World mental health day

8:03 10 Okt 2015

Eftersom det är  world mental health day idag vill jag lyfta upp lite saker angående psykisk ohälsa som vi behöver tänka på.

large_You_might_want_to_listen
Det är inte okej att förminska eller skämta om depression, ångestattacker, självskadande beteende, självmordstankar mm. Som att t.ex. säga  ”vädret gör mig deprimerad” , något som man får höra väldigt ofta, när man egentligen menar ”vädret gör mig ledsen”. Ursäkta mig men depression är en allvarlig sjukdom inget som beskriver hur en känner angående vädret, läxor eller liknande. Skämta inte om personer som skadar sig själva, säg inte att personer som har självmordstankar är själviska och bara tänker på sig själva, och säg aldrig till någon ”Ingen kommer älska dig om du inte älskar dig själv” för jag lovar det finns inget tröstande i det även om det kanske var syftet med att säga så.

IMG_3150IMG_3152

Vi måste sluta förminska psykiska sjukdomar . Vi måste våga prata om psykisk ohälsa. Vi måste sluta skuldbelägga personer som lider av psykiska sjukdomer. Att må dåligt är inget som man ska behöva skämmas för och dölja. Om du märker att någon i din närheten mår dåligt, stötta hen och försök få hen att söka hjälp, ifrågasätta inte personens mående. Det finns hjälp att få och det finns människor som bryr sig. Man är aldrig ensam även om det känns som det.

3 kommentarer | “World mental health day”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Colormymind skriver:

  (Skrev fel e-postadress, så skriver om kommentaren)

  Planet var att skriva en strukturerad och välskriven text, men allt vara krånglar till inne i huvudet, det är så svårt att prata om såna saker, det känns som att ord inte räcker till för hur man känner sig inombords. Ändå så ska jag skriva så bäst jag kan.

  Har känt dåligt för att ett tag, men sedan så eskalerade det med ett rejäl smäll, så jag vet ett eller annat om depression.

  Man känner sig i en slump, en dag kanske så känner man sig lättare och har en mindre svårighet att andas och andra dagar kan det bli värre. Saker som kan ses som små, som väder, som du nämnde, kan trigga dig och kan lätt få dagen att kännas tyngre, men det är definitivt inte den enda orsaken som skapar depression. Folk lånar bara ordet eftersom de känner sig nere och vet inte hur de kan uttrycka det. Men har de rätt att använda ordet på ett sådant sätt? Nej, det känns okänsligt, men samtidigt kan jag inte lägga skulden helt och hållet på dom. Jag håller med dig om att lära folk om psykiskt hälsa, och om de gjorde det så skulle inte ordet depression bli använt på ett okänsligt sätt.

  När jag läser artiklar om självmord stöter jag ofta på kommenterar där folk anger deras åsikter om hur ”okänsligt” eller ”själviskt” det var av dom som tog deras liv. Jag tycker att det är ironisk eftersom de som skriver kommentarerna själva är väldigt okänsliga och själviska, i deras sätt att forma en åsikt om dessa personerna utan att själva ha gått i deras skor eller att hellre vilja tvinga personerna att leva ett liv de inte ville, för att. Att någon säger saker som ”Ingen kommer älska dig om du inte älskar dig själv” verkar som en half-assed peptalk. För, om de själva har haft eller har självmordstankar så skulle de veta att sådana meningar egentligen är som igen mening alls. Kanske i deras öron så låter det som den mest fantastiska trösten men rättare sagt känns det mer som en slap in the face, with a damn chair.

  In another note:
  Jag tog studenten för några månader sedan, men känner mig inte redo för alla utmaningar som finns i universitetet eftersom jag har inte än har bekämpat klart alla utmaningarna inombords. Känner nästan samma sak om jobb, jag praktiserar och sånt, men vet inte om jag är redo för ett jobb. Hur känner du dig för universitet och jobb och hur hanterar du det? T.ex planer för att plugga vidare? Har du jobb, om ja, hur hanterar du att jobba när du är nere? osv.

  1. Divalicious skriver:

   Hej!!
   är det okej om jag svarar på denna fråga som ett inlägg i bloggen?? :)

   1. Colormymind skriver:

    Ja! Det skulle vara ännu bättre då :D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Senaste inläggen

Mest läst på NG