Att langa alkohol..

11:13 5 Maj 2016

system

Egoina har ett samarbete med Systembolaget som fokuserar på vikten av att säga ”nej” när någon ber en köpa ut.
Jag har aldrig köpt ut till någon, vare sig här i Sverige eller i USA där gränsen är aningens högre med 21 år men jag tror aldrig heller jag fått frågan.
Jag fick däremot frågan om jag kunde köpa ut cigaretter av några kids utanför mataffären en gång men nej, självklart gjorde jag inte det.

Det är egentligen ett rätt skenheligt ämne då jag FÅTT alkohol utköpt till mig. Att jag senare i livet själv säger nej, beror det på att man blivit äldre och klokare?

Och en annan sak – Ta Nicole Falciani som är 19 år och hennes pojkvän Eric Saade som är några år äldre än henne och således får handla på systemet.
Om han köper en flaska rött för att de ska ha en mysmiddag hemma på tu man hand – langar han då?
Vart går gränsen egentligen? För det vore ju vansinne om det räknas som langning. Men det gör det nog..eller?

Har ni köpt ut alkohol från systemet till någon under 20?
Vill man inte svara i kommentarerna så kan man svara här nere på Bloggbevaknings sedvanliga omröstning.

13 kommentarer | “Att langa alkohol..”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. L skriver:

  I och med att man fyller år rätt tidigt på året så har jag fått langa till mina polare som inte fyllt 20 år än… Men känns som att det nästan inte gills. Jag tycker personligen att är man myndig som 18 år så kan man också avgöra själv om man vill dricka alkohol eller ej. Att köpa ut till en person som fyllt 18 år tycker jag därför är ”okej”. Dock dricker jag inte alkohol längre så nu hade jag inte köpt till någon eftersom jag inte ens handlar där själv.

  1. Sandra skriver:

   Fyller också år ganska tidigt på året så jag tror nog att jag köpte ut lite åt vänner som inte hade fyllt än 🙂 men det känns ju verkligen harmlöst att köpa ut till en myndig kompis/partner.

 2. Marre skriver:

  Man langar om man lämnar över alkoholen till en minderårig( under 20). Men om du som kompis/syskon etc.. är med när alkoholen förtärs är du ansvarig för din vän och ser till att hen inte far illa. Varför man får dricka när man är 18 är ju för att krogen har ett ansvar att följa alkohollagen. Inte servera märkbart påverkade osv.

 3. Marie skriver:

  Jag tycker ärligt det är så konstigt att det är helt okej att dricka på krogen vid 18 men inte köpa förrän 20. Om jag hade styrt Sverige hade jag höjt ålder till 23 för båda ändamålen. Hade nog blivit den mest hatade personen dock 😀

  1. Bloggbevakning skriver:

   Vi klarar inte ansvaret av att bära hem sprit. Det är för mycket att hantera. 🙂

  2. Thess skriver:

   För när du är på krogen håller folk koll på dig. Det är okej att dricka på en hemmafest om du är 18, för du är inte själv. Det är när du köper sprit och går hem och dricker själv som det kan uppstå problem, du kan ramla och slå dig och förblöda för att ingen var i närheten, du kan bli medvetslös och drunkna i dina egna spyor, du kan få dumma ideer för dig och skada dig på annat vis. Inte för att du blir instantly Gandlaf the white när du fyller 20, men det är så grundidén ser ut.

  3. R skriver:

   Den stora skillnaden är att på krogen serveras du allteftersom du dricker och om du börjar bli för full är det olagligt för restaurangen att ge dig mer. (Det är till och med olagligt för dem att låta dig vara kvar där inne.) Du får alltså hjälp av någon annan att kontrollera ditt eget intag. När du handlar på systemet köper du allt på en gång och ingen håller koll på att du hanterar det. Sedan finns det förstås många bartenders som bryter mot den lagen men den funkar helt okej ändå.

 4. E skriver:

  Jag har köpt till vänner som är lika gamla som jag, förutom att de fyller år senare på året bara. Det kändes okej tycker jag då de nästan var 20.

 5. Kattfan skriver:

  Jag brukade köpa 2,8% cider till min lillebror när han var 16. That’s it. Själv behöver jag aldrig nån som köpte ut åt mig när jag va ung då jag mest drack mäsk… ?

 6. R skriver:

  Under 20-åringar får dricka _små mängder_ alkohol i sällskap av vuxna under förutsättning att det sker under städade former. Man ska tänka typ ”smakportioner”. Men dricker hon mer än det är det tekniskt sett langning. Men som med de flesta lagar, mindre övertramp som uppenbart inte leder till några problem är ju inte direkt prio för någon polisinsats. Mvh en som är godkänd tillståndshavare för serveringstillstånd 🙂

 7. Linda skriver:

  Jag har bara köpt ut till kompisar som är ett par månader yngre! Men inte till någon som inte är myndig.

 8. F skriver:

  Jo jag brukade köpa till min kusin som är två år yngre än mig. Dock visste hennes mamma (min moster alltså) om det. Hon visste ju om att hennes dotter drack men ville inte själv vara den som köper ut och om jag ville göra det ”var det upp till mig” typ.

 9. Mel skriver:

  Han tv polisen hade ju ett program med Erik om det här på 6an! Det är okej att bjuda på en mindre mängd, men stod inte hur mycket. Så om jag dricker en hel flaska vodka kan jag bjuda den under 18 (tror jag det var) på en halv för det är en mindre mängd x)

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp