Otrygghet?

13:04 27 Jul 2016

Foki:

Foki skriver om sina affärer och hur hon är stolt över att kunna säga att hon har noll anställda på sitt företag. Istället verkar hon ha anlitat konsultfirmor eller lagt ut arbetsuppgifter på entreprenad eftersom hon samtidigt säger att omkring 100 personer arbetar med hennes saker.
Varför är det något att skryta om?
Jag skulle hellre skrutit om att jag minsann skaffat 100 nya arbetstillfällen i mitt företag.

foki

Hon går vidare med att berätta att OCH och NÄR hon väl har anställda så kommer de inte få vanlig lön utan enbart % på företagets vinst.
Jag vet inte hur det är med er men jag skulle ALDRIG ta en så pass osäker anställning utan varken grundlön eller trygghet.
Så ponera att Foki gör ett felaktigt beslut och företaget går minus ett år – ska de anställda då bli skyldiga henne pengar eller vara utan lön helt?
Det känns ju både tryggt och bra, någonting jag skulle vilja hänga upp min framtid på. Not.

Kanske funkar det så i Thailand men jag skulle hellre klämma fast min ena tutte i en hissdörr i en halvtimme än utsätta mig för något sådant. 

22 kommentarer | “Otrygghet?”

Skriv kommentar
Tillbaka upp
 1. Stella skriver:

  Hon tror att hon är så business savy. Hon skrev för nått år sen att hon skulle skriva en bok om hur man driver företag. Fokiwa anyone?

  1. The real Hmm skriver:

   Alla som lyckas busines har flera misslyckanden bakom sig. Det är så man lär sig. 🙂

  2. Evelina skriver:

   Tror att du inte hänger med i svängarna här, men Foki släppte Fokiwa kollektioner till återförsäljare i Asien under ett par tillfällen och har haft fullt upp med hennes skönhetsföretag som hon köpte upp förra året som hon ska snart lansera i Sverige. Sen har hon haft jättemycket kring hennes fastighetsaffärer nu när hon var i Thailand. Tjejen förtjänar faktiskt beröm! Foki är även duktig på att dela med sig av hennes brister inom företagande, vad som har gått fel sen tidigare och försöker hitta nya och bättre lösningar. Hon är en riktig entreprenör tycker jag! Älskar att följa hennes resa.

   1. hanna skriver:

    Fast det där är väl bara snack och inget som vi fått se? Vem har sett hennes kläder hos återförsäljare i Asien? Vem har sett något från hennes skönhetsföretag? Vem har sett något om hennes fastigheter? Kan ju vara 100% lögner, vad vet vi.
    Det hon är duktig på och som hon absolut förtjänar beröm för är ju att hon lyckas ljuga in sig hos oss naiva svenska följare som köper allt hon skriver.

   2. Evelina skriver:

    @Hanna. Alla bilder och konversationer som hon har lagt upp. Folk som skrev till Fokiwa för att det var glada att se kläderna igen. Såg t.o.m. på hennes spalt (där man kunde ställa frågor) vid ett par tillfällen. Bilderna som hon visade upp på fastigheten både invändigt och utvändigt under ett par tillfällen. De gångerna som hon faktiskt är i Thailand uppdaterar hon flitigt om processen med hennes jobb och lägger upp bilder. Varför ska hon lägga så mycket energi på saker som inte finns? Har du följt hennes blogg och ser vad hon har för livsstil? Var får hon pengarna från i så fall? Kan inte du fråga dig själv varför du slänger ur dig saker som du inte har någon aning om? Varför tar inte du reda på fakta? Använd logiken också tack.

   3. Hanna skriver:

    Jag har följt hennes blogg sen 2009, sen har jag successivt börjat tröttna just för att jag upplever att det bara är snack från hennes sida. Jag skulle gissa på att hennes pengar kommer från tiden då Ricky bloggade och hennes blogg fortfarande var stor, eller från hennes föräldrar, eller från alla personer som föll offer för Fokiwa.

   4. Hanna skriver:

    Truth be told så har du ingen aning om hennes liv heller. Vi vet ju av erfarenhet att hon har lurat oss förr. VEM hade någonsin anat att det var Ricky som låg bakom fasaden i så många år? Hon kan ha hittat på sitt liv nu med, du vet faktiskt lika lite som jag. Vi läser båda samma blogg, och jag tolkar den uppenbarligen på ett helt annat sätt än du. Vi kan inget annat göra än att spekulera, och det här är mina spekulationer. Jag tror att hon är en bluff. Det säger jag också eftersom jag tillhörde en av dom som blev lurade av Fokiwa och aldrig fick svar på mina mail.

   5. Evelina skriver:

    @Hanna. Jag tror inte att vi läser samma blogg? Jag har själv handlat från Fokiwa och har aldrig haft problem, sen kan man fortfarande kontakta kundtjänsten på deras hemsida??????? Fokis mail är bara ett klick bort. hon bad t.o.m. alla skriva till henne om det skulle vara någon som blev utelämnad? Har du ens följt hennes blogg dagligen som jag har gjort sen 2009? Foki svarade typ 1000 gånger att Ricky hjälpte till med bloggen när hon började med Fokiwa eftersom hon inte hade tid. Killen hade inte ens jobb och lever på Fokis pengar annars? Tycker inte du att det inte är creepy med en kille på 30 år som kontrollerade en ung tjej? Hur stor tror du att blogglönen är egentligen? Hur länge kan man leva på den? Din kommentar känns bara ologisk. Du vill bara få ut dig så mycket negativa saker som möjligt på en person som du inte ens känner personligen. Visst, jag känner inte Foki heller men jag går på känsla, på det som jag ser. Du kan fortsätta att spekulera, jag spekulera då ingenting. Jag avgör situationen på det jag ser!

   6. hanna skriver:

    Ska försöka svara på alla dina frågor nu;
    Jag har försökt kontakta kundtjänst kanske ett tjugotal gånger utan svar, tillslut gav jag upp. Att man fortfarande kan göra det är mycket möjligt, men jag har efter mina försök tappat förtroende och har valt att sluta försöka nå dom då det helt enkelt inte gav resultat.

    Jag har hört att flera sagt att hon bett folk återkomma till dom, men då jag som sagt inte fick svar engagerade jag mig inte jättemycket i att försöka IGEN. Jag tycker att hon borde ha gjort rätt för sig och svarat på ett av de tjugo mailen jag skickade. Att hon långt senare via hennes blogg (?) ber folk återkomma är rätt oproffsigt enligt mig. Hur många besvikna fortsatte läsa bloggen?

    Nej, jag har alltså inte läst bloggen DAGLIGEN eftersom jag pga besvikelse efter Fokiwa/Ricky-skandalen slutade. I dagsläget scrollar jag in kanske någon gång per vecka men tycker mest att det bara är bilder på mat som läggs upp eller skryt om pengar så jag tappar intresset igen rätt fort.

    Huruvida Ricky levde på Fokis pengar går ju att diskutera. Då det var han som drev bloggen så var det väl snarare hon som levde på hans pengar? Stora bloggare verkar ju ha sin blogg som heltidsjobb och då var väl Fokis blogg hans heltidsjobb medan Foki bara dansade omkring bland sina gosedjur och såg söt ut på bild, men det var ju definitivt han som låg bakom arbetet, vilket märktes främst då nivån på bloggen sjönk när han la av.

    Jo, jag tycker det är creepy att han hookade med Foki när Foki var så ung (Bill är äldre tåls att nämnas), men det är en helt annan diskussion som jag tror att vi är överens om egentligen.

    Jag tror att blogglönen kan vara allt ifrån inget till att kunna leva rätt bra på den.

    Och som avslut på citatet att du inte känner Foki men att din känsla är rätt vet jag inte ens vad jag ska svara. Bara för att min känsla är negativ är den verkligen inte fel. Vi har olika erfarenheter, du klarade dig undan Fokiwa-skandalen, GRATTIS, det gjorde inte jag, jag upplever henne som falsk, det gör inte du, och ingen av oss har rätt eller fel. Återigen, såvida du inte känner henne så sitter faktiskt inte du heller på fakta.

   7. hanna skriver:

    Det är snarare du som är ologisk i ditt resonemang och har redan bestämt att hon är fluffigt perfekt.

   8. The real Hmm skriver:

    Fast ingen av dem har sagt att han drev bloggen till 100% utan att det var ett inlägg här och där. Men Foki har senare berätta att han lade sig i allt som hon ville göra och att hon inte fick göra som hon ville….

    Jag tycker Foki är den so skött uppbrottet av deras förhållande proffsigast. Hans ranter på blandan flash back och hos Svesnka bloggare är under all kritik.

   9. Evelina skriver:

    @The real Hmm, Håller verkligen med dig! Det var uppenbart hans agenda att det måste bli stor grej av det hela. Han ville verkligen dra ner Foki under jorden, så elak människa. Foki däremot skötte det snyggare utan att gå bakom ryggen på honom. Usch, hoppas att Foki inte har läst hans meddelande på flashback så hemsk han är!

 2. The real Hmm skriver:

  Hon kanske inte tänkt igenom det hela färdigt än?

  Själv så är jag mycket för idéen om att ha en låg grundlön och sedan helt bonusbaserad lön efter prestation efter både dig och förtaget. Win win.

  Funkar så klart inte på alla jobb men många nog.

 3. Bh-Helene skriver:

  Lär inte funka i SE iaf. Känns inte som hon är så förankrad irl?

  1. The real Hmm skriver:

   Fast så funkar det redan idag för flera toppchefer. Finns ingen anledning till varför det tänket inte skulle kunna spilla ned längre ned på golvet. Jag är helt övertygad om att det blir mer rättvist att flera får dela på vinsten och inte ett fåtal får stora andelar.

   Du kommer också få mer engagerad anställda som alltid jobbar för sitt företags bästa så både de anställda och företaget kommer bli mer framgångsrika. Tänk Google eller Appel. 🙂

   1. Johanna skriver:

    Nu kan jag inte uttala mig hur Apple har det men Googles försäljare jobbar med en ordentlig fast lön och sen på det bonus 🙂 fästmannens brorsa jobbar på google

   2. The real Hmm skriver:

    Johanna: Precis så jag menar. En fast lön och sedan bonus på det. Win win. 😀

   3. Emi skriver:

    Fast det stämmer ju inte. Många toppchefer får svinhög lön och ibland också bonus även om det går dåligt för företaget. Det vill säga, det är något heeelt annat att ha fast lön + bonus, än att inte ha någon fast lön alls utan enbart en procentsats av vinsten, som ju är det inlägget handlar om.

 4. Johanna skriver:

  Låter lite som hon tänker sig de ska ha provisionslön

 5. Mia S. skriver:

  Eftersom vinsten i företaget endast räknas ut vid årsbokslutet, ska de anställda bara få lön en gång om året då? 😉

 6. Annan Anna skriver:

  Hon skapar ju arbetstillfällen även om hon inte har några anställda i bolaget. En person som får konsultuppdrag, eller som du kallar det ”lägger ut på entreprenad” är en person mindre som behöver (gå på) arbetslöshetsunderstöd.

  Du, som också bott och arbetat i USA, vet ju att det finns massor av ”independent contractors” där (oberoende entreprenörer), vilket i princip är samma sak som att ha enskild firma här. Det blir vanligare och vanligare även i Sverige eftersom små företag inte vågar anställa (ett litet bolag har inte råd att tex betala både sjuklön i 2 veckor om den anställde blir sjuk samtidigt som de måste avlöna ytterligare en person som gör jobbet) och stora företag föredrar att ta in konsulter i stället för att projektanställa – så slipper de all löneadm och betalar konsulten på faktura i stället.

  Så jag tror nog inte att Fokis tanke är ovanlig på något sätt.

 7. Evelina skriver:

  Jag har läst hela texten nu och jag tolkar det som att Foki endast vill skapa fler jobbmöjligheter i framtiden när hennes tillvaro är stabil. Nu ska hon köra såsom hon har gjort genom olika konsultföretag och detta är egentligen inte ovanligt. Tycker att Foki är smart. Jag skulle ha gjort detsamma om jag var i hennes sits.
  En av anledningen när hon gick in i väggen tidigare med Fokiwa var typ p.g,a, personalhantering. Jag tror att jag läste det någonstans. Eller hört det på en intervju.

  Läste också hennes svar som var väldigt klokt:
  ”Det är därför jag skrev: Då måste jag självklart se till att företaget tjänar en massa så att det blir mycket att dela på ifall detta blir av i framtiden.. Det är bara min vision som jag har idag, för att alla ska få känna att de har en del i företaget och äger den tillsammans. Inte behöver känna att de jobbar under någon. Det behöver inte betyda att de ska jobba med mina produkter, utan andra nya affärsidéer ? Detta är dock för dem som har ett entreprenörer tänkt. Jag har inte sagt att jag ska anlita någon, men skapa jobb!”

Kommentera

Kommentarer på ng.se granskas i efterhand. Allt innehåll som vi bedömer som olagligt, liksom personliga påhopp, rasisiskt, sexistiskt eller på något sätt stötande kommer att raderas.

Vi polisanmäler alla kommentarer som bryter mot svensk lag. Detta för att värna om våra skribenter och läsare.

Skriv kommentar
Tillbaka upp