Att skriva om mode

2:40 9 Maj 2014

En vän sa någonting väldigt tankeväckande till mig häromdagen när hen hade varit inne på min blogg. Hen sa att “det känns inte som att du existerar eller att det är en verklig person som skriver din blogg”. Det håller jag med om, min blogg är högst opersonlig. Vilket lite dödar syftet med en blogg, eftersom att den ska vara personlig. Det verkar lite som att jag är rädd för att den ska vara personlig och jag kände att jag ville gå till botten med- och förstå varför det är så.

Jag har liksom haft lite svårigheter med det här bloggandet, jag har haft svårt att hitta en balans mellan att skriva lättsamt och problematiserande. Jag tror att det beror på att jag är rädd för att uppfattas som en typiskt okritisk modeperson. Det känns liksom lite som att jag konstant måste bekräfta min egen intelligens eller bekräfta att jag är en seriös person. Begreppet modebloggare har alltid gett mig kalla kårar, och att säga någonting i stil med att “jag bloggar om mode” har nästan gett mig kallsvettningar. Det känns liksom som att en då direkt erkänner att en är en okritisk och oseriös (alternativt rent oskön) person. Jag vet att mycket av det här är mina egna fördomar, men det är inte bara jag som har dem. Det är lite som att bara ordet mode får en genomsnittsintelligent och någorlunda samhällsmedveten människa att rygga tillbaka.

Jag önskar att det inte var så, jag önskar att mode som ämne hade högre status. Exempelvis lika högt status som de andra ämnen Nöjesguiden bevakar. En som skriver om musik kan exempelvis avnjuta en bra låt utan vidare analys och utan att för den skull få en stämpel som ointelligent eller okritisk. Jag vill också kunna det, bara rätt upp och ner kunna avnjuta det visuella mitt ämne har att erbjuda, utan att ifrågasätta eller förklara varför jag gillar det. Det är vad jag vill. Så nu har jag grubblat som fan, som en riktig jävla vetenskapsman, kring hur jag ska hitta min balans och hur jag vill att min blogg ska se ut. Igår tändes en sån där glödlampa över mitt huvud och allt föll på plats. Jag har bestämt mig för hur jag vill att min blogg ska se ut framöver. Jag börjar lite på en ny kula nu hade jag tänkt, en ny bloggkula vill jag kalla det, som inkluderar att jag helt oskämsigt kommer att titulera mig själv som modebloggare.

För att börja på en ny bloggkula krävs en färsk presentation av mig och min blogg: Hej! Välkomna till modebevakningen- maktstrukturer och märkeskläder. Jag heter Amanda Mann och jag älskar mode. Trots att jag ogillar kanske 70% av modebranschen och ser så mycket fel med den så älskar jag faktiskt resterande 30%. Jag älskar mode som ett identitetsuttryck, jag älskar mode som ett kreativt uttryck, jag älskar mode som en ren visuell njutning, jag älskar mode som i kläder, jag älskar mode som i skor (det har jag skrivit en del om), jag älskar att fönstershoppa/internetfönstershoppa sjukligt dyra kläder (utan att problematisera varför de är så dyra), jag älskar att lägga mina sista slantar på de där skorna eller den där vintagejackan från Versace jag inte kunnat motså.

Så, framöver kommer jag att blogga betydligt mer lättsamt, helt ärligt om allt som jag älskar och lika ärligt om allt som jag hatar. Jag kommer inte att lägga mitt kritiska tänkande på hyllan, jag kommer inte att sluta klaga på päls eller på branschens besatthet av unga, vita och undernärda modeller, jag kommer inte att sluta terra Terry Richardson. Jag kommer bara att låta allt annat som är så mycket mer lustfyllt att skriva om få ta den plats det förtjänar. Jag kommer givetvis att fortsätta analysera och problematisera mode som ämne och som bransch för att det behövs, och för att jag älskar att göra det med- men inte hela tiden.

Så, här är jag och min modeblogg. Jag hoppas att den kommer att kännas mer personlig och att ni kommer att vilja ta del av den. Jag tror att första inlägget på den nya bloggkulan kommer att bli om mina nya favoritskor, de är gula och i plast och jag känner mig som Pippi Långstrump i dem.

En kommentar | “Att skriva om mode”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. sofia skriver:

    jag tycker redan att det här är en jättebra blogg och nu låter det som att den kommer bli ännu bättre :) heja!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg