H&M värderar IvyRevel till 100 miljoner kronor

12:35 4 Apr 2016

ivy ivy2

Jo jo.. Aleks och Kenza kan nog gråta hela vägen till banken efter det här avslöjandet skulle jag tro.
100 miljoner kronor? Det kunde jag inte i min vildaste fantasi tänka mig – det är ju en hisnande summa.
Ja, inte för H&M så klart men för oss vanliga dödliga..

Så ja, ”gamla kära IvyRevel” gick i graven men uppstod som det här? Prisa påsken!!

All text och bilder kommer från Dagens Media.

 

29 kommentarer | “H&M värderar IvyRevel till 100 miljoner kronor”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. katten skriver:

    Vilken grej! Härligt att ha sitt på det torra så tidigt i livet, och att ha lyckats med det på egen hand (typ).

  2. Eazy skriver:

    Helt sjukt! Undrar om de menar på att varumärket i sig (alltså kläderna) är värt så mycket eller om det snarare är ”uppfinningen” av Aleks & co?

  3. Camilla skriver:

    Tycker det här är så häftigt! Fatta vilken känsla för Kenza och den resa hon gjort!

  4. fsk skriver:

    Fleur verkar enligt Cornelias svar på hennes insta vara hos henne ännu, vet att det undrades lite kring det.
    https://www.instagram.com/p/BDvHQBKxwDP/?taken-by=corneliarylen

  5. Elian skriver:

    Grattis Kenza och Alex. Good job!

  6. Majsan skriver:

    Måste ärligt säga att man är lite förvånad, trodde det gick dåligt för dem länge så när h&m kom på tal trodde först de köpte upp dem för de gick just dåligt och de vill säjas för att räddas. Om de köpt en femtedel, undra då vems del minskas el / hur nedsättningen blir och kenzas roll i detta, men h&m kommer nu ha överhand så nu kan jag dock förstå hennes oroliga inlägg men det ser fint ut på pappret iaf att ha en stort internationellt företag med sig.

    1. Hmm skriver:

      Hur tänker du här?

    2. Elin skriver:

      Som jag beskriver nedan så minskas de fyra delägarnas andelar från 25% var till 20% var när H&M tecknar sig för samma andel dvs 1250 aktier. Det brukar kallas utspädning i samband med en nyemission.

  7. Elin skriver:

    Det rör sig alltså om en riktad nyemission där H&M tecknat 1250 aktier motsvarande 20% av aktiekapitalet (1250 aktier av totalt 6250 efter nyemissionen). Nyemissionen har skett till nominellt 100 kr plus en överkurs på 15900 kr.
    IvyRevel har alltså tillförts 20 friska miljoner men det är alltså fördelat mellan 12500 kr aktiekapital och 19 875 000 kr överkursfond. Kapitaltillskottet står alltså kvar i bolaget och tillhör inte aktieägarna (annat än indirekt).
    Att de 20 mkr H&M betalat för 20% av aktiekapitalet ska tolkas som att bolaget är värt 100 mkr och varje ägares andel 20 mkr är inte självklart.
    Vad bolaget är värt kommer fram först den dag då någon part är villig att betala för hela eller delar av bolaget dvs när en befintlig ägare säljer helt eller delvis.
    En riktad nyemission är ett sätt att finansiera sig men det utgör varken en värdering eller försäljning av bolaget.

    1. VV skriver:

      Tack för förklaringen! Den hjälpte mig som inte kan något alls om sånt här ?

  8. Anna skriver:

    Med tanke på att Ivyrevel endast lyckats få sålt sina plagg under sina reor så börjar man ju undra här..

    1. Mikaela skriver:

      Omsättning 2014- 10 mkr… Inte dåligt

    2. Cajsa skriver:

      Jag tänkte samma sak. Dock tror jag att det går att lura kunderna att köpa kläderna om man först sätter ett överpris i förhållande till vad det kostar att tillverka dem, för att sedan ”rea” ut dem. På så sätt sätter hon en lyxetikett på plaggen och sen blir folk som tokiga när det blir rea och passar på haha. Reapriserna var säkert normalpris för de där plaggen, hon förlorade på så sätt inte på det.

      1. Antonia skriver:

        Många märken som sätter höga priser för att sedan sälja det mesta till ”rabatterade” priser som ofta kan sägas vara det normala priset för varan.
        Tekniken är ganska vanlig inom hotellbranschen där man har en prislista med väldigt höga priser som sedan rabatteras på olika sätt så de flesta betalar bara halva priset eller lägre för hotellnätterna.
        På så sätt skapar man en känsla av lyx genom de höga priserna i prislistan och kunderna blir nöjda för att de fått något dyrt med så bra rabatt.
        Häpp.

    3. Jannike skriver:

      Fast jag har handlat från shoppen ex antal gånger när de inte varit rea och jah tror inte att jag är direkt ensam om att handla innan rean 🙂

  9. Lisa skriver:

    Men om det nu är såhär varför säger då Kenza: ”det känns tufft just nu”. Det här kan väl inte kännas tufft? Eller?

    1. Bloggbevakning skriver:

      Hon förlorar ju kontrollen över sitt företag – ett företag hon startat upp och som nog på många vis är hennes ”bebis”..
      Men man kan köpa nya bebisar! =)

      1. Hmm skriver:

        Fats det gör hon ju inte. förlorar kontrollen dvs. Hon tillsammans med de ursprungliga ägarna är fortfarande i majoritet. H&M sett till ägarandel har i stort sett inget att säga till om här.

        Om de skrivit ett avtal som säger något annat kan vi ju inte veta, men det betvivlar jag.

      2. Antonia skriver:

        Det brukar alltid finnas aktieägaravtal i privata bolag alltså icke publika bolag med en begränsad ägarkrets.
        H&M har egna jurister och jobbar med de bästa advokatbyråerna så det finns säkert saker vi inte vet för närvarande när det gäller avtal och framtidsplaner.
        Tror för övrigt att det här med att Kenza inte sagt något hänger samman med den ”tysta period” som H&M har fram till kvartalsrapporten 6 april. Det är väl därför man valt 7 april som datum får lanseringen av ”nya IvyRevel”.
        Det står om detta i Dagens Media.

      3. Lisa skriver:

        Jag tror jag hänger med! Men kommer H&M sälja kläderna? Eller investerar de bara i IvyRevel för att själva kunna gå med bättre vinst?

  10. Is skriver:

    jag fattar inte hur de kan säga att företaget är värt 100 miljoner kronor när det finns märken som funnits i flera år och är betydligt mer populärare än Ivyrevel som inte når sådana summor. Jag känner inte en enda person som köpt något därifrån och det var bara under ev den första åren som folk köpte något. Till och med deras instagram har köpta följare.

    1. Hmm skriver:

      Ibland så gör en värdering på potentialen inte på nuvarande status. Ovanligt, men det händer.

      1. Antonia skriver:

        Ja, det finns t ex internetföretag som är värderade till miljarder trots att de inte tjänat en dollar.
        Jag tror att H&M värderar IvyRevel just som digitalt utvecklingsprojekt snarare än som ett klädföretag. Som klädföretag tror jag inte H&M har något egentligt intresse av IvyRevel. Synd om Kenza som säkert konstaterat att övriga delägare är de som H&M visat störst intresse för. Som kläddesigner har Kenza uppenbara begränsningar och det är nog därför som IvyRevel knappast är någon succé när det gäller kläderna.
        H&M är mer intresserade av IvyRevels kompetens inom näthandel, målgruppsanalys och metoder för internetspårning av kunders vanor och intressen. Kläder kan H&M men man vill komma över kompetens inom digital marknadsföring.

      2. Johanna skriver:

        Kenza designar inte kläderna. IvyRevel har anställda designers som designar, visst kommer Kenza med åsikter som hennes position är inte designer i IvyRevel.

  11. a skriver:

    Nej, nej folk vet faktiskt inte vad en nyemission är. En nyemission görs då företaget håller på att gå i konkurs eller man behöv extra kapital vid t.ex. vid utlandsexpandering. Dessa pengar betalas inte till ägarna och efter detta äger man mindre av bolaget.
    Alltså de har gjort en nyemission så att de skall ha råd att börja sälja sina kläder internationellt. Pengarna går till den nationella lansering.

    1. Elin skriver:

      Håller du alltså med om det jag förklarade ovan ang riktad emission?

  12. sr skriver:

    Nu får vi hoppas att kenza inte samarbetar med Nordea 😉

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG