#fucktheinches

09:15 13 Apr 2016

fti

Min fina vän och fd chefredaktören på Finest – Alexander Erwik – arbetar nu för tiden med sitt egna företag Erwik Communications och ett av hans uppdrag är för Global Models och deras nya kampanj ”Fuck The Inches” – en kampanj som syftar till att ifrågasätta och försöka motverka måttbandshetsen som råder i modebranschen. Den 11 april lanserar de därför den globala kampanjen ’Fuck the Inches’. Syftet med kampanjen är att påverka modellbranschen och dess rådande ohälsosamma ideal till positiv förändring, en gång för alla!
Mina vänner är så grymma!! *stolt CamCam*

Jag har själv arbetat i modellbranchen i min ungdom – både som så kallad ”smal modell” och senare som ”plus size” och hetsen VAR enorm. Var jag inte för tjock som smal modell så var jag för smal som plus size men oavsett vilken kategori jag tillhörde så var pressen och hetsen den samma.

Global Model har lanserat hashtaggen #fucktheinches som ni gärna får sprida för att uppmärksamma det skeva idealet.

När till och med den HÄR tjejen – Ellinor Bjurström – som kom tvåa i Top Model Sverige anses för tjock av sin agentur så är det något som inte riktigt stämmer.
ellinor
Sen jag blev sjuk har jag fått kämpa massor med min vikt och mitt mål är att vara hälsosam.
Att vara för stor är inte hälsosamt och att svälta sig för smal är inte hälsosamt.
Att behöva hyvla av centimeter på sina höftben för att passa in i mallen och måtten – inte hälsosamt.
DET är målet med den här kampanjen – HÄLSA – inte ett frikort att moffa gräddbollar varje dag och sluta ta hand om sig själv! 

Så lyft fram #fucktheinches du med!!!

Jag hittade några av mina gamla zedcards från USA – detta var alltså plus size när jag modellade i början av 2000-talet.
Hur sjukt?
plussize

27 kommentarer | “#fucktheinches”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Ano skriver:

    Alla vet vad DennisM skrivit om vikt tidigare och nu gör även han reklam för detta. Vad ska man då tro?

    1. Bloggbevakning skriver:

      Man ska nog ta det mesta som kommer från honom med en nypa salt..

    2. H skriver:

      Kan vara för att DM Retro säljer armbanden?

    3. H. skriver:

      Håller med, kännde detsamma så fort jag såg att DennisM och Sindy var med i kampanjen.. Kändes motsägelsefullt

      1. Bloggbevakning skriver:

        Jag är inte med i någon kampanj.. Jag såg att Alex delade information på fb och gillade initiativet..

  2. A.J skriver:

    Tack för att du skriver att man ska vara hälsosam och att varken överviktig eller underviktig är hälsa. All denna fatshaming OCH skinnyshaming är tröttsam och sorglig. Många (mest i USA) försöker påstå att det kan vara hälsosamt att vara fet och att alla som inte är feta är det för att håna de som är överviktiga… (Reddit r/fatlogic är en sida ni borde kolla in om ni inte tror mig). Detta är visserligen ovanligt här i Sverige men det är ändå viktigt att poängtera att man inte fatshamear bara för att man säger att övervikt är ohälsosamt 🙂 då snackar jag inte om 5 kilos övervikt, det skadar nog inte särskilt mycket, utan jag pratar om ÖVERVIKT. Och undervikt, som somsagt inte heller är hälsosamt alltid 🙂

    1. E skriver:

      Övervikt i sig är inte farligt, fetma är däremot farligt (och en sjukdom). Skinnyshaming är inte heller jämförbart med fatshaming då överviktiga systematiskt förtrycks. Lady Dahmer skriver mycket bra om det, och sen kan jag rekommendera att kolla in fetkvinna på instagram.

      1. M. skriver:

        Det stämmer inte. Även måttlig övervikt ökar risken för diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar samt högt blodtryck vilket i sin tur kan leda till stroke.

        Sen tycker jag inte att man ska förringa skinnyshaming och säga att fatshaming är värre då det är precis samma sak för den som upplever det. Det är inte mer synd om någon annan beroende på hur mycket/lite man väger.

      2. M no. 1 skriver:

        E, som att inte anorexia är en sjukdom också? Dödlig den med… Bara för att båda dessa problemen handlar om vikt så bör man inte sätta sjukdomarna mot varann! Smalhets är lika allvarligt som fethets. Detta är inte en tävling i vem som lider mest.

      3. E skriver:

        Till ”M no. 1”:
        Är du på riktigt? Tror du seriöst att det finns en ”fethets”? Tror du verkligen att folk aktivt försöker bli överviktiga?

        Och ja, jag är medveten om att anorexia är en sjukdom, jag lider av den själv. Förklara nu varför viktnedgång och låg vikt leder till komplimanger samtidigt som viktuppgång leder till hån och bland annat sämre vård.

      4. M no. 1 skriver:

        E, det handlar inte om TRO det handlar om vad som är fakta. Världens tjockaste kvinna har blivit intervjuad hundratals gånger där hon själv pratar om hur ledsen hon blir om hon så bara tappat 5kg (hon väger ffs över 250kg?). Eller vad sägs om att man inte får komma till/vara kvar på anorexia enheten när man nått en ”normalvikt”? Som att anorexi försvinner av sig självt när man nått en specifik vikt, jo tjena.

        Och jag tänker inte sitta och förklara varför dina personliga erfarenheter mörkar din möjlighet att se att det finns andra människor runt dig (typ, jag vet inte, JAG ;-)) som blivit viktmobbade för att vi varit FÖR SMALA, alltid blivit kallade fula ord som ”transkvinna” för att mina kvinnliga former som brösy och höfter har inte kommit fram pga för låg vikt.

        Men nejdå, det finns BARA smalhets och absoluuut ingen fethets/normalhets, nejdå. Uttrycket ”the truth is a three edged sword- there’s your version, their version, and then the truth” är ju liksom bara babbel, typ. xD

    2. M skriver:

      Kraftig övervikt ökar förvisso risken för ohälsa och vissa sjukdomar, men det innebär inte per automatik att en kraftigt överviktig person är sjuk alternativt inte ohälsosam. Likväl som att personer som befinner sig inom ramen för normalvikt inte alltid lever hälsosamt eller är helt friska. Felet de flesta gör, precis som du, är att göra antaganden (ofta felaktiga) mellan en viss kroppstyp och personens hälsostatus trots att de inte vet någonting alls om personen i fråga. Och nej, jag är inte kraftigt överviktig om du undrar utan en stl M.

      Jag rekommenderar inte att hänvisa till Reddit för fakta. Det är ungefär som att hänvisa till en flashback-tråd ;).

      1. E skriver:

        Seriöst ”M.”: sluta flytta fokus och påstå att skammandet av smala är ett lika stort problem som fatshaming. Brukar du säga/höra: ”usch vad smal jag känner mig idag”?

      2. Cajsa skriver:

        E: Fetkvinna och Lady Dahmer.. Ja vad ska man säga. Tänk på att det finns många yngre som läser denna bloggen så att referera till dem är bara dumt då de inte är riktigt kloka i huvudet. All EXTREMISM är fel oavsett i vilken form!. Hur många överviktiga procentuellt förtrycks jämfört med smala menar du? Eftersom att du hävdar att feta förtrycks mer än smala så antar jag att du har någon form av statistik på det? Är det fakta, eller bara antaganden? 🙂

      3. M. skriver:

        Det behöver inte ens vara kraftig övervikt, måttlig övervikt räcker för att öka risken för vissa hälsoproblem. Har inte sett att någon har hänvisat till reddit heller utan jag har hämtat infon från 1177 (såvida du inte menar att det är en opålitlig källa?) och är dessutom utbildad hälsopedagog.

        Självklart finns ett brett spann inom hälsa och vikten är bara en indikation på ens hälsotillstånd, men att säga att ”övervikt är inte farligt” är faktiskt faktamässigt fel. Det KAN vara farligt och det KAN leda till livslånga problem i högre utsträckning än hos en normalviktig individ.

      4. M. skriver:

        Till ”E”: Jag har varit underviktig länge och vet precis vilka kommentarer jag fick höra från andra VARJE DAG om hur jag borde äta mer, hur smal jag är osv. Hade inte en ätstörning men blev behandlad som om jag hade det och borde skämmas. Att jag verkligen borde gå upp i vikt. Att jag borde ta en till muffins eller tre. Ett evigt tjat om något som jag var mycket medveten om och kämpade med varje dag. Så sluta tro att bara överviktiga/feta drabbas av shaming när du uppenbarligen inte vet hur det ligger till. Det handlar inte om att flytta fokus utan att bredda ditt perspektiv.

  3. Andreas skriver:

    Riktigt bra intiativ. Det är verkligen på tiden att någon seriös aktör tar tag i detta problem som inte bara drabbar modeller utan även unga tjejer lååångt ner i åldrarna!

  4. E skriver:

    Är så glad att det blir större och större press på ”modellkraven” i världen, dvs att modellerna inte får vara sjukligt smala.

    1. Hmm skriver:

      Då jag vet att det är mycket ohälsa inom modellbranshen så håller jag med till viss del, men….

      …vad hade det sagts om det fann en ÖVRE gräns för BMI för att få lov att vara modell?

      Hur kan det då vara ok med en undre? För det kan ju vara så att du har ett lågt BMI som inte har att göra med självsvält eller ätsöringar. Ska du inte få lov att vara modell om du tex har problem med sköldkörteln, vilket kan resultera i låg vikt? Får man inte lov att anses som vacker och fin då?

      Så för mig är inte centimetrar eller BMI-gränser svaret. Det måste vara att du har en hälsosam inställning till mat och att du då får lov att jobba. Föra en matdagbok kanske? Allt annat är diskriminering av en from eller en annan.

      1. E skriver:

        Det finns ju en osynlig övre gräns. Plus size-modeller ”måste” ha kurvor på de ”rätta” ställena.
        Och ja, självklart kan låg vikt vara ett resultat av t.ex. problem med sköldkörteln, på samma sätt som hög vikt. Grejen är ju att normen/idealet inte ska vara pinnsmalt som det är idag, då det idealet resulterat i enorma mängder (främst) tjejer med ätstörningar av olika grader samt barn i lågstadiet som känner att de måste banta.

      2. M no. 1 skriver:

        Jag håller med dig. Två fel gör inte ett rätt, det känns jättefel att agenturer kommet uppmanas/få reglet i hur smal en människa de vill anställa måste vara. Tycker absolut hellre att de borde se till helheten av individen istället för hens mått och vikt! Tränar hen hälsosamt (inte för mkt eller lite!)? Äter hen efter sin kroppstyp och lyssnar på sin kropp (ingen hetsätning och inga svältperioder!)?

      3. Hmm skriver:

        @E: Det finns LAG på vilket BMI du får ha på cat walken i Frankrike och fler länder.

        Tycker du en LAG är samma som en osynlig gräns? Vi lagstiftar bort för högt BMI. Hör du inte själv hur illa det låter och skillnaden däri?

      4. E skriver:

        Förstår inte vad du vill ha sagt. Jag sa att det fanns en ”osynlig” gräns gällande plus size-modeller, inte att det fanns lagar gällande högt BMI för modeller. Underviktiga modeller har (uppenbarligen) resulterat i ett i princip ouppnåeligt ideal för kvinnor som resulterar i enorm psykisk ohälsa. Försöker du säga att överviktiga modeller skulle ha samma inverkan? Att folk skulle sträva efter att bli överviktiga på samma sätt som de strävar efter att bli smala idag?

      5. Hmm skriver:

        @E igen: Och snälla säg det rakt i ansiktet på en som är underviktgt. Att hur hen ser ut kommer att uppmana andra till självsvält.

        Det här med att det inte finns systematisk thin shaming. Bull shit!

        Finns inget som är så accepterat som i pressen att dissa för smala människor och kalla dem för ohälsosamma skelett etc. Du hyllas om du klankar ned på dem som har lågt BMI. Du ses som en samhällshjälte. Inge lyfter ett ögonbryn på att alla ser det som fritt fram att få kommenterar din kropp när du är smal. Du är allas villebråd med ständiga uppmaningar om vad du ska äta, att du ser sjuk ut mm. Och detta alltså utan någon som helst skam utan om något så hyllas det.

        Säger jag att överviktiga har det bättre än dem som är tunna? Nej det gör jag inte men jag säger att de tunnas vardag avfärdas och att det ljugs om att de inte systematiskt förtrycks.

        Så sluta upp med att göra det hela till en tävling mellan vem som har det värst. Bägge grupperna har stora problem fast på olika vis (men ibland ändå precis samma)

      6. Hmm skriver:

        @E: Ser att du inte har några som helst problem med att lagstifta bort att smala får synas och anses fina.

        Du har dubbelmoral som heter duga och du har inga problem på att lägga ansvaret på dem som är tunna för att andra kommer att självsvälta sig.

        There is no thing such as systematic thin shameing . Yeah right! 🙄

  5. Maria skriver:

    Men skulle vara självklart med modeller i alla storlekar vi är alla olika
    Vill ej ha ett samhälle där alla ser lika ut det är inte verkligheten.

  6. M skriver:

    ”Hyvla av centimeter från sina häftben”… snälla
    Ska ni ha en kampanj kan den ju för der första hålla sig till fakta. Man mäter inte höftmått så det handlar inte om att ”hyvla bort” något slags ben. Man mäter stussmått, alltså kring rumpan. Det är ett måt som man kan påverka.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp