Har det gått för långt?

14:42 13 Apr 2016

kissies

Kissies inlägg fick mig att reflektera över mig själv..

Jag har varit fanatisk gällande det mesta – så jobbar jag – och ett exempel är när jag började äta LCHF och i princip ville frälsa hela världen.
Jag kunde på riktigt gå runt inne i mataffären och ”ojja” mig över vad andra människor stoppade ner i sina korgar och sucka högt när folk på jobbet dök ner i fruktkorgen runt halv tre på eftermiddagen.
Drickyoghurt? Oj herre min skapare, jag ville kasta kokosolja på de stackars som kom i min väg med en Yalla i handen likt vigvatten på Paow. (Eftersom hon är satanist nu tydligen..)

Hur blev det MIN business vad andra människor valde att stoppa i munnen och kundvagnen? 
Det finns verkligen ingenting mindre charmigt än en människa som trycker upp sina åsikter o-ombedd i ansiktet på främmande eller icke främmande människor.

Så jävla besserwisser att bete sig på det viset och jag var verkligen den största av dem alla!
Jag tyckte ju på riktigt att jag ”hjälpte” dom genom att tala om hur farligt det är med kolhydrater och hur mycket bättre man mår om man bara byter till LCHF.

Inte förrän jag blev sjuk och var tvungen att omvärdera hela mitt liv och min kropp insåg jag att ingenting är för alla.
Det finns lika många varianter av kosthållningstyper som det finns människor och samma sak gäller träning. Vi har alla olika kroppar med olika förutsättningar och behov som behöver olika saker och bara för att jag mår bra av en sak så betyder det ju inte att samma sak passar dig..

Tänk att det skulle behövas en två allvarliga olyckor och 3 kroniska sjukdomar för att jag skulle komma till insikt med någonting som borde vara självklart..

Har påtvingandet av åsikter gått från gott råd och rekommendation till fanatiskt omvändande? Eller försök till i alla fall?
Har det gått för långt?

52 kommentarer | “Har det gått för långt?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Natti skriver:

    Jag förstår precis vad du menar och när det kommer till olika dieter håller jag helt med. Ingen har rätt att påpeka vad någon annan äter. När det kommer till just vegetarisk och vegansk kost tycker jag dock att det är lite skillnad. Köttindustrin sliter extremt mycket på miljön och om vi vill ha en jord kvar att bo på om hundra år så kommer vi tvingas att äta mindre kött. Situationen som den ser ut idag är ohållbar ur ett miljöperspektiv. Den kunskapen är ju faktiskt bra att sprida. Att yngre generationer tidigt fostras till att äta mindre kött är egentligen bara positivt, för då slipper de den jobbiga övergångsperioden som många måste ta sig igenom idag.

    1. E skriver:

      Håller med dig. Problemet verkar dock vara att folk tänker ”jag kommer ju inte leva om 100 år så då skiter jag i vad som händer”.

      1. Natti skriver:

        Ja, precis så verkar det vara. Sedan upplever jag det omvända också (är vegetarian). Varje gång det kommer upp i nya sammanhang är det jag som får försvara mina val för köttätare som tycker att jag är knäpp haha.

    2. Sanna skriver:

      Jag håller absolut med, det borde ätas mindre kött, och jag försöker själv göra min del och äta vegetariskt/veganskt relativt ofta, även om jag inte är ”redo” att gå över helt till en vegetarisk/vegansk kost (ännu). Men jag tror problemet är att många veganer/vegetarianer försöker trycka ner det i halsen på folk. Tala om för köttätare hur dumma i huvudet vi är som äter kött (eller animalier alls) och hur mycket bättre människor dom är som äter en kost helt – eller nästan helt – fri från animalier. På det sättet så skapas det en mur, för en är inte direkt jättemottaglig för argument från någon som försöker trycka ner dom i halsen på en med våld, och effekten blir ofta den motsatta. Däremot så är jag helt för att föra en diskussion där båda parter håller sig på en sansad nivå, utan att försöka sätta sig över den andra – vare sig en är köttis eller veggo. 🙂

      1. Jo skriver:

        Precis så upplever jag att det är.

  2. E skriver:

    Kommer alltid finnas fanatiker. Synd att de färgar folks syn på livsstilen etc. Jag har varit vegan i många år, men det är aldrig jag som ifrågasätter köttätares val – det är alltid jag som ifrågasätts.

    Kan tänka mig att när vissa är nyfrälsta så känner de ett behov att att ”påpeka” det för andra då ”de räddats” etc. Som med religion. Jag var totalt emot Lchf pga hetsen, men sedan jag slutade med gluten och minskade intaget kolhydrater (kan dock ej äta fet mat pga magproblem) så blev min mage jävligt mycket bättre. Hade många dagar där jag var tvungen att stanna hemma pga magproblem (tänk magsjuka fast utan kräkningar, flera gånger i veckan), men när jag slutade med mjöl, pasta etc så fungerar min mage normalt. Predikar dock inte för andra bara för att det hjälpte mig.

    1. Frida skriver:

      Fast vem ska tala för djuren då?

      1. Jo skriver:

        Vi, fast lugnt och sansat utan aggressiv ton.

    2. Frida skriver:

      Är visst lite trött efter 12h jobb.. Läste din kommentar lite för snabbt och missuppfattade lite, ursäkta!

    3. Marie skriver:

      Har du kollat upp IBS? Det finns fyra grupper av mat som en kan vara överkänslig mot, själv klarar jag inte kolhydraten oligosackarid som finns i t ex bröd, pasta och en del frukter. Sen jag började kraftigt skära ner på det mår jag SÅ mycket bättre. Jag tror faktiskt många som mått bättre av LCHF har samma överkänslighet och det är därför de får effekt när de minskar på alla kolhydrater.

  3. A skriver:

    Hej Sonjas blogg, där har du nyfrälst galenskap på hög nivå.

  4. B skriver:

    Jag tycker det är bra att folk förespråkar en vegetarisk eller vegansk kost av flera anledningar men jag tycker verkligen man ska akta sig för att gå på enskilda individer. Om inte individen i fråga själv utmålat sig som exempelvis en förespråkare för miljön men ändå äter kött såklart.

    Många som blivit ”frälsta” eller kommit till insikt med varför det är bra att äta exempelvis veganskt glömmer lätt bort att dom själva varit köttätare en gång i tiden utan den insikten. Och dom hade själva inte tyckt det varit så himla najs om folk gått runt och förespråkat och skammat dom för vad dom åt. Det är också skillnad på att förespråka något och gå runt och tvinga på någon ens egna val. Det måste finnas en balans.

    Sen tycker jag att vissa veganer har förmågan att endast se saker ur sitt eget perspektiv. Folk äter kött av många anledningar och det är djupt rotat i vår kultur så det fungerar inte riktigt att attackera folk som inte äter kött för dom kommer bara göra tvärtom. Sen finns där också ett klassperspektiv som många glömmer bort. Att det exempelvis är lättare att vara vegan om man är utbildad och dessutom om man har råd att springa på trevliga coola veganska resturanger och köpa chipfrön och göra spexig mat hemma med.

    1. Magda skriver:

      ”en finns där också ett klassperspektiv som många glömmer bort. Att det exempelvis är lättare att vara vegan om man är utbildad och dessutom om man har råd att springa på trevliga coola veganska resturanger och köpa chipfrön och göra spexig mat hemma med.”

      haha what?
      Det är fett mkt billigare med vegansk mat. Det är nog superfoods och rawfoods du snackar om 🙂 Sånt spårar ur i pris.
      utbildning och pengar minskar däremot matrelaterade sjukdomar och en jäkla massa billig sönderprocessad blandfärskorv och rostbröd.

      1. B skriver:

        Ja för att klass handlar ju bara om pengar… Eller? Som jag skrev är det exempelvis lättare att bli vegan om man är utbildad. Med detta menar jag aspekter som att man kanske är allmänbildad, påläst, rör sig bland folk med specifika åsikter etc. Alltså är klassperspektivet viktigt. Att förstå att man inte är dum i huvudet för att man äter kött men man kanske inte ser det lika glasklart som dom som har tagit steget. Sen finns det en miljon andra saker jag skulle kunna ta upp med klassperspektivet. Och jo jag är själv från arbetarklassen och jo jag äter veganskt men jag kan se hur det varit svårt för andra med min bakgrund att ta till sig det lika lätt.

        Självklart är grönsaker billigare än kött. Men det jag försökte få fram var att det pågår en vegantrend just nu bland medelklassen där bloggare slänger upp bilder på härliga chiapuddingar, acai bowls, mysiga bruncher på trendiga veganställen och liknande. Självklart är det lättare att bli vegan om man fortfarande kan leva samma härliga liv som innan. Men för den vanlige personen hemma i förorten som jobbar på minilön kanske det livet känns väldigt långt borta. Och det blir då svårare att ge upp det lilla som kanske ger lycka i vardagen. Klassperspektiv återigen.

        Vill man på riktigt hitta lösningar och göra förändringar måste man försöka se saker ut olika perspektiv.

  5. Anna skriver:

    Hon ska inte sluta äta kött för att andra trycker upp det i nyllet på henne utan för att andra varelser faktiskt dör helt i onödan plus att det är dåligt för miljön – är det verkligen dåligt att upplysa om det? 500 g kött i VECKAN är tillräckligt för att få i sig det protein man behöver så oroa er inte för det (http://www.wwf.se/source.php/1595845/14-8929-WWF-Kottguiden_150608.pdf).

    När det gäller päls och att posera med typ tigrar som är så populärt bland miffon som inte fattar hur korkat det är kommer jag aldrig hålla käften. Det borde inte du heller göra.

    1. Hmm skriver:

      Ja det gäller ju för precis alla. Att 500 g räcker. 🙄

    2. Bexi skriver:

      Det är just den aggressiva tonen du kör med som så många andra som hatar köttätare som får en att bli förbannad. Du kan inte trycka ner de i halsen på folk och du kan inte få dom att sluta av skam.. Testa ett nytt sett att nå fram ist

    3. B skriver:

      Att 500g protein räcker per vecka för varje person är högst generaliserande. Däremot behöver ju inte protein komma från kött i huvudtaget så det kanske är det du ska fokusera på att få fram istället?

      Sen tror jag att om du genuint vill få folk att tänka om angående sitt köttätande så får du nog gå en annan väg. Denna kommentar känns mer som att du vill ta ut din ilska på någon. Helt förståeligt, men förmodligen inte så effektivt.

    4. Magda skriver:

      grejen är ju att man blir så fruktansvärt deprimerad (på riktigt) när man förstår vad vi gör med djuren och miljön… därför är det ett känsligt ämne att ens prata om. Om alla visste, läste, tog till sig – skulle de ändra sig på NÅGOT sätt. Inte samma sätt. Men på NÅGOT sätt.

      Jag är en sån vegan som inte säger något förrän en köttis frågar…. men när hen frågar: så svarar jag ärligt. Att jag gör det för djuren och miljöns skull. Detta med ett leende. Sen är det hens EGNA SAMVETE som tolkar det som ett påhopp. Det är oftaste inte arga veganer.. det är bara eget samvete och sunt förnuft som bubblar upp.

      1. Camilla skriver:

        Precis detta upplever jag också. Får kommentarer och frågor, vilket jag svarar ärligt på och sedan blir jag anklagad för att trycka ner mina åsikter i folks hals. Tror och hoppas att de flesta vet att de gör fel och att det är därför de reagerar så.

    1. Cajsa skriver:

      Jag älskar kött, skulle aldrig kunna leva utan kött 🙂 längtar till det blir varmt ute så man kan få slänga upp några fina stekar på grillen! Finns inget bättre!

      1. hope u choke on it skriver:

        Vilket fantastiskt liv du måste ha om det är det bästa som finns i ditt liv.

      2. Cajsa skriver:

        Nej nu tolkar du. När jag skrev finns inget bättre menade jag ju i matväg, inte det bästa i mitt liv. Men det tror jag du förstod, egentligen. du ville bara göra ett statement med din rubrik 😀

  6. Kicki skriver:

    Jordens största problem är att vi är överbefolkade men att säga till någon att inte skaffa fler än ett barn tex, det är ju helt otänkbart. Då jävlar blir det liv i luckan. Det är ju en mänsklig rättighet att få föröka sig. Jag som inte har några barn borde ju alltså klassas som superhjälte för miljön o om jag vill äta min biff så kan jag tala om att jag är den minsta miljöboven av alla. Helt ok att kritisera köttätare men flerbarnsföräldrar kommer undan.Ahh fick ni nåt att fundera över.
    Väntar mig påhopp 🙂

    1. Magda skriver:

      Menar du flerbarnsfamiljer i västvärlden eller i tex Kongo eller Zimbabwe?

      1. Kicki skriver:

        Jag menar generellt men visst förstår jag att förutsättningarna är olika i olika delar av världen.
        Poängen är väl eg att det finns massor av miljöbovar världen över som aldrig kritiseras, flyger med stora plan hit o dit men nu verkar allt fokus ligga på lite köttfärs.
        Just saying…:)

    2. Hannah skriver:

      Helt enig. Jorden är galet överbefolkad men ändå ska i princip varenda människa prompt skapa fler.

  7. Elin skriver:

    Att tolvåringar har blivit galna vegetarianer är Therese Lindgrens ”fel” ?

    1. Frida skriver:

      Ah verkligen… Eller för att de är upplysta personer som inte är egocentriska? 🙂

  8. M skriver:

    Det har gått på tok för långt. Jag kan säga att jag är på båda ”sidor”. Jag har inget problem med att folk äter kött – det kallas överlevnad. Däremot tycker jag inte om skinnväskor och kläder, det är bara för utseendets – eller statusens – skull.

    1. Frida skriver:

      Överlevnad?! Alltså… Människan skulle klara sig UTMÄRKT på en vegansk kost, vi är inga rovdjur?
      Vi behöver inte kött eller mejeriprodukter för att överleva, det är ren BS.

      Fan va hjärntvättade folk är…

      1. Hmm skriver:

        Ja ha, var får du din B12 ifrån då?

      2. Camilla skriver:

        Jag får min b12 genom tillskott. Hade jag kunnat få den på samma sätt som djuren får det så hade jag gärna gjort det. Men tycker det är rätt dumt att först låta ett djur äta b12 och sedan ska jag äta djuret för att få i mig det. Är en väldigt lång process för något jag kan fixa relativt snabbt själv. Och hur många människor jagar sin mat själva? Jag diskuterar gärna, men tänk igenom dina kommentarer först.

      3. Hmm skriver:

        Ha ha ha ha haaaaaa, Huuuuur tror du att ditt tillskott av B12 framställs och av vad?

        *face palm*

      4. Camilla skriver:

        Kära lilla vän, vart tror du att B12 kommer ifrån? Trodde vi var på samma sida gällande detta? Det verkar som om du tror att B12 är något djuren tillverkar, och att man sedan skapar kosttillskottet ifrån djuren? Jag tror aldrig jag har behövt diskutera om B12 angående veganism innan. De folk jag diskuterat med har i alla fall varit tillräckligt pålästa för att veta grundläggande fakta.

      5. Hmm skriver:

        Camilla Jag är varken kär eller din vän då jag aldrig träffat dig.

        Nej då jag vet precis hur man tillverkar B12. Jag ”råkar” bara anse att allt som tillverkas syntetiskt inte är bra varken för dig eller naturen och att bakterier också är levande varelser och alla som anser att de är för låga livsformer sysslar med dubbelmoral.

        Ang min ton mot dig så fick du bara precis det du förtjänade efter att du först tyckt att jag skulle tänka igenom mina frågor innan jag ställde dem.

        Du ska nog ta dig en funderare över vilka härskartekniker du använder men framförallt vara mer noggrann mot vem då det som i detta fallet bet dig i rumpan.

      6. Camilla skriver:

        Du ska nog inte prata om dubbelmoral då du tycker att man inte ska äta syntetiskt då detta är dåligt för hälsan och naturen? Låter bekant?

        Så om du får välja så är det mer humant med den köttindustri vi har än att äta bakterier?

        Hur ska de köttätare som lider av b12 brist hantera detta då? Om nu djuren är så viktiga för oss för att få i oss b12, hur kommer det sig att det inte är tillräckligt för så många?

        Jag känner inte att någon har bitit mig i rumpan? Jag fick vad jag förtjänade? Din ton verkar inte få den effekt du önskade, snarare tvärtom.

      7. Hmm skriver:

        Camilla: Logiskt tänkande verkar inte vara din grej, apropå dubbelmoral.

        Dessutom hur kan du utnämna dig till Gud och anse att en livsform förtjänar att inte ätas mer än en annan. Vem bestämde rangordningen av det. En bakterie är också definierat som ett liv, ja t o m organism, Hela djurriket stammar från bakterier. Utan bakterie så hade varken du eller jag funnits och en bakterie är en organism lika mycket om du och jag är.

        Och ordet humant borde och ska bara användas när man pratar om männsikor. Ordet själva konstruktion borde ge dig en fingervisning om det.

        Jag skulle vidare kunna referera dig till undersökningar om att växter också har något vi skulle kunna likan vid känslor och medvetande då det finns plantor som växer i system varnar de andra för när en planta blir betade av eller skuren i.

        Men då jag antar att detta skulle bli för mycket för din världsbild och eftersom att du inte ens fattar att du blivit ordentligt biten i rumpan så avgör jag att det blir slöseri med tid.

        Att vår djurindustri behöver mycket för att förbättras finns det ingen tvekan om. Framförallt själva slakten. Men att säga att det är mer moraliskt korrekt att äta en sorts organismer men inte vad som kalls för djur är att lura sig själv. Dessutom så är människan ominvorer. Inte växtätare.

      8. Hmm skriver:

        Glömde: Ang att min ton inte fick den effekt den skulle. Ne jag har förstått att du har stoppat huvudet i sanden och rider på en väg av rättfärdighet som endast existerar i ditt huvud med följden att du är helt faktaresistent oh utan förmåga att ta till dig när du blir skäligen tillrättavisad.

      9. Hmm skriver:

        Kan inte låta bli att försöka hjälpa dig att tänka ett steg längre.

        Det är alltså så att veganer anför miljötänk för att inte äta djur och att det är mer hälsosamt men de ser inga problem med vilken miljöpåverkan eller vilka hälsorisker det finns med att äta syntetiskt framställda produkter

        Jag har aldrig anfört miljötänk i än den ena eller andra riktningen för mina argument.

        Eller nä, jag lägger ned. Du vill inte se vem som besitter med dubbelmoral..

    2. Camilla skriver:

      Dessa tankar ser jag inte så ofta längre. Trodde de flesta hade förstått vid det här laget att det inte räknas som överlevnad. Vi härstammar från apor, kött dödar oss långsamt, veganer är i bättre hälsa än köttätare, det går att överleva utan kött (det är till och med bevisligen bättre). Det enda det går utöver är dina smaklökar vilket är det samma som din status.

      1. Hmm skriver:

        Även apor går på jakt och äter kött biland….

      2. Hmm skriver:

        Eftersom du inte tycks förstå så bra så är det på det viset att trotts aporna till skillnad mot oss är duktiga på att framställa B12 så behöver de också äta kött ibland då inte insekter och deras eget bajs räcker till.

      3. Hmm skriver:

        Apornas eget bajs vill säga.

  9. Blomma skriver:

    Typiskt att de kritiserar någon som faktiskt inte äter kött. Känns som en trend, att hoppa på folk i det egna ledet för att de inte är nog goda veganer, feminister, etc, etc.

  10. Erika skriver:

    Ingen som reagerat på Kissies tidigare inlägg om köttätare. Något i stil med ”De som äter kött är dumma i huvudet, inklusive jag själv”..

    Men nu är det helt absurt enligt henne att kritisera köttätare? Genomskinlig dubbelmoral som vanligt.

  11. Frida skriver:

    Det är tydligen skillnad på djur och djur.
    Det är synd om något illa händer era husdjur. Om cirkusdjur eller andra turistattraktioners djur far illa…
    Men när miljontals djur på gårdarna runt om oss blir VÅLDTAGNA och MÖRDADE bryr sig ingen. Varför? Har inte de också rätt att leva?

    Snälla, människan är den mest egocentriskaste varelsen på våran planet. Det är så jäkla ledsamt att se hur våran art förstör våran vackra planet…

    Vi klarar oss utmärkt på en vegansk kost, vi behöver inte kött för överlevnad.

    1. Sanna skriver:

      Om ditt barn är på väg att bli uppäten av en hund, och ett annat barn sitter i samma situation, vilket räddar du först? Ditt eget, självklart. Samma med djur, de djur vi har som husdjur är sådana vi knutit an till och därför har lättare att tycka synd om och bry oss om. Jag säger inte att det är rätt, förklarar bara hur psyket fungerar i ett sånt fall, eftersom du tog upp exemplet. 🙂

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp