Linn Olsson och Morris Moor

14:36 4 Mar 2016

morris2

Linn Olsson var tvungen att avliva sin häst Morris Moor efter han utvecklat Kissing Spine vilket enkelt beskrivet betyder att kotpiggarna slår ihop och detta är djävulskt smärtsamt – och detta VET jag eftersom jag själv har Kissing Spine på de kotor i ryggen där frakturen var. Min läkare var utterst förvånad kan jag meddela – men detta drabbar främst hästar och så lilla jag..

Linn valde att hålla tyst då detta hände och blev anklagar för att avliva Morris för att få ut försäkringspengarna men vad ingen av dessa hatare visste var att avlivningen var en del av en tio månader lång rehabilitering där hästen till sist dömdes ut av flera högt kvalificerade veterinärer.
Nu har tingsrättens dom fallit och med den tar Linn bladet från munnen.
Tingsrätten dömer alltså till Linns fördel och så här skriver Linn på sin blogg:
”Igår, den 3:e mars vann vi målet om hästen och min älskade, saknade vän Morris Moor. Det är inget firande. Mer en lättnad över att denna fruktansvärda, tragiska period äntligen har fått en slags punkt. Åtminstone en första, eftersom möjligheten att överklaga domen finns. En lättnad över att alla handlingar, alla sakkunnigutlåtanden, vittnesmål och alla sagda ord är offentliga handlingar från och med idag. Att jag äntligen också kan få min röst hörd.

Till er som skrivit och delat inläggen som jag nämnt ovan vill jag säga en sista sak: ni spottade inte bara på mig, utan allra mest spottade ni på Morris, hästarna och ridsporten.”
Hennes inlägg finns här tillsammans med utdrag ur domen.
Jag vet inte vem eller vilken blogg Linn menar som påstod detta- den enda jag kan hitta är den här men den känns inte helt rätt i tiden. Om ni vet – tipsa gärna!

Vad är det då för en människa som sålt Morris Moor till Linn och som vägrade häva köpet men också tvingat henne till att avliva en häst som hon älskar?

Innan Morris Moor tävlades av Linn så reds han av en ryttare vid namn Jonna Hesser som red/rider för Västkustens Hoppryttarförening.
Hon tävlade honom sista gången 2013-06-28 och tre månader senare startade Linn sin första tävling med Morris.
Om det var Jonna som ägde och sen sålda Morris till Linn låter jag vara osagt men hon är i alla fall den som tävlade honom innan Linn och den som står som ägare i inlägget ovan.
Jag hittar även henne och Morris som tävlande för Stenungssunds HRF men jag antar att ryttare kan byta klubbar osv? Båda klubbar ligger på västkusten där denna Jonna även bor så..

Hoppas Linn får lite ro i själven och kan gå vidare. Fy vilken hemsk historia!!

morris1

morris3

29 kommentarer | “Linn Olsson och Morris Moor”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Alice skriver:

  Riktigt hemskt, samt att hon blev beskylld för att hennes ridning skulle ha orsakat detta.
  Jämför man reaultatet med förra ryttaren och med Linns så ser man att det gick väldigt bra för Linn och sämre för Jonna.

 2. Annan skriver:

  Såå mycket om hästar, hästbloggare, hästtjejer etc. är de verkligen så många som tycker de är kul att läsa om det? Aldrig förstått hästhetsen så kanske inte får uttala mig men finns det inte ett drös med andra bloggare som är intressanta?

  ps. Om man bortser från hästarna så trivs ja väldigt bra på din blogg 😉

  1. Sanna skriver:

   jag tycker det är riktigt kul att det skrivs om alla olika typer av bloggar, åldrar och kön 🙂

   1. Annan skriver:

    Jaa, så varför så mycket om hästbloggare 😛

  2. Tanja skriver:

   Hästbloggarna är det roligaste att läsa om, hoppa över inläggen du inte gillar bara 😉

 3. Emma skriver:

  Finns alldeles för många blödiga ”eldsjälar” i hästvärlden, eller i djurvärlden i allmänhet.

  Djur är inte människor med våra känslor och vårat sätt att förstå och känna. Rehabliteringstid är inte det samma för ett djur som en människa.

  Alltför ofta har jag träffat på hästar som nu är ”promenadhästar” eller ”sällskapshästar” för att de fått en skada som aldrig kan bli bra. Ägaren till djuret är för blödig eller för FEG rätt ut sagt för att ta sitt ansvar så då får djuret gå och skrota tills den har för ont eller blir för dålig igen och avlivning är oundviklig.

  Jag tycker det är viktigt att som djurägare vara medveten om detta, att en dag kommer du stå där ansvarig för att avsluta en väns liv och då går det fanimej inte att fega ur utan att fatta det beslutet INNAN djuret lider eller självdör.

 4. Sanna skriver:

  Hänger inte riktigt med, varför hamnade dom i tingsrätten? Var de någon som anmält henne för att avlivat hästen för att få ut pengar?

  1. Daniela skriver:

   Den fd ägaren undanhöll att hästen hade kissing spines vad jag förstått, och Linn ville få köpet hävt/rätt i sin sak.

   1. Sanna skriver:

    Jaha okej, tack så mycket Daniela 🙂

   2. Therese skriver:

    Hon undanhöll inte någon kissing spines, hon visste inte att han hade det. Kissing spines syns vid röntken och vid köpet valde Linn att inte röntka ryggen, antagligen för att han bara kostade runt 60 000 och röntken är relativt dyrt och brukar bekostas av köparen. (Och hästen var inte heller röntkad i ryggen tidigare)

    Linn åkte och röntkade morris 8 månader efter köpet och DÅ märkte man att han hade kissing spines. Säljaren hade alltså inte lurat linn om morris kissing spines. Tycker också att inlägget är snudd på förtal.

 5. Amelie skriver:

  Min mamma fick veta att hon har någon sorts extramuskel någonstans i benet som man kan se likadan hos travhästar, så du är inte den enda med knasig hästfysik. 😀

  1. Bloggbevakning skriver:

   Skönt att man inte är den enda som får en remiss av läkaren till närmsta veterinär. Jag fick för övrigt kortisoninjektioner mellan kotorna för min KS och min läkare berömde mig eftersom det är det värsta ingreppet man gör i vaket tillstånd. Jag satte ett FETT bitmärke i hans behandlingsbänk och låg och jollrade på morfin i flera dagar efter men det är min sista kortisonbehandling än så länge. Min typ 60:onde. Hälsa din mamma ”gnägg”! 🙂

   1. Hmm skriver:

    Men my god! Varför söver de dig inte. De kan ju hålla dig lättsövd om inte annat.

    Jävla snåljoppar. 👿

 6. Elin skriver:

  Hej! Vill bara påpeka att det inte kunde bevisas i målet att den förra ägaren över huvud taget kände till Morris skada innan försäljningen, vilket Linn också har skivit. Domen säger ingenting om vems ”fel” allt är utan bara att hästen var behäftad med ett gravt fel, att felet fanns innan Linn köpte hästen och att säljaren därför ska bära risken, vilket antagligen innebär att Linn får tillbaka köpeskillingen, sina rättegångskostnader betalda och antagligen även något för veterinärvård etc. Kan vara värt att tänka på innan man börjar prata om att den förra ägaren har lurat Linn på pengar osv. Hur som helst en hemsk historia!

  1. Lo skriver:

   Har läst domen, hon får bara pengar för själva köpet. Inget för sina utlägg för hästens kostnader och båda parter ska stå för sina respektive rättegångskostnader = det blir typ inget över av de där 50000kr. Fattar inte att man orkar bråka om 50000kr. Hon röntgade inte ryggen vid köp, då får man skylla sig själv. Har själv gjort den missen och det kostade mig över 200 000. Läropengar tyvärr.

   1. Camilla skriver:

    Jag har också läst domen och det stämmer inte. Hon åläggs att återbetala 50´000:- i köpeskilling (som var 60, men då hon fick ut 10 på försäkringen så dras de av) samt de kostnader Linn haft för Morris uppehälle, dryga 66´000:- plus ränta på båda beloppen.

    1. Lo skriver:

     Nej hon får inte alls ut för utlägg för man kan inte få både för utlägg och pengarna tillbaka utan det är antingen eller. Se längst ned i domen. Där står det. Och överst i domen står att hon endast får tillbaka köpeskillingen plus ränta tills köpeskillingen erläggs.

    2. P skriver:

     Vill ni länka domen här till mig?

     1. Lo skriver:

      Maila Uddevalla tingsrätt och be om den själv. Den är offentlig som alla andra domar. Varsågod.

 7. Lotta skriver:

  Detta inlägg är snudd på förtal tycker jag. Hästen fungerade alldeles utmärkt hos förra ägaren, var frisk,välskött och glad. Många hästar uppvisar täta tornutskott på röntgen men fungerar utmärkt i ridning ändå. Men vid ryttarbyte kan problem uppstå, på grund av att den nya ryttaren inte rider hästen på samma sätt.
  Säljaren till den här hästen är ärlig och framförallt så älskar hon sina hästar. Tyvärr så är hon väl allt för skicklig ryttare, hade hon ridit sämre hade hästen troligtvis fått besvär av KS redan hos henne och de hade sluppit bli smutskastade på detta sätt…

  1. Therese A skriver:

   Ojoj kan du vara mer subjektiv?

  2. Nancy skriver:

   Det verkar faktiskt som att du är ägaren (eller iallafall en närstående till henne).

  3. s skriver:

   Haha kan hon rida så bra så hon botar kissing spines?

   1. Lotta skriver:

    En häst med KS kan fungera utmärkt om den arbetar i rätt form och är musklad i sin rygg. Tappar den musklerna så finns det inget”mothåll” för tornutskotten, vilket kan ge symtom på en tidigare symtomen häst. Så ja, ryttarbyte kan framkalla KS. Och nej, jag har ingen nära relation till säljaren, men har under många år sett henne rida och sett hennes nära relation till sina hästar.

    1. Lina skriver:

     Problemen fanns dock där redan innan så det var ett dolt fel.. Och det är TRAMS att Linns ridning är hela orsaken.

 8. Anonym skriver:

  Här har du länk till bloggaren/ryttaren som skrivit skit om Linn… Lite googlande på Morris räckte 😉 så nu lär hon få fin statistik…

  http://sandraramtzen.blogg.se

  1. Bloggbevakning skriver:

   Aha.. tack! Det var ju den bloggen jag hittade bilden på Morris och den förra ägaren på. Ja, nu får hon lite mer statistik. =)

 9. Linnea skriver:

  Värt att minnas som någon tidigare nämt ovan är att det inte går på något sätt bevis att fd ägare skulle ha vetat om Morris KS. Jag har väldigt svårt att tro att någon människa skulle låta sälja vidare sin häst som man vet är sjuk och har ont, det gör man bara inte och därför är det väldigt fel att påstå detta om den förra ägare. Även om det säkert är så att KSen fanns redan hos den fd ägare, som också bestämdes i domen, är det minst lika fel att dra slutsatsen att Linn skulle har ridit fram det som om den fd ägare skulle ha vetat om skadan. Alla är vi människor med goda avsikter och det är viktigt att komma ihåg att Linn är en offentlig person och den förra ägaren inte och på så vis är det fel att ta Linns parti när man inte känner den andra parten. Så sluta döma människor efter vad ni läser i media!

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Andra bloggar

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg