Tyra på provridning

10:00 6 Apr 2016

Tyra har lagt upp en video på när hon provrider en häst i Belgien och petar in en liten brasklapp på slutet – Men be nice, allt som alla har att klaga på inom min ridning vet jag liksom redan om..

En läsare skriver bland kommentarerna att personen som står bredvid den som filmar snackar skit om Tyras ridning på franska och trots att jag läst franska i 3 hela år så fattar jag ingenting av det som sägs. Någon som kan mer franska än vad jag kan som kan bekräfta eller dementera?

Tyra själv verkar relativt nöjd med hästen men vissa har kommenterat att den tjafsar och går och hänger på bettet och inte ser så trevlig ut alls.

tyras2

Vad tycker ni, mina hästkunninga läsare?

tyras1

23 kommentarer | “Tyra på provridning”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Hanna skriver:

    Kan ingen franska men hennes ridning är inget vidare. Svårt att säga (kornig video) om det är hon som stör hästen eller om hästen är bråkig men hennes säte är uselt, hon behöver sitta ner med mer tyngd och ha bättre grep med skänklarna (vaderna) runt hästen. Dessutom viftar hon med händerna hela tiden, hon skulle ha bättre koll på hästens huvud om hon sänkte händerna och höll dem stadigt nere vid manken. Det märkliga är att det här är sådant jag ser, och kan själv, som ”bara” ridit tio år på ridskola ser. Hon som ska vara något sorts proff borde ha det här i ryggmärgen. Att ha så där dåligt säte och vifta med tyglarna är inget man glömmer bara för att man inte ridit på några år.

    1. Mikaela skriver:

      Hon är väl inget proffs heller ?

      1. Cissi skriver:

        Självutnämnt proffs ?

      2. Mikaela skriver:

        Cissi- haha jahaa :))

  2. A skriver:

    Hannas analys är helt korrekt tycker jag. Jag har aldrig sett Tyra rida förut, läser inte hennes blogg men blev väldigt överraskad över hur dåligt hon rider den här hästen.

    1. Mikaela skriver:

      Den var framtung o hon är ringrostig.. Oftast ingen stilridning då 🙂

  3. A skriver:

    Jag är ingen expert men har ridit aktivt i 18 år nu. Vad jag tycker är att hon är alldelles för yvig och viftig med armar och händer, hon fokuserar för mycket på ”klappen” till hästen så hon tappar den lilla balans hon har och tar alldelles för lång tid på sig att hitta tillbaka. Kan inte heller se om det är hästen som tjaffsar eller hon men det ser inte helt balanserat ut överlag 🙂 hon ser vinglig och ”tung” ut. Inte tung som att hon ser ut att väga mycket, utan tung som att hon inte har särskilt bra kroppskontroll, styrka och balans. Detta är kanske inte så konstigt då hon knappt ridit på länge men samtidigt sitter ridningen i ryggmärgen så hon borde ha kommit igång lite bättre by now 🙂 kanske inte rätt häst för henne, hon behöver kanske dn stadigare häst med ett ben i varje hörn som kan hjälpa henne med balansen tills hon hittat tillbaka till sin forna ridning 🙂 det är vad jag tycker men det behöver inte betyda att det är rätt 🙂

    1. A skriver:

      Kollade lite längre nu och stå upp i sadeln med benen rakt ut och bromsa är big no no. Det är INTE bra ridning.

      1. Hanna skriver:

        Såg det också, väldigt märkligt, det där är ju inget man bara glömmer.

  4. Eazy skriver:

    Ser inte bra ut. Vad gör hon med händerna? Hon ser ut att vara helt ur balans, speciellt när de hoppar. Kan hon inte bara skaffa sig en läromästare och vara nöjd med det?

    1. lisen skriver:

      +1! varför höja händerna upp till tuttarna när hästen har martingal på?? jag skulle hellre ifrågasätta varför hon inte skaffar sig en tränare och lär sig hur man inverkar korrekt!

      1. Mikaela skriver:

        Hon har ingen häst ju (typ, ingen hemma) 🙂 När hon har igen gissar jag att hon börjar för tränare!

  5. sofie skriver:

    Jag pratar flytande franska och lyssnade lite snabbt på klippet men har för dåligt ljud på datorn och kan inte höra alls vad det säger.

    Dock finns det inget fransk ord som heter ”pressier”, ”pressé” finns däremot och det kan översättas till ”pressad” men används mest för ”ha bråttom”.

    Visst fick det mycket att säga om Tyras ridning, men onödigt att försöka tolka in något i 2 ord som man tror sig ha hört.

  6. Katrine skriver:

    Finns det någon anledning till att hon sitter så mycket i lätt sits, både efter hinder och i allmänhet i galopp? Jag har funderat varje gång jag har sett hennes filmer. Jag har ridit i 6-7 år, där jag både hoppade och ridit dressyr, och jag har alltid lärt att man bör komma ner/sitta tungt i sadeln (speciellt när man hoppar). Men kanske jag har fel, är det någon som kan förklara? Jag vet att man gör det med unghästar delvis på grund av dålig balans, och naturligtvis över hinder och i galoppsport, men jag förstår inte varför man gör det annars.

    1. Camilla skriver:

      Fast nä. jag har ridit enda sedan jag var lite och tävlat i hoppning i 15 år och jag har då alltid lärt mig att man ska helst ha lätt sits. Sitta tungt i hoppning har jag då aldrig lärt mig att man ska göra. Sedan ska man ju såklart inte så rakt upp i stigbyglarna, men en lättare sits är då det alla mina tränare eftersträvat

      1. Katrine skriver:

        Men varför? Vad får du/hästen ut av det? Det var inte ett påstående, men en fråga. Jag är uppriktigt nyfiken. För jag personligen föredrar att sitta tungt i sadeln och följa hästens rytm, och känner även att jag har mest kontroll på det sättet.

      2. Eazy skriver:

        Till Katrine: När man galopperar under uppvärmningen ska man ha lätt sits för att bespara hästens rygg. Det är iaf vad jag har lärt mig och jag anser att detsamma gäller när man rider unghäst. När hästen väl är uppvärmd och man ska hoppa kan man välja lite ”som man vill”. För extra tryck kan man sitta ner men många hästar skulle nog föredra en lite friare rygg. När jag hoppas min skrutt sitter jag ner för att ge honom mer självförtroende, men på hetare hästar har jag hellre en lite lättare sits.

  7. K skriver:

    Jag ser inget trevligt med varken hästen eller Tyras ridning. Jag har dock aldrig tyckt att hon rider bra MEN när hon var igång red hon snäppet bättre men hade höga händer och noll balans även då.
    Hästen tycker jag ser oskolad ut, svag bak eftersom den blir väldigt framtung. Den orkar inte och när den har en ryttare som inte kan rida så lägger den sig i handen och dragkampen uppstår.

    Hon borde köpa en läromästare och göra om och göra rätt. Som hon rider borde hon hålla sig på max 100-110 nivå ett bra tag.

    1. Eazy skriver:

      Varför klarar hon inte av att taxera åt hästen, har inte hon tävlat i rätt stora klasser? Vad var det för häst hon hade då? Det, om något, måste ju sitta i ryggmärgen.

      1. K skriver:

        För att hon inte kan trycka av själv och räknar aldrig på avstånden.
        Lalle gjorde antagligen jobbet. Och jo, innan ngn protesterar så finns det erfarna hästar du aldrig behöver trycka av själv som kan taxera och bedöma när och var de ska hoppa av..

      2. M skriver:

        Njae.. https://tdb.ridsport.se/rider_results/66200

        Totalt ett femtontal starter i 130, endast 2 i 135 varav hon kom runt den ena på 13 fel och blev utesluten i den andra. Även 130-resultaten är rätt knackiga, tex. den i Åby när hon blev placerad är ju bara en klass som råkade bli delad pga många starter och då räknas den som två. TDB och de resultat som Tyra skriver på bloggen brukar inte stämma överens riktigt.

  8. Nicole skriver:

    Herre vad dåligt hon rider, jag har ridigt betydligt kortare än vad hon har och var långt ifrån så dålig när jag slutade. Ja jag hade en bra häst men asså människa?

  9. Johanna skriver:

    Jag tycker att hästen ser lite seg ut, sådär vid 8.15 i klippet så gasar Tyra på och då tycks hästen vakna lite till liv och verkar tänka:
    ”Hupps måste jag hoppa nu?, okejrå då”. Ha ha.

    Undrar vad de ska ha för den.
    Hoppas att Tyra får se hästen löshoppa så att hon kan se om hästen själv tänker lite kring hindret/ena och hur den tar sig över det.

    I övrigt tycker jag att hästen lyssnar fint på Tyra med öronen och tycks undra vad hon vill och vart hon ska. Hästen ser trevlig men lite seg ut, det ser ut som om hon får gräva på med sporrarna lite. Kanske får den inte så mkt kraftfoder? Vad vet jag.

    I övrigt känns det lite Nellie Oleson aktigt att kritisera Tyras ridstil.
    Många av oss tjejer (inte alla) kan uppföra bättre än så. (nej jag är själv inte en perfekt ryttare, men det är så typiskt tjejer att kritisera varandras ridning – blir lite trött ibland) 🙂
    (nej jag försvarar inte Tyras ridstil – men funderar om det är så himla viktigt kritisera istället för att bara skita lite hur hon rider)

    För er som vill vila öga rekommenderar jag att youtuba Bent Branderup och spana in dressyr, lösa tyglar och följsamt, sammetsridning at its best.

    😉

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg