Adlinks

11:00 9 Mar 2016

adlink

Angelica Blick postade ett inlägg fullt av så kallade Adlinks och jag tänkte reda ut lite runt just den här typen av bloggreklam.
För det är bloggreklam även fast ordet reklam inte förekommer någonstans på sidan och det dyker upp hos de flesta bloggare som ett sätt att tjäna enkal pengar.

adlinks3

Så här säger marknadsföringslagen:
”All marknadsföring ska utformas och presenteras så att det tydligt framgår att det är fråga om marknadsföring.”

Att skriva att innehållet innehåller Adlinks som enda indikation att bloggaren tjänar pengar förutsätter ju att läsaren VET vad en adlink är och det tror jag knappast att alla vet.
Vad tycker ni som läsare?
Känns det okej att bloggarna skriver på ett sånt här sätt? Som att dom egentligen bara tipsar er om vart man kan hitta varorna så ni slipper fråga?
Fast hela syftet faktiskt är att tjäna pengar?

Dagens brasklapp:
Jag använder Angelica som ett exempel eftersom hon just publicerat ett sådant inlägg men det är inget påhopp på just henne utan jag diskuterar fenomenet i sin helhet.
Jag tror jag kan räkna de bloggare som inte använder sig av Adlinks på en hand.

 

29 kommentarer | “Adlinks”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Sassa skriver:

    Den största ”adlinkaren” borde väl vara Engla.

    1. A skriver:

      Ja fy fan, girigare bloggare finns knappt.

  2. JO skriver:

    Tips:
    Petra har korat vinnaren i ICAs #fulaststudentrumvinner tävling. Vad jag kan se så finns inte hennes bidrag uppe under taggen på instagram och det är definitivt inte det fulaste rummet enligt mitt och (vad det verkar som på Kommentarerna under inlägget) många ändrad tycke. Har det kanske fuskas lite här? Känner de varandra sen innan? Avlägsen släkting?

    1. Elsa skriver:

      Petra, Forni, Dasha och Margaux har alltid hållit på med sånt. Tror du verkligen att förnäma lilla Petra skulle gå i närheten av ett skabbigt illaluktande studentrum?

      1. JO skriver:

        Nä jag vet inte vad jag trodde egentligen… jag blir bara så less

      2. Antonia skriver:

        Petra skulle nog kräva att man satte upp stuck i taket och la ett marmorgolv innan hon kom dit.

  3. Anna skriver:

    Det står åtminstone i rubriken att inlägget innehåller adlinks, å andra sidan är det dåligt att ta för givet att alla vet vad det är.

    1. Sanna skriver:

      Om man undrar vad det är så är det väl bara att googla?

      1. Anna skriver:

        Fast det tycker nog inte skattemyndigheten att läsarna ska behöva. Det ska framgå att det är ett sponsrat inlägg – det innebär inte Googling.

    2. Sanna skriver:

      Fast att använda adlinks är inte samma sak som att ingå i ett samarbete. Bloggaren har ingen skyldighet att förklara vad adlinks betyder, det ända dom behöver göra är att annons märka vilket dom gör genom att skriva att inlägget innehåller adlinks.

  4. Antonia skriver:

    Sk trafikstyrning på internet är något som Skatteverket uppmärksammat för flera år sedan.
    Så här skriver man:
    ”De inkomster som uppkommer är skattepliktiga. Ersättningen betalas ofta ut till ett bankkonto i Sverige eller i utlandet. Den kan också komma i brevcheckar som du löser in i banken. Länkarna som används för att styra trafiken är ofta banner-länkar dvs. bildlänkar. Dessa är att jämställa med reklam. Reklam på Internet är dock inte belagt med reklamskatt.

    Det är viktigt att du som fått ersättning själv håller reda på vilka belopp som betalats ut för att ha som underlag till din inkomstdeklaration. Det är nämligen vanligt att exempelvis Internetföretag i USA inte skickar ut några kontrolluppgifter. Oavsett om du har tjänat mycket eller lite pengar ska de dock redovisas i inkomstdeklarationen. Den lämnar du i maj året efter det år som du har tjänat pengarna.”
    Läs vidare:
    http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/skatter/naringsinkomster/internet/trafikstyrning.106.233f91f71260075abe880006595.html

  5. Agnes skriver:

    Adlinks är som ohyra på bloggarna. Jag klickar inte i onödan på adlinks utan vill jag gå in på sidan så kollar jag länken och går dit utan att ta vägen över länken i bloggen.
    Det var väl för övrigt där det började med bloggares möjligheter att tjäna pengar genom att styra trafik till andra sidor och företag?
    Jag tror att adlinks fanns före sponsring, samarbeten och köpta inlägg.
    Möjligen kom adkinks samtidigt med banners.
    Fördelen med adlinks och banners är att bloggaren själv inte behöver mer än ansluta sig till ett affiliatenätverk t ex Tradedoubler så sköter sig allt själv.
    De större bloggarna har med tiden valt att själva avtala om reklam, samarbeten och spons medan de mindre får nöja sig med att få pengar för sina adlinks och banners.

    1. Hmm skriver:

      Fast det där tycker jag är ogint av dig Agnes.
      Om du nu läser en blogg och du faktiskt blir intresserad av produkten som hen länkar till, varför unnar du hen inte den inkomsten då? Vill du ha allt gratis till varje pris? I det här fallet så hade det ju faktiskt varit en win win situation för er bägge. Du hade enklare hittat till produkten och hen fått en krona för sitt slit med bloggen.

      1. Hmm skriver:

        PS Om det inte vore för att alla reklamer på nätet är så otroligt dåligt kodade så att de tynger ned allt och dubblera både tid samt datamängd, så hade jag inte haft ad-block installerat på mitt OS.

        Jag tycker folk ska få kunna tjäna pengar på det som det gör och som jag väljer att konsumera.

      2. Agnes skriver:

        Ja, jag vill suga ut det göttaste ur internet.
        Jag brukar ladda hem filmer och serier också. Free of charge.

      3. Hmm skriver:

        Ja ha Agnes. Då är det väl bara till att hoppas att du jobbar inom komun, landsting eller stat, för annars så vore du en otroligt dålig representant för ett företag. För driver eget är jag säker på att du inte gör. Och inte är du artist eller konstnär heller. 😉
        :mrgreen:

        Ha en fin kväll!

  6. Sanna skriver:

    Enligt konsumentverket ska det står precis under rubriken om inlägget är ett samarbete/innehåller affilate länkar men det står ingenstans att bloggaren ska behöva förklara vad det innebär. Jag tycker inte att en bloggare ska behöva upplysa sina läsare om vad en affilate länk är för något. Om dom undrar kan dom antingen googla eller fråga men där anser jag att läsaren bär ansvaret att själv ta reda på vad ordet betyder.

    1. Antonia skriver:

      Adlink är väl ganska självförklarande, eller?
      Affiliatelänkar och affiliatenätverk är facktermer och ska inte användas till bloggläsarna.

      1. Anna skriver:

        Nej det är det.

        Med vänlig hälsning, interaktionsdesigner

    2. Anna skriver:

      Fast vad du tycker är inte relevant, frågan är vad Konsumentverket och Skatteverket tycker och det sa du ju precis själv. Det står nada om samarbete osv i inlägget som diskuteras.

  7. Antonia skriver:

    Intressanta synpunkter. Bl a saknas i Konsumentverkets handledning information hur man ser på reklammärkning av affiliatelänkar och reklaminlägg på Instagram:
    http://www.bloggagenturen.se/tips-till-foretag/vagledning-om-marknadsforing-i-bloggar-och-andra-sociala-medier/

  8. S skriver:

    Usch, jag ogillar tilltalet i inlägget också, som att vi är hennes vänner som ska få ynnesten att kika på köket… myspys och reklam i en ohärlig, falsk blandning.

  9. Jannike skriver:

    Har en fråga som kanske flera av er kan svara på och även skribenten till denna amazing blogg.

    Jag bloggar & jag har inga direkt planer på att bli någon superstar bloggare det är jag för bitter för. Skämt och sido.
    Nu är det ju så att jag ibland länkar till olika hemsidor, vissa ger typ 70 öre per klick, andra ger ingenting.
    Min fråga är då, det är ju inte direkt så att företaget har bett mig att blogga om de (dvs inget samarbete) utan jag delar med mig av något ja kanske köpt eller vill köpa för att jag vill dela med mig till dom få (typ mamma och pappa och min hund) som läser

    Räknas det som reklam då? Jag tänker men o andra sidan kan jag ju snurra till de, att det inte skulle räknas som reklam eller samarbete. Hur funkar de? Skulle jag i praktiken kunna bli dömd att betala skadestånd om någon som vill jävlas med mig anmäler mig : )

    1. Sanna skriver:

      http://betterbloggers.se/rekommendationer-annonsmarkning-blogg/

      http://betterbloggers.se/marknadsforingslagen-konsumentverket/

      ”Så kallade affiliatelänkar/annonslänkar faller också under marknadsföringslagen och ska märkas ut. Detta gör lättast på ungefär samma sätt som ovan.”

      1. Jannike skriver:

        Vilket betyder i praktiken om jag förstått det rätt att så länge jag inte får betalt (i olika benämningar) så kan jag alltså inte bli anmäld, åtalad eller dömd ? Men så fort jag får cash för det så kan jag bli något av de

    2. Oskar skriver:

      Konsumentverket är en myndighet och de har möjlighet att utfärda föreläggande om en näringsidkare inte respekterar Marknadsföringslagen och andra lagar och regler som gäller för marknadsföring. Man kan också kombinera föreläggandet med vite dvs om företaget bryter mot föreläggandet så kan ett ”bötesbelopp” utdömas.
      Reklamombudsmannens etiska nämnd kan uttala sig om företags marknadsföring och om den strider mot eller respekterar god sed och etik i marknadsföringen. Men det är ingen myndighet och har inga sanktionsmöjligheter.
      Skatteverket har inget med marknadsföringen att göra.
      Om man reklammarkerar eller inte i bloggar osv inte är inget som Skatteverket bryr sig om.
      Däremot är Skatteverket intresserat av hur och om bloggare skattar för de inkomster och förmåner de får genom bloggandet och andra aktiviteter på sociala medier. Detta har blivit mer intressant för Skatteverket de senare åren eftersom reklam på sociala medier (content marketing mm) har blivit så omfattande.

  10. jessica skriver:

    Men.. de är ju bara2 adlinks i hela inlägget? De andra länkarna är bara helt vanliga länkar. På vanliga länkar tjänar man inga pengar. Hur vet du ens att de är samarbeten? (förutom de två adlinken). Gör om och gör rätt bloggbevakning.

  11. FRÖKENTV skriver:

    varför skulle det inte vara okej?

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg