Lästips: Dagens Nyheters granskning av extremsajterna

2:22 17 Mar 2017


I fredagens Dagens Nyheter publiceras en otroligt spännande och viktig granskning. I flera artiklar berättar reportrarna Josefin Sköld och Mattias Carlsson om vad de största högerextrema sajterna har gemensamt och vad som skiljer dem åt.

 • På sex stycken av sajterna visas likadana bilannonser. De leder i sin tur till en och samma plats i Berlin där en mängd företag är registrerade, företag som alla ägs av fyra personer med rötter i Ukraina och Ryssland.
 • De invandringskritiska, högerextrema och rent nazistiska sajterna producerar mer och mer material men verkar alla gå back. Alla utom Nya Tider som förra året fick 3,4 miljoner kronor i presstöd.
 • Nazistiska Nordfront och hatsajten Avpixlat drivs av ideella föreningar – vilket komplicerar myndigheternas kontroll och försvårar insyn från medierna.
 • Den största sajten, Fria Tider, har valt att stå helt utanför det svenska pressystemet. Det betyder att de varken har utgivningsbevis eller ansvarig utgivare. Det innebär att justitiekanslern inte kan utreda de anmälningar som kommit in mot sajten gällande exempelvis hets mot folkgrupp.

Läs granskningen här.

 

En kommentar | “Lästips: Dagens Nyheters granskning av extremsajterna”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. E skriver:

  Problemet med deras granskningar är att de undanhåller fakta och därför tappar i trovärdighet.

  Man kan inte slå på stort att ett företag inte betalar bolagsskatt i det land det är registrerat, då landet inte har den formen av skatt.

  Var enda liten spricka i granskningen gör att resten som man inte har lika lätt att kolla upp om det stämmer antas för att vara lögn det med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp