NØRDS

12:16 14 Nov 2015

”ingen hade ifrågasatt twitters relevans som litteratur om vi kallat twitter för konst istället för litteratur” hade jag först tänkt döpa det här inlägget till, men jag ändrade rubriken, den var för lång och omständig, trots dess sanna innebörd, och det kändes roligare att döpa inlägget till ”nördar”, fast på norska, eftersom det var det Norges motsvarighet till Nöjesguiden kallade oss efter panelsamtalet om twitterpoesi som vi medverkade i på Litteratur på Blå i tisdags, jag som trodde vi hade ett samarbete, eller som Anna skojade så roligt på twitter igår:

Skärmavbild 2015-11-13 kl. 18.01.14

 

nu sitter jag och dricker vitt vin och bloggar och äter lite oliver. tänkte att lite guldkorn från vår poetiska Norge-visit borde redovisas! det sjukaste var kanske när jag gick upp sista dagen och åkte till flygplatsen och på riktigt möttes av Jon Fosse det första jag såg, han gick genom säkerhetskontrollen efter mig och behövde ta av sitt skärp. jag ägnade en timme åt att försöka ta en bild på mig själv som inkluderade honom i bakgrunden när han satt å antecknade små dramatiska idéer utan att han märkte det, men det gick inte! om någon har tips på teknik när man ska förklä en smygfotografering som selfie – hör av dig!

 

men innan dess hände så mycket. här kommer massa bilder!

IMG_3102

det första som mötte mig i Oslo! David Lynch och självhjälpen och lappar som spred det veganska julbordets meditationsjulmusikaliska gospel!

 

IMG_3104

det andra som mötte mig i Oslo! konstnären Hugo Hedberg som jag skulle bo hos! han som beställt prästosten i plural. här är vi i en sjukt stor hiss, det är därför vi skrattar så mycket, eftersom hissen är så stor! det är på Oslos konstskola. konst kan vara väldigt, väldigt stort – därav hissens stora storlek!

 

IMG_3116

vilken fantastisk stol!

 

IMG_3109

självklart hade Hugo ”Skådespelssamhället” på sitt piano, av Guy Debord! det är ett boktips! jag har inte läst den, men jag har funderat många gånger på hur den kan te sig inuti mitt huvud! inspirerats av tanken att gå ut och rikta om ögon i stadsbilden, på ett konstruktivt vis! en gång när Hugos handledare kom in i hans ateljé så frågade hon om han brukade sitta och spela piano som en annan virtuos med ”Skådespelssamhället” som noter, synd att Hugo inte svarade ja!

 

IMG_3108

vi var verkligen i Norge! minns när jag sjöng karaoke, ”Take on Me”, i Barcelona på USA:s nationaldag!

 

IMG_3115

inkludera Solveig! #dikt

 

IMG_3131

sen hamnade vi på Cacadou, en bar, där en poet som bojkottade pengar hade med 1000 limiterade exemplar av sin bok som han sålde för 100 kronor styck! tror han hette Ibby!

 

IMG_3130

en dikt från den där poeten som bojkottade pengars samlade dikter! vi köpte inte boken för vi hade inte råd eftersom allt är så dyrt i Oslo och man måste verkligen hålla i sina pengar!

 

sen hade Kenneth bjudit in oss till en bokhandel efter stängning! Kenneth är min och Annas norska förläggare – och titta, där var ju Anna Axfors!

sen hade Kenneth bjudit in oss till en bokhandel efter stängning! Kenneth är min och Annas norska förläggare – och titta, där var ju Anna Axfors!

 

det var tydligen en väldigt etablerad grej att jämföra vener som konversationslek!

det var tydligen en väldigt etablerad grej att jämföra vener som konversationslek!

 

tog en selfie! your pretty face is going to hell! kunde verkligen relatera!

tog en selfie! your pretty face is going to hell! kunde verkligen relatera! (på bokhandeln hängde för övrigt Caroline Alice Lopez som har skrivit en sjukt bra diktbok med titeln ”i bite my nails to manifest my existence”!)

 

vi gick igenom hur vår mediabild såg ut i Oslo!

vi gick igenom hur vår mediabild såg ut i Oslo!

 

 

viktigt, poetiskt mytologibygge!

viktigt, poetiskt mytologibygge!

 

dagen efter åt jag och Anna lunch på ett ställe som hette Mona Lisa! så himla turistigt och nice, men jättedyrt, flera hundra spänn för någon macka!

dagen efter åt jag och Anna lunch på ett ställe som hette ”Mona Lisa”! vi valde det på grund av namnet! så himla turistigt och nice, men jättedyrt, flera hundra spänn för någon macka med lite lax eller en ost! viktigt att börja dagen med vitt vin dock, det kändes lite som Rosa drömmar!

 

sen hängde vi på konstskolan igen och jag fotade den här boken som verkar bra! men man ska inte döma boken efter omslaget!

sen hängde vi på konstskolan igen och jag fotade den här boken som verkar bra! men man ska inte döma boken efter omslaget! tvärtom!?

 

det var verkligen en "djurresa" och Anna hittade en katt som hon planerade att sno, men som hon inte ens kom ihåg sen efter! bra att hon inte tog den, den hade ju bara blivit bortglömd och undernärd! vår resa var lite som Gläntas nya nummer med tema djurkunskap som verkar jättebra! köp det och läs en kulturtidskrift i helgen!

det var verkligen en ”djurresa” och Anna hittade en katt som hon planerade att sno, men som hon inte ens kom ihåg sen efter! bra att hon inte tog den, den hade ju bara blivit bortglömd och undernärd! vår resa var lite som Gläntas nya nummer med tema djurkunskap som verkar jättebra! köp det och läs en kulturtidskrift i helgen! Anna smygfotade en hund också, genom ett fönster, men den hade hon också glömt bort, suck!

 

vi skulle spela in vår litteraturpodcast svårt men kul, i Hugos kök, mest som ett genrep inför panelsamtalet men också för att våra lyssnare verklige saknat oss! dock så spelade vi kanske bara in 20 minuter eftersom det kändes lite pinsamt att sitta och konversera kring twitters litterära potential när Hugos roomie kom hem! får se om vi lägger upp det!

vi skulle spela in vår litteraturpodcast ”svårt men kul”, i Hugos kök, mest som ett genrep inför panelsamtalet men också för att våra lyssnare verklige saknat oss och juluppehållet varit långt! dock så spelade vi kanske bara in 20 minuter eftersom det kändes lite pinsamt att sitta och konversera kring twitters litterära potential när Hugos roomie kom hem! får se om vi lägger upp det!

 

sen skulle vi försöka ta oss till stället där vi skulle sitta på en scen och prata! det var svårt och vi gick lite vilse eftersom vi var fulla men vi hann! här är en gata vi gick förbi!

sen skulle vi försöka ta oss till stället där vi skulle sitta på en scen och prata! det var svårt och vi gick lite vilse eftersom vi var fulla men vi hann! här är en gata vi gick förbi! den förde tankarna till poeten och performancekonstnären Eugene Sundelius von Rosen!

 

äntligen framme på Blå där vår förläggare hade laddat upp med detta på panelsamtalsbordet! vad kunde gå fel!?

äntligen framme på Blå där vår förläggare hade laddat upp med detta på panelsamtalsbordet! vad kunde gå fel!? proffsigt!

 

det rullade en slideshow på väggen med olika tweets över bilder på Jon Fosse och Jonathan Franzen! och nu började folk välla in, man kan säga att det kokade av förväntan! twitter och litteratur; kan det verkligen va nåt att ha!?

det rullade en slideshow på väggen med olika tweets över bilder på Jon Fosse och Jonathan Franzen! (grymma konton som Jomfru Maria och expertpanelen/bloggen är död var representerade!). och nu började folk välla in, man kan säga att det kokade av förväntan! twitter och litteratur; kan det verkligen va nåt att ha!?

 

IMG_3225IMG_3233

bryter kronologin med denna bild, tyckte den var rolig!

bryter kronologin med denna bild, tyckte den var rolig! den fysiskt synliga bokhyllan är verkligen förlegad!

 

panelsamtalet gick bra! Helena Fagertun pratade fint om Kate Zambreno, Anna Axfors om Festamysamaila och jag om att det går alldeles utmärkt "suga och bita i maktens kuk, samtidigt! bland annat! bilden tog norska stjärnskottet Alexander Fallo som skulle läsa sen! vad han skulle läsa? tweets!

panelsamtalet gick bra! Helena Fagertun pratade fint om Kate Zambreno (läs denna text!), Anna Axfors om Festamysamaila (detta poetiska geni som jag hoppas vi kan ge ut på Fame Factory någon vacker dag!) och jag om att det går alldeles utmärkt att ”suga och bita i maktens kuk, samtidigt”! att motsättningarna narcissism/kollektivitet och slarvig litteratur/genomtänka satser är falska! bland annat! bilden tog norska stjärnskottet Alexander Fallo som skulle läsa sen! vad han skulle läsa? tweets! om ett besök hos sin mamma.

 

fullsatt! och då hade de ändå betalat! notera att Sad Boys för tre år sen-stilen är väldigt inne i Oslo!

fullsatt! och då hade de ändå betalat! notera att ”Sad Boys för tre år sen”-stilen är väldigt inne i Oslo!

 

Mira Gonzalez skulle läsa via Skype! hon var inte inloggad på Skype! Ulf Lundell-stilen!

Mira Gonzalez skulle läsa via Skype! hon var inte inloggad på Skype! Ulf Lundell-stilen!

 

David Fishkind läste dock! han var inloggad! gullig och bra!

David Fishkind läste dock! han var inloggad! gullig och bra! han behärskade verkligen den där antiklimax-grejen! tråkiga tweets som är roliga just därför!

 

Ingvild Lothe!

Ingvild Lothe! hon har slutat twittra, men hennes gamla finns kvar i feeden som en sorts glimrande Sapfo-fragment!

 

 

vi gick till en bar sen! jag hade inga pengar men vi blev bjudna på vin och sånt! Alexander introducerade mig för Norges svar på Håkan Hellström! han var inte imponerad! i största allmänhet! härpå bilden är två av mina stora samtida poetiska idoler: Anna Axfors och Ingvild Lothe!

vi gick till en bar sen! jag hade inga pengar men vi blev bjudna på vin och sånt! Alexander introducerade mig för Norges svar på Håkan Hellström! han var inte imponerad! i största allmänhet! här på bilden är två av mina stora samtida poetiska idoler: Anna Axfors och Ingvild Lothe! Ingvilds förläggare började följa mig på instagram dagen efter! Så de jobbar, förlagen!

 

dagen efter! Jon Fosse i en säkerhetskontroll! jag svär!

dagen efter! Jon Fosse i en säkerhetskontroll! jag svär! så ser en pristagare ut!

 

väldigt bra bok som jag läste på flyget! Thank you av Zachary German, ny på AFV Press! flyktigt briljant! köp den vettja!

väldigt bra bok som jag läste på flyget! ”Thank You av Zachary German, ny på AFV Press! flyktigt briljanta scener och sjukt fina tidsglidningar! lagom lakonisk och lika stor som ett pass! jag funderade på att visa upp den i passkontrollen, men det var ingen passkontroll! det hade varit ett helt okej skämt! köp den vettja!

 

Sådär. Nu kommer Anna klaga lite på att jag inte skrivit om ekonomiska villkor och jag kommer känna mig lite mesig och hålla med (har tjuvläst hennes utkast). Ska bli spännande att läsa hennes inlägg. Gissar på noll bilder på mig.

 

/Elis

 

PS. Se She’s wild again tonight på bio! Fruktansvärt bra film med så många skickligt skulpterade ironier och lager och smart invävda kritiker (alltså inte recensenter) och ja… filmen är som en riktigt vass och stökigt poetisk essä/kammardrama (tänk Hélène Cixous) som inte bara klär av ”kulturmannen” och ”konstnärsmyten” och ”dekonstruerar Strindberg”… även om den gör allt den… den är rolig, smart, fullproppad med referenser (Jens Lekman och Judith Butler etc) och Shima Niavarani och Gustaf Norén spelar oerhört bra och jag älskar dem båda.

Ett annat tips är att det är Frank O’Hara-kväll (nästa veckas poetiska babe? vem vet) på Kulturhuset Stadsteatern på måndag. Ida Linde och Jenny Tunedal kommer vara där. Ses där!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp