tidigare valår och kände hur årets debatter har ett helt annat allvar. Åsiktskriget går att ta på. När jag gick hem igår skrek någon om att ”nya moderaterna borde skämmas!” när en grupp borgare försökte använda dygnets sista timmar till att klistra upp ännu en skylt om ”BYE BYE FÖRBIFARTEN”.

Jag vet inte hur mycket jag kan eller ens får påverka er som står i något slags kval kring var ni ska lägga er röst. Och kanske är inte jag rätt person att berätta det för er. Men allt jag önskar är att vi tillsammans försöker känna efter vad som på riktigt är viktigt. Hur en mänskligare värld är möjlig.

Hur så många människor som möjligt ska få ett såpass drägligt liv som möjligt.

För hur kan det handla om någonting annat? Hur kan debatten plötsligt hamna i förbifarter, billiga thailandsresor eller att STÄNGA påhittade landsgränser för medmänniskor som hade oturen att födas på platser där hyggliga skyddsnät och arbeten inte finns?

Hur kan det inte handla mer om hur vi ska få såpass många människor på jorden att känna sig trygga? Att miljontals människor inte ska behöva diskrimineras på grund av etnicitet, könsidentitet, kön, sexualitet eller funktionalitet? Hur ska vi kunna fortsätta hävda människors ”lika värde” om det inte är den politiken Sverige faktiskt bedriver?

Jag kommer rösta för ett varmare, öppnare och mer solidariskt Sverige. Jag kommer rösta för ett intersektionellt tänkande. För den feministiska kampen om alla likas värde. Jag röstar in en feminism där ”kvinnligt företagande” inte är lösningen på synen om kvinnan som andra klassens medborgare. Jag röstar för en bred representation bland kandidater, där vi istället för att prata OM romer, hbtq-personer etc. låter de människorna äntligen själva komma till tals. Jag kommer att rösta för att partier slutar ha speciella ”kvinnoförbund” för frågor som egentligen handlar om mänsklighet. Jag röstar för att politiken som skapades av vita män, för män och om män, äntligen ska kunna komma att handla om vad som är bäst för alla människor. 

I morgon gäller det. Låt oss vakna upp i ett medmänskligare Sverige på måndag.

27 kommentarer | “I vilket Sverige vaknar vi upp i på måndag?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. e. skriver:

  tack.

 2. Anna skriver:

  Kommer Sverige att bli mer öppet när man inte får bestämma över sitt eget liv? Knappast. Jag kommer rösta på frihet, att bestämma över sitt eget liv och att INTE behöva straffas för att man anstränger sig och jobbar hårt. Jag kommer alltså rösta BLÅTT och jag hopas verkligen att alla andra Sveriges invånare TÄNKER EFTER och också röstar på det som gör Sverige till ett bra land att leva i.

 3. Michelle skriver:

  Hulkgråter typ. Dels för att du är en så himla vettig människa, som sätter ord på allt det som jag själv känner och brinner för. Men också för att jag är så himla himla rädd för vad som faktiskt kan ske imorgon. Mardrömmen som faktiskt kan bli sann om kärleken inte är större än hatet. Jag håller tummarna så himla hårt för ett mer kärleksfullt, öppet Sverige!

 4. Ninas modeblogg, utan mode skriver:

  Jag jobbar på ett sjukhus och en dag pratade vi om städarna där som är kvinnor eller utländska män. Det kändes skrattretande att en vit medelålders man skulle gå runt och städa. Det säger ju ganska mycket om hur snedvridet samhället är. Men ja, bye bye RUT känns rätt najs tycker jag, överklassen har råd att betala för städhjälp utan avdrag.

 5. Kattis skriver:

  Jävulskt bra sagt, Hanna! Blir stolt över att vara en av dina läsare när jag ser det här inlägget!

 6. Alina skriver:

  Jag är så jäkla nervös, du vet: klump-i-magen-nervös. Jag vill så himla himla gärna känna på söndag natt/måndag morgon att YES, DÄR SATT DEN! Jag LÄNGTAR så djävulskt mycket efter denna ”rödgrönrosa röra” som Alliansen kallar det. Ge mig den, snälla. Ge SVERIGE den! Jag röstar på F! och ber och hoppas att de kommer in, att V och MP får massvis av röster och att vi nu äntligen byter regering. <3

 7. MK skriver:

  Men TACK! Älskar att du vågar skriva detta trots svt-jobbet <3 <3 <3 Heja F! - heja kärlek och medmänsklighet!

 8. J skriver:

  Senaste tiden har jag haft en inre konflikt. Hjärnan säger rött, magen säger grönt och hjärtat säger rosa. Imorgon röstar jag för kärlek, allas lika värde och ett bättre samhälle. Imorgon röstar jag med hjärtat.

 9. jessica sofie skriver:

  ÅÅH det känns helt jäkla omöjligt att välja för mig, det finns inget parti jag håller med helt på alla punkter, men kanske gäller det att en helt enkelt måste kompromissa..

 10. Elle Kari skriver:

  Shit jag är också så rädd. Helt livrädd för ytterligare fyra år av ökade klyftor, för ytterligare fyra år med ett inskränkt parti som inte tror på allas lika värde i en vågmästarroll, för fyra år utan ett nödvändigt feministiskt skrik. Önskar så mycket att det inte blir så. Och är ändå så glad att det FINNS så jäkla många vettiga människor som också brinner.

 11. Lisa skriver:

  Behöver hjälp!! Har gjort massa valkompasser och verkligen försökt satt mig in inför det här valet men kan ändå inte bestämma mig. Vad är vettigast och gör störst skillnad i samhället, grönt eller rosa?!? En vill ju inte att SD ska bli 3e störst men man vill ju ha in F!, what to do?????

 12. emelie skriver:

  så, så bra!!

 13. Lisa skriver:

  Måste bara kommentera det här som Ninas modeblogg, utan mode , skrev.
  ”Men ja, bye bye RUT känns rätt najs tycker jag, överklassen har råd att betala för städhjälp utan avdrag.”

  Det är INTE bara ”överklassen” som utnyttjar RUT. Jag har en kär vän vars mamma lever med en sån värk i sin kropp, hon är ensamstånde och hennes sista barn har flyttat hemifrån. Hon har inte möjlighet pga hennes värk att städa själv. Hennes barn har hjälpt henne så gott dom har kunnat. I och med RUT så hade hon äntligen råd att anställa städhjälp.

  Har även en vän som har 3 barn, både hon och hennes man jobbar heltid och när dom är hemma vill dom hellre umgås med sina barn än att städa. Är det fel? Hon är undersköterska och han är mattelärare för övrigt.

  Sluta använd RUT som något dumt. Sluta omnämn dom som jobbar inom branschen som ”tjänare” åt dom rika, som jag har hört flera gånger. Det är väldigt nedvärderande. Många har kunnat starta företag, anställt och tagit sig uppåt i branschen. Jag håller inte alls med i allt Alliansen gör, men det här är inget av ondo.

 14. Isabelle skriver:

  Vad bör man rösta på om man tycker att denna text var helt brutalt bra? F! eller S?

 15. Robin skriver:

  Exakt så! Rösta med hjärtat och medmänskligheten. Mitt hjärta är rosa <3

 16. M skriver:

  Lisa och Isabelle: Rösta Fi om ni håller med Hanna om det hon skriver! Kommer Fi in blir de vågmästare istället för SD och vi får en rödgrön regering. Lyssna på homepartyt med Gudrun som Hanna lagt upp vettja om ni vill veta mer :)

 17. Hanna skriver:

  Jag tror också på ett öppet och varmt Sverige men tror på en annan väg dit. Jag röstar blått!

 18. Elinelinelin skriver:

  drömvalet vore ju om f! kom in i riksdagen men att alliansen får sitta kvar. och att alliansen börjar ta jämställdhet och feminism på större allvar och kan kompromissa i frågor som kvotering, föräldraförsäkring, samtyckeslag mm. då skulle sverige bli bäst!

 19. Alice skriver:

  Awesome! I mitt fall blir det miljöpartiet som, som tur är, ställt sig på rätt sida.

 20. Hanna skriver:

  Alltså HANNA. Ikväll är jag så jävla trött på den här jävla världen. Sitter på bussen 02.45 en lördagsnatt efter att ha firat min födelsedag med mina tjejkompisar. Vi ville dansa och ha kul, vad vi fick? Äckliga jävla MÄN som ska komma bakifrån och GNIDA sitt stånd mot våra bakdelar. När en kille gjorde detta vände jag mig om och bad honom sluta. Han böjde sig då fram till mitt öra och sa ”ni tre borde bete er, speciellt du” VA? VAD I HELVETE??? Sedan kommer kille efter kille fram och frågar om vi vill på efterfest medan jag säger nejtack och en av killarna svarar att han ”faktiskt är modell och har en tjej som också är det” vad kul för dig svarar jag och han säger då om ni tre följer med och sätter på mina killar kan jag få kolla på. ??????????????? MFLFÅANFJEOOÅÄÖFBSKAONRBEÖÖÄÄAEWQQNVFR. Vill gråta. Fyfan. Jag vill inte dra alla över en kam, jag vill inte hata alla män. Men ikväll, ikväll gör jag det.

 21. Gudrun skriver:

  Riktigt bra skrivet! Själv har jag röstat på miljöpartiet och håller tummarna för en röd-grön-rosa regering. Dags för maktskifte för en mer människovänlig politik!

 22. Lina N skriver:

  Du är en bra människa.
  Därför röstar du rött. Eller grönt eller rosa.
  Du röstar med hjärtat, inte med plånboken.
  Sverige har blivit kallt, klyftorna har ökat och så ska det inte vara. Du vill ha ett varmt, solidariskt samhälle där människor tar hand om varandra.

  Jag röstar blått.

  Det betyder inte att jag inte också vill ha ett varmt, solidariskt samhälle där människor tar hand om varandra.
  Jag vill också vara en bra människa (och jag hoppas att jag lyckas i alla fall ganska bra).
  Därför är jag trött på att de röd/grön/rosa ska ha monopol på godhet.
  Jag röstar inte blått för att få mer pengar i min egen plånbok, utan för att jag tror att det är det bästa för Sverige, för alla som bor här.
  Skillnaden mellan dig och mig ligger inte i hur snälla vi är eller hur mycket vi bryr oss om andra, utan i vad vi tror är det bästa.

  Sedan vi hade en röd/grön regering år 2006 har andelen fattiga barn i Sverige minskat mer än i något annat land i Europa. Detsamma gäller andelen fattiga i hela befolkningen. Både fattigdomen i stort och barnfattigdomen är mindre än i något annat land i Europa. (Källa: Eurostat.) När man pratar om att fattigdomen har ökat är det den relativa fattigdomen man syftar på, och den har ökat för att människor som redan hade det bra har fått det ännu bättre. (Exempel: Om jag skulle ha råd att köpa en ny BMW men alla andra i Sverige skulle ha råd att köpa varsin ny Ferrari, skulle jag klassas som relativt fattig.) Dessutom har brottsligheten minskat och tryggheten ökat. (Källa: BRÅ och alliansen.se) En annan glädjande nyhet är att nio av tio äldre är trygga med sin äldrevård (enligt Socialstyrelsens nationella brukarundersökning) och enligt en rapport där man sammanställt uppgifter från FN, Världsbanken och WHO är Sverige ett av världens bästa länder att åldras i.
  Sedan finns det naturligtvis mer uppenbara saker som har hänt: Vår BNP-ökning sedan 2006 ligger i topp i Europa, vår statsskuld har minskat, fler företag än någonsin har startas och reallönerna har ökat. Det vet du förmodligen redan om, för det är känt – långt utanför Sveriges gränser – att Alliansen har tagit hand om Sveriges ekonomi på ett otroligt sätt.
  Allt detta medan det har pågått en djup global ekonomisk kris.

  Alla som känner mig vet att ekonomi inte är det jag brinner mest för i livet.
  Men det är genom en stabil och stark ekonomi som man skapar förutsättningar att ta hand om människor. Därför är det viktigt med saker som låter tråkiga, t ex sänkt restaurangmoms, RUT, enklare regler för företag och skattelättnader.
  Många pratar om att skattesänkningar har urholkat välfärden, men Sverige har faktiskt fått in mer pengar till välfärden genom att sänka skatten. Vi som jobbar betalar en mindre del av vår lön, men staten får alltså in mer till statskassan eftersom det är fler som jobbar.
  Många bäckar små istället för färre bäckar större.
  Och pengarna är viktiga. För all god vilja i världen hjälper inte om man inte har pengar att genomdriva sin goda vilja med. Vi kan inte ta hand om alla människor om vi inte har pengar att ta hand om dem med.

  Rösta på vad du vill. (Helst inte SD, tack!)
  Men sluta använda en retorik som målar upp Alliansen-väljare som egoistiska och giriga typer.
  Vi som röstar blått gör inte det för att vi skiter i människor – tvärtom.

 23. Linda skriver:

  Tack Hanna min stora förebild <3
  Jag känner mig orolig.. Men ja,nu är det bara att hoppas av hela sitt hjärta att vi imorgon får vakna upp och känna lättnad.

 24. Louise skriver:

  Om du tycker så som du skriver – ”Hur så många människor som möjligt ska få ett såpass drägligt liv som möjligt.” ska du rösta på SD.

 25. JuliaJ skriver:

  Ryser nar jag laser det har! Och grinar… Ar ocksa sa sjukt nervos for denna dagen. Nar jag rosta for forsta gangen 4ar sen brydde jag mig inte alls typ, min mor fick typ dra mig till vallokalen haha… Men detta ar ar det nagot som brinner i mig, jag har aldrig varit sa nervos eller insatt i ett val. Jag hoppas verkligen hela sverige rostar med hjartat, att vi kan vakna upp pa mandag utan ont i magen! Hanna du ar bast!

 26. fredrika skriver:

  Lina N,
  Tack för en kunnig, insiktsfull och vettig kommentar! Så trött på alla som svartmålar oss liberala människor för att vara ”onda” eller inte ”riktiga” feminister. Ren jävla okunskap är vad det är.

 27. Matilda skriver:

  Så mycket kärlek till dig som fick mig att för några år sedan öppna ögonen för feminismen. Jag ville bara säga dels det men också att jag lånade några av dina kloka rader i detta inlägg då jag argumenterade mot en sverigedemokrat, för jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Tillsammans kämpar vi vidare för ett jämställt samhälle med feministiskt initiativ i ryggen! Tack Hanna! <3333

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp