Mobilen spårar dig överallt, hela tiden

9:30 31 Aug 2015


Illustration från dn.se, Grafik av Andreas Lundegård och Stefan Rothmaier.

Ni som läser Nöjesguiden (och alla andra) använder ju mobilen väldigt mycket, därför tycker jag att det är av största vikt att ni tar del av ett utmärkt journalistiskt arbete publicerat i DN idag: Mobilen spårar dig – överallt.

Att våra smartphones registrerar oss dag och natt, varje sekund, är ju egentligen inget nytt men det här jobbet visar tydligt hur och i vilken omfattning. Det känns obehagligt. Mobilen är  en övervakningsmekanism, svenska mobiloperatörer registrerar var användarna befinner sig dagligen och är sedan 2012, enligt lag, tvungna att spara den informationen i sex månader.

DN:s reporter Kristoffer Örstadius har fått tillgång till det som samlats in om honom mellan 17 februari och 17 augusti i år. Var han har befunnit sig har registrerats över 10 000 gånger under perioden, i snitt var 25:e minut dygnet runt – oavsett om han har använt sin mobil eller inte.

Läs mer här. Och ett extra plus för illustrationen av Kristoffer, jag kan som gammal kollega till honom bekräfta att den är mycket lik samt passa på att berätta att han anser sin största last vara att han dricker för mycket mjölk – bra kille det där.

En kommentar | “Mobilen spårar dig överallt, hela tiden”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Krister skriver:

    Jag var på en fest och satt bredvid en afrikansk kvinna som nu bodde här. Hon sa att för henne var det omöjligt att vara tillsammans med en vit kille för ”vi” luktade så konstigt. Så visst har jag upplevt rasism.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Mest läst på NG