Elaine hos Nyhetsmorgon..

10:38 4 Apr 2016

elainea

Elaine – som precis släppt sin bok ”Medan han lever” – var och besökte Nyhetsmorgon i helgen och talade om retorik för barns integritet.
Mycket av det tycker jag är sunt förnuft men inte allt och jag blev nästan röd om kinderna av det..
När hon säger det låter det så självklart men eftersom man själv inte har några andra intentioner är goda och kärleksfulla så gör det lite ont i hjärtat att man faktiskt kan kränka ett barns integritet utan något som helst uppsåt.

Hon är modig, Elaine för hos är inne och tassar på ett område som jag tror är aningens minerat. 
Barn ÄR inte föräldrarnas ägodelar att gosa och älska på när DE vill. Jag har själv upplevt det i min närhet när barnen finns till för föräldrarna och inte tvärtom och det är säkert otroligt jobbigt när barnen vill frigöra sig och kanske inte gosa på samma sätt som innan…
Barnet blev helt plötsligt ett verktyg för att föräldern inte skulle känna sig ensam och fick sova med föräldern – inte för att barnet ville det – utan för att föräldern ville ha närhet.
Men man måste ju sätta barnen först. Det är ju det vi föräldrar och bonusföräldrar är till för.

Jag ska försöka hitta Elaines bok när jag är på Nacka Forum idag – någon av er som läst den?
Och vad tycker ni om resonemanget ovan?

8 kommentarer | “Elaine hos Nyhetsmorgon..”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Nina skriver:

    Kenza har nu tagit bort inlägget om Ivyrevel.. Men sidan är fortfarande nere.. Something is about to happen?

  2. Hanna skriver:

    Jag håller med om princip allt men jag tror man måste se till varje situation. När min 2-åriga systerdotter i trots skriker nej till allt och alla känner jag att man kan ”tvinga” på henne en kram för att visa att man älskar henne trots allt gap och bråk hon håller på med.

    1. M skriver:

      Jag uppmanar dig ändå att vara försiktig med, som du själv sa, tvingad närhet när det kommer till barn. Barn är mycket smartare än man tror och mycket av ”en liten kram är väl inte så farligt” kan absolut leda till kontaktfobi även i vuxen ålder. Men allra främst gäller det ju att se till helheten av situationen, vad din systerdotter behöver mest vet ju inte jag. (:

    2. Mikaela skriver:

      Nej nej! Tvinga INTE! Prata istället för o kramas då.

    3. Emy skriver:

      Jag är lite kluven i frågan överlag då jag anser att synen på barns vilja helt enkelt har blivit helt skev i dagens samhälle. Det finns ju de som på fullaste allvar menar att du ”kränker” ditt barns integritet genom att tvinga dem till någonting överhuvudtaget som de själva inte vill, vare sig det gäller att borsta tänderna, äta upp maten, gå och lägga sig eller vad det nu kan tänkas vara. Alltså LOL och ba nej.
      En ansvarsfull förälder SKA och, anser jag, är rentav skyldig att tvinga sitt barn till saker även då barnet säger nej. Detta är vad uppfostran innebär – att med gott omdöme vägleda sitt barn, som av förklarliga skäl till en början inte har något omdöme alls att tala om. En 2-åring varken kan eller ska, eller mår ens bra av att alltid få sin vilja igenom, och som förälder måste man därför vägleda genom att bestämma, för att gradvis, i takt med att barnet mognar, släppa efter på kontrollen och tillåta barnet att i allt större utsträckning förlita sig på sin egen kompetens. Detta bygger självförtroende och självkänsla. ”Fri uppfostran” däremot bygger respektlösa, egentligen osäkra, snorungar som när de börjar socialisera med människor utanför den direkta familjen inte förstår varför alla plötsligt inte bara gör som de säger. En förälders uppgift är att göra sitt barn redo inför att möta världen som en välfungerande, trygg, ödmjuk och självständigt individ som respekterar sig själv och andra i den mån de gör sig förtjänta av det.
      Jag håller därför helt med dig om att inte går att ge ett definitivt svar på frågan hur man som förälder bör agera när det kommer till s.k ”tvingad närhet”. Även där måste en förälder i mitt tycke kunna se och ha förmågan att avgöra när ens barn sparkar och slår ännu mer när man försöker trösta, just för att det barnet har behov av då är lugn och ro och att få bli lämnad ifred en stund, men också när barnets utåtagerande är ett symptom på det rakt motsatta – att de behöver den trygghet som närhet ger.
      I det förstnämnda fallet ska barnet givetvis(!) inte tvingas till mys och gos, utan här tycker jag det räcker med att säga att man kommer finnas precis ”här utanför” (om barnet t.ex. stänger in sig på sitt rum) och att det bara är att komma ut när som helst om barnet skulle ändra sig och istället känner att de nog ändå skulle vilja ha en kram, lite tröst eller bara någon att prata med.
      Å andra sidan vet jag också hur jag själv var som barn – en dampunge from hell (Lotta på bråkmakargatan var min idol och mitt signum var att liksom hon vrålstampa mig genom huset när saker inte gick min väg) – och det var många gånger som jag, som hade väldigt mycket frustration, ilska och sorg inom mig p.g.a. de svårigheter att förstå och hantera känslor som naturligt följer med en bokstavsdiagnos, faktiskt bara behövde en kram. Någon som utan ett ord tog mig lugnt i sin famn, höll mig stilla och viskade mjuka, fina ord i mitt öra tills kaoset, som ständigt fanns runt om mig och i mig, stillade sig tillräckligt mycket för att det skulle bli hanterbart igen. Jag är väldigt tacksam över att mina förälder såg och kunde förstå skillnaden, det gjorde mig till ett mycket tryggare, lyckligare och lugnare barn. Jag blev verkligen inte kränkt, jag blev älskad och omhändertagen – så som varje barn förtjänar att bli.
      Så jag tycker helt enkelt att det aldrig går att säga aldrig. Varje barn är unikt och förtjänar att bli bemöt och behandlat utifrån sig själv som individ, inte utifrån en stenhårt förankrad, redan färdig mall.

      1. Mikaela skriver:

        Det är en skillnad på om en (bra) förälder knycker kramar för man ser hela bilden! En utomstående/släkting som bara är där på besök ska INTE tvinga på barnet något.

  3. I. skriver:

    Skulle aldrig tvinga på ett barn kramar, eller uppmana att ge kramar. Jag kramar gärna barnen på jobbet när de vill (förskola), men tycker det är lite jobbigt när föräldrar uppmanar dem att göra det. Gärna kramar, hålla handen och ha barn i knät – när de själva vill. Och ibland får man parera pussar, för där går gränsen för mig medan många barn gärna vill ge både kram och puss.

  4. Camden skriver:

    Jag har läst boken, och jag önskar att alla som nånsin kommer att vara i närheten av ett barn läser den. Den kommer att krossa ditt hjärta, men läs den ändå.
    Det är så otroligt viktigt ämne. Grejen är att vi kan minska antalet barn som tvingas utsättas för övergrepp, det behöver inte vara såhär dyster statistik som det är idag.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG