Hur gulligt?

13:41 1 Maj 2016

dess

Dessie son Theo ser ju mamma fota sin mat, sitt kaffe mm och han vill inte vara sämre utan fotar sin mugg med mjölk.
Så jävla gulligt!
Gulligt, men också ett bevis på hur barn gör som vi gör och hur ”påverkningsbara” de är.
Snart kommer han vilja att mamma tar kort på hans kläder innan han går till dagis. =)

Jag säger för övrigt fortfarande ”dagis” och ”dagisfröken” av gammal vana. Är det förolämpande och kränkande? Jag vet att det heter förskola men heter det lärare? Pedagog? Fröken? 
Varför ändrade man? 

49 kommentarer | “Hur gulligt?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Jojo skriver:

    Ånej. Nu kommer stormen av kränkta förskolelärare (dagisfröknar)hit!!

    Be aware!!!

    1. Lina skriver:

      Oroa dig inte, vi är inte så lättkränkta. Vi blir ju trots att kräkta på minst en gång per termin och får dagligen hantera föräldrar som skäller ut oss över väldigt märkliga grejer. Det är väl toppen att Queen Camcam frågar när hon inte vet skillnaden?

    2. Mikaela skriver:

      Folskollärare*

      1. Mikaela skriver:

        Förskollärare* naturligtvis

  2. Cathrine Glosli-Levin skriver:

    Dagis var mer en nämnare för barnpass. Förskolan är en mer korrekt term då de har läroplaner och pedagogisk utformning precis som skolorna. Förskolelärare har dessutom en femårig universitetsutbildning specialiserad i barns pedagogik. Det är därför viktigt att skilja på dessa och barnskötare. Tror att det är därför folk är så noga med det

    Termen dagis gör också att man underminerar tyngden av instistutionen som sådan. Genom att hela tiden förneka att det faktiskt är en pedagogisk verksamhet som övriga skolor (självklart utformad på ett annat sätt) är det lätt att förminska den och de som jobbar där = lägre löner och anseende i arbetsmarknaden.

    (Jag har förövrigt ingenting med förskolan att göra, men jag är ändå noga med att använda rätt termer, av både respekt och för att kvinnodominerade yrken hela tiden förminskas)

    1. Camilla skriver:

      3.5 år faktiskt

    2. Lisa skriver:

      Förskolelärare är dock inte på 300 hp (5 år) utan på 3,5 år. Vilket är en lång utbildning i sig dock!

      1. Cathrine skriver:

        OK, my bad! 🙂 jag trodde det var fem! Thanks!

    3. Nancy skriver:

      Utbildningen är 3,5 år och det heter ”förskollärare”. Var bara tvungen att säga det.

      1. Sanna skriver:

        Kan inte någon mer påpeka att utbildningen är på 3.5 år, och inte på 5? Jag tror inte riktigt det gått in ännu…

      2. Matilda skriver:

        Jag kan påpeka att det är en högskoleutbildning…
        Dock säger jag alltid förskola pga det heter så och det är ingen uppoffring att säga rätt.

  3. My skriver:

    Dom ändrade när förskolan fick en läroplan och det blev krav på att ”dagisfröknar” skulle läsa 3,5 år på universitet. Tycker folk att som ärthjärnan ovanför att det är larvigt så kan denne få ta hand om sina jävla ungar själv 🙂

    1. Bella skriver:

      Har flera vänner som jobbar på förskola helt utan utbildning, är inte det konstigt?

      1. Matilda skriver:

        De utan utbildning är barnskötare 🙂

  4. Frida skriver:

    Det heter väl förskolepedagog eller förskolelärare. Men jag säger också dagis och dagisfröken, för det hette det på min tid. Anledningen till att de ändrat namn är för att det är högskoleutbildning som gäller för att bli det och de gör ett viktigt arbete med barnen. De är inte bara ”lektanter” alltså.

  5. J skriver:

    Ibland råkar jag också säga dagis, men försöker absolut att benämna det för vad det är – förskola. En verksamhet som med läroplaner är utformade för att pedagogiskt utveckla barnen och göra dem redo för grundskolan som väntar. På engelska heter det ju ”preschool”, direktöversatt till förskola. Bara rimligt. 🙂

  6. Whatever skriver:

    Jag säger fortfarande dagis. Förskola enligt mig var den tiden när man var 5-6 år och väntade på att börja ettan. Tydligen kallade andra det för 6årsgruppen.

    1. Nancy skriver:

      Det heter numera förskoleklass.

      1. Bella skriver:

        ”6års” kallade vi det 🙂

    2. Olli skriver:

      Sexårsverksamhet

  7. Emilie skriver:

    Hej!
    I egenskap av att själv vara förskollärare, och själv växt upp med ”dagis” så vill jag gärna att min arbetsplats blir benämnt som FÖRSKOLA och inte dagis. Jag är inte en dagistant men en förskollärare. Med det sagt så tillrättavisar jag inte föräldrar som säger dagis.

    Jag arbetar med en läroplan som fokuserar på sisonär samma områden som skolan. Vi har matematik, språk, naturvetenskap, etc. Självklart är detta på en nivå som är anpassade för barnen, och istället för att vi sitter på skolbänkar så har vi samlingar, lekaktiviter, utflykter och så vidare. Man arbetar med en mer aktiv undervisning som inte baseras på enbart böcker eller internet. Detta är en form av pedagogik som tyvärr saknas i den nuvarande grundskoleformen.

    Jag tror inte att det handlar så mycket om att få upp statusen på yrket. Det är faktiskt fruktansvärt bra betalt där en nyexaminerad kan få 34000kr/mnd. Jag har mer betalt än vad alla mina ”kontorsvänner” har, i tillägg till att jag har ett arbete som är oerhört givande, varierande och med mycket feed-back. Men med tanke på det arbetet jag gör vill jag inte att det skall förpassas till att jag är någon form av barnvakt.

    Hoppas att det är någon som ser skillnaden!
    Kram

    1. I. skriver:

      Lönen skiljer väldigt mellan olika kommuner dock. I vår kommun får en nyutexad 25 000 kr. Om man jämför synen på lärare i skolan och förskollärare tycker jag att vi har låg status. Vi förskollärare kan inte bli förstelärare tex, trots att jag ingår i en arbetsgrupp med förstelärare för att ha en samsyn och en röd tråd mellan förskola och skola, och trots att jag föreläser för andra och tar emot studiebesök.

    2. K2 skriver:

      34000:-?!? Vart borde jag flytta? Jag fick 23′ som nyexad för ett par år sedan. Tror inte att någon i min klass från LUT är uppe i 34′ än.

      Själv blir jag inte upprörd om någon säger dagis men språkpolisen inom mig gråter varje gång jag läser ”förskolelärare”.

  8. Felle skriver:

    För mig som växte upp med att gå på dagis så är det fortfarande lite ovant att säga förskola (eftersom förskola för mig var sexårs, innan man börjar ettan). Råkade säga dagis under ett släktkalas för ett tag sen och en i släkten är just förskolepedagagog. Fick världens utskällning, alltså inte en tillrättavisning i stil med ”jo, förskola heter det ju”, utan hon blev riktigt förbannad. Kan ju inte påstå att det är en person jag gillar särskilt mycket heller, men fick snällt be om ursäkt.

    1. Jag skriver:

      Hur gammal är du? Förskola har det hetat sen 70-talet

  9. Dani skriver:

    Jag har alltid haft inställningen att kalla människor/grupper det de vill bli kallade, oavsett min egen inställning/åsikt om det. Jag får ibland rätta mig själv i efterhand pga ren vana men jag försöker. Man bör inte göra livet svårare än det är. 🙂

  10. J skriver:

    Du som håller koll på alla bloggar. Dessie skrev något om att man måste tacka Gud för livet eller något liknande. Är hon troende eller är det bara något hon slänger ur sig?

    1. Olli skriver:

      Tror hon vill framstå sig själv som troende, hon har skrivit om det för länge sen att hon är troende kristen. Själv tror jag det är för att hon tycker det är coolt och annorlunda att vara det eller i stil med det.

  11. Någon rättvisa skriver:

    Enligt en kommentar på varningsgruppen verkar Nouw fundera på att slänga ut Catrin Hedlund. Verkar bara som dom väntar på domen som kommer 4 maj.

  12. Bella skriver:

    Känns mer som hon gett theo kameran för o få till en gullig bild

  13. Bella skriver:

    Det handlar väll om att förskola beskriver mer hur lärarna/fröknarna är mer pedagoger osv osv osv som flera här skrivit, men jag har flera vänner som jobbar på förskola helt utan utbildning, är inte det konstigt..?

    1. I. skriver:

      Det är brist på förskollärare, så kommunerna anställer även barnskötare. De kan ha gått barn och fritid på gymnasiet, eller vara outbildade.

    2. Lina skriver:

      Eftersom situationen ser ut som den gör, med en mycket stor lärarbrist är det många outbildade som arbetar inom skolvärlden. Du kan i princip komma direkt från gymnasiet och bli anställd på vilken skola eller förskola som helst. Detta är givetvis problematiskt, inte minst för barnen, men på många ställen finns det ingen annan lösning. På mitt jobb låg det ute en tjänst som fritidspedagog i över ett halvår, men det var inte en enda sökande.
      I förskolan löser man det ofta så att de få pedagoger som finns sköter all planering av den pedagogiska verksamheten, all pedagogisk dokumentation osv, och så sköter barnskötarna eller de övriga mer ”omsorgsbiten”. Byter blöja, fixar frukost osv.
      I skolorna (jag är både högstadielärare och förskollärare) löser man det så gott man kan, men det är ofta obehöriga lärare som undervisar.

      Förlåt för Wall of text 😛 jag skulle kunna prata om det här en hel dag.

      1. Bella skriver:

        Då förstår jag 😀 tack för svar

  14. Alexis skriver:

    Jag säger dagis för att jag vill det.

  15. Maria skriver:

    Min son på fyra år går i förskolan, vad ska jag säga till honom då istället för ”fröken”? ”Har förskolläraren varit snäll idag?” Han säger fröken, alla andra barn på dagis säger också fröken.

    1. Nani skriver:

      Jag är lärare och alla mina elever säger också fröken, trots att de är 7-8 år gamla. Barn är ju barn, men alla vuxna borde veta att det inte heter dagisfröken utan förskollärare.

      1. Maria skriver:

        Ja men självklart. Jag tog upp det mer för att det verkar så FRUKTANSVÄRT av en vuxen att säga fröken, även fast det är till ett barn.

  16. Johanna skriver:

    Finns verksamheten dagis kvar? Kan jag välja att sätta min barn på dagis istället för på förskola. Jag hade så gärna sett att min barn bara fick leka runt utan karv på utveckling, padagogik, läroplaner, utevklingsplaner osv. Att lära sig att dela med sig och vara en bra kompis känns mer som något jag hellre vill att det läggs fokus på. De har ju hela livet på sig att lära sig om matematik och naturvetenskap. Behövs det verkligen i de låga åldrarna?

    1. Nathalie skriver:

      Isåfall är det väl en förskola utan högskoleutbildad personal. Ett tips är att läsa igenom förskolans läroplan för att får reda på vad det handlar om. Den innehåller övervägande riktlinjer om alla likas värde och barnens rätt till integritet, förståelse och medmänsklighet. Allmänt väldigt vettiga grejer kan jag tycka.

    2. I. skriver:

      Nej det finns inga ”dagis”. Besök förskolor, så kommer du se hur verksamheten bedrivs. Givetvis är det på barnens villkor med mkt lek, inte katederundervisning. Normer och värden, alltså hur vi är mot andra, är en mkt stor och viktig del i förskolan.

    3. Jag skriver:

      Det gick över till förskola på 70-talet…

  17. Hanna skriver:

    Nej, de som inte är högskoleutbildade förskollärare är _inte_ barnskötare. Barnskötare blir du om du läser barn-och fritid på gymnasiet eller senare. Arbetar du på förskola och inte har någon pedagogisk utbildning öht så kallas du pedagog.

    1. Nani skriver:

      Fast man är ju inte pedagog om man inte är utbildad lärare, förskollärare, specialpedagog eller fritidspedagog. De som är outbildade kallas inte för något speciellt, bara ”fröken” eller ”personal”. De har ingen speciell titel helt enkelt.

      1. Jag skriver:

        Numera ska de som inte är utbildade kallas pedagoger och de som är utbildade kallas lärare

    2. K2 skriver:

      Jag tror att det varierar mellan olika kommuner. I Stockholm har jag hört att outbildad personal kallas pedagog som du skriver, men i andra kommuner kan man kalla det andra saker.

    3. f skriver:

      Jag jobbar på förskola, och du är anställd som barnskötare om du ej har utbildning eller har barnskötarutbildning sen måste du plugga mer för att bli pedagog. kan tillägga att jag som inte har någon utbildning oftast kallar mig dagisfröken bland vänner men skulle aldrig kalla någon av pedagogerna för dagisfröken då dom besitter mycket mer kunskap om barn, och har pluggat så länge och så har dom ju typ dubbelt så hög lön.

  18. F skriver:

    Frågade min kusin som är förskollärare och hon tycker det kvittar om man säger dagis eller förskola. Hon menade att bara för att jag tex skulle säga dagis så betyder det inte att jag tror att alla är outbildade som jobbar där. Alla barn kallar dem för fröknar och så gör även föräldrarna.

  19. Jag skriver:

    Vill bara påpeka att ni hävdar att ”Jag säger dagis för det hette det på min tid”. Nu vet jag ju inte hur gamla ni är, men det bytte från dagis (Eller daghem hette det men kallade dagis) till förskola på 70-talet. Jag är uppväxt på 90-talet och tänkte också att det hette dagis när jag var liten, men så var det inte

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG