Svart bäbis

10:40 15 Jan 2016


Omslaget till Svart bäbis. Foto: Adam Taal.

Min kille har skrivit en låt till vårt barn som kommer i vår om allt går bra. Låten heter Svart bäbis, är det finaste jag har hört och ett sätt för Adam att hantera sina känslor kring att han vet att vårt barn kommer att utsättas för skit på grund av vilken hudfärg hen får.

Själv går jag runt och njuter av låten och känner mig trygg i att han kommer vara den bästa någonsin att förbereda en person på att växa upp som svart i Sverige. Jag kan inte relatera. Jag är vit, känslan når inte riktigt in även om låten såklart hjälper till.

Rent intellektuellt förstår jag vad som kan, eller kommer att hända. Jag blir upprörd och förbannad men det berör mig inte hela vägen in på djupet. Det är som när man läser om terrorattacker långt borta. Eller ser bilder flimra förbi på överfulla båtar med flyktingar.

Det är så hemskt men det känns samtidigt inte verkligt. Inte på samma sätt som när jag tänker att mitt barn kan födas som flicka. Då blir jag rasande. Min beskyddarinstinkt gör att adrenalinet pumpar och jag får småpanik över hur jag ska förbereda henne på vad det innebär.  Eller hur jag inte kan skydda henne från det, vara där när hon förtrycks och förminskas på grund av sitt kön. Hur jag kanske inte ens alltid kommer att inse när det händer eller ännu värre hur jag, och vi, kan bidra till att förstärka problemen genom vad vi gör och säger.

Det här förstår Adam också, men precis som jag inte kan relatera till att vara svart kan han omöjligt veta hur det är att vara kvinna.

Jag kan inte skriva en låt men jag kan tänka, tänka, läsa, diskutera och prata. Tillsammans ska vi lära oss av varandra.

Uppdatering: Kränkande kommentarer är bortplockade.

14 kommentarer | “Svart bäbis”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Belos skriver:

  Du kan å andra sidan trösta dig med att hen kommer ha dig som mamma och en känd musiker som pappa. En passande låt skulle också kunna vara ”Medelklass Deluxe (Tryggare kan ingen vara)”

 2. Sven Lundberg skriver:

  Jenny, så fint du skriver! Jag är sedan en tid oerhört upprörd och ledsen ibland arg för att så många människor inte har vett att förstå att kön eller hudfärg inte ska sortera oss.
  Du och Adam kommer att fortsätta att njuta av att tillsammans bli föräldrar, ni kommer fortsätta att vara goda förebilder.
  Jag är också hoppfull…okunskapen och dumheten…kommer inte att segra, det gör kärleken!

 3. jadå skriver:

  Eller så kan du lära ungen att bli en bra människa och hänga upp offerkoftan.

 4. tidstjuven skriver:

  Så fint! <3
  Jag är säker på att ni kommer bli de allra bästa föräldrarna för ert barn.

 5. Miriam skriver:

  Vi är fortfarade fler än dem. All styrka till er.

 6. Liz skriver:

  Såå himla vackert och bra skrivet! ? fick ännu större lust att skaffa mig en svart man som kan ge mig världens vackraste dotter/son ? , styrkekramar Jenny! Låt inte rasisterna/hatarna vinna!!!

 7. Marina skriver:

  Hej!! Måste bara säga att jag älskar bilden!!! Så galet vackert!!! Lycka till med allt! Jag blev också gravid snabbt med min blivande man. Han är det bästa som hänt min, han finns där i vått och torrt, fortfarande nästan 4 år senare! :)

 8. Nathalie skriver:

  Som att kändisskap eller förmögenhet skulle skydda ett barn mot den utsatthet det innebär att födas till flicka, eller ha en annan hudfärg i ett land med kalla vindar. Tydligen inte! Och då är barnet inte ens född. Jag står bakom er också! Vi är fler än dem! Kärlek och styrka till er!

 9. Bengt skriver:

  Finns det en större bild på detta?(som också är ocensurerad)?

  1. Sabna skriver:

   Be get ditt äckliga gubbslem. Kryp tillbaka till din håla och skäms

  2. Kim skriver:

   Haha, gissar på att ”Bengt” är ett troll bara.

   Jenny ta bort kommentaren, den känns malplacerad bland alla fina kommentarer du fått här.

 10. ida skriver:

  Grymt skrivet.

 11. M skriver:

  Bra skrivet! Fick också en enorm panik över vad mitt framtida barn skulle behöva få uppleva. Fick precis reda på att det blir en pöjk och tänker ge mig fan på att uppfostra det bästa praktexemplaret som någonsin existerat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla