Domänknarkarna

11:31 26 Okt 2012

De kallas it-erans daytraders. När en ny toppdomän släpps hänger de på låset. Om ett teknikföretag hintar om en ny produkt spekulerar de vilt om dess kommande namn och ser till att bunkra upp på alla varianter av detta. Jag pratar givetvis om domänknarkarna. På mindre nogräknade eforum och facebooksidor bjuder de ut sina förvärvade superdomäner till auktion eller ”passa på”-priser. 

Min egen korta karriär som domain trader fick en oväntad början då jag av en händelse upptäckte att ryssland.se hade nått sitt utgångsdatum. I ren upphetsning snodde jag åt mig den och pekade om den från Rysslands ambassad till min kompis mammas resebyrå. Glädjen blev tyvärr som allt underbart på tok för kort då jag strax därefter blev kontaktad av registratorn som ovänligt och bestämt blivit ombedda att lämna tillbaka domänen. Jag skulle dessutom resa till Moskva strax därefter och valde därför att inte göra någon större grej av historien. 

Däremot gav detta mersmak och jag började sakta men säkert att köpa upp domäner som kunde tänka sig bli lönsamma i framtiden. Det dröjde inte länge innan jag blev kontaktad av intressenter, det ena märkligare trollet än den andra. Trollen kunde tänka sig att byta två något sämre domäner mot någon av mina mer attraktiva. Ett annat troll kunde tänka sig betala, men då endast med kontanter. Det senare avböjde jag då jag redan har ganska många vänner. Efter ett tag falnade mitt intresse något, även om jag förstod att det säkerligen kunde finnas en hel del pengar i ”branschen”. För domänhamstring är givetvis inte bara något man kan vifta bort med vänsternäven. Ett nutida exempel på hur fel det kan gå om man inte tänker på att hamstrarna finns därute är den nystartade Bråvallafestivalen som under den direktsända presskonferensen fick se internetadressen peka på något helt annat än ett spelschema. Allt fler spirande kändisar väljer också att registrera sina namn i ett tidigt skede för att slippa betala miljonbelopp för dem när den eventuella karriären är ett faktum. 

Tips! Om du är sugen på att börja med domain trading har ehow gjort en bra nybörjarguide. Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Håll dig uppdaterad!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla