Varför vägrar apoteken att förse trettonåringar med preventivmedel?

8:33 1 Apr 2015

Hur viktigt är det egentligen att samhället ser till att väldigt unga människor inte blir med barn?

Som jag minns sexualundervisningen i högstadiet bestod den till övervägande del av varningar för hur skrämmande lätt det var att bli gravid (resten av tiden rullade vi kondomer på provrör). Men nu verkar det inte vara så högprioriterat after all. Ottar skrev nämligen igår om att ett flertal apotek har nekat tjejer under femton att hämta ut sina preventivmedel. En mamma till en trettonåring berättar:

”– Hon undrar vad jag är för förälder som kan låta min dotter ha sex, säger Sofia.
Enligt Sofia är butiksbiträdet väldigt otrevlig. Hon pratar högt om att Sofias dotter är för ung och börjar ifrågasätta vem som skrivit ut receptet.
– Kvinnan var inte alls intresserad att hjälpa mig och min dotter. Det var uppenbart att hon tyckte det var en katastrof att min dotter hade ett sexliv.”

Apoteken själva uppger att anledningen är att preventivmedlen inte har testats på så unga människor – men det gör väldigt få läkemedel över huvud taget, vilket dock inte hindrar dem från att skrivas ut till unga, säger Ottar.

”– Det började hända något när sexualbrottslagen skärptes. Det skapades ett utrymme för att ha åsikter i moraliska frågor, kring vem som ska ha sex och inte, vilket är problematiskt. Jag tycker man kan se en våg av nymoralism i samhället, säger Marta Hansson Bocangel.”

Det är här det borde vara så lätt, men blir så krångligt. Det borde vara uppenbart att sexualbrottslagen, det vill säga att det är olagligt att ligga med folk under femton år om man själv är över, inte betyder att folk under femton inte får ha sex. Det betyder faktiskt inte ens att det alltid är fel om en sextonåring ligger med en fjortonåring – om paret är nära i ålder och båda samtycker ska nämligen inget åtal väckas.

Särskilt för folk som jobbar med frågor och läkemedel som rör sexualitet borde det stå bortom allt tvivel att unga alltid kommer att ha sex, och att det bästa sättet att bemöta det omöjligt kan vara att försöka få dem att sluta. Det kommer inte att hända. Alltså, jag kan säga det igen: det kommer inte att hända. Sluta försöka lägga band på ung sexualitet, tack. Det går nämligen inte.

Man kan absolut diskutera hur sunt det är att tillsätta extra hormoner till en kropp som redan genomgår en särskilt hormonell fas, och också det faktum att fokus alltid ligger på att det är tjejer som måste ”skydda sig”. Men ska verkligen avhållsamhetsivrande apotekspersonal få avgöra om tonårstjejer får ha säkert sex eller inte? Och vad är alternativet? Om mitt trettonåriga jag hade förvägrats utskrivna preventivmedel hade jag nog struntat i det helt och hållet – det är inte så svårt att räkna ut att konsekvenstänket inte alltid är helt på plats i en trettonårings huvud.

Vilka signaler sänder det ut till unga tjejer som vill ha sex? Ditt liv hänger praktiskt taget på att du inte blir med barn, säger sexualundervisningen. Vi kan tyvärr inte hjälpa dig att undvika det, säger apoteken.

Vill även att ni läser: Sanna Samuelsson om ekonomin som enda drivkraft i forskningen kring p-piller.

5 kommentarer | “Varför vägrar apoteken att förse trettonåringar med preventivmedel?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. jahaja skriver:

  14-åringar är inte straffmyndiga så det är liksom ingen idé att förbjuda något.

  Detta beror ju på den hysteriska nymoralismen som även präglar NG. So what om en 13-åring har sex med någon som är 19 så länge det är ömsesidigt (och man kan kanske ställa lite högre krav på att 19-åringen ser till att båda skyddar sig). Visst, det kan säkert resultera i ”brustet hjärta” och ha drag av emotionellt utnyttjande men det är ingen katastrof att råka ut för något sådant, även om man är 13. Man lär sig för livet. Då är föräldrars skilsmässa när man är 7 förmodligen betydligt mer upprörande än en misslyckad sexdebut.

 2. Dubbelbindan med tampong skriver:

  Apotekspersonalen borde vara mer utbildade!
  Förutom de anledningar som nämns i artickeln så finns det faktiskt andra anledningar till att unga tjejer kan gå på hormonmedel. I mina egna tidiga tonår var det tal om att sätta mig på p-piller om inte en annan medicin funkade. En medicin för att få ner min mens till nivån ”behöver inte tillbringa HELA dagen på toan och missa skolan”, en medicin som faktiskt fungerade någotsånär, så preventivmedlet blev uppskjutet ett tag så att jag faktiskt var byxmyndig när jag började. Behövde fortfarande något extremt med skydd, men kunde vänja av mig att känna efter hela tiden om det började rinna till för att springa och byta. Om det inte hade funkat alls så hade jag garanterat stött på någon apotekarie med moralpanik när jag alltså inte var ute efter säkert sex utan efter att kunna funka i samhället…

 3. Maria skriver:

  Hej, frågan kan te sig enkel, att en mogen 13-åring som med en pojkvän i ungfär samma ålder, dv s själv minderårig har efter en längre tids bekantskap kommit så nära varandra att de vill ha sex. Jag anser inte frågan är så enkel. För det första så är det mer normalt att både flickor och pojkar har sin sexdebut efter att de fyllt 15 år. Detta är en fördel, både rent hälsomässigt, men också i psykologisk perspektiv. När du är under 15 år är din hjärna fortfarande betydligt mer outvecklad än när du är 16 – 17 – 18 år. Livmodertappens slemhinna förändras också – man har med studier visat att livmodertappen (som nbefinner sig i slidan och kommer i kontakt med penis under samlag) förändras så att den är mer elastisk och motståndkraftig efter 19 års ålder. Förr i tiden giftes 12- 13 åriga flickor bort till ofta äldre män, mannen kunde vara 20-30-35 år gammal. idag anser vi att det är helt fel. Alla människor har rätt till sin egen sexualitet, och att få upptäcka den. Vi har också olika faser i våra liv – barndomen till exempel, den anses både fysiskt och psykiskt olämplig att man har sexuellt umgänge. Ibland leker barnen att de är mamma- pappa som gör barn , på barnens sättt – som de leker. det är något som bör skiljas från att verkligen ha en sexuell relation och ha samlag. Personligen tycker jag att apotekaren som pratade högt och ”skämde ut” flickan betedde sig totalt fel, däremot var det inte fel av apotekaren att problematisera kring att en 13-åring har en sexuell relation. Jag hoppas också att läkaren som skrev ut p-pillret till 13- åringen funderade på alla dessa olika aspekter och diskuterade med flickan i fråga i lugn och ro. De flesta som har sin sexdebut före 15 års ålder har varit med om sexuellt ofredande eller tvång. Det bör en person som arbetar inom hälsovården överväga och ta in i sin bedömning, oavsett hur löjligt det kan tänkas för en utomstående, eller den familjen som följt det unga paret och deras relation i ett års tid eller längre. det är trots allt, väldigt ungt att ha en sexdebut före 15 års ålder – både med hänsyn till hu hjärnan utvecklats, till hur mogen en människa är som är under 15 år och hur kroppen är utvecklad, även om den ter sig utåt sett ”vuxen”.

 4. Mel skriver:

  Jag fick p piller tidigt pga smärta. Dom ville inte sätta mig på starka mediciner så det va typ enda alternativet. Tänk så var det också därför denna tjej fick det. Pucko till apotekare!!! Oavsett har inte apotekaren med det att göra. Det är mellan tjejen, läkaren och/eller barnmorskan!!

 5. SafeTOTO_H8 skriver:

  It’s a game. Five dollars is free. Try it It’s not an easy game
  ->-> 카지노사이트 .COM

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp