Titta bredvid kameran

9:00 19 Dec 2011

Skrev en kanske något syrlig tweet tidigare om folk som tittar bredvid kameran på sina profilbilder. Det var ett oerhört vanligt fenomen under nittiotalets pojkbandsvåg att hänge sig till detta beteende. Exakt varför man väljer att göra så får ni givetvis fråga personerna själva, men en kvalificerad gissning är att man lockas av tanken att det får en att verka obrydd och lite attraktivt nonchalant. Lite ”jaha, en kamera. Orka bry sig”. Nu ett femtontal år senare är alltså trenden på god väg tillbaka. Och arenan heter Twitter. Gjorde en vetenskaplig undersökning och räknade till inte mindre än ett tiotal bland de jag följer som valt att fota sig (själva?) i exakt denna pose. Lustigt nog titulerar sig majoriteten av dessa ”experter på sociala medier”. Så kanske är helt enkelt jag som är omodern som inte fattat grejen, och jag tappade ett antal följare omedelbart efter inläggets publicering. Troligtvis enbart folk med profilbilder där de tittar bredvid kameran. Här kommer några exempel så ni hänger med på resonemanget.

Damon Albarn, denna okrönta konung av att titta bredvid kameran. Minns ett oförglömligt inslag i Sen kväll med Luuk där han lyckades undvika såväl kameror som Luuk under hela intervjun.

Blue kör inte bara en dubbel utan tiill och med en trippel. Här har vi ett gäng som verkligen inte bryr sig om att det är en kamera i närheten. Tummarna i byxfickorna vittnar dock om motsatsen.

East 17, älskar egentligen East 17. Men tydligare exempel på titta bredvid kameran får man leta efter. Här är vi över 45° skeva, bara några ynka radianer ifrån en regelrätt profilbild (som per definition inte kan räknas som titt bredvid kamera).

Föga förvånande hittar vi en svensk representant i Mando Diao, som faktiskt är ett av få svenska band som faktiskt kan bära upp en titt bredvid kameran-bild. Man undrar dock hur diskussionen mellan bandmedlemmarna gick innan bilden togs (alla vet ju att den tuffaste är den som tittar bredvid kameran). Men Gustav fick ju iallafall hålla ett däck.

Självklart är detta beteende inte genusbundet utan alla band som vill utstråla någon form av tuffhet har nog ett visst mått av detta beteende i sig. Här även mästerligt kompletterat med en hand i armvecket på andra armen. En annan solklar rockpose som jag gärna går igenom vid ett senare tillfälle.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla