GabJoss:
Hade det inte varit rätt märkligt om GabJoss och Fjordingen givit SuperJ kött och fisk till mat när dom själva äter vegetariskt?
Dom är ju inte hysteriska rawfoodmänniskorsom bara äter frön och groddar, frukterianer eller något annat ensidigt (no kränkning intended) för då borde det ju vara relativt svårt att få i sitt barn mat tänker jag…
Jag fick näringsbrist när jag var vegetarian och vegan men det var helt mitt eget fel då jag var världssämst på att balansera min kost men för alla andra verkar det ju gå hur bra som helst.
Jag tror aldrig jag hört om vegetariska föräldrar som ger sina barn kött – har ni?
Jag är vegetarian men inte min sambo och vi ger barnet både och. Jag skulle aldrig någonsin låta mitt barn enbart äta vegetarisk då det är så lätt att få näringsbrist om man slarvar, vilket jag alltid gör. Jag hoppas att mitt barn väljer att äta kött som vuxen.
Jag har varit med om vegetarianer som låter barnet äta av allt.
Men en intressant grej jag undrat över, efter jag hamnade i en diskussion med någon som vägrar låta sitt barn äta gluten (inga allergier), blir det inte svårt att äta kött eller gluten sen när de är äldre? Alltså att de inte kan smälta köttet för att de aldrig ätit det, eller att man får problem med magen om man äter vanligt bröd?
Gluten är ingenting som människan ska äta eftersom det introduceras ganska nyligen (ca 4000 år sedan när vi började mala vete) och därför har inte evolutionen hunnit med ännu. Att äta gluten är således ganska onaturligt för kroppen och inget som man behöver få i sig.
Det är sällan gluten som är problemet om man inte är celiak. Det är den kommersiella snabbväxande jästen som spökar och undersökningar visar att de som tror sig vara intoleranta mot gluten mår bra om de äter bröd utan kommersiell jäst (dvs riktigt surdegsbröd, inte fejk surdegen de säljer på typ ICA).
Menar du typ blekt vitt mjöl då? För vi har väl ätit spannmål mycket längre bakåt än 4000år?
Har inte hetsantiglutenpropagandan börjat lägga sig ännu?
I USA har hetsen mot gluten börjat lägga sig så inom 1-2 år sker detsamma i Sverige och då får vi se vad nästa bluffhälsotrend blir 🙂
Vegetarisk mat går bra att ge till barn men det har inga hälsofördelar jämfört med en sund och balanserad blandkost. De är båda hälsosamma när man väljer mer utav t.ex. fullkorn, grönsaker, frukt, nötter, oljor med omättade fetter samt mer utav kyckling och fisk om man äter från djurriket.
Folk måste sluta läsa sin fakta i Aftonbladets bilaga och ta till sig av de kostråd och den gedigna nutritionsforskning som finns i Sverige, norden och världen. Finns utmärkt information på livsmedelsverkets hemsida, slv.se. De kostråd som finns i Sverige idag har aldrig varit så väl underbyggda tidigare.
@ Dietisten: Amen!
Gluten vet jag inte men när det gäller kött går det att vänja sig långsamt 🙂
He he, I won´t take the bait on the hook….. 😎
”…men för alla andra verkar det ju gå hur bra som helst.”
Eftersom det är mycket mer hälsosamt att äta vegetarisk, så länge man äter varierat varje dag och inte typ potatis varje måltid så är det ju inget konstigt med det. Människan är skapt för blandkost.
Mer konstigt att folk låter sina barn äta kött, halvfabrikat osv. som kan leda till koloncancer och diabetes typ två eller animaliska fetter som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Mjölk är dessutom onaturligt för människan att dricka, anledningen till att större delen av världsbefolkningen är laktosintoleranta.
Det känns lite raljant. Skulle personligen inte vilja leva som veg igen då jag tycker att många av produkterna är helt klart undermåliga och innehåller onödig skit. Bönor är heller ingen höjdare för kroppen (även om jag älskar det så undviker jag) Då återstår mest rena grönsaker då jag också avstår mjölkprodukter.
Med det sagt äter jag mkt sparsamt med kött, grönsaker, ägg, fisk o fetter. Bullshit att veg skulle vara hälsosammare, men det beror ju på vad du jämför med.
Äter sparsamt med kött. Äter det andra.
Onödig skit? Vad syftar du på då? Undermåliga?
Och att grönsaker inte skulle innehålla näringsämnen är ju bara ett skämt.
Det låter mer som att du inte vet du du pratar om. Sojabönor är ett fullvärdigt protein med dubbelt så högt proteininnehåll per 100g om man jämför med kött.
För att inte prata om alger som är extremt näringsrika, även i liten mängd. Vill du att jag ska fortsätta?
Men du får gärna föreläsa lite mer för mig som läkarstudent som bara har några år på nacken gällande näringsinnehåll och kroppens upptag av födoämnen.
Puss på dig! 🙂
Mathilda var det som fick en puss. 😉
Jag är inte fienden, men tycker du är raljant när du säger att veg är hälsosammare. Som sagt, tror inte på det goda i bönor. Havremjölk etc annat en köper innehåller (ofta) onödiga ingridienser. En kan givetvis glra det själv istället men tycker många luras in i att det ska vara så bra för att det är växtbaserat och det håller jag inte med om (köpeprodukter) tänker inte ens ta upp quorn. Jag har självklart inget emot de som väljer att vara full veg/vegan men det är inte för min kropp. Det är liksom inte det enda rätta, så framställ det inte så.
Har dessutom aldrig påstått att det inte finns näringsämnen i grönsaker?
For a baby, digesting milk is a piece of cake. But the same can’t be said of adults. Infants have the ability to digest milk’s essential sugar, lactose, thanks to an enzyme called lactase, which breaks it up into two smaller sugars, glucose and galactose. As we get older, many people stop producing lactase and lose this ability. Others don’t.
Scientists have been trying to decipher the how, the when, and the why of lactose tolerance in humans for a while. People with lactose tolerance (or lactase persistence, in scientific speak) tend to come from northern Europe, the Middle East and Africa. The general hypothesis: in some people, mutations naturally arose nearby the gene for lactase and kept production of the enzyme going into adulthood, and because of something going on in the environment, adults with lactase had a survival advantage over the lactose intolerant. ”Whatever it was, it was really, really beneficial because it rapidly spread,” explains Sarah Tishkoff, a geneticist at the University of Pennsylvania in Philadelphia. …
The data suggest that the spread of the lactase mutations coincided with the spread of people and livestock domestication across Africa. The evolutionary history of the mutations lines up with known migration patterns and archaeological evidence for the beginnings of livestock domestication, the authors found. In particular, a mutation that spread from the Middle East to northern Africa is about 5,000 to 12,300 years old, putting it at about the same age as cattle domestication in Northern Africa and the Middle East, which occurred around 10,000 years ago. Another variant, prevalent on the Arabian Peninsula, corresponds in age to archaeological evidence of camel domestication in that region around 5,000 years ago….
In another example, a specific mutation prevalent in Tanzania, Kenya, and South Africa, is believed to be only 2,700 to 6,800 years old, based on previous studies. That coincides with the timing of pastoralist migrations down from northern Africa to east Africa. How it showed up in southern Africa is a little more complicated, but it may have something to do with the spread of the Bantu people in east Africa and their intermixing with local pastoralists as they moved south…
Lactase can also play a role in breaking down proteins in plants, so that could explain why some groups that don’t have cattle might still produce lactase as adults. Alternatively, some researchers have hypothesized that gut bacteria might be helping some digest milk when they lack the mutation….
What does this all mean for the average milk drinker? If you’re of African descent, it explains the evolutionary journey behind your lactase-related mutations pretty well. In the arid environments of Africa, milk is a key source of liquid when water is scarce, so the evolutionary advantage of lactase persistence is clear.
But if you’re of European descent—another region with a tradition of livestock domestication and common lactase persistence—the story remains a mystery. Scientists have proposed various theories for the evolutionary pressures that propelled lactase persistence across Europe, but the hard genetic evidence still needs to be discovered.
Läs gärna hela artikeln…
http://www.smithsonianmag.com/science-nature/africans-ability-digest-milk-came-livestock-agriculture-180950064/?no-ist
Charlotta: ”Människan är skapt för blandkost.”
För tydligt
Ok jag försökte hålla mig med det gick inte…
”Mjölk är dessutom onaturligt för människan att dricka, anledningen till att större delen av världsbefolkningen är laktosintoleranta.”
2 Den vanligaste förklaringen har fram tills idag har varit att vi människor här i norra Europa började dricka mjölk för att få i oss mer d-vitamin och kalcium i brist på solsken.
Men Oddný Sverrisdóttir, forskare i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet, kan nu avslöja att våra mörka vinterdagar inte ger hela svaret på mjölkgåtan:
– Vi har kommit fram till att även människor i Spanien har utvecklat förmågan att dricka och processera mjölk. Det är därför inte problem med kalcium som driver laktostolerans i en population. I Spanien finns jättemycket sol och de får d-vitamin genom att solen lyser på huden.
Gamla ben till labbet
Oddný Sverrisdóttir har lyckats få fram 5000 år gammalt DNA från benrester som tillhört spanska förfäder. I DNA:t fanns inte ett spår av de gener som kodar för det enzym som bryter ner laktos och som är nyckeln till att en tredjedel av dagens spanjorer kan dricka mjölk.
Tidigare har man trott att dagens spanjorer som kan dricka mjölk, fick egenskaperna efter att ha blandat sina gener med oss nordbor som i sin tur alltså fått sin laktostoleransen i brist på sol.
Mutationer upptäcktes med DNA-analys
Men efter att Oddný Sverrisdóttir skickat sina DNA-analyser till en forskarkollega i Storbritannien, som kunde lägga in resultaten i datasimuleringar av naturlig selektion, så blev det tydligt att förmågan utvecklats genom så kallad positiv selektion. Det vill säga att förmågan utvecklats genom mutationer inom den egna populationen. Inte genom gentillskott från norr.
– Vi har alltid vetat att det handlat om positiv selektion i Sverige, Finland och Nordeuropa, men vi visste inte att så var fallet i Spanien, säger Oddný Sverrisdóttir.
Svälthypotesen
Förmågan att kunna dricka näringsrik mjölk var troligen något mycket positivt för de tidiga europeiska bönderna, som gick från att vara jägare och samlare till jordbrukare för omkring 10 000 år sedan.
Oddný Sverrisdóttir och hennes kollegor förkastar inte solskensteorin helt och hållet, utan tror snarare att fördelen med att kunna ta upp mer d-vitamin och kalcium kan ha varit en delförklaring här uppe i norr.
Men nu kommer de med en ny teori – som de själva tror kommer vara svår att blunda för, eftersom den passar in på alla – sollapande spanjorer som bleka svenskar.
Nämligen att förmågan kan ha drivits fram av svält.
När de tidiga bönderna fick dåliga skördar och alla fermenterade produkter som ost och surmjölk tog slut (där laktosen delvis försvunnit i fermenteringsprocessen) blev förmågan att kunna dricka färsk mjölk livsviktig.
– När det inte fanns något annat att äta, kan de som kunde dricka mjölk fortfarande leva och få barn och kunde då föra vidare sina gener till nästa generation, säger Oddný Sverrisdóttir.
Svaret på mjölkgåtan
Alla bebisar som diar vid sitt moders bröst, har ett särskilt enzym i kroppen som gör att de kan bryta ner ämnet laktos, som finns naturligt i mjölk, men det försvinner det ska egentligen försvinna naturligt när man blir vuxen – det gör det hos de flesta männiksor på jorden och hos alla andra däggdjur.
Att människor i Europa utvecklat förmåga att bryta ner laktos är det största exemplet vi har idag på positiv selektion i de mänskliga generna, enligt Oddný Sverrisdóttir.
”Något spektakulärt hände”
– Vi vet idag att nittio procent av människorna i Finland och Sverige, kan dricka mjölk, så vi vet att något spektakulärt hände, säger Oddný Sverrisdóttir.
Och varför är det viktigt att få svaret på mjölkgåtan?
– Jag tycker det är jätteviktigt att veta hur vi var, för då vet vi hur vi kan bli. De finns de som påstår att vi inte utvecklats sedan stenåldern, men kan vi visa att jo, det är fortfarnande saker som händer med människans genom, säger Oddný Sverrisdóttir.
Studien om mjölkgåtan publiceras i den vetenskapliga tidskriften ”Molecular biology and evolution”.”
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nytt-svar-pa-mjolkgatan
Jag är vegan och har absolut nada planer på att ge mitt barn något ifrån djurriket. Jag är nogrann med min kost, älskar att laga mat ifrån grunden och skippar halvfabrikat för det mesta. Mina syskonbarn är kräsna och lever på korv, men ingen ifrågasätter deras kostvanor som består av grillkorv och mackor. Men hej, klart de dricker ju ett glas komjölk lite då och då, antar att kostcirkeln är komplett då? Haha 🙂
Klart att mitt barn skulle få ont i magen om hon började äta kött i framtiden men kroppen vänjer sig. Nu hoppas jag att mitt barn inte vill det, men det är helt upp till henne. Viktigast är väl att barn får i sig varierad kost med bra näringsinnehåll. Sen hur varje förälder tillgodoser det varierar. Kanske hade jag resonerat annorlunda om mitt barn var kräsen men idag äter hon allt jag lagar. Men klart det krävs mer av mig som förälder, men för mig är det värt det eftersom jag vet exakt vad hon får i sig 🙂
Haha alltså så sant! Folk äter typ pasta och korv och frågar mig som är vegan hur jag får i mig protein. Folk blir ”kostexperter” så fort man säger att man är vegetarian. Älskar deras ansikten när jag radar upp alla näringsämnen och vitaminer som finns i min mat kontra deras.
Kunskap är makt!
Kan ingen förklara detta för min mamma som VÄGRAR låta mig vara vegan? (:
@M: En tanke blir väl att du läser på alla du kan om hur du lever hälsosamt som vegan. Presenterar en plan för din mamma hur och vad du ska äta och lovar att berätta för henne om du kommer känna dig mer trött.
Det går som sagt att leva ett ok liv som vegan. Har man det som filosofi snarare än som ett argument för att må bättre till sin kosthållning (man ska ju må bra i skälen också) så borde det vara fritt för alla att leva så.
En tanke kan ju också bli att du nu medan du växer (gissar på att du inte fyllt 20 än) är vegetarian för säkerhets skull och sedan prövar dig fram som vegan.
M: Håller med Hmm. Kan det kanske också ha nåt att göra med att hon tror att hon kommer få laga maten och se till att du får i dig allt du behöver? Om du bor hemma alltså?
Om du researchar och kollar recept som du kan laga så blir hon säkert med positivt inställd på det.
Får jag bara fråga, för att jag är nyfiken, så ta inte illa upp. Men hur gör du för att se till att hon får i sig b12? För det vet jag sen min egen tid med vegansk kost att det får en köpa extra tillskott för att få i sig, finns det likvärdiga för barn? Som sagt, jag är bara nyfiken 🙂
Fast både du och ‘Charlotta’ pratar om ”hur andra låter sina barn äta halvfabrikat”. Om ni är så kunniga så borde ni ju veta vad halvfabrikat faktiskt är. Tror till och med att ni äter helfabrikat för jämnan. Mjöl är till exempel ett halvfabrikat. Bröd är ett helfabrikat.
Alltså, detta med näringsbrist… missköter du din kost som köttätare kan du få näringsbrist och missköter du din kost som vegan kan du få näringsbrist. Däremot är det stor chans att du som vegan har koll på allt som gäller, b12, d-vitaminer och selen etc. Jag planerar att uppfostra mina barn som veganer då det för mig är en moralisk plikt (för att lära dessa rätt och fel, som en bör).
Vill de äta kött senare (som jag inte hoppas) så kommer deras magar freaka ut ett tag men sedan vänja sig.
Så är det alltid om du gör en drastisk ändring i kosten. Går du från LCHF till HighCarbVegan kommer magen få en chock.
Jag tänkte skriva en kommentar, men så såg jag att du skrivit exakt som jag tänkte <3
Precis. Näringsbrist kan man få vid ala sorts kosthållning och jag håller helt med om att många veganer är mer pålästa.
Däremot så finner jag att många veganer tar sin information på likriktade sidor, dvs dem som har vegansim som inriktning. Har man det som filosofi så blir det ju ofta så att man själv- ”censurerar” sig lite efter hur man vill att det ska vara, dvs vad man har som åsikt vad som är bäst snarare än ren hård fakta .
Jag skulle önska att alla, vegener, vegetarianer, köttätare och alla andra, tog sin info från flera håll för att få den mest rättvisa fördelningen på kunskap och inte bara läsa på sidor på nätet som håller med en om hur man bör äta.
En liten anekdot om Bloggbevakning, när hon i sin tidiga ungdom var vegetarian.
En julafton ville hon ha stor begravning av julskinkan, ute på tomten. Stackars den!
Dock blev det inte så. 🙂
Men maaaaaaaaaaamma då!
*skäms ju inför mina nya kompisar*
😆 😆
Haha 😀
Mina föräldrar var vegiterianer och gav mig fisk som barn tills jag var typ 4 sedan fick jag bli vegiterian tills hela familjen sluta med de när jag var 7. Det var för att dom såg det svårt att ge mig den näringen jag behövde utan fisk när jag var så liten
Så är det. Mycket svårt.
Min syster som är lakto ovo veg har låtit barnen prova allt när de ätit andras mat. Hemma fick barnen ibland äta älg som hon fått direkt av slaktaren då hon tyckte de lärde dem innebörden av att äta kött.
Jag o min sambo planerar ett liknande upplägg då han är veg men jag äter kött när inget alternativ finns. Hemma kommer barnen få äta det samma som oss vilket kan innebära att det blir kyckling när min sambo är bortrest men vällagad vegetarisk mat för det mesta. När de ska gå i skolan eller besöka någon tycker jag det är självklart att de äter det som serveras vanligtvis så länge de inte aktivt väljer att utesluta kött eller animaler.
Det viktigaste är att de förstår innebörden av matindustrin och kan ta egna val utifrån sin kunskap.
Yes, jag känner veggieparents som ger sina barn kött. Dom vill att barnen själva ska bestämma om och vad de vill äta. Ens ungen älskar kött och den andra är inte så förtjust i det.
Bra att uppmuntra barnen att välja själva tycker jag!