Laga sylt i ugnen

10:46 16 Maj 2016

En gång i tiden jobbade jag extra i en liten butik som låg i ett mindre köpcentrum. Butiken sålde bohemiska kläder med virkade detaljer, heminredning och olika gå-bort-presenter, så som stenar med orden ”love” eller ”harmony” inristade i sig, eller doftljus och te i färgglada plåtburkar. Jag minns att det luktade gott därinne på grund av alla doftljus som stod och väntade på att bli sålda, och att jag lyssnade på olika singer/songwriters hela dagarna, för det var de enda skivorna som fanns att välja mellan. För det mesta jobbade jag själv. Om jag behövde gå på toa eller äta lunch eller något i den stilen fick jag alltså skynda mig som bara den, så att det inte skulle dyka upp någon förvirrad kund och undra varför hen befann sig i en obemannad butik.

Vissa dagar glömde jag ta med mig något att äta. Det var inte så smart, för det betydde sju timmar utan näring. Tilltäckligt för att få vem som helst att börja gnaga på möbelkanter. Jag minns speciellt en av dessa dagar, då jag fann räddningen i något oväntat. I butiken fanns en hylla med allehanda gå-bortiga varor till försäljning. En ekologisk verbenatvål i pumpflaska, en äggklocka i emalj, och… sylt. Olika sylter i burkar med handskrivna ettiketter. Plommonsylt med mandel, rabarbersylt med kardemumma, aprikossylt med citron. Sextiotvå kronor. Jag plockade ner en från hyllan och skrev av den på min lön. Nästan en arbetstimme kostade den mig. Jag åt den med sked direkt ur burken. Minns att den var underbart god.

Sylt kan vara underbart gott. Speciellt om man gör den själv. Bonus: du får para ihop precis vilka smaker du känner för. Dessutom har eget syltmakande också en viss effekt på ens självbild – plötsligt känner man sig lite mindre tafatt och lite mer trygg och stabil. Sylt kokar man, vanligtvis. Men nu tänkte jag slå ett slag för att laga sylt i ugnen, för jag läste nyss ett recept på det som gjorde mig peppad som fan. Fördelar: Det är lätt, det stänker inte, smakerna blir mer koncentrerade. Bara gör det.

Rabarbersylt i ugnen med rosenvatten och vanilj

  1. Ställ ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnsform av modell större. Skala och putsa till ett gäng rabarberstjälkar och hacka i bitar. Total vikt bör vara runt ett kilo.
  2. Häll ut rabarbern i ugnsformen tillsammans med en halv urskrapat vaniljstång (den andra halvan kan du trycka ner i en burk strösocker, så har du ett instant vaniljsocker efter något dygn) och 3,5 dl socker. Här måste du gå lite på feeling, mängden socker beror på hur syrliga rabarber du kommit över! Smaka och justera.
  3. Rör om ordentligt så att allt blandas, och ställ in i ugnen. Låt alltsammans gå i en och en halv timme, och rör runt lite sisådär var tjugonde minut. När du plockar ut alltsammans ur ugnen igen ska vätskan ha blivit tjock och sirapsartad och rabarbern genommjuk.
  4. Häll slutligen ner en skvätt (en matsked?) rosenvatten. Och om du vill, skal från en halv apelsin. Blanda runt.
  5. Låt svalna och häll över i en lufttät burk av något slag. Käka upp inom en-två veckor.
7-andre-strawberry-jam-400

Båda bilderna kommer från Saveur, då jag som ni vet får spasmer när jag ska använda en kamera.

Vad ska man göra med sin omsorgsfyllt hopknåpade sylt då? Ja, du kan tillexempel äta den på toast tillsammans med ricotta (som du gör själv om du är riktig övermänniska, som jag) och rostade hasselnötter, eller på något kletigt du tycker om att äta till frukost, som havregrynsgröt eller yoghurt. Möjligheterna = oändliga.

Nu när portalen till den ugnsbakade syltens värld står vidöppen och välkomnar dig kan du börja exprimentera med andra smaker. Jag planterar ett frö med några olika kombos, med ambitionen att du ska frångå pekpinnarna och hitta din egen väg till lycka:

a) Rabarber och jordgubbar och limeskal, och efter att sylten svalnat: färsk mynta
b) Körsbär med vanilj och stora bitar mandel
c) Jordgubbar, citron och gin
d) Eller gör en chutney istället, med aprikoser, gul lök, chiliflingor och krossade korianderfrön?

Jag lämnar er nu till ert öde, med en lyckönskning och en spark i arslet.
/Slaktarn

2 kommentarer | “Laga sylt i ugnen”

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp