Åldersgräns på Sociala Media?

09:33 28 Jul 2016

Det kom ett pressmeddelande:
sm

Men finns det inte redan åldersgränser på Sociala Media? (Ja, man kan skriva både media och medier)
Om inte så verkar det vara på gång?
Nyheter24 skrev om det HÄR:

Det är nu klart att det införs en åldersgräns för att använda sociala medier som Snapchat, Instagram, och Facebook i Sverige.
– Den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så nånstans där kommer det svenska regelverket att hamna, säger Bolund.

Åldersgränsen kommer alltså att bli 16 eller 13 år, och inom två år ska åldersgränsen vara en del av svensk lagstiftning.

Åldersgräns på Sociala Media? Tumör eller tulpan?

 

31 kommentarer | “Åldersgräns på Sociala Media?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. rebecca skriver:

    Tycker det är jävligt skit. Har träffat flera av mina bästa vänner på olika sociala medier när åtminstone en av oss har varit under 15 år, skulle inte vilja beröva någon annan den chansen.

  2. Tina skriver:

    En stor tumme upp!!!

  3. Bella skriver:

    Efter att läst youtubers kommentarer så tycker jag; sjukt bra! De är verkligen bara barn!!

  4. Z skriver:

    Men då är det väl ändå ”sociala media” det heter och inte ”Sociala Media”? Det senare ser ju helfel (och töntigt ut).

    1. Bloggbevakning skriver:

      Va? Sociala media och inte sociala media? Man kan säga båda då båda ändelserna är pluralis. Och hur ser en o-töntig ändelse ut? =)

      1. V. skriver:

        Jag tror att ”Z” syftade på de inledande versalerna.

        1. Bloggbevakning skriver:

          Ah! Jag tycker det ska heta SOCIALA MEDIA!!!!!!! Lite skrikigt så.. =)

      2. V. skriver:

        ? Så skadad (på ett positivt sätt alltså).

      3. Z skriver:

        Givetvis syftar jag på versalerna du av nån obegriplig anledning slänger in :P.

        1. Bloggbevakning skriver:

          Det där CAPS LOCK fastnar här och där.. hehe..

      4. Milan skriver:

        Sociala medier* heter det

      5. Milan skriver:

        Som tillägg till min kommentar, CamCam jag tror att du tänker på engelskan ”social media” men här säger man sociala medier.

        1. Bloggbevakning skriver:

          Och vad tänker du är singularis? Medium?

  5. M. skriver:

    Åldersgräns är bra dels för deras egen del (hur de påverkas av reklam, bloggare, influencers och näthat till exempel för att inte tala om nätmobbning bland klasskamrater) och för oss andra som inte vill se deras omogna kommentarer.. Har sett flera typ 13-åriga pojkar som kommenterar kvinnors bilder på instagram med nedsättande ord vilket är väldigt disturbing.

  6. W skriver:

    Jag välkomnar lagen. Finns så många föräldrar som aldrig har någon koll alls vad deras ungar sysslar med. 🙂

  7. V. skriver:

    Som jag har förstått det så har Instagram en 15-årsgräns, men det fungerar ju så där…

  8. Är väl kanske bättre att man lär sina kids bete sig och förstå hur världen fungerar även på internet. Är starkt emot att staten och andra makter ska styra den enskilda individen på så detaljerad nivå. För många unga (mig själv inräknad) gav sociala medier mer än det tog. Det är en mognadsfråga, och det finns det ingen speciell ålder för. Och vad är nästa steg? Förbjudet att läsa böcker och tidningar eller se program som kan påverka unga? Vi alla är olika. Det kan finnas en rekommenderad åldersgräns men att sätta lagar för allt är fasiken bara tramsigt och dessutom nästan obehagligt. Låt folk bestämma över sina liv/barn/ungdomar/intressen själva.

  9. S skriver:

    Nja… Det är ju väldigt lätt att kringgå men framförallt så finns det rövhattar långt upp i åldrarna som har tillgång till internet, så jag tror inte det skulle minska problemet.

    1. V. skriver:

      ”Rövhattar”! ?

      1. S skriver:

        Haha, visst är det en talande beskrivning 😀

  10. Emelie skriver:

    Tumör, det är ett empatitest eller mognad och uppförande test.

  11. Josse skriver:

    Tror egentligen inte det hjälper, ibland blir man förnuftigare med åren, ibland inte.. Jag uppskattar dock försöket, är mamma till en 12årig tjej som har tjatat om tex Facebook sen hon var 7år för att klasskompisar har det. Självklart är det viktigt att förklara och motivera till varför jag tyckt/tycker att hon är för liten men vissa saker förstår inte barn och andra saker vill man inte att dom ska förstå och då väger en satt åldersgräns tungt.

  12. Madde skriver:

    idén är väl i sig inte helt galen men hur har de tänkt att de ska efterleva denna lag? du är bara 12 år och därför ska du straffas för att du har app ”blabla”? ska de ta telefonen av personen då eller ge internetförbud? och Vem ska se till att lagen upprätthålls, polisen? ska de jaga näthatare/haters och småglin på nätet?! helt absurt om det blir en lag av detta, ska polisens redan hårt avsatta resurser gå åt till att jaga ungdomar som skaffat fb innan en viss ålder?! haha tramsigt så det räcker och blir över, men detta är min åsikt i frågan ?

  13. Wyy skriver:

    Nä usch. Nu vet jag inte riktigt hur någonting sådant skulle införas men jag kommer ihåg att jag ändå var en välfungerande person vid 14års åldern. Tycker bara att det är förminskande och onödigt och läskigt att staten tycker sig ha rätt i att berätta för föräldrar och barn vad dem ska göra. Inkräktar på bår frihet som människor att göra val så länge vi inte skadar någon annan. Typiskt extremvänster som vi nu tyvärr har i Sverige. Oja reformer och förbud är så roligt. Istället för att göra det olagligt att mobba någon på nätet så stänger man ut barn ur hela den världen, gör det tabu,och sen släpper dem när dem blir 16 så att fem ballar ur och gör det dem längtat så mycket efter att få göra. Staten borde nog lägga lite mer pengar på att lära folk om barnuppfostran och vilket beteende som leder till vilken reaktion mellan barn o förälder etc. Det känns som vissa inte ens tänker på att barn inte kommer färdigskapta utan det är föräldrarna som har ansvaret att forma dess psyke. Läskig åtgärd måste jag säga. Odemokratiskt och onödigt. Gamla gubbar som sitter och bestämmer regler inne på en riksdag med så lite verklighetsföränkring så det inte finns. Hoppas att alla ni som på något sätt är för sådanahär förbud i personers privatliv tar er en tankeställare på vart man borde dra gränsen av ok förbjud och inte. #triggad #arg OCH regeringen borde ha bättre saker för sig just nu.

    1. Keso skriver:

      Men du tycker att staten ska lägga sig i barnuppfostran? Det om något är väl förminskande och onödigt. Extremvänstern? Detta är en EU-förordning.. Tycker att en gräns på 13 är helt ok med tanke på all informationslagring och dold målinriktad reklam.

      1. Wyy skriver:

        Nu var inte min kommentar den mest genomtänkta utan mest en lite ironiskt överdramatisering av känslorna (i slutet av kommentaren blev det så iaf hahah). Ja jag tycker att staten borde lägga sig i barnuppfostran. Inte lagstifta någonting men bry sig lite mer om vad föräldrar lär sina barn. Det är inte ok för föräldrar att få utöva diktatorbeteenden på sina barn där inget kritiskt tänkande är tillåtet och logik puttas bort. Jag tycker att det är hemskt att föräldrar får skicka sina barn till religiösa skolor där dem blir små inskränkta extremister och jag tycker det är fel av föräldrar att få lära sina barn fundamentalistiska värderingar. Detta tycker jag är tusen gånger värre än smygreklam som man ändå kommer åt om man får använda sig av Youtube etc (antar att yt också anses vara social media men att ta bort yt hade bara varit det dummaste). Nä detta är ett så löst och konstigt förslag när världen brinner av alla olika sorters extremistiska ideologier.
        Infromationslagringen är ju dock ett stort problem ja….. men jag tycker på något sätt att man måste bli utsatt för saker för att kunna hantera dem. Sociala medier var ju till för kidsen innan alla föräldrar tog över. Om världen blir bättre på reklamhantering så ger sociala medier mycket mer än dem tar, som någon ovan skrev. Och du kan inte säga emot att det är ett extremvänster-igt beslut hahah

      2. Keso skriver:

        Klart att jag kan säga att det inte är ett extremvänsterbeslut när det kommer från EU. Det är alltså ett EU-beslut. Tror du att staten kan lära ut till våra barn ett kritiskt tänkande? Det är staten vi ska kritisera.. Jag har gått i en religiös skola och är absolut ingen extremist utan en normalfungerande samhällsmedborgare som inte tror på Gud. Jag växte upp och ifrågasatte religionen, precis som jag ifrågasätter vårt samhälle, staten, politiken, storföretagen och marknadsföringen och sociala medier. Om du är för kritiskt tänkande så borde du vara väldigt emot smygreklam och målgruppsorienterad markandsföring eftersom den påverkar barnen lika mycket som religösa fundamentalister. Om man ska bli utsatt för saker för att kunna hantera det så varför är du så rädd för religion?

  14. Hanna skriver:

    En hel bukett tulpaner.

  15. Mikaela skriver:

    Bättre än bra! ?

  16. Mathilda skriver:

    Jättebra! Som någon annan skrev här – föräldrar har ingen koll (lata? Ingen koll? Surfar för mkt själva?) och då måste en lag till. Mucho happy about this! / 25årig mamma till tvååring som också hon kommer växa upp till trotsig/underbar tonåring.

  17. vvv skriver:

    Tycker nät-vett borde vara en kurs i skolan

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg