Litauen hoppas på Young Wallander-turism

2:30 9 Sep 2020

Blir du sugen på att åka till Litauen av att titta på bilden ovan? Inte jag heller. Men jag uppskattar optimismen i att huvudstaden Vilnius officiella turistbyrå på fullt allvar använder den i sin marknadsföring av stadsdelen Šeškinė, som ska föreställa Malmö i tv-serien Young Wååållander. Jag menar, om det där deppiga betongkomplexet är vad de skyltar med blir man ju nyfiken på hur kvarteren de skäms över ser ut.

Medan vi svenskar gör allt för att glömma att Young Wååållander härstammar från Sverige inbillar sig litauerna att serien ska få människor att vallfärda till Vilnius. De har en sån stark tro på suget att se platserna där Adam Pålsson gick omkring och mumlade på engelska med svensk brytning i verkligheten att serien fått en egen flik på Go Vilnius hemsida.

Där passar de även på att nämna att ”en rad kända personer” kommer från Šeškinė, däribland teaterregissörerna Rimas Tuminas och Eimuntas Nekrošius. Jag var faktiskt i Moskva och tittade på Rimas Tuminas uppsättning av Anton Tjechovs pjäs Onkel Vanja häromåret. Det var ingen munter sak. Den fick originalet att framstå som en lättsam familjekomedi. Men det är en helt annan historia.

Kommentarer inaktiverade.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Tillbaka upp