Paul Svensson utforskar framtidens mat i ny filmserie

18:37 15 Maj 2016

Mat är intressant, tycker de allra flesta i alla fall. Vissa av oss lagar maten och jobbar hårt för att få smaklökarnas kompassnål att snurra runt, andra lägger varenda intjänad krona på krogbesök. Somliga ägnar all sin tid åt att undvika att äta. En del hävdar sig vara helt ointresserade, men har ändå starka åsikter om hur köttfärssåsen ska lagas. Oavsett vilken hållning man har är vi onekligen många som tycker om att konsumera mat genom text och bild.

Innan jag hade råd att äta ute eller köpa dyra råvaror slukade jag all mat jag kunde genom läsning. Kokböcker och bloggar, samtidsspanande krönikor om pulled porkens uppgång och fall, trendrapporter som utlovar profetior om vilket nästa it-gryn blir, sensationssökande nyhetsrubriker om GMO-grödor och barnfetma. Och så tittade jag. På bilder och serier, filmer och matprogram. Klipp på youtube. Vad som helst jag kunde komma över.

Det finns så mycket nu för tiden, det är överallt. Och nu kommer det mer!

Den här gången är det kocken Paul Svensson (till vardags krögare på Fotografiska) som agerar samtidsupplysare, i den nya filmserien Food Conspiracy av hajpade produktionsbolaget Thelma/Louise, som bland annat ligger bakom produktioner som Historieätarna och Landet Brunsås. I fyra avsnitt utforskas framtidens mat – allt från vad som blir framtidens råvaror till hur det ser ut med matsvinnet, att gastronomi blivit folkligt och hur street food tagit sig in i finrummet. Varje avsnitt utspelar sig i en ny del av världen, där Paul pratar med stjärnkockar och pionjärer för forma en bild av framtidens matscen.

Paul Svensson i köket på Fotografiska, fotograferad av Oskar Kullander

Paul Svensson i köket på Fotografiska, fotograferad av Oskar Kullander

Initiativtagare och finansiär till projektet är Amex, som dock lyser med sin frånvaro i filmernas faktiska innehåll. Amex själva säger att de med Food Conspiracy vill inspirera och engagera alla som på något sätt har ett matintresse, och ge en inblick i vad framtiden har att erbjuda.

Samtliga avsnitt av filmserien hittar du här!

/Slaktarn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG