Välkomna

12:12 12 Jun 2015

Hur börjar man en blogg om litteratur? Jag har funderat mycket på det här första inlägget och känt mig lite tom inför vad jag skulle skriva. Jag har massa idéer för inlägg men inget kändes rätt att bli ”det första”.

Sååå för att börja någonstans tänkte jag helt enkelt berätta för er om den senaste boken jag läste som faktiskt var underhållande och intressant. Jag skriver ”faktiskt” för det är ju inte alltid det är så, att böcker är intressanta. Jag har som exempel i veckor försökt läsa Wolf Hall av Hilary Mantel, men 100 sidor in har jag fortfarande inte fastnat och min bild är att det mest är en massa män som heter Thomas som sitter och diskuterar kungens kärleksliv. On någon har läst den berätta gärna OM och isf när den blir intressant, för jag har gett upp!

Den senaste bra boken jag läste var Om du ändå hade talat Desdemona – Ohållna tal av otyglade kvinnor, skriven av Christine Brückner (1921-1996), 1983.

Christine Brückner har skrivit många böcker med fokus på det kvinnliga perspektivet och titulerats att vara en feministisk författare. Hur bra låter inte det?!

I den här boken ger hon ”kända” kvinnor som Desdemona (från pjäsen Othello), Jungfru Maria, Katarina von Bora (gift med Martin Luther) med flera, röster som de inte hade. Det är fiktiva tal där de berättar vad de tycker till någon och inte låter sig tystas. Maria går till exempel ut i öknen för att prata med Gud.  Det är passionerade, filosoferande och ibland riktigt underhållande tal. Christine själv har med en lite upprört text som hon hade velat säga till författarinnan Malvida von Meysenbug (1816-1903) om hennes syn på livet. Det är en enkel, ca 100 sidor, men smart bok och jag tänker då speciellt på utläggningen Christiane Vulpuis håller till sin mans ex, Charlotte von Stein som pratat skit om henne i stan, medan hon dricker sig full på portvin. Det känns så äkta på något sätt. (Och om man som jag inte vet vilka alla dessa kvinnor är, kan ni andas ut för det finns en förteckning bak i boken, tur det)

Jaaa där har ni alltså den senaste boken jag läste och som jag ramlade över enbart för att en man kom in på bibblan och frågade efter den, titeln lät så intressant att jag var tvungen att låna den själv, Tack för det!!

Jaha då var väl första inlägget avklarat och jag säger välkomna till bloggen! Feel free att ställa frågor!

2 kommentarer | “Välkomna”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Anna skriver:

    Nej men hej vad glad jag blir för denna blogg. Subscribe!
    Okej, feel free att ställa frågor: Vad ska jag läsa? Jag var inne på Waterstones idag och skulle fira terminsslutet med ett bokköp. Min hjärna är söndernött av kurslitteratur och jag är en ganska ovan läsare, (som hade velat vara en som kan läsa ALLT parallet med plugg) som samtidigt vill samtidigt inte vill läsa en top ten ”sommarens bästa chic lit”. Det slutade med att jag gick ut ur butiken utan bok. Vad har du för tips för en 22 årig student som vill komma in i läsar gamet igen?

  2. Foliant skriver:

    Men hej och tack för första kommentaren! Jag var tvungen att tänka på detta, blir alltid ställd vid ”boktips” frågor, även om det typ ingår i jobbet.. Men efter att ha läst en massa kurslitteratur, det är sommar, man vill kunna slappna av lite.. jag skulle rekommendera dig att läsa något av en ungdomsförfattare. Kanske David Levithans ”Jag EN” som den heter på svenska, eller kanske något av John Green, typ ”The fault in our stars”? Det är riktigt bra böcker som sätter sig samtidigt som de är ”lätta”. När är man är lite ny i gamet så kan bra ungdomsböcker vara den bästa vägen in i läsning :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp