Skräckens ursprung och gamla Hollywood – 3 podcasts gjorda för höstmörkret

11:19 15 Okt 2015

Hösten kom utan någon förvarning, och nu står vi alla här frysandes i vinterjackan från förra året. När tiden då vi faktiskt kan ta del av solen verkar rinna ut allt snabbare, smyger enkelt känslan av hopplöshet sig på. Därför är det viktigt att alltid ha ett medel för att fly verkligheten till hands när vardagen trycker ner oss, och vad passar egentligen bättre i höstmörkret än en riktigt bra podcast?

Då talar jag inte om en där två mediasnubbar typ håvar in pengar på att snacka barndomsminnen. Istället tänkte jag något mer engagerande, med förmågan att skrämma och fascinera, gjort för att omfamna årstidens dolda mysfaktor:

Lore

Från folksägner till gamla mordutredningar, vår tids spökhistorier har en vid bakgrund av skrämmande sanningar och i podcasten Lore utforskar författaren Aaron Mahnke dem. I vad som kan liknas vid en klassisk amerikansk förlaga av Creepypodden – viralgranskaren Jack Werners hjärteprojekt om troll spökhistorier från Reddit – studerar Mahnke till exempel mytiska väsen som vampyren, hur yxan kom att bli skräckfilmsantagonisternas främsta vapen eller hur något så harmlöst som en docka kan skrämma livet ur oss.

Med ett soundtrack helt enligt de gastkramande ämnena, ett alltid lika fascinerande utbud av fakta som sträcker sig från 1900-talet till medeltiden och Mahnkes stilla stämma byggs en svårslagen atmosfär enkel att förlora sig i – ända tills man nästan förlorar sig själv i kalla kårar.

You Must Remember This

Det gamla Hollywood är ett mytomspunnet sådan, men oftast är det en myt polerad. Filmbranschen är väldigt noga med att inte kasta skit på fel folk om vi säger så, därför är skildringar av det förflutna Hollywood ibland oärliga eller bara blinda inför sanningen. Dock är detta inte fallet när vi talar om filmkritiken Karina Longworth vars podcast You Must Remember This berättar historier från en gyllene era som du kanske inte kände till, men gör bäst i att minnas.

Podden yttrar sig likt en ärlig dramadokumentär i ljudform där Longworth med hjälp av dammiga dokument, legendariska anekdoter och röstskådespelare försöker fånga ett essens av en tid kanske inte så skrupelfri som många antar. Vilka skådespelare flydde tjänstgöring i andra världskriget, för att sedan spionera åt nazisterna på amerikansk mark? Hur nära var Charles Manson ett liv bland filmstjärnornas glamour innan han slog tillbaka med en ökänd våg av mord? Och hur blev Greta Garbo skvallerpressens mest älskade enigma? Svaren på dessa frågor finner ni med Longworth, en oändlig apparat av kännedom och kuriosa, redo att teleportera er till Los Angeles boulevarder.

Welcome to Night Vale

Till skillnad från de andra två är denna podcast av det fiktiva slaget. I praktiken är Welcome to Night Vale en radioshow som sänds från en gåtfull ökenstad vid just namnet Night Vale, där dess underliga invånare och paranormala förteelser ofta är en del av programmets segment.

Podcasten har sen den startade för tre år sen släppt över 80 avsnitt och lockat till sig ett kultfölje av lyssnare. Påminner det om något? Ja, att likna podden vid Twin Peaks känns självklart lite för enkelt, men är i viss mån helt korrekt.  För med en känsla för mystik, surrealism och absurdheter gör den för lokalradio vad David Lynch gjorde för såpoperor med sin klassiska tv-serie. Sen kan även staden Night Vale ta till en rad rysliga metoder för att få en att överväga hur mycket tid man tillbringar med serien, dock står det klart att det rödljumna molnsceneriet vilandes över ett samhälle fyllt av slumrande mysterier är som gjort för att fly till när höstens kyliga trisstess bankar på dörren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg