veckans poetiska babe?

11:33 21 Dec 2015

Oj! Tydligen missade ”Vi som aldrig skrev prosa” att utse veckans poetiska babe i fredags. Hemskt ledsna. Och nu är vi inte så sugna på att lägga upp en babe på en måndag, det känns märkligt, ja nästan lite barockt. Ska vi lägga upp en pliktskyldig bild på Aris Fioretos kanske, som en sorts ursäkt? Nej. Det vore att ta den enkla vägen. Vi har bättre saker för oss. Typ som att fundera över varför Nina Bouraoui lägger upp skojiga bilder på artisten Prince illustrerad som den ”Lille prinsen” på sitt Instagramkonto och taggar in Johan Hilton? Någon som vet varför? Konspirationen: att hon interagerar mycket med svenska kulturpersonligheter för att öka sina chanser till ett välförtjänt Nobelpris i litteratur – det är och förblir en konspiration! Ja, vi har bättre saker för oss än att utse poetiska babes. Är det inte lite ängsligt, egentligen? En Alexander Bard-praktik? Alla med tillgång till internet har tillgång till en egen meme-generator. Vi har bättre saker för oss. Som att vårda peppen inför Johan Jönsons veckolånga läsning på Rönnells Antikvariat med start 16 januari, till exempel. Han ska läsa sig igenom 3.830 sidor dikt! ”Om rösten håller” (klart den håller). Det är bara Johan Jönsons namn som kan få ett sådant event att låta extremt ödmjukt, väl? Det kommer att bli så mysigt. Den halva av ”Vi som aldrig skrev prosa” som är bosatt i Stockholm kommer att bosätta sig lite mer konkret på Rönnells Antikvariat under just den här veckan. Annars är vi taggade på att läsa Petra Mölstads nya diktbok Omloppstid (Trombone, Svavelserien), men mest av allt på nåt sorts jullov, kanske. Vi kommer säkert att skriva här, sporadiskt, men 2016 är poesins år och då är vi tillbaka med dikter och relfektion och svårmod. Tills dess: ge bort fina diktsamlingar från små förlag i julklapp, eller ännu bättre, tipsa om gratis PDF-diktsamlingar från till exempel Fame Factory eller Ett av Sveriges Största Förlag (skriv ner en länk på en lapp, lägg lappen i ett paket, ge bort paketet) och ge pengarna till Ingen människa är illegal istället. Vägra att rimma. Kanske börja prenumerera på en kulturtidskrift? Gör ett konstverk som går att återvinna. Skriv på kylskåpet.

 

Snart kommer, för övrigt, Fame Factory 010, CUTE POEMS – FÖR VERKLIGA HJÄRTAN, av Sigrun Bragadottir och Ludwig Landström. Håll utkik. Vilken fest för ögat. Ett annat tips från vårens kalender: Kulturhuset Stadsteatern släppte ett poesievenemang som ser väldigt fint ut, den 18 mars, där Tom Van de Voorde, Katja Perat, Eva Ström, Khashayar Naderehvandi, Gabriel Itkes-Sznap och Arazo Arif medverkar! Framförhållning är A och O. Fyll upp den där kalendern redan nu. Det är för övrigt samma helg som poesimässan på Stadsbiblioteket i Stockholm, och dagen innan lilla Elis releasefest. Bråda dagar.

Och slutligen: ett tips på en poet man kan följa på twitter under julhelgen: Darcie Wilder. Hon är briljant. Kanske är det Darcie som är veckans poetiska babe? Eller Mara Lee. Det är alltid Mara Lee.

Och slutligen igen, ett annat tips: Logue Christmas Sale! Nya numret av Logue, från våra vänner på AFV Press, finns nu att att införskaffa till fin rabatt fram till julafton. Ovan nämnda Darcie Wilder medverkar, och massa andra coola poeter.

 

Snart är det jul. Tänk om de tre vise männen bara var ett krystat och missförstått (eventuellt konceptuellt) poesikollektiv? Hemska tanke. Puss.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg