Bloggare på Zoo.

12:00 10 Jul 2016

Kissie & Dessie:

Kissie funderar på att åka till Parken Zoo i år igen och Dessie har i helgen besökt Kolmården vilket resulterat i kritik till både bloggerskorna i kommentarsfälten.

Kritiken mot cirkusar kan jag förstå – det är rent vidrigt men är det inte så att vissa djurparker faktiskt hjälper till och främjar utrotningshotade arter? Eller är det bara ett sätt att rättfärdiga den kassako som djurparker faktiskt är.
Är det inte också skillnad på djurparker och djurparker?
Vissa – som exempelvis Kolmården har ju så stora inhägnader för djuren att man ibland inte ser annat än buskar och träd medan andra kan ha djuren på allt för små hägnen?

Håller ni med mig eller har jag helt sonika fallit för djurparkspropagandan?

aaaa aaaaa aaaaaaa bb bbb bbbb

35 kommentarer | “Bloggare på Zoo.”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
  1. Sanna skriver:

    Hur stora inhägnad en djurpark än har så lever djuren i fel klimat. Sen så skjuter djurparkerna ihjäl flera utrotningshotade djur då dom inte har plats eller kan omplacera dom. Det finns inget som kan försvara hur vidriga vissa människor är som anser att vilda djur ska leva i fångenskap. Jag är fullt för att man ska bevara arter men gör det då i reservat i deras naturliga miljö. Varken elefanter, lejon, zebror osv ska behöva leva i ett klimat där vi får snö…

    1. KisseKatt skriver:

      Yup. Det primära är inte nog inte att bevara djurarter, utan att tjäna pengar.
      Enda gången jag tycker att det är ok att hålla ett djur instängt på det sättet är om det är skadat eller behöver rehabiliteras på något sätt.
      Det borde skapas fler reservat för de stackars djuren. Men det är ju svårt när det är människor över varenda jäkla kvadratcentimeter ?

    2. Leopold skriver:

      Fast de ”ihjälskjutna” djuren blir ju faktiskt mat åt andra djur så det blir ju ett ‘naturligt’ kretslopp.
      Har själv praktiserat på djurpark och djuren får utlopp för många naturliga behov för att vara djur i ”bur”.

    3. hejhej skriver:

      alla djur är väl vilda från början? tror djurparksdjuren fattar lika lite som en häst eller hund att dom är i fel klimat när dom föds in i det faktiskt. dom har aldrig sett afrika och vet inte att det existerar. ser ingen skillnad på vilda och tama djur. dom blir vad man gör dom till

      1. Bella skriver:

        Så du tror inte du skulle bli deprimerad av att födas i ett rum och vara där hela livet medans andra arter kollar på dig utifrån?

      2. Bella skriver:

        Och btw är hundar framavlade för att passa människan (vilket är sjukt det också) medans de afrikanska djuren på djurpark är inte framavlade på det sättet utan är fortfarande kvar i det naturliga beteendet men kan inte leva ut det.

  2. Bella skriver:

    Väldigt ironiskt att Dessie skrev om hur kul det var för Theo att se djuren osv osv, sen låg köttet på grillning när dom kom hem

    1. Bella skriver:

      Tolka dock inte min kommentar som veganpropaganda haha tyckte det var ironiskt bara

      1. Evvy skriver:

        Veganpropaganda? Suck…
        Vegan är det enda hållbara valet på alla punkter så nej fakta kallas det, inte propaganda. (Sen om folk väljer att blunda för fakta, jaja deras val och deras förlust.)

      2. Bella skriver:

        Evvy – är själv vegan, ville bara få fram kommentaren utan att folk skulle klaga.

      3. Bella skriver:

        Men ja propaganda var kanske fel ord

      4. Amina skriver:

        Evvy: Inte IBS-punkten. Jag tål inte oligosackarider som finns i bl a bönor, linser, ärtor, kikärtor, kål, svamp, lök, broccoli, sparris, sötpotatis, massor av frukter samt spannmål som vete och råg. Allt från djurriket är dock helt fritt från oligosackarider 🙁

  3. emmy skriver:

    Kan inte se bilder längre :/

  4. Maria skriver:

    Det är ALDRIG ok. För det första så är det en industri och allt tjafs om att de bevarar djurarter är ju bara PR, jag har varit på ställen som faktiskt jobbar mot utrotningshotning/tjuvjakt och liknande och det är något helt annat. En djurpark har djur i bur eller inhängnad, ofta vistas djuren i fel klimat, får för mycket kontakt med människor och får inte utlopp för sina naturliga beteenden. Ta exempelvis en afrikansk elefant som är gjord för att vandra långt under torkan för att hitta mat. En djurpark kan aldrig vara så stor som de landområden där djuren i naturligt tillstånd lever. Och alla köttätande djur måste få jaga sitt byte, de måste få markera revir, på ett naturligt sätt välja in och ut medlemmar ur flocken, välja vem de ska para sig med och hur och var de ska ta hand om sina ungar.
    När man tar ifrån vilda djur deras chans att leva normalt och hindrar naturliga beteenden får man djur som är stressade, agressiva eller deprimerade. Och att vi tar oss den rätten handlar inte om att skydda olika arter, det handlar om att tjäna pengar!

  5. m skriver:

    Det är väl själva grejen att vi människor bestämmer att djuren ska bo inlåsta, ofta i fel klimat, utan att kunna leva ett fullt liv (i de flesta fall). Det borde ju vara så att om vi människor vill se djuren får vi pallra oss ut i naturen och titta på dem.

  6. A skriver:

    Det finns inget som kan rättfärdiga djurparker, så enkelt är det.

  7. iceball skriver:

    Jag tänker lite såhär… äter ni kött,dricker mjölk,äter ägg? Hur rättfärdigar ni den djurhållningen?

    1. Sanna skriver:

      Det gör jag inte, men det är väl bättre att fokusera på en sak än ingen? En måste ju börja någonstans.

      1. Sanna skriver:

        (Jag rättfärdigar inte alltså, jag äter både kött och ägg. Dock inga mejeriprodukter, men det har med allergi att göra.)

    2. Jen skriver:

      Är det bättre att vi som äter kött går all in och utnyttjar djuren till max? Eftersom jag äter kött ibland så kan jag lika gärna börja tortera katter? Eller kan vi alla enas att någonting är bättre än ingenting? Jag skulle aldrig besöka ett zoo men du kanske tycker att det är bättre att jag gör det?

    3. iceball skriver:

      Jag funderar bara varför just djurparker får sig en känga när ingen säger något när någon dricker ett glas mjölk.
      Att dra upp nåt exempel med att tortera katter…alltså kom igen. Det år sånt som gör att det inte går att ta folk på allvar.

      1. Emma skriver:

        Fast det tas ju upp konstant att kött och mejeriindustrin är fruktansvärd och folk har väl börjat inse det mer och mer. Och att tortera katter är helt crazy? men grisar, kor och hönor är liksom helt okej.

      2. Jen skriver:

        Nej, att personer som du börjar ifrågasätta om människor är tillräckligt bra för att få bry sig, som gör att såna som du inte kan tas på allvar. Och sen trodde jag att plågade katter var samma sak som tex plågade grisar? Så vad kan du inte ta på allvar? Ditt eget resonemang?

  8. Lisa skriver:

    Den djurpark som bevarar arter är Nordens Ark. Kolmården separerar delfiner från sina flockar i det vilda och fångar in ungarna och Parken zoo dödar djur som inte längre får plats och slänger in dem i frysen.

    1. hejhej skriver:

      borås djurpark är också bra faktiskt. längeseda jag var där nu dock

      1. Lisa skriver:

        Jag hoppas innerligt att du skojar.

    2. Emelie skriver:

      Bitch please, det där var för tre VDar sen, häng med lite lilla vän! 🙂

      1. Lisa skriver:

        Bitch please? Hur gammal är du? För det uttrycket vad mig anbelangar är förlegat sedan många år tillbaka. Och det spelar ingen roll om det var så innan för det lär inte ändras.

    3. Hella skriver:

      What the F …. ?
      Är man så oinsatt och har så otroligt fel borde det finnas en auto spärr inbyggd på att öht uttala sig . JÖSSES Amalia så pinsamt !

  9. M skriver:

    Beror på park till park. Har varit på en djurpark längre norrut, där dem hade tigrar, vargar & björnar. Dem djuren kan jag lova mådde sjukt bra, gigantiska inhägnader, naturligt klimat & naturlig föda. Dessutom ÄLSKADE tigrarna att visa upp sig för människorna, dem postade alltid när vi gick förbi.

  10. Emelie skriver:

    Parken Zoo är ju inget vinstdrivet företag, det är i kommunal ägo och blir privatägt i september. Kolmården har en art som människan nästintill utrotade på 1900-talet, de fanns vilda i Europa, nu finns de knappt nånstans i Europa, men arten växer dig starkare.

    Om inte människan var så jävla korkad och sköt ihjäl vilda djur skulle de kunna leva i sin naturliga miljö.

    1. LA skriver:

      Yes… detta är den tragiska verkligheten. Jag skulle jättegärna vilja att djur kunde få leva i sitt naturliga habitat men tyvärr ser verkligheten inte ut så längre. Mängder med djur försvinner i skrämmande takt i naturen. Elefanter och noshörningar till exempel, människor dör när dom försöker skydda dessa djur från tjuvskyttar. Desto färre dom blir, desto större blir efterfrågan på deras horn och betar. Från och med 1980 till 1990, minskade den afrikanska elefantens utbredning från 1,3 miljoner till 600 000, det är alltså mer än hälften på tio år… Hur vi behandlar miljön är också en bidragande faktor till att olika arters existens hotas. Det är lätt att sitta och säga att djur ej ska leva i fångenskap (vilket jag håller med om) men så länge vi blundar för verkligheten som är att djur utrotas i skrämmande takt runt om i världen så är problemet ganska komplext.
      Jag skulle personligen inte besöka en djurpark i nuläget eftersom jag inte gillar att se djur på det sättet men det är inte så svart och vitt som en del här inne verkar tro.

  11. Hmm skriver:

    Camcam. Det finns fördelar med djurparker som även är i djurens intresse. Men jag är för trött för att hamna i en dissskusion så det får bli en annan dag.

    Ha en skön semester!

  12. FK skriver:

    Ah, orkar inte med detta djurparkssnack. Nej, djurparker är inte det bästa alternativet, det bästa vore ju att bevara alla djur i dess rätta miljö. Men det är inte möjligt, det är vi människor som är problemet. Sen så är det skillnad på djurparker och djurparker. Orkar inte lägga fram alla argument för djurparker, har inte fått i mig min middag än 😛 Men här har ni ett exempel: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/533576?programid=412

    Det jag undrar är, hur många utav dem som bojkottar djurparker donerar pengar till organisationer som jobbar med artbevaring i det vilda?

    Och jag har nära familj som jobbar med artbevaring i det vilda och är en utav de främsta i världen på just det (hon har till och med blivit adlad för sitt arbete). Och hon har jobbat som volontär på djurparker. Men hon kanske inte har någon aning om artbevaring 😉

  13. Jj skriver:

    Finns många bra djurparker som hjälper djur, en plats för zoologer och veterinärer att arbeta för att sedan kunna ta med sig det i hjälp om att bevara arter i det vilda.

    En frizon för djur som annars skulle bli brutalt mördade i det fria (i en optimal värld så hade det inte hänt – men visst är det bättre att dom får leva? Om än under vissa restriktioner)

    Med det sagt är det skillnad på zoo:n och zoo:n. Det finns de som är helt vinstdrivna och de finns de zoo:n som försöker att ge tillbaka till Djuren. Det bästa är att göra en ordentlig research innan man besöker en djurpark och ställa vissa krav. Det skulle göra att andra mer oseriösa aktörer varit tvugna att förbättra sig.

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp

Mest läst på NG

Mest läst på NG
Tillbaka
Mer inlägg